HALAL CERTIFIKAT

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

samo malo

#26 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by samo malo »

Meni je nevjerovatno da glavni covjek za izdavanje halal certifikata u BiH moze biti jedan notorni mafijas Hasib Salkic.

Covjek bi ocekivao da bar u tim nekim vjerskim "relacijama", ti politicki mafijasi ne mogu prici blizu... ali eto, prevaris se lako.
Jazz_Junkie

#27 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by Jazz_Junkie »

MUNAFIK wrote: A ti Jazz... kako drugacije da te nazovem? Pa tvoj komentar je totalno islamofobican. Ja imam pravo da u velikoj mjeri napad na IZ smatram islamofobijom (pogotovo ovo tvoje pljuvanje na sami spomen nekog islamskog POJMA) jer IZ je ono sto nas muslimane ovdje kako tako drzi skupa i to je bitno drzi nas jos uvjek!!! I ove teme uvjek odu u ovom pravcu radi provokatora :roll: :roll:

Ti jasno pokazujes da bi zabranio IZ (muslimanima) svaki vid javnog organizovanja i NAPREDOVANJA u tom organizovanju, e dok god ti tako javno pises takve gluposti i siris mrznju ja cu to nazivati onako kako i treba a to je Islamofobija...
Vjeruj IZ je najmanje kriva za ovo u cemu se mi nalazimo ali po njoj se najvise pljuje i uvjek, tipicno za nas!!!
Mene ces naci rijetko da komentarisem neke teme vezane za vjeru ili IZ, tako da malo pretjerujes. A imam svako pravo da kritikujem IZ i sve njezine ispostave, pa ako su stvari za tebe tako jednostavne i crno-bijele, mogu i ja tebe recimo nazvati islamofasistom umjesto da pruzim neku argumentaciju. Moja namjera nije bila da provociram i na tvoju zalost problem lezi u vasem (mislim na vjernike) nepodnosenju kritike.
I zalosno je kako mi pripisujes mrznju i neke cenzure i zabrane. Posto toliko pretjerujes i posto mi kao teret nabacujes islamofobiju, te zbog tvojih komentara na ovom forumu generalno, i ja cu tebe jednostavno nazvati islamofasistom. Lakse je ljude tako jednostavno etiketirati, jelde? A po IZ ce se "pljuvati" sve dok ne nauci da u ustavu BiH pise da je BiH sekularna drzava i dok ne shvati da joj nema mjesta u politici, skolama i vrticima. Bit ce "popljuvana" sve dok ne prestane organizovati stranacke mitinge sto vazi i za SPC i katolicku crkvu.
ultima_palabra

#28 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by ultima_palabra »

@jazz, budi pošten i priznaj da si se zaletio s onim komentarom. Bolje nego da se ukopavaš i dalje. Ne smatram te islamofobom, mislim da je to bio jedan nepromišljen i površan komentar koji nema puno veze sa temom.
Postoji ta problematika o kojoj treba raspravljati, da li je potrebno imati halal certifikate u BiH i da li IZ treba imati monopol nad tim, to su prava pitanja koja čekaju odgovor. Poznavajući kako funkcionira IZ, na tome (kao i na organizaciji hadždža) pojedinci mlate (ili će mlatiti u budućnosti) silne pare.
giovannir

#29 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by giovannir »

hahahaha...Život sa halal certifikatom. Satire nikad dosta! :lol: :lol: :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#30 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by PipiDugaDevetka »

...
Last edited by PipiDugaDevetka on 15/10/2009 12:00, edited 1 time in total.
Jazz_Junkie

#31 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by Jazz_Junkie »

