Jesi dobro?SaraFina wrote:Hakiz wrote:Kupovao u jednoj radnji u Sarajevu koja prodaje kompjutere i opremu i pričam sa uposlenikom. I dođemo mi do teme distributera itd, i pitam ja njih, ako već nema neko zainteresovan sam da to uradi, zašto se maloprodaja kompjutera ne organizuje pa zajednički naprave kompaniju koja će uvoziti kompjutere u BiH i tako se riješe dominacije (kao i ponude uslovlljene od) Hrvata (KimTeca) i Srba (ComTradea).ElRe wrote:Kada bi se ovo desilo Bošnjaci bi bili u puno boljem položaju. Uvoznicima iz Hercegovine bi opao promet i velike firme koje sada zastupaju bi ih vjerovatno zamijenile nekim drugim firmama, sa sjedištem u Bosni i u vlasništvu Bošnjaka. Ali teško da će do toga doći i Hrvati će se i dalje bogatiti na račun Bošnjaka i neplaćati porez u BiH.
Kaže meni čovjek da su koju godinu ranije oni nešto slično predlagali i razgovarali sa drugima, ali niko nije bio zainteresovan, tako da je propalo.
Pa, sad, ko se tu bogati i zašto je kompleksno pitanje.
Ovo je u rangu one žvake, da ja otvorim temu " prijateljicu mi ostavio muž, pa traži savjet, šta i kako"
Trebao si reći da si na nekoj poslovnoj večeri, slučajno se susreo sa vlasnikom/cima prodavnice/a ... Uvjerljivije bi bilo
Šta "uposlenik" ima s rušenjem S/H dominacije ili više njih?
Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
-
Hakiz
#1751 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
- SaraFina
#1752 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
djevojka bez imena wrote:SaraFina wrote:Uz sve to oporezovati kladionice i medjugorski turizam..
I kraj priče.
Ne na Gospu, Saroooo![]()
Ma sve oporezovati treba
-
Bodkin
#1753 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Znaci ima smisla gledati na biznis iz ugla etnija. Zanimljivo ali ok. Tom logikom je ok da hrvati (KimTec) i srbi (ComTrade) sjednu za sto i dogovore se da je jedan od ciljeva da bosnjaci nikad ne uspiju napraviti firmu koja ce biti veci igrac na trzistu?Hakiz wrote:Kupovao u jednoj radnji u Sarajevu koja prodaje kompjutere i opremu i pričam sa uposlenikom. I dođemo mi do teme distributera itd, i pitam ja njih, ako već nema neko zainteresovan sam da to uradi, zašto se maloprodaja kompjutera ne organizuje pa zajednički naprave kompaniju koja će uvoziti kompjutere u BiH i tako se riješe dominacije (kao i ponude uslovlljene od) Hrvata (KimTeca) i Srba (ComTradea).ElRe wrote:Kada bi se ovo desilo Bošnjaci bi bili u puno boljem položaju. Uvoznicima iz Hercegovine bi opao promet i velike firme koje sada zastupaju bi ih vjerovatno zamijenile nekim drugim firmama, sa sjedištem u Bosni i u vlasništvu Bošnjaka. Ali teško da će do toga doći i Hrvati će se i dalje bogatiti na račun Bošnjaka i neplaćati porez u BiH.
Kaže meni čovjek da su koju godinu ranije oni nešto slično predlagali i razgovarali sa drugima, ali niko nije bio zainteresovan, tako da je propalo.
Pa, sad, ko se tu bogati i zašto je kompleksno pitanje.
-
Hakiz
#1754 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
A to ne rade?
Nije u pitanju bila etnija, nego ponuda. Kada vidiš na internet stranicama proizvođača šta proizvode i pod kojim uslovima i uporediš to sa ponudom koju nam distributeri omogućavaju i pod kojim uslovima vidiš da tu nešto nije u redu. To je bila primarna ideja.
A kako stvari stoje, nije nemoguće da i etnija ima uticaj.
Nije u pitanju bila etnija, nego ponuda. Kada vidiš na internet stranicama proizvođača šta proizvode i pod kojim uslovima i uporediš to sa ponudom koju nam distributeri omogućavaju i pod kojim uslovima vidiš da tu nešto nije u redu. To je bila primarna ideja.
