Djes kolega po ropstvukomi wrote:ja imam putovnicu
i kakve mi fajde kad nemam para da putujem
a i kad imam... godišnji isparčan
živimo u modernom ropstvu
naizgled slobodni... al u stavri...kmetovi
Hrvatski pasoš.. sta i kako?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#26 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
- lord-executioner
#27 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
Sansa da dobijes domovnicu ti je nikakva, osim ako si maloljetan, kad postoji ( vrlo mala ) mogucnost.TheUshtipack wrote:Kako doći do Hrvatskg pasoša? Pošto se ja stvarno slabo razumijem oko tih papira, bio bi zahvalan kad bi mi neko objasnio ukratko sta mi ustvari treba i dal imam praavo na to.
Ukratko:
Otac mi je polu Hrvat, odnosno mati mu je Hrvatica (rodjena u hrvatskoj, a umrla je u Bosni), a djed moj tj. njegov otac je Bosanac. Ostala familija je sva iz Bosne.
Dal bi ja imao pravo na Hrvatsko državljanstvo, ako bi otac dobio?
Dal otac moj ima uopste pravo? Sta mi treba sve i kako doci do tog?
Zahvalan sam na svaki odgovor... pozz
Moj prijatelj ( punoljetan ) i njegova stara su zajedno predali za drzavljanstvo, ona je imala krstenicu i papir gdje su joj oba roditelja oznaceni kao Hrvati, prosle su gladne godine prije nego su i njoj dali, a njega su zvali da dopuni zahtjev ( nije imao ni krstenicu, apsolutno nikakve papire ) dokumentima po kojima se izjasnjava kao Hrvat, ili dokumentima kojima dokazuje da nije imao priliku da se izjasnjava tako. Lik je donio sva ziva dokumenta od osnovne skole pa nadalje, i ni u jednom nije bilo rubrike narodnost, u izjavi je napisao da se izjasnjavao u pojedinim okolnostima, ali da nema pismenog dokaza, bla bla, odbili su ga bez obzira sto su staroj priznali.
- hepek071
#28 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
znali iko kakva je šansa kad ti supruga ima hrvatsko državljanstvo?
Mislim nisam se nešto zadavao oko toga ali me interesuje ta mogućnost...jebiga ovdje nikad ne znaš koji ti pasoš može valjati
Mislim nisam se nešto zadavao oko toga ali me interesuje ta mogućnost...jebiga ovdje nikad ne znaš koji ti pasoš može valjati
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#29 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
ti si prirodnjak ne brinem se za tebeBobi wrote:Djes kolega po ropstvukomi wrote:ja imam putovnicu
i kakve mi fajde kad nemam para da putujem
a i kad imam... godišnji isparčan
živimo u modernom ropstvu
naizgled slobodni... al u stavri...kmetovi![]()
![]()
a šta ćemo mi društvenjaci
- Troll_Happens
#30 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
Nakon 5 god braka vec sam napisao procitaj pazljivijehepek071 wrote:znali iko kakva je šansa kad ti supruga ima hrvatsko državljanstvo?
-
tigarsazapada
#31 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
Uglavnom, kako si opisao situaciju...vrlo tesko.
Naime, moras priloziti dokaz da si se negdje prije '91. godine izjasnio kao Hrvat (bilo koji civilni dokument, clanska karta sportskog kluba, planinarskog ili ferijalnog saveza, uglavnom, bilo koji dokument izdan od nekog organa uprave (naglasit ce ti da je bitno da je to civilni, a ne crkveni dokument).
Posto pretpostavljam da si bio maloljetan prije '91. ili si cak bio i dijete, pa nemas dokumenata iz tog perioda, u tom slucaju moras za majku i oca, dakle za oboje, donijeti neki dokument iz '91. u kojem si se izjasnjavao kao Hrvat.
U mom slucaju ja sam imao dokument-vojnu knjizicu JNA za starog, ali za majku nisam imao nikakav dokument, tj. imao sam brdo njenih dokumenata, ali ne sa rubrikom -nacionalnost- jer ta kategorija nije bila cesta osim u nekoliko dokumenata, za muskarce uglavnom u Vojnoj knjizici....
I tako se ja kidao "kao mjesec" sto ne mogu nista pronaci za majku, kad, pazi slucaja, nadjem ja knjizicu Planinarskog saveza BiH iz tamo negdje '83., ja na slici klinac, a pise rubrika nacionalnost -Hrvat. Moj stari to nikad ne bi stavio, ali nam kum svima predavao papire jer su starci prije rata hodali po planinama i planinarskim domovima, pa se morala imati ta knjizica... i tako moj kum postane osoba kojoj dugujem zahvalnost do kraja zivota....Predam ja papire od starog i moje, prikupim sve sto treba, i nakon 11 mjeseci, tog 11.11. 2003. godine, stigne rijesenje iz MUP-a RH da se primam u drzavljanstvo...i tako ja dobijem clansku kartu "sahovskog kluba" da mogu putovati po svijetu...i valjala mi je na poslu...kad god je neki iznenadni teren, i ne znaju koga poslati jer nema vizu, isao sam ja....
