Horoskop, vidovnjaci - hostapleri, protuhe- da ili ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li vjerujete vidovnjacima, horoskopima, kartama itd ?

Da
5
23%
Ne
17
77%

Total votes: 22

Kotromanic

#1 Horoskop, vidovnjaci - hostapleri, protuhe- da ili ne?

Post by Kotromanic »

Pozdrav svima,
Ne znam da li je slicna tema bila na forumu, ali eto ipak sam odlucio da je otvorim.

Naime, zanima me sta vi mislite o horoskopu, vidovnjacima, procima i ostalim pojavama koje uzimaju maha u zadnje vrijeme.

Sada cak i radio stanice, poput NTV99 imaju redovne termine za naku Vidovitu Babu, koja je izgleda i sponzor nekih 99 emisija.

"Prorocica" Kleoptra je u Avazu redovni saradnik.

Za medije iz RS-a, vidovnjaci i ostali "proroci" su redovna pojava, nesto haman normalno.

Sto se tice Ugrozenih Europejaca (oni iz Hercegovine), oni se pretezno bave horoskopima, pa tako imate dnevne, trodnevne, XY dnevne, mjesecne, polugodisnje i druge vidove horoskopa...

DA LI VJERUJETE U PRORICANJA, MOC URANA I ZVIJEZDA PADALICA, ASTEROIDA, I MILIONA METEORA KOJI ULIJECU U ZEMLJINU ATMOSFERU?
Aristokrata

Post by Aristokrata »

ja sam poprofesiji "gatar... :lol:
ma zezam se...
u astrologiju vjerujem naravno pa to je nauka kao i sve druge.
a vjerujem takodje da neki ljudi imaju razvijenu desnu mozdanu hemisferu
i da mogu bit vidovnjaci ili da mogu imat prekognisticnih sposobnosti.

a takvih je mnogo ne bih da nabrajam ali je po meni najbolja
bugarka vanga."
mi seljaci recimo imamo bas razvijenoto sesto culo..... :lol: :lol:
sekiracija1

Post by sekiracija1 »

Da ako glasaju za Mesica
:D
Kotromanic

Post by Kotromanic »

sekiracija1 wrote:Da ako glasaju za Mesica
:D
Ma buraz, evo ja proricem da ce Mesic pobjediti u drugom krugu :-D
Za to ti ne treba Kleopatra, kad imas skoro 50% podrske u prvom krugu
:-D

Ali eto da sad temu ne skrenemo s puta, interesuje me fakat, sta je to sto ljude tjera da idu prorocima, da vjeruju u horoskop?!
hananah

Post by hananah »

Horoskopima tjednim i mjesecnim i godisnjim ne vjerujem. Ali osobnom horoskopu koji je napravljen po polozaju planeta u casu moga rodjenja da. A sto se vidovnjastva tice, neki samo mlate pare tako, a neki s tim ne izbijaju u javnost. Sad, da sam vidovita nisam, ali sam jako intuitivna i obicno mogu predosjetiti (ne predvidjeti) sta ce se desiti s nekim ili u nekoj situaciji ali sebi licno :)
Kotromanic

Post by Kotromanic »

hananah wrote:Horoskopima tjednim i mjesecnim i godisnjim ne vjerujem. Ali osobnom horoskopu koji je napravljen po polozaju planeta u casu moga rodjenja da.
A kakav je to osobni horoskop? Nemoj se cuditi mome pitanju, jer stvarno nisam upucen u detalje, stvarno me interesuje da sto vise saznam na ovu temu.

Mislim kako se nabavi osobni iliti licni horoskop, ko napravi taj horoskop?
hananah

Post by hananah »

Pa napreve ti ga astrolozi, ljudi koji su ipak zavrsili nesto, neki kurs vezan za to, ljudi koji su citali knjige i proucavali astrologiju, a ne oni sto se prodaju za vidovite ove ili one a samo u svrhu da namlate pare.
A kakav je to horoskop, vec sam rekla - napravljen po polozaju planeta u tvoj trenutku rodjenja
Kotromanic

Post by Kotromanic »

hananah wrote:Pa napreve ti ga astrolozi, ljudi koji su ipak zavrsili nesto, neki kurs vezan za to, ljudi koji su citali knjige i proucavali astrologiju, a ne oni sto se prodaju za vidovite ove ili one a samo u svrhu da namlate pare.
A kakav je to horoskop, vec sam rekla - napravljen po polozaju planeta u tvoj trenutku rodjenja
Pa kako se onda naprave ovi regularni horoskopi, vise-dnevni ili godisnji?