- ElRe
#1755 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Bosnjaci moraju na svojoj teritoriji tj u svojoj drzavi biti u boljem polozaju. Stoga, se trebaju i boriti za svoju bolju ekonomsku situaciju, a ne da neko drugi kupi kajmak na njihov racun.Bodkin wrote: Znaci ima smisla gledati na biznis iz ugla etnija. Zanimljivo ali ok. Tom logikom je ok da hrvati (KimTec) i srbi (ComTrade) sjednu za sto i dogovore se da je jedan od ciljeva da bosnjaci nikad ne uspiju napraviti firmu koja ce biti veci igrac na trzistu?
-
Hakiz
#1756 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Ne Bošnjaci. Bosanci i Hercegovci. Svi mi.ElRe wrote:Bosnjaci moraju na svojoj teritoriji tj u svojoj drzavi biti u boljem polozaju. Stoga, se trebaju i boriti za svoju bolju ekonomsku situaciju, a ne da neko drugi kupi kajmak na njihov racun.Bodkin wrote: Znaci ima smisla gledati na biznis iz ugla etnija. Zanimljivo ali ok. Tom logikom je ok da hrvati (KimTec) i srbi (ComTrade) sjednu za sto i dogovore se da je jedan od ciljeva da bosnjaci nikad ne uspiju napraviti firmu koja ce biti veci igrac na trzistu?
Ali kako Hrvati i Srbi koji su na "svojim" teritorijama ionako protivnici BiH, gledaju samo nacionalni interes, to i Bošnjaci htjeli-ne htjeli moraju razvijati i etnički uslovljen biznis.
Ako ih druga dva konstitutivna naroda na to tjeraju, ne preostaje im ništa drugo.
Kao situacija sa Komšićem. Nisu Bošnjaci glasali za Komšića da napakoste Hrvatima.
Glasali zu sa njega zato što protivkandidati više pričaju o Hrvatskom narodu i Hrvatskoj (državi) nego o Bosni i Hercegovini. Kako će raditi u interesu naroda i druge države nauštrb i po cijenu države koja im je domovina. A u strahu su velike oči. Pa se najmnogobrojniji narod uplašio tih prijetnji i iskoristio mogućnost koju ima.
Tako ide i sa biznisom.
Nemojte prijetiti, pa neće biti reakcije. Jednostavno.
-
Bodkin
#1757 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Ne znam rade li. Ti si u bransi. Ti nam reci.Hakiz wrote:A to ne rade?
Podrzavam ja sto ti pises sa aspekta biznisa da razbijas monopol distributera. Krajnjem korisniku se to isplati. Ali graditi strategiju u biznisu na tome je debilno i nasmijace ti se svaki vlasnik firme
-
Hakiz
#1758 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Nisam ja u branši. Rekao sam da je bio razgovor mene u ulozi kupca i osobe iz firme u kojoj sam kupovao.Bodkin wrote:Ne znam rade li. Ti si u bransi. Ti nam reci.Hakiz wrote:A to ne rade?
Podrzavam ja sto ti pises sa aspekta biznisa da razbijas monopol distributera. Krajnjem korisniku se to isplati. Ali graditi strategiju u biznisu na tome je debilno i nasmijace ti se svaki vlasnik firme
Vjerovatno je interes kupaca nekompatibilan sa interesom i maloprodaje i distributera. A kako su oni ti koji odlučuju, kupci su ucijenjeni.
Sreća postoji internet, pa neka propada i distribucija i maloprodaja ako su im kupci nebitni.
To najbolje osjete kupci koji trebaju nešto šta većina ne kupuje. Tada se vidi da su i distributeri i maloprodaja nezaintersovani za potrebe kupaca.
- Edin H.
#1759 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Intersantno bi bio da nije troclano predsjednistvo da li bi Bosnjaci izabrali Komsica za svog predsjednika? 
- Hemel
- cyprus
#1761 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Jašta bi...Edin H. wrote:Intersantno bi bio da nije troclano predsjednistvo da li bi Bosnjaci izabrali Komsica za svog predsjednika?