ultima_palabra wrote:@jazz, budi pošten i priznaj da si se zaletio s onim komentarom. Bolje nego da se ukopavaš i dalje. Ne smatram te islamofobom, mislim da je to bio jedan nepromišljen i površan komentar koji nema puno veze sa temom.
Postoji ta problematika o kojoj treba raspravljati, da li je potrebno imati halal certifikate u BiH i da li IZ treba imati monopol nad tim, to su prava pitanja koja čekaju odgovor. Poznavajući kako funkcionira IZ, na tome (kao i na organizaciji hadždža) pojedinci mlate (ili će mlatiti u budućnosti) silne pare.
Priznao sam vec da sam u izrazu mozda malo pretjerao. Pod islamofobom se podrazumijeva covjek koji mrzi muslimane i s toga postoji bitna razlika izmedju kritike religije i mrznje prema jednoj skupini ljudi. Ja sam ateist i u dokumentima mi pise da sam beskonfesionalan. Moji roditelji su muslimani i zamisli koliki je apsurd u meni traziti islamofoba. Nisam rijetko dozivljavao verbalne neprilike od strane muslimana (onih radikalnijih i onih na bateriju), pa opet nikog ne nazivam ateistofobom niti sam puno opterecen time, jer agresivne osobe je najpametnije izbjegavati.
Bosanac sa dna kace

#32 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by Bosanac sa dna kace »

za mnoge je halal certifikat ''zlatna koka'', i srpske a i 'rvacke firme na sve nacine gledaju da dobiju taj certifikat kako bi se mogle probit na trziste zemalja dje su muslimani vecina...eh sad dje i kako zavrse pare od certificiranja...khm....
Jazz_Junkie wrote:Ja sam ateist i u dokumentima mi pise da sam beskonfesionalan.
fakat konto sam da austrijskim dokumentima ne pise pripadnost konfesiji, al ko ce ga znat , svakim danom se nesto novo nauci:skoljka:
Jazz_Junkie wrote: Moji roditelji su muslimani i zamisli koliki je apsurd u meni traziti islamofoba.
odluci se jesul' roditelji muslimani ili katolici
Jazz_Junkie wrote: Moji roditelji su muslimani i zamisli koliki je apsurd u meni traziti islamofoba.
eto mozete narode mislit koji apsurd :-) :-) pa i u dzevada galijasevica su roditelji muslimani, pa sta? :D
Jazz_Junkie wrote: Nisam rijetko dozivljavao verbalne neprilike od strane muslimana (onih radikalnijih i onih na bateriju), pa opet nikog ne nazivam ateistofobom niti sam puno opterecen tim
pa da nijesi opterecen ni bi doso na ovu temu i davo zajedljive komentare :oops:
Jazz_Junkie wrote: jer agresivne osobe je najpametnije izbjegavati.
jah, biva :oops:
pustopoljina

#33 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by pustopoljina »

da-u austrijskim dokumentima,kad se prvi put prijavis pitaju te za vjeroispovijest. mnogi imenom bosanski muslimani se tamo izjasnjavaju kao -bez vjere/ateisti/ohne Bekenntnis...jedni sto tako i misle, a drugi jer misle da ce ih se prisluskivati,da ce im se na neki nacin otezavati. jako puno u kärnten/koruskoj se tako izjasnjavaju.
Bosanac sa dna kace

#34 Re: HALAL CERTIFIKAT

pustopoljina wrote:da-u austrijskim dokumentima,kad se prvi put prijavis pitaju te za vjeroispovijest. mnogi imenom bosanski muslimani se tamo izjasnjavaju kao -bez vjere/ateisti/ohne Bekenntnis...jedni sto tako i misle, a drugi jer misle da ce ih se prisluskivati,da ce im se na neki nacin otezavati. jako puno u kärnten/koruskoj se tako izjasnjavaju.
je li u dokumentima ili u prijavi za dokumente? :?
pustopoljina

#35 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by pustopoljina »

nemam austrijski pasos,tako da ne mislim na te dokumente.
nego kad se prvi put uvedes u tu zemlju, kad se prijavis, kad pocnes tu da postojis- pitaju te za vjeroispovijest. to gdje se zapise takodjer su neki dokumenti...tad sam vec imala vizu-znaci nije prijava da bi dobio dokumente, nego te jednostavno registriraju u policiji gdje zivis.
zonbirile