Mislim u cemu je razlika?

Zapravo ono sto me najvise cudi, na koji nacin to planete i zvijezde utjecu na npr. ljubav ili glavobolju ili nervozu kod covjeka.

Koja je to sila? Da li gravitaciona? Neki vid elektromagnetizma ili sta vec?

Da li ikad astrolozi kazu nesto o tome?
orange

Post by orange »

hananah wrote:Pa napreve ti ga astrolozi, ljudi koji su ipak zavrsili nesto, neki kurs vezan za to, ljudi koji su citali knjige i proucavali astrologiju, a ne oni sto se prodaju za vidovite ove ili one a samo u svrhu da namlate pare.
nisam bas sklona da ljudima koji su zavrsili kurs astrologije, pustam da analiziraju moju licnost na osnovu polozaja zvijezda i planeta u trenutku mog rodjenja, nidje veze...

evo recimo ja bih trebala biti pravi agresivni i tvrdoglavi ovan jer sam rodjena krajem marta a ja sam sve drugo osim agresivna, ljuta i sta vec... fakat, kad citam karakteristike ovna, ma ne nalazim se u tome ni 0,001%

sto se tice tih vidovitih dzemila i shefika koje gledaju u sta stignu...to necu ni da komentarisem, ja bi to sve u chorku! :D
hananah

Post by hananah »

To je veliko gradivo, preporucujem ti da citas knjige o tome ako te zanima 8)
Aristokrata

Post by Aristokrata »

Kotromanic wrote:
Pa kako se onda naprave ovi regularni horoskopi, vise-dnevni ili godisnji?

Mislim u cemu je razlika?

Zapravo ono sto me najvise cudi, na koji nacin to planete i zvijezde utjecu na npr. ljubav ili glavobolju ili nervozu kod covjeka.

Koja je to sila? Da li gravitaciona? Neki vid elektromagnetizma ili sta vec?

Da li ikad astrolozi kazu nesto o tome?
pa to sto te zanima zove se natalni horoskop.

uticu jarane , ali kako nebih ti bas mogao najbolje objasnit jer ja nisam
bas kompetentan za to..
a kazu neki da se i hipokrat bavio astrologijom..
pa evo ti samo jedan primjer kod nas na selu zene nece grah da seju kad je "mjena", jer to nepovioljno utice na rast biljke...
ako to vec utice na biljke kako onda taj mjesec nece imat uticaja na covjeka koji je svojevrsna kosmicka antena, koja reaauguje na sve vrste zracenja i talasa...
Kotromanic

Post by Kotromanic »

hananah wrote:To je veliko gradivo, preporucujem ti da citas knjige o tome ako te zanima 8)
Ma zapravo, ja sam citao dosta knjiga i naucnih objasnjenja, fizikalnih, matematickih itd. kako se radi o prevari na koju nasjedaju ljudi.
A pretezno se radi o sugestiji, jer ni jedan horoskop ti nece reci>

"Ti si debil, imaces problema do guse, jer si uradio kretensku stvar"

Svi horoskopi i "vidovnjaci", zapocinju pricu sa laskanjem>

"Vi ste vrlo ambiciozni, jaki, odlucni...itd."

I tada proradi autosugestija, jer su ljudi skloni pohvalama.

S druge strane, ja postujem svacije ubjedjenje, svako moze da vjeruje u sta hoce, pa zato zelim da cujem i drugu stranu, dakle ljude koji stvarno vjeruju u horoskop-vidovnjastvo. Zelim da cujem stav obicnih ljudi, a ne samo naucna objasnjenja, jer su mi ona posve jasna.

