Ramzess Veliki wrote: ↑03/02/2020 19:26
Ovo me podsjeti na jednu epizodu iz studentskih dana, cugamo mi ko svaki drugi dan u gluho doba noci, jaran ode do toaleta i ne vraca se. mi se zabrinuli da nije up'o glavom u solju, odem ga potraziti kad on zapeo sa nekim za sankom i supljiraju, jedva ga otmem od lika, Reko znas zivotno pravilo ne prilazis usamljenom liku za sankom, to su uvijek propali filozofi koji su samo ubijedjeni da nesto razumiju a sustina je da samo ponavljaju floskule i fraze koje odavno nemaju zivotnog smisla. Kaze ovaj ma nije tako bolan, pametan lik, bas mi je otvorio oci ...
Reko sacekaj da se otrijeznis
Sutradan mi govori e jesam hajvan, stoposto si bio u pravu, koji mi bi da slusam one njegove supljotine.
I tu mu ja opet objasnim staru mudrost - filozofi, umjetnici i svi drugi njima slicni kokuzi koriste moc rijeci da bi se ogrebali za pivu. Nikakve tu mudrolije nema, samo tebi manje piva.
Evo vam dokaza da je vjera neuporedivo jaca od intelekta.
Koliko vas je procitalo ovaj komentar a nije osjetilo nikakvu potrebu da pomogne svom bliznjem ili shvati gdje i kako grijesi.
Ramzesu Velikom se sve svodi na dzaba pivo. Ko god vam nesto kaze ili posavjetuje zeli da vas iskoristi. Besplatna piva je sinonim za pare. U tom svijetu se dakle sve vrti oko para. Svaka komunikacija je pokusaj da vas se iskoristi.
Ucenja i napretka nema. Sve ono u sta se vjerovalo kao tinejdzerski brucos je ostalo nepromijenjeno.
Onaj ko gleda u pare ne vidi nista drugo osim para.
Problem je kada se milioni ljudi tako ponasaju. Zbog para zarate i pobiju se medjusobno.
Pogledajte sada Srbe i Crnogorce. Zaratili bi da nema NATO-a da ih sprijeci u tome. A zbog cega?
I jedni i drugi Slaveni, Balkanci, pravoslavci...
Problem je kome pripadaju bogomolje, Srbima ili Crnogorcima.
Znaci, nisu bogomolje Bozije nego nacionalne.
Nisu cak ni religiozne to jeste pravoslavne nego nacionalne...
Da svijet to zeli, samo bi ih malo pogurali i poceli bi se medjusobno krviti do istrebljenja...
To je razlika izmedju vjere i intelekta.
Vjera vas trenira da razumijete veliku sliku a intelekt ko ce platiti pivu...