#36 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by zonbirile »

ja šege i diskusije,tipično Balkanski ,bosanski,niko pojma ni o ničemu,a svi se naoštrili.Ne bih naširoko,ali na znanje za diskutante-košer u Americi,znak bio K,sada U u krugu ,ima 8100 firmi pod šapom sa istom motivacijom kako i halal.Obredno klanje,zdrava hrana bla,bla uz napomenu kome je važno da je košer počeo derati prije.Zadnji podatak je 100 miliona dolara,od te usluge koju su kroz cijenu platili svi potrošaći,a kojom raspolažu jevrejske vjerske institucije.Kao i uvijek jevreji su to mudro odigrali,pa se certifikat ne izdaje fabrici,nego proizvodu te fabrike.To znači (a Coca cola je košer) da se svake godine plati 1000e za colu,1000e za fantu,1000e za light colu,itd...Akcent je na tomu svake godine po proizvodu.Na isti način fercera halal.Nameće se pitanje,a gdje su tu "ugroženi" hriščani.Pa kada se zna,ko to zna sve mu je jasno,kako idu tokovi novca i u konačnici za koga drpaju i košer i halal,bilo bi ofirno sada uvoditi još jedan certifikat-uostalom arhitekt svemira je to posložio.
patrius

#37 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by patrius »

Jah,samo je pitanje je li "arhitekt" licno odabrao izvodjace radova tj.realizatore projekta :?
gold'n'brown

#38 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by gold'n'brown »

Jazz_Junkie wrote:Nakon sto vam IZ govori koga ce te glasati, koje ce te novine citati, sad vam govori sto ce te jesti. Slijedi kako i gdje ce te srat i pisat.
Ne, nama nasa vjera govori sta cemo jesti, a sta necemo, sta cemo raditi, a sta necemo. Mnogi proizvodi u sebi imaju dosta stvari koje po islamu nisu dozvoljene, ovo je jedini nacin da znamo da ono sto jedemo je i dozvoljeno, a bez da nosimo spisak emulgatora itd. U bivsoj Jugoslaviji svinjetina se stavljala u neke proizvode do odredjenog procenta bez da se moralo navesti u deklaraciji.

Nije potrebno ni govoriti kakva je sansa za razvoj prehrambene industrije i izvoza uvodjenje ovog certifikata.

Malo pocni misliti, neces se povrijedit, ne boj se :)
patrius

#39 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by patrius »

gold'n'brown wrote:
Jazz_Junkie wrote:Nakon sto vam IZ govori koga ce te glasati, koje ce te novine citati, sad vam govori sto ce te jesti. Slijedi kako i gdje ce te srat i pisat.
Ne, nama nasa vjera govori sta cemo jesti, a sta necemo, sta cemo raditi, a sta necemo. Mnogi proizvodi u sebi imaju dosta stvari koje po islamu nisu dozvoljene, ovo je jedini nacin da znamo da ono sto jedemo je i dozvoljeno, a bez da nosimo spisak emulgatora itd. U bivsoj Jugoslaviji svinjetina se stavljala u neke proizvode do odredjenog procenta bez da se moralo navesti u deklaraciji.

Nije potrebno ni govoriti kakva je sansa za razvoj prehrambene industrije i izvoza uvodjenje ovog certifikata.

Ti si se,vidimo,bas svojski potrudio.Inace,ne bi bilo moguce da nas prosvijetlis genijalnom mislju "kako ti vjera govori sta ces raditi a sta neces",a da pritom odlucno izustis "historijsko NE!",na opasku citiranog kolege koji je rekao upravo istu stvar,doduse,na malo originalniji nacin :oops:
zonbirile

#40 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by zonbirile »

patrius wrote:Jah,samo je pitanje je li "arhitekt" licno odabrao izvodjace radova tj.realizatore projekta :?
----------------------------------------------------------
pa zar je to bitno,čitaj postove raja ni ne kontaju,fura se matrica,zdrava prehrana,islam,IZ, i sl.Važno je da se lova prikupi,da se obrće,a budale će o tome već reći svoju "pametnu".
senjor

#41 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by senjor »

Koser obred je pravilo nacina spremanja i konzumiranja hrane i dio je zapisa iz Tore.
Interesantno je da koser za razliku od halal mesa zahtjeva citav spektar radnjih;

Tri vazne stvari za Koser;
Rituel klanje odredjene zivotinje
Odvajanje odredjenih djelova od mesa.koji su zabranjeni
Meso totalno ocistiti od krvi,ni kapi krvi.

Koser obred zabranjuje da se meso i mljeko zajedno kuhaju i da se zajedno jedu.