Pozdrav
hananah

Post by hananah »

Brkas pojmove, praznovjerje i astrologiju (koja je ipak nauka a ne gatka), ipak ti procitaj jos koju knjigu 8)
Kotromanic

Post by Kotromanic »

Aristokrata wrote:pa evo ti samo jedan primjer kod nas na selu zene nece grah da seju kad je "mjena", jer to nepovioljno utice na rast biljke...
ako to vec utice na biljke kako onda taj mjesec nece imat uticaja na covjeka koji je svojevrsna kosmicka antena, koja reaauguje na sve vrste zracenja i talasa...
Hvala na primjeru. Da li je to potvrdjeno, mislim za rast biljke?
Siguran sam da postoji naucno objasnjenje. Biljka ima svoj zivotni ciklus, tacno definisan, kad joj treba vlaga, sunce, kisa itd. Siguran sam, da ako je to istina za rast biljke, da biolozi mogu naci objasnjenje, ali ipak hvala na primjeru.
Aristokrata

Post by Aristokrata »

Kotromanic wrote:
hananah wrote:To je veliko gradivo, preporucujem ti da citas knjige o tome ako te zanima 8)
Ma zapravo, ja sam citao dosta knjiga i naucnih objasnjenja, fizikalnih, matematickih itd. kako se radi o prevari na koju nasjedaju ljudi.
A pretezno se radi o sugestiji, jer ni jedan horoskop ti nece reci>

"Ti si debil, imaces problema do guse, jer si uradio kretensku stvar"

Svi horoskopi i "vidovnjaci", zapocinju pricu sa laskanjem>

"Vi ste vrlo ambiciozni, jaki, odlucni...itd."

I tada proradi autosugestija, jer su ljudi skloni pohvalama.

S druge strane, ja postujem svacije ubjedjenje, svako moze da vjeruje u sta hoce, pa zato zelim da cujem i drugu stranu, dakle ljude koji stvarno vjeruju u horoskop-vidovnjastvo. Zelim da cujem stav obicnih ljudi, a ne samo naucna objasnjenja, jer su mi ona posve jasna.

Pozdrav
pa postoje horoskopi koji se mogu uradit cak i zajednu drzavu.
evo uzecemoza primjer BIH
neki od renomiranih astrologa ce vidjet kada je BIH prvi put priznata kao drzava i to ce joj bit datum "rodjenja" i to ce mu bit dovoljno da kaze sta nas u bosni ceka u sledecih pet godina a tu vise nema autosugestije ili mozda mislsi da postoji kolektivna autosugestija?
Kotromanic

Post by Kotromanic »

hananah wrote:Brkas pojmove, praznovjerje i astrologiju (koja je ipak nauka a ne gatka), ipak ti procitaj jos koju knjigu 8)
Uz duzno postovanje, mislim da si ti pobrkala pojmove, a evo zasto.

Astrologija nije nauka, definise se kao zvjezdarstvo odnosno toboznje proricanje i tumacenje sudbine.

S druge strane astronomija je nauka o zvjezdama (prava nauka) i ljudi je cesto brkaju sa atrologijom radi slicnosti naziva.
meteorka

Post by meteorka »

Aristokrata wrote:u astrologiju vjerujem naravno pa to je nauka kao i sve druge.
:
pozdrav svima, slažem se s gore navedenom izjavom. Btw, ovo mi je prvi post, pa se nemojte baš obrušiti na mene :D

Što se tiče onog horoskopa u novinama, tjednog, mjesečnog i godišnjeg, taj je horoskop napravljen po položaju samo Sunca, znači gleda se Sunce u Ovnu, Biku itd.

natalni horoskop je mnogo složenija slika neba u trenutku nečijeg rođenja i zato se većina ljudi ne može naći u opisima iz novina. takva astrologija je popularna i nije baš detaljna, ali se svakako nešto može izvući. Recimo gore ne netko spomenuo da Ovan a da nije agresivan, naravno jer recimo mnoge druge stvari utječu na to da se ne bude agresivan. Evo ja sam Bik, pa bi rekli mnogi trvrdoglava, spora, vaka naka i gora:D, ali sam recimo živa, nestrpljiva, ponekad agresivna jer mi je npr. podznak npr. Ovan ... i tako dalje i tako bliže, samo želim napomenuti da se prije suđenja o nekoj materiji, trebam barem malko upoznati s njom i naučiti osnovne stavri. Stoga ne treba trpati astrologiju i vidovnjaštvo u isti koš jer je prvo vještina, a drugo je dar.

A navalu šarlatana koji se prodaju pod plaštom astrologije, neću stvarno komentirati. Samo ću vam reći da je Ministarsto znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske odobrilo programe obučavanja za zanimanja "Astrolog" i "Astrolog-savjetnik" pri Narodnom učilistu.

