Ona je u velikoj dilemi a ja ne znam sta da joj kazem.....
Unaprijed zahvalna na odgovorima....nadam se da nece biti kojekakvih uvredljivih komentara!
ufzeleno volim te wrote:Imam jednu veliku molbu ako me moze neko posavjetovati.....u pitanju je meni bliska osoba koja zivi u Austriji i ima mogucnost da se zaposli ali u prodavnici prehrane.....ono sto je problem,ako ga mozemo tako nazvati,je to sto se u svim evropskim zemljama u prodavnicama najcesce nalaze proizvodi od svinjskog mesa....e sad je pitanje,da li je haram raditi u takvoj prodavnici i tako zaradjivati za porodicu ili je jedino rjesenje vratiti se u BiH ,ako ne zelis sjediti kuci?![]()
![]()
![]()
Unaprijed zahvalna na odgovorima....nadam se da nece biti kojekakvih uvredljivih komentara!
Pa nije valjda da se u toj prodavnici prodaje samo porketinazeleno volim te wrote:Imam jednu veliku molbu ako me moze neko posavjetovati.....u pitanju je meni bliska osoba koja zivi u Austriji i ima mogucnost da se zaposli ali u prodavnici prehrane.....ono sto je problem,ako ga mozemo tako nazvati,je to sto se u svim evropskim zemljama u prodavnicama najcesce nalaze proizvodi od svinjskog mesa....e sad je pitanje,da li je haram raditi u takvoj prodavnici i tako zaradjivati za porodicu ili je jedino rjesenje vratiti se u BiH ,ako ne zelis sjediti kuci?![]()
![]()
![]()
zeleno volim te wrote:Imam jednu veliku molbu ako me moze neko posavjetovati.....u pitanju je meni bliska osoba koja zivi u Austriji i ima mogucnost da se zaposli ali u prodavnici prehrane.....ono sto je problem,ako ga mozemo tako nazvati,je to sto se u svim evropskim zemljama u prodavnicama najcesce nalaze proizvodi od svinjskog mesa....e sad je pitanje,da li je haram raditi u takvoj prodavnici i tako zaradjivati za porodicu ili je jedino rjesenje vratiti se u BiH ,ako ne zelis sjediti kuci?![]()
![]()
![]()
A zašto da napusti taj posao?Mrs.Zurbrigen wrote:dakle smije, ali nikako ne smije prestati traziti neki adekvatniji posao. O_o jer ovaj "haram" posao mora napustiti cim se nadje bolja prilika. dakle ne samo sto taj covjek mora raditi, on se mora maksimalno potruditi da pronadje nesto bolje.
pitanje? zasto onda ne odmah traziti nesto drugo?
koja mu je kvalifikacija? ima li skole? govori li taj covjek njemacki?
Eborg wrote: A zašto da napusti taj posao?
ovo je odgovor na pitanje jednog tipa.islamonline wrote:Wa `alaykum As-Salamu wa Rahmatullahi wa Barakatuh.
In the Name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.
All praise and thanks are due to Allah, and peace and blessings be upon His Messenger.
Dear brother in Islam, we commend your pursuit of knowledge and your keenness to seek what is lawful and avoid what is not. We earnestly implore Allah to bless your efforts in this honorable way.
Answering this question, Sheikh Zoubir Bouchikhi, Imam of the Islamic Society of Greater Houston’s Southeast Mosque, states the following:
"Working in delivering pizza that contains pig meat is haram, as it is exactly like delivering wine and beer.
Through making analogical deduction (Qiyas), eating pork is prohibited for a Muslim, based upon the ruling governing alcohol. Therefore, selling pork is like selling alcohol, in terms of being haram. The same applies to all the other 10 categories of people dealing with alcohol, whom the Prophet (peace and blessings be upon him) has cursed (in a well-known hadith).
So whoever delivers pork is doing something haram, exactly like the person who distributes alcohol, even if he does not drink it."
Also, Dr. Abdus-Sattaar Fathallah As-Sa`eed, professor of Qur'anic sciences at Al-Azhar University, adds:
"Working in such a place is not the normal choice or career for a Muslim. You are allowed to work there only if you find it extremely difficult to find a lawful way of earning a living. Try to keep in mind that you should leave this job the moment you find a more suitable one. If you are driven by the sincere intention to find a lawful way of earning a living, Allah Almighty will make it easy for you, Inshaa'Allah."
May Allah guide you to the straight path and direct you to that which pleases Him, Ameen.
pitanje je: smijem li sjediti za stolom gdje se pije alkohol. odgovor je ne. dakle ako je svinjetina analogna alkoholu, onda se ne bi smijelo biti uljudan prema ljudima koji jedu svinjetinu ("show courtesy"). dakle, nisu bas najbolji uvjeti za neki service-job kao sto je prodavac...islamonline wrote:Answering your question, Sheikh Muhammad Salih Al-Munajjid, a renowned Muslim scholar, stated,
It is not permissible to sit to people who drink khamr (i.e., intoxicant beverages), whether they are non-Muslims or Muslims. Almighty Allah says regarding those who sit to people who say words of disbelief, (He [i.e., Allah] has already revealed unto you in the Scripture that, when ye hear the revelations of Allah rejected and derided, [you] sit not with them [who disbelieve and mock] until they engage in some other conversation. Lo! In that case (if you stayed), you would be like them. Lo! Allah will gather hypocrites and disbelievers, all together, into hell) (An-Nisaa' 4:140).