Naime, moras priloziti dokaz da si se negdje prije '91. godine izjasnio kao Hrvat (bilo koji civilni dokument, clanska karta sportskog kluba, planinarskog ili ferijalnog saveza, uglavnom, bilo koji dokument izdan od nekog organa uprave (naglasit ce ti da je bitno da je to civilni, a ne crkveni dokument).
Posto pretpostavljam da si bio maloljetan prije '91. ili si cak bio i dijete, pa nemas dokumenata iz tog perioda, u tom slucaju moras za majku i oca, dakle za oboje, donijeti neki dokument iz '91. u kojem si se izjasnjavao kao Hrvat.
U mom slucaju ja sam imao dokument-vojnu knjizicu JNA za starog, ali za majku nisam imao nikakav dokument, tj. imao sam brdo njenih dokumenata, ali ne sa rubrikom -nacionalnost- jer ta kategorija nije bila cesta osim u nekoliko dokumenata, za muskarce uglavnom u Vojnoj knjizici....
I tako se ja kidao "kao mjesec" sto ne mogu nista pronaci za majku, kad, pazi slucaja, nadjem ja knjizicu Planinarskog saveza BiH iz tamo negdje '83., ja na slici klinac, a pise rubrika nacionalnost -Hrvat. Moj stari to nikad ne bi stavio, ali nam kum svima predavao papire jer su starci prije rata hodali po planinama i planinarskim domovima, pa se morala imati ta knjizica... i tako moj kum postane osoba kojoj dugujem zahvalnost do kraja zivota....Predam ja papire od starog i moje, prikupim sve sto treba, i nakon 11 mjeseci, tog 11.11. 2003. godine, stigne rijesenje iz MUP-a RH da se primam u drzavljanstvo...i tako ja dobijem clansku kartu "sahovskog kluba" da mogu putovati po svijetu...i valjala mi je na poslu...kad god je neki iznenadni teren, i ne znaju koga poslati jer nema vizu, isao sam ja....
- hepek071
#32 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
Bez obzira što nismo nikada živjeli u HR? baš mi je palo na pamet ako budem popunjavao te papire da u rubliku narodnost upišem RomJedan001 wrote:Nakon 5 god braka vec sam napisao procitaj pazljivijehepek071 wrote:znali iko kakva je šansa kad ti supruga ima hrvatsko državljanstvo?
hvala
- anakadabra
#33 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
Ne može na osnovu braka dobiti putovnicu ako ne živite u RH, PROVJERENO!!!hepek071 wrote:Bez obzira što nismo nikada živjeli u HR? baš mi je palo na pamet ako budem popunjavao te papire da u rubliku narodnost upišem RomJedan001 wrote:Nakon 5 god braka vec sam napisao procitaj pazljivijehepek071 wrote:znali iko kakva je šansa kad ti supruga ima hrvatsko državljanstvo?
hvala
- anakadabra
#34 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
@TheUshtipack: Žao mi je što ću te razočarati ali šanse da dobiješ putovnicu, odnosno državljanstvo RH su jednake nuli.
Pooštrili su pravila čak i za one koji dođu živjeti u RH pa prijave boravak, onda im kao i u Njemačkoj dolazi policija par puta provjeravati da li borave na prijavljenoj adresi, odnosno da li je u pitanju fiktivni boravak itd.
Pooštrili su pravila čak i za one koji dođu živjeti u RH pa prijave boravak, onda im kao i u Njemačkoj dolazi policija par puta provjeravati da li borave na prijavljenoj adresi, odnosno da li je u pitanju fiktivni boravak itd.
- hepek071
#35 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
ma i ne tangira me nešto posebno ali vrijedi znati..hvala
PS
tražiću srbijansko državljanstvo...kad može Mile mogu valjda i ja
PS
tražiću srbijansko državljanstvo...kad može Mile mogu valjda i ja
- Prpa.ba
#36 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
Gdje vam je patriotizam ljudi 
- osa
#37 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
kad ispare novci, ispari i patriotizam, uglavnom.Prpa.ba wrote:Gdje vam je patriotizam ljudi
-
TheUshtipack
#38 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
Tu je... Samo trazi odgovarajucu drzavuPrpa.ba wrote:Gdje vam je patriotizam ljudi
- osa
#39 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
ova bi mogla biti antologijska, klasična zamjena teza.TheUshtipack wrote:Tu je... Samo trazi odgovarajucu drzavuPrpa.ba wrote:Gdje vam je patriotizam ljudi
- metal_rules_cura
#40 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
Nemas sanse da dobijes drzavljanstvo ukoliko ne posjedujes nijedan dokument gdje se izjasnjavaju kao Hrvati.