Obučavanje traje 4 semestra, a program se može pohađati za početak u
Rijeci, a od jeseni i u nekoliko većih gradova u Hrvatskoj. Po završsetku
programa, učenici dobivaju diplomu koja im se zavodi u radnu knjižicu.
Last edited by meteorka on 04/01/2005 01:19, edited 1 time in total.
Kotromanic

Post by Kotromanic »

Aristokrata wrote:pa postoje horoskopi koji se mogu uradit cak i zajednu drzavu.
neki od renomiranih astrologa ce vidjet kada je BIH prvi put priznata kao drzava i to ce joj bit datum "rodjenja" i to ce mu bit dovoljno da kaze sta nas u bosni ceka u sledecih pet godina a tu vise nema autosugestije ili mozda mislsi da postoji kolektivna autosugestija?
Pentagon i generalno NATO, imaju uradjene studije o buducim predikcijama, na bazi statistickih podataka, trenutnih trendova i sl.za naredna tri vijeka.

Na ovim izvjestajima rade timovi naucnika iz svih djelatnosti, i to su naucno uradjene studije sto je najvaznije, a s vremena na vrijeme se puste u javnost dijelovi studija.

Tako da horoskopi o drzavi i takvim stvarima, mislim ne piju vode...

BTW, datum rodjenja Bosne je tesko utvrditi jer je bio prije hiljadu godina, ne zna se precizno.
Kotromanic

Post by Kotromanic »

meteorka wrote:
Aristokrata wrote:u astrologiju vjerujem naravno pa to je nauka kao i sve druge.
:
pozdrav svima, slažem se s gore navedenom izjavom. Btw, ovo mi je prvi post, pa se nemojte baš obrušiti na mene :D
Ne bih da se obrusim na tebe, ali bih da kazem da astrologija nije nauka, a ljude buni naziv.
Nije priznata od naucnih krugova, i spada u domen kvazinauke...
hananah

Post by hananah »

Posalji mi 200 eura, napravit cu ti ja natalni horoskop, da vidis kako je mocan :):D
Kotromanic

Post by Kotromanic »

hananah wrote:Posalji mi 200 eura, napravit cu ti ja natalni horoskop, da vidis kako je mocan :):D

A ha, nego da vas vidim vidovnjaci, ako vas ima na forumu i poznavaoci horoskopa, na osnovu mojih postova mozete zakljuciti nesto o mome karakteru, pa recite mi onda koji sam znak u horoskopu?

Da vidim hoceteli pogoditi?
hananah

Post by hananah »

to ce te kostati 10 eura :oops:
Aristokrata

Post by Aristokrata »

Kotromanic wrote:
Aristokrata wrote:pa postoje horoskopi koji se mogu uradit cak i zajednu drzavu.
Pentagon i generalno NATO, imaju uradjene studije o buducim predikcijama, na bazi statistickih podataka, trenutnih trendova i sl.za naredna tri vijeka.

Na ovim izvjestajima rade timovi naucnika iz svih djelatnosti, i to su naucno uradjene studije sto je najvaznije, a s vremena na vrijeme se puste u javnost dijelovi studija.

Tako da horoskopi o drzavi i takvim stvarima, mislim ne piju vode...

BTW, datum rodjenja Bosne je tesko utvrditi jer je bio prije hiljadu godina, ne zna se precizno.
pa ja tebi kazem da postoje astrolozi u svijetu koji sasigurnoscu mogu reci sta recimo amere ceka u sledecih desetak godina i da budu pritom vrlo precizni.
ma svaka cast naucnicima ne kazem da nisi u pravu ...
ali je po meni i astrologija nauka ..
dobro moze se uzet datum bosne iz 92 druge god.
Kotromanic

Post by Kotromanic »

hananah wrote:to ce te kostati 10 eura :oops:
Ti ko ona Sena internet :-D naplacuje informacije :-D
meteorka

Post by meteorka »

Kotromanic wrote:Ne bih da se obrusim na tebe, ali bih da kazem da astrologija nije nauka, a ljude buni naziv.
Nije priznata od naucnih krugova, i spada u domen kvazinauke...
Kotromanić, oprost veliki, vjerojatno nisi vidio kada sam modificirala poruku pa je molim te pročitaj još jednom. Gore stoji da je Ministarstvo znanosti uvelo ... itd da se ne ponavljam.

Kvazi nauka, molim te pa jesi li je proučavao da to tvrdiš, ili samo kažeš ono što si čuo 8-)
Post Reply