Imam At-Tabari said, "This verse is clear in prohibiting setting to people of falsehood of any kind, when they are indulging in their falsehood." Ibn Kathir said regarding Allah's saying (Lo! In that case (if you stayed), you would be like them.), "[It means] like them in sinning."
Jabir reported that Prophet Muhammad (peace and blessings be upon him) said, "Whoever believes in Allah and the Last Day should not sit at a table on which khamr is circulated" (At-Tirmidhi).
Scholars who explained this hadith said, "[This applies] even if he or she does not drink with them, because this [i.e., setting to them] is the same as a ratification of their wrongness."
Based on this, it is not permissible to sit to those people or to show courtesy to them. It does not matter if one does not drink with them, as one, in this case, is like a dumb Satan who sees abominable acts and does not denounce them.
Ti i ostali trebate shvatiti da neki drža do tih stvari. I svaka im čast za to.maybelline wrote:Ja stvarno ne razumijem pojedine ljude... Ako radis sve u svojoj moci da pomognes svojoj porodici da prezivi i ima neki iole normalan zivot, pa zar to nije vrijedno hvale, zar to nije halal? Najlakse je sjediti i danima tumaciti da li je nesto i u kojoj mjeri halal ili ne, a malo teze je ustati i raditi, zaraditi, pa i traziti bolje.
Cuj otisla u Austriju i nece da radi u trgovini gdje se prodaje svinjetina... pa niko je nece tjerati da je jede, pobogu...
L.e.g wrote:Evo ja kao katolik mislim da je haram iz udobnosti zapada zajebavati narod u Bosni sa ovakvim pitanjima na forumu.
don't ask me, dude.Eborg wrote:Zahvaljujem na odgovoru.
Mada, moram priznati da meni ovakvo mišljenje stvarno ne leži. Već sam pisao da mislim da sve u vjeri mora biti logično i vidim logiku u zabrani alkohola i svinjetine ali apsolutno ne vidim logiku u zabrani prodaje istih.
Evo i ja imam jedno haramli pitanje - je li haram otvoreno odbijati kijas i idžmu kao izvore Islama jer ipak isti dolaze od čovjeka? Dakle samo Kur'an i sunnet, ostalo crta.
Hm, onda znaci da se ne moze zaposliti ni u prodavnici escajga, jer ce austrijski cafiri njime jesti klempetinu. Posudje i keramika takodjer ne dolaze u obzir. Znaci sve sto ima bilo kakve veze s kuhinjom i kuhanjem ne dolazi u obzir. Isto tako ne smije praviti i prodavati trpezarijske stolove i stolice.alica.k wrote:ne mogu uopste da vjerujem da je danas ovo nekome dilema :S:S:S. ako mozes raditi, radi. tamo mu ovisi hoce li jesti danas od posla, a on se konta s vjerskog stanovista valjal to brate....boze me sacuvaj.
inace jedna mi je prijateljic apricala da je haram nekome omogucavati da jede svinjetinu (cak i ako je toj osobi po vjeri dozvoljeno da jede svinjetinu). pretpostavljam da to znaci i da je ne smiju prodavati, raditi u restoranu gdje se sluzi svinjetina i tak.
toliko o toleranciji medju vjerama. lol.
Austrija je neutralna od 1955...Desert Wind wrote:ljudi nikako da shvate da muslimani danas i muslimani iz 600 i neke po Isusu Allahovom nisu u istoj dimenziji, poziciji situaciji geo-politicko ekonomskom momentu i slicno, konstantno prave banalne greske u osnovima zivljenja uklapanja i adaptacije u sredinu - ako bi isli tom logikom ne bi trebala ni da zivi u Austriji jer Austrija pomaze NATO - koji dalje za istu tu njenu paru koju plati od svoje plate porezom kupe metaka, dizela, tenkovskih projektila i slicno koji se svesrdno trose u Iraku Afganistanu Somaliji i slicno....
nema halal haram danas - ima halal jedino ako odes u vukojebinu zabetoniras se u pecinu i cekas ka's odapnut'.
nije halal radit za americku kompaniju - al ko ce ti obezbijedit kompenzaciju za to - mozes onda komotno u kameno doba ili se obrazuj toliko da budes konacno cijenjen musliman koji ce dobit nobelovu nagradu za izum koji ce spasiti svijet a ne musliman koji ce zavisiti od plate jednog ducana koji prodaje klempovinu....