Head hunteri u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ramelow

#1 Head hunteri u BiH

Post by ramelow »

Pozz ljudi, neki dan sam imao zanimljiv poziv od jedne agencije koja zvanicno radi consulting, a ustvari to je - head hunting.

Elem nude mi posao za jednu firmu (koja je konkurentska mojoj trenutnoj), plata, auto na koristenje, bla bla bla... Kaze lik da su me pratili jedno vrijeme (???) i nude mi fakat dobre uslove u ime te firme.

E sad mi malo vuna, iskreno tek sam ponesto cuo za ove head huntere, ali jos nisam imao dodira sa njima.
Jel ko od vas sta slicno dozivio? Sve kontam da nije neka navlakusha...
švicarska

#2 Re: Head hunteri u BiH

Post by švicarska »

Svaka čast , kad si toliko uspio i da te head hunteri traže.
Tranquilizer

#3 Re: Head hunteri u BiH

Post by Tranquilizer »

Baš si faca...samo da te ne cimaju ovi iz tvoje firme...da ne bude poslje žik !!! :? :? :?
ramelow

#4 Re: Head hunteri u BiH

Post by ramelow »

Tranquilizer wrote:Baš si faca...samo da te ne cimaju ovi iz tvoje firme...da ne bude poslje žik !!! :? :? :?
Ma to mene najvise zeza. Zato me zanima da li je iko zna nekoga da je tako dobio posao. Pa da vidim da li nam se slaze prica...
Ma.Le.Na

#5 Re: Head hunteri u BiH

Post by Ma.Le.Na »

Tranquilizer wrote:Baš si faca...samo da te ne cimaju ovi iz tvoje firme...da ne bude poslje žik !!! :? :? :?
i meni je to prvo sto bi mi palo na pamet

..da ispituju koliko sam lojalna firmi :roll:
poznanik

#6 Re: Head hunteri u BiH

Post by poznanik »

Ma.Le.Na wrote:
i meni je to prvo sto bi mi palo na pamet
..da ispituju koliko sam lojalna firmi :roll:
Teško je tražiti lojalnost, ako prethodno nisu postignuti svi uslovi iz ugovora (ako ga uopće i ima zaključenog...).
U konkretnom slučaju, kandidatu je rečeno ko je tražio njegov profil zanimanja i stručnosti, i ja bih uspostavio kontakt i obavio razgovor. To pravo mu niko ne može uskratiti, a poslodavac sigurno neće imati negativnu reakciju, obzirom da se radi o stručnjaku kojeg i drugi traže, pa analogno - i sam poslodavac.

Nisam znao da u BiH postoje agencije koje se bave pretragom i pronalaskom osoba deficitarnih i manje prometnih zanimanje.

Evo malo više informacija o headhunterima:

Headhunteri su tragači za talentima unajmljeni od strane poslodavaca. Takvu agenciju za pronalaženje kadrova unajmljuje poslodavac kako bi mu aktivnim pristupom pomogla pronaći odgovarajuću osobu za popunjavanje otvorenog radnog mjesta. Za uspješno pronalaženje poslodavac agenciji plaća posredničku proviziju...
http://mojprviposao.net/jseeker_wiki.ph ... cKarijere4
jedna tamo

#7 Re: Head hunteri u BiH

Post by jedna tamo »

ramelow wrote:Pozz ljudi, neki dan sam imao zanimljiv poziv od jedne agencije koja zvanicno radi consulting, a ustvari to je - head hunting.

Elem nude mi posao za jednu firmu (koja je konkurentska mojoj trenutnoj), plata, auto na koristenje, bla bla bla... Kaze lik da su me pratili jedno vrijeme (???) i nude mi fakat dobre uslove u ime te firme.

E sad mi malo vuna, iskreno tek sam ponesto cuo za ove head huntere, ali jos nisam imao dodira sa njima.
Jel ko od vas sta slicno dozivio? Sve kontam da nije neka navlakusha...

a nije ti pamuk :lol:
Tranquilizer

#8 Re: Head hunteri u BiH

Post by Tranquilizer »

Nisam znao da u BiH postoje agencije koje se bave pretragom i pronalaskom osoba deficitarnih i manje prometnih zanimanje.
Pa bavi se svaka agencija ukoliko ima potrebu, razmisli da li je jednostavnije oteti strucnjaka za malo vecu platu ili školovati i obucavati nekoga novog...ja ipak mislim da je rizik manji pri otimanju od konkurencije...

