pojedinac wrote:tranquil wrote:Čak ni teoretski komunizam nije uspio da riješi problem nejednake distribucije moći među pojedincima. Demokratski sistemi nude alternativu: moć će imati pojedinci, ali mase će imati uticaj nad time ko će dobiti tu moć. To naravno ne funkcionira uvijek baš najbolje, nekad ne funkcionira nikako, cijeli sistem se ponekad poput vrelog metala u neposrednoj blizini izvora vreline nepravilno i monstruozno oblikuje, a svi znamo koji su to izvori vreline: krupni kapital i organizirana religija. Ali "moć naroda" i dalje postoji u temeljima tog sistema, i u svakom slučaju se treba boriti da tu moć ne ispuštamo iz ruku, ili ako smo je ispustili, da je vratimo nazad. "Narod" zna biti jako nezgodan kada ga se potcijeni, može biti godinama pasivan i inertan, ali može u par dana cijeli sistem poslati u sto P.M., bez obzira na to koje korporacije i koje vođe stoje iza njega.
Navedi za ovo plavo po tebi najsvjetliji primjer!
Jesi li ikada čuo za izbore? To je ono o čemu govorim! Mehanizam je tu, samo ga treba znati koristiti. Naravno, znam da zagovarači ovih teorija smatraju kako su "svi isti" i kako se izborima ne može ništa promijeniti, i upravo protiv tog defetističkog stava i ustajem.
Naravno da izbori nisu jedino legitimno sredstvo. Jesi li kada čuo za "Akciju Građana"? Nije NVO za kakvo se obično smatra, nego doslovno udruženje građana i koje već par godina trubi da smo MI ti koji možemo promijeniti stvari, i da MI moramo imati odgovornost da kontrolišemo one kojima smo dali glas. Obrati pažnju na logo:
Samo nemoj reći "o ne, opet masonska piramida". U pitanju jeste piramida, ali i strelica od baze piramide prema vrhu koja simbolizuje uticaj koji u demokratskim zemljama obično stanovništvo ne "može imati" nego "mora imati" na vrh, i koji stalno mora biti podsjećan da radi odgovorno, ili će biti kažnjen idućim glasanjem. S obzirom na to koliku imamo svjesnost o demokratiji, tj. način na koji biramo sebi "vladare" a ne "sluge", i onda ih puštamo da rade šta hoće do idućih izbora, nije ni čudo da su baš ovdje, u našem društvu, korijenje pustili mitovi o tajnim neuhvatljivim organizacijama kojima niko ništa ne može.
Ne, savršenstvo moći ne postoji, i to sam i ja rekao:
pojedinac wrote:Mikro uzorak [ovih dana] šta radi moć, a sa njom imaš i silu:

Ali podsjetiću te i na ove slučajeve, koji pokazuju da ni izbori nisu jedini način na koji narod ostvaruje svoju moć:
- Richard Nixon je udaljen sa položaja najmoćnijeg čovjeka na svijetu (natjeran da da ostavku) zbog dokaza da je upleten u prisluškivanje političkih rivala
- Nikolae Čaušesku, samoprozvani Bog Rumuna, uništen u par dana, od strane njegovih vjernih podanika, streljan u nekoj uličici
pojedinac wrote:tranquil wrote:Postoji ogromna razlika, koja nije samo u nazivu, između tog pogleda na svijet i defetističkih teorija po kojima svijetom upravlja mali broj sumnjivih likova na tajnim sastancima i koji, iako ih je na vrhu vrlo malo, nekako uspijevaju da drže pod kontrolom sve vlade, vojske, tajne službe, svjetske organizacije, i to već stoljećima. Te teorije niko nikada nije dokazao, ali se šire iz jednostavnog razloga zato što daju osjećaj veličine i važnosti onome ko ih prenosi - "Zamisli, JA znam supertajnu hijerarhiju stvarnih svjetskih vladara, i JA radim na tome da se njihove prljave aktivnosti razotkriju i prestanu, JA otvaram oči drugima koji su živjeli u mraku" - u pitanju je tzv. "Mesijanski sindrom", od kojeg je bolovao barem jedan bivši forumaš pomenut ranije na ovoj stranici.