- Ramzess Veliki
#1762 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Za sve ove koji su pitali zasto smatram da je Covic (a I HDZ) neprijatelj BeHa nega pogledaju ovaj snimak.
Franjo sve sam rekao. Gasi Aluminij ...
Franjo sve sam rekao. Gasi Aluminij ...
-
Bodkin
#1763 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Nije interesantno. Vrlo je jednostavan odgovorEdin H. wrote:Intersantno bi bio da nije troclano predsjednistvo da li bi Bosnjaci izabrali Komsica za svog predsjednika?
- uglavnomja
#1764 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Bodkin wrote:Nije interesantno. Vrlo je jednostavan odgovorEdin H. wrote:Intersantno bi bio da nije troclano predsjednistvo da li bi Bosnjaci izabrali Komsica za svog predsjednika?
- Hemel
#1765 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Zasto ne, bolji je od 90% sto bi htjeli biti predsjednici.Edin H. wrote:Intersantno bi bio da nije troclano predsjednistvo da li bi Bosnjaci izabrali Komsica za svog predsjednika?
Niko pa ni on nije idealan.
Prednost mu dajem ispred svih bosnjackih kandidata a u ravan sa rumenkom.
- Rugafet
#1766 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
E moj brate u tudjini skini gace na vrucini i svi smo braca poderanih gaca. Dok svijet grabi naprijed mi nabijamo 800 stranica o tome cije pastete i kecap kupovat. Od 92' kako smo ispali iz vinkla do danas makli nismo ni sekunde a evo dvaessest godina proslo. Sto bi Ahmedovski Jasar jedne prilike reko nedo Bog nikom. Da nas coek za noge okrene i trese prije bi nam oci ispale nego 10 maraka, toliko o svemu.
-
Bodkin
#1767 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Rugafet wrote:E moj brate u tudjini skini gace na vrucini i svi smo braca poderanih gaca. Dok svijet grabi naprijed mi nabijamo 800 stranica o tome cije pastete i kecap kupovat. Od 92' kako smo ispali iz vinkla do danas makli nismo ni sekunde a evo dvaessest godina proslo. Sto bi Ahmedovski Jasar jedne prilike reko nedo Bog nikom. Da nas coek za noge okrene i trese prije bi nam oci ispale nego 10 maraka, toliko o svemu.
-
moonca
-
LARVA
-
abidsakala
#1770 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
eto vidis i ona mi neka Bosnjakinja, fino je mogla na Hayat na Zmbt da se prijavi pa da ostvari svjetsku karijeru, a ona otisla agresoru .... 
-
Hakiz
- SaraFina
#1772 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Samo da vam prenesem da zbog gu**h maramica, uložaka, toalet papira te krašovih slatkiša i ostalih gluposti, Čović je za vrlo kratko vrijeme opstrukcijama i blokadama napravio mnogo..VI nemojte ni da pokušate...(Doduše zahvala ide i CIK-u i Ireni Hadžiabdić djelomično, progura Ćiriličar nešto kao treći entitet na mala vrata, i dobi kontrolu nad DN).
Pa eto uživajte, u svojim malim čarkama, šalama na račun teme i životu u apartheidu u budućnosti
(Ako se provede popunjavanje DN po popisu iz 2013, a sve su prilike da hoće).
Pa eto uživajte, u svojim malim čarkama, šalama na račun teme i životu u apartheidu u budućnosti
- kamberovica polje
#1773 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Hanuma, radiš li ti išta u svom životu osim drkanja po ovom forumu?
-
Novak20
- SaraFina
#1775 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
kamberovica polje wrote:Hanuma, radiš li ti išta u svom životu osim drkanja po ovom forumu?
Naravno. Nokte, kosu, lice - (nadogradnja trepavica i iscrtavanje obrva), Fitness i sl.
A samozadovoljavaš li se ti redovno? Mislim usevši u obzir tvoje dr*dž*sko raspoloženje, krkansko i šovinističko obraćanje ženskom čeljadetu ( ničim pozvan) evidentno je da ti je sex neredovan?
Pa makar koristi stari oprobani metod, da si frustracije ublažiš, ako već nema ništa na...Jbg. i to je za ljude