Treba i obaviti razgovor svakako ali ne hinjski preko sadašnjeg poslodavca, sve mu fino najaviti i uredno objasniti...nije iskljuceno i da sadašnji poslodavac ako je pametan skonta i poveca primanja svome covjeku da ga ne izgubi...

Šefe samo ti to pametno i pošteno odigraj i sve ce biti ok... 8) 8) 8)
JThomas

#9 Re: Head hunteri u BiH

Post by JThomas »

i šta, ako bi bio voljan otići negdje gdje su uslovi puno bolji, onda nisi lojalan? :D

bježite tamo... :D
bosanski

#10 Re: Head hunteri u BiH

Post by bosanski »

Jel' ima negdje oglas da se javim da me head huntaju?
poznanik

#11 Re: Head hunteri u BiH

Post by poznanik »

Tranquilizer wrote: Pa bavi se svaka agencija ukoliko ima potrebu, razmisli da li je jednostavnije oteti strucnjaka za malo vecu platu ili školovati i obucavati nekoga novog...ja ipak mislim da je rizik manji pri otimanju od konkurencije...
Nisam mislio na agencije kojim treba novi kadar, već na agencije registrirane samo za poslove pronalaženja stručnjaka i deficitarnih ili naručenih zanimanja, agencija koje rade za tržište, ne za sopstvene potrebe.
Tranquilizer

#12 Re: Head hunteri u BiH

Post by Tranquilizer »

JThomas wrote:i šta, ako bi bio voljan otići negdje gdje su uslovi puno bolji, onda nisi lojalan? :D

Nisam ba to rekao, procitaj bolje malo...jednostavno nije eticno otici od svoga poslodavca i izraditi ga cim dobiješ nešto bolje, nije se jednom desilo da je zaposlenik dupetom zatvorio vrata pa ga ni novi poslodavac nije želio poslje toga...u realnom poslovnom okruženju treba biti dobar sa svima... to je nepisano pravilo, uslovi rada se mogu promjeniti, ako je firma zainteresovana za covjeka naravno da če ponuditi bolje uslove od trenutnih, ko normalan želi tražiti novog uposlenika ako dobro radi...sve što kažem cuvjeku neka bude pažljiv to je sve, sada je u situaciji da se cjenjka za svoj status pa neka to dobro iskoristi.... :x
sarayewo

#13 Re: Head hunteri u BiH

Post by sarayewo »

Prvi put cujem da i kod nas lokalno neko headhunta. Ja sam svoj trenutni posao vani dobio preko headhuntera i vani je sasvim normalno da se dobijaju ponude i mijenjaju poslovi preko headhuntera, pogotovo ako si dobar u svojoj struci.

I pored toga sto imam dobar posao i ne trazim promjenu, redovno dobijam mailove i pozive gdje me vrbuju za poslove.

Jedino sto mi je malo neobicno kod tvog razgovora je sto ti headhunter obicno nece dati puno detalja o firmi (tipa imena firme, uslova) dok ne izrazis zainteresovanost.

Moj ti je prijedlog da uradis slijedece:
- Trazi ime i prezime i ime firme tog headhuntera pa se malo raspitaj
- Reci mu da si zainteresovant ali da zelis da ti garantuje diskreciju (headhunteri vani to uvijek sami kazu)

Ja licno ne bih govorio nista poslodavcu... Nije stvar u lojalnosti nego u tome da ako ispadne naopako i ne uzmes novi posao izvjesno je da ce te poceti peglati na sadasnjem poslu.

Ako hoces vise detalja, mozes na pp.
JThomas

#14 Re: Head hunteri u BiH

Post by JThomas »

Tranquilizer wrote:
JThomas wrote:i šta, ako bi bio voljan otići negdje gdje su uslovi puno bolji, onda nisi lojalan? :D

Nisam ba to rekao, procitaj bolje malo...jednostavno nije eticno otici od svoga poslodavca i izraditi ga cim dobiješ nešto bolje, nije se jednom desilo da je zaposlenik dupetom zatvorio vrata pa ga ni novi poslodavac nije želio poslje toga...u realnom poslovnom okruženju treba biti dobar sa svima... to je nepisano pravilo, uslovi rada se mogu promjeniti, ako je firma zainteresovana za covjeka naravno da če ponuditi bolje uslove od trenutnih, ko normalan želi tražiti novog uposlenika ako dobro radi...sve što kažem cuvjeku neka bude pažljiv to je sve, sada je u situaciji da se cjenjka za svoj status pa neka to dobro iskoristi.... :x
nije, slažem se. ali još manje etično je na takav prevaran način kontrolisati lojalnost zaposlenika.
Utokkha

#15 Re: Head hunteri u BiH

Post by Utokkha »

Znas li bar ime agencije koja te kontaktirala? Znam par ljudi, pa se da provjeriti. Posalji mi PP.