Ne bih previše zalazio u ovo. Samo mogu reći da te na žalost surova stvarnost demantuje.
Dokaz. Ja mogu tvrditi da se u mom ormaru nalazi babaroga, ali dok je ne dokažem, oni koji su provjerili ormare i vidjeli da nema babaroga smatraće me u najmanju ruku paraoničnim. Niko ovdje nije iznijeo niti jedan jedini dokaz da ovakve organizacije postoje i operišu na ovakav način, i dok se ne dokaže, a kako je krenulo nikada neće, ostajem pri tome da je u pitanju napdanje na fiktivnog neprijatelja.
pojedinac wrote:Nemoj zamjeriti ali bih primjetio da se i ti postavljaš kao “kontra Mesija”.
Izraz "mesijanski sindrom" ili "kompleks mesije" je pop-termin za stanje koje se uobičajeno naziva "patološki narcisizam", koje ima tačno definirane simptome, a koje je, sve do jednog, imao bivši forumaš kojeg sam pomenuo. Imam li i ja taj sindrom samo zato što kažem da nema babaroge u ormaru? Pa ako je tako, onda svako ko iznosi stav na ovom forumu ima slično stanje.
pojedinac wrote:tranquil wrote:Da bi djeca sazrela i počela samostalno da donose odgovorne odluke, moraju prvo dokazati da su zreli tako što će prestati vjerovati u babaroge, koje su u određenom ranijem periodu izmislili odrasli kako bi ih lakše natjerali u krevetac.
Ovo zvuči potcjenjivački. Hoćeš reći da se ti ne plašiš!
Pa ovaj svijet je sazdan na strahu.
Nemoj potcjenjivati druge ljude.
Ko potcjenjuje druge ljude? Ja, koji kažem da ljudi imaju moć danešto promijene, ili ovi što izmišljaju babaroge, koji govore kako su ljudi nesvjesna stoka koja živi u ropstvu i nije toga svjesna?
Stvar je u tome da se fakat ne plašim izmišljenih stvari. Pogledaj sebe:
- paničio si zbog svinjske gripe, iako nije bilo niti jednog indikatora da će u pitanju biti neka gripa koja će pobiti pola stanovništva, kao u filmovima
- poslije, kada se ispostavilo da ta gripa nije onoliko smrtonosna koliko si TI kukao, paničio si zbog vakcine, kako je to plan za prorijeđivanje stanovništva itd itd. Milioni se vakcinisali i šta se desilo? Opet ništa
- evo te sada, strahuješ od tajne organizacije, za koju ne postoji NITI TRUNKA DOKAZA, ali jebiga strašno i jezivo zvuči, pa si odlučio da se uplašiš, za svaki slučaj. Kao što sam rekao, daj jedan jedini dokaz, i onda nastavljamo sa razgovorom, ali ovako si strašno neozbiljan.
Ja u takvom strahu ne živim, i MOJ svijet nije sazdan na strahu, i ako je tebe strah nemoj praviti projekciju na druge ljude, nismo svi poput tebe.
Jedini strah koji imam je strah od ljudi sa strahom. Manipulacija strahom je najstrašnija, to je manipulacija koja je obične ljude sa porodicom i svakodnevnim uredskim poslom pretvorilo u ubice u zadnjim ratovima. Šta je potrebno? Potrebno je samo uvjeriti ljude da su ugroženi, da "tamo negdje ima neko" ko želi njihovu krv, krv njihove djece, ko želi njihov novac, njihovu slobodu. Paranoični ljudi pod vodstvom sposobnih manipulatora vrlo lako postaju zločinci.
E sada, kada američka vlada počne kukati o oružju masovne destrukcije, i počne govoriti kako neka plemena u Aziji ugrožavaju američku demokratiju, znamo iz koje je kuhinje dolazi ta propaganda. Kada farmaceuti počnu da galame "eto gripe", znam i to kuda vodi.
Ali da li si ikada razmislio, ko izmišlja sve ove mitove o iluminatima, novom svjetskom poretku? Sijanje straha uvijek ima neki interes, koji je interes u ovome?
P.S. Ako ćeš davati kakve "dokaze", ako bude film, potrudi se da ga i ti odgledaš ranije. Znaš o čemu govorim