Imam prilike da vidim kako to funkcionise kad se koser isporuci bolnici za nekog pacijenta,nedodirljivo... :-)

ps
Halal meso,nista lakse.
U ime svemocnog boga,sikirce i odfikaris kokoski glavu.Ja sam sa sedam godina klao zeceve i kokoske po mahali... :D i to sve sa Allahu ekber.
Ako neka klanica treba radnika sa iskustvom tu sam... :thumbup:
Last edited by senjor on 15/10/2009 09:57, edited 1 time in total.
gold'n'brown

#42 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by gold'n'brown »

patrius wrote:
gold'n'brown wrote:

Ti si se,vidimo,bas svojski potrudio.Inace,ne bi bilo moguce da nas prosvijetlis genijalnom mislju "kako ti vjera govori sta ces raditi a sta neces",a da pritom odlucno izustis "historijsko NE!",na opasku citiranog kolege koji je rekao upravo istu stvar,doduse,na malo originalniji nacin :oops:
Islamska zajednica je institucija. Kur'an i sunet nam propisuju sta je dozvoljeno, a sta zabranjeno, izmedju ostalog i koja hrana i pice su dozvoljeni, a koji zabranjeni. Jel nesto nije jasno?
patrius

#43 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by patrius »

Ma sve je u dure i jasno k'o dan :) Btw,i KP Dom Zenica,recimo npr.,je institucija,bas kao i "Kreka" itd. :wink:
senjor

#44 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by senjor »

patrius wrote:Ma sve je u dure i jasno k'o dan :) Btw,i KP Dom Zenica,recimo npr.,je institucija,bas kao i "Kreka" itd. :wink:
Daj uozbilji se... :idea:
gold'n'brown

#45 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by gold'n'brown »

patrius wrote:Ma sve je u dure i jasno k'o dan :) Btw,i KP Dom Zenica,recimo npr.,je institucija,bas kao i "Kreka" itd. :wink:
Bingo ;)
zonbirile

#46 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by zonbirile »

ne znam,ali sam siguran da je 500-1000e po proizvodu na godišnjem nivou.
Bosanac sa dna kace

#47 Re: HALAL CERTIFIKAT

senjor wrote:Koser obred je pravilo nacina spremanja i konzumiranja hrane i dio je zapisa iz Tore.
Interesantno je da koser za razliku od halal mesa zahtjeva citav spektar radnjih;

Tri vazne stvari za Koser;
Rituel klanje odredjene zivotinje
Odvajanje odredjenih djelova od mesa.koji su zabranjeni
Meso totalno ocistiti od krvi,ni kapi krvi.

Koser obred zabranjuje da se meso i mljeko zajedno kuhaju i da se zajedno jedu.

Imam prilike da vidim kako to funkcionise kad se koser isporuci bolnici za nekog pacijenta,nedodirljivo... :-)

ps
Halal meso,nista lakse.
U ime svemocnog boga,sikirce i odfikaris kokoski glavu.Ja sam sa sedam godina klao zeceve i kokoske po mahali... :D i to sve sa Allahu ekber.
Ako neka klanica treba radnika sa iskustvom tu sam... :thumbup:
uradio sam seminarski na temu halal hrane, nemam vremena za neke duze postove, sto se tice halal hrane nije tu ssamo bitno da nema svinjskog i da se zakolje u ime Allaha, pribor kojim se kolje takodje mora bit cist, zivotinja ne smije bit mucena, ne smije da vidi pribor za klanje, ne smije da se ugusi jer kao i kod kosera i za halal mora da istekne sto moze vise krvi s tim da se odvaja ono sto nije jestivo (crevad, papci itd), ne smije da se koristi ''elektricni boks'' tj. omamljivanje zivotinje elektricnom strujom ili onesvjescivanje tako sto se zavrti i sl., za ishranu zivotinje ne smije se koristiti hrana zivotinjskog porijeka, tj. ''kostovit'' brasno, ako je koristena takva hrana zivotinje idu u karantinu, to vazi i za marvu i za perad...itd...itd...
Bosanac sa dna kace

#48 Re: HALAL CERTIFIKAT

zonbirile wrote:ne znam,ali sam siguran da je 500-1000e po proizvodu na godišnjem nivou.
ne znam kako to tacno ide sa koser hranom, ali mislim da ima vise certifikata i organizacija koje rade certificiranje, sto se