Ja sam dobila putovnicu prije 10 godina kada je bilo daleko lakse nego danas i vjeruj procedura je ogromna bila, vracali su dokumente par puta jer su nesto sumnjali zbog prezimena i imena koje nije cisto hrvatsko. Onda smo morali vaditi dokumente maltene od pradjeda tamo i prabake kako su se izjasnjavali. Uglavnom, danas je teze dobiti, tako da mislim kako su ti sanse malene.
Ja sam dobila putovnicu prije 10 godina kada je bilo daleko lakse nego danas i vjeruj procedura je ogromna bila, vracali su dokumente par puta jer su nesto sumnjali zbog prezimena i imena koje nije cisto hrvatsko. Onda smo morali vaditi dokumente maltene od pradjeda tamo i prabake kako su se izjasnjavali. Uglavnom, danas je teze dobiti, tako da mislim kako su ti sanse malene.
- osa
#41 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
a već godinama kruži priča kako je dobiti putovnicu, nikakav problem.metal_rules_cura wrote:Nemas sanse da dobijes drzavljanstvo ukoliko ne posjedujes nijedan dokument gdje se izjasnjavaju kao Hrvati.
- metal_rules_cura
#42 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
Pokusaj. Ja i oni koje ja znam nemamo takvo iskustvo. Posebno ne oni koji su je skoro pokusavali dobiti.
- slavkoimamodilera
#43 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
Ja je vala dobih lako
doduse '92. 
- metal_rules_cura
#44 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
Pa o tome ti pricam! Tokom rata je cijela Krajina dobila pasos plus svako ko je trazio iz ostatka BiH. Logicno. Kako je vrijeme odmicalo postajalo je sve teze! Svaki dan srecem par ljudi koji placu sto ga nemaju, da je danas tako lako mislis da ne bi oni svi dobili?
- osa
#45 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
domovnicu dobio za 5 minuta, a putovnicu za 2 tjedna.metal_rules_cura wrote:Pokusaj. Ja i oni koje ja znam nemamo takvo iskustvo. Posebno ne oni koji su je skoro pokusavali dobiti.
- dalmatinka
#46 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
A što toliko, obično je gotova 3-5 dana?osa wrote:domovnicu dobio za 5 minuta, a putovnicu za 2 tjedna.metal_rules_cura wrote:Pokusaj. Ja i oni koje ja znam nemamo takvo iskustvo. Posebno ne oni koji su je skoro pokusavali dobiti.
- Prpa.ba
#47 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
osa wrote:domovnicu dobio za 5 minuta, a putovnicu za 2 tjedna.metal_rules_cura wrote:Pokusaj. Ja i oni koje ja znam nemamo takvo iskustvo. Posebno ne oni koji su je skoro pokusavali dobiti.
- spreca
#48 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
dalmatinka wrote:A što toliko, obično je gotova 3-5 dana?osa wrote:domovnicu dobio za 5 minuta, a putovnicu za 2 tjedna.metal_rules_cura wrote:Pokusaj. Ja i oni koje ja znam nemamo takvo iskustvo. Posebno ne oni koji su je skoro pokusavali dobiti.
Pa @dalmatinko @osa je dnedavno bio bosanac
- amrica
#49 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
Ako u Sarajevu trazis domovnicu (sa svim dokumentima ili novu domovnicu sa promijenjenim podacima) cekas 3 mjeseca, a putovnicu mjesec, dok to isto u Zagrebu sredis za 5 min - domovnicu, a putovnicu par dana..... O cijeni da ne pricam, domovnica 40 kn, u Sarajevu 70 KM, putovnica 110 KM, ne znam koliko je u ZG 
- osa
#50 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?
ne znam da li znaš ali u jugi su se djeca u knjigu državljana upisivala u općini rođenja jednog od roditelja, s obzirom da je moj otac rođen u općini dubrava(zagreb), mene upisaše po njemu, da su me upisali po majci( tuzla) trajalo bi nešto duže, tako ja dođoh u općinu dubrava, a ono red, kad sa strane poseban šalter za vojsku i policiju( srećom tada je bio rat, pa nas je držalo kao malo vode na dlanu) i lijepo u roku 5 minuta, sve riješeno.spreca wrote:[
Pa @dalmatinko @osa je dnedavno bio bosanac@osa moram malo podje*avat danas sam popio samo pola viagre(ako znas onaj vic?)