Tranq... Sve si u pravu. Medjutim, bez daljnjeg u uvjetima mobbinga kod domacih poslodavca meni ta nepisana pravila i norme ne postoje. Zivo me zaboli kakav cu dojam ostaviti, jer nase firme pate od puno vecih nedostataka u profesionalnom radu od toga da li uposlenik nosi kravatu i odijelo, i na kraju hoce li napustiti firmu ako mu se ponude bolji uslovi?
Hoce li njega poslodavac pitati moze li nesto zavrsiti u skladu s rokovima, za zdravlje i ima li stresa? Hoce li mu beneficirati mukotrpni prekovremeni rad? Hoce li pokazati strpljenje za njega u slucaju kada se tek zaposli i bude primljen na probni rad? Hoce li primiti pripravnika i maksimalno se posvetiti njegovoj edukaciji?

Kako da ne ;)

Mi smo jos uvijek drustvo u tranziciji, tako da ce proci vremena dok se jos ove stvari isciste.
Tranquilizer

#16 Re: Head hunteri u BiH

Post by Tranquilizer »

Ma naravno, sve jasno, veeelikaaaa vecina poslodavaca je stoka...samo mislim da ovaj covjek kojeg Head-Huntaju nije imao problema ili mobinga na trenutnom poslu, bar nije rekao da ima, ili ja ne procitah dobro... :D :D :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#17 Re: Head hunteri u BiH

Post by Bobi »

Pa mislim da su ti lovci grdno pogrijesili :D, ako ti je jedna od preokupacija na poslu "kako otvoriti Youtube" :skoljka: ...svaki bi te poslodavac pozelio... :mrgreen: .
Utokkha

#18 Re: Head hunteri u BiH

Post by Utokkha »

Tranquilizer wrote:Ma naravno, sve jasno, veeelikaaaa vecina poslodavaca je stoka...samo mislim da ovaj covjek kojeg Head-Huntaju nije imao problema ili mobinga na trenutnom poslu, bar nije rekao da ima, ili ja ne procitah dobro... :D :D :D
Ne znam ima li ironije u tvojoj recenici ili skupa sa mnom konstatujes.
Veliki biznismeni su kod nas mahom zastupnici za ovo ili za ono. Istorijski gledano, pribavili kapital odmah pri kraju ili nakon rata, uzeli zastupstvo za nasu drzavu i pumpaj profit.
Tranquilizer

#19 Re: Head hunteri u BiH

Post by Tranquilizer »

Nema ironije, bilo je to više kao dodatak na ono što ti rece...jasno je da ne može zaposlenik biti profesionalan ako radi za nekog papka, mada moraš priznati da treba držati do sebe...Ja generalno mislim da se ne treba spuštati na nivo neke seljacine šefa, ja bar pokušavam da nikada to ne radim :roll:
sarayewo

#20 Re: Head hunteri u BiH

Post by sarayewo »

Evo primjera da ima headhuntinga i kod nas... http://bih.walton1.com/
Vragolan

#21 Re: Head hunteri u BiH

Post by Vragolan »

evo i moja glava pa neka i mene huntuju
radim sve
ramelow

#22 Re: Head hunteri u BiH

Post by ramelow »

Tranquilizer wrote:Ma naravno, sve jasno, veeelikaaaa vecina poslodavaca je stoka...samo mislim da ovaj covjek kojeg Head-Huntaju nije imao problema ili mobinga na trenutnom poslu, bar nije rekao da ima, ili ja ne procitah dobro... :D :D :D
Da je bilo velikih problema - nije. Ali cesto se desavalo da zasluge za dobar posao "pokupi" neko drugi, ako me razumijes sta ti zelim reci.
Sa lojalnoscu nemam problema, ali svakako bih mogao prvo i popricati sa gazdom...

Haj skontat cu nesto :D
nurko

#23 Re: Head hunteri u BiH

Post by nurko »

uh ... ja konto Head hunteri=lovci na ucjene
Jazz_Junkie

#24 Re: Head hunteri u BiH

Post by Jazz_Junkie »

Kazes da su te pratili jedno vrijeme? I to je head-hunting. :D
kinvart

#25 Re: Head hunteri u BiH

Post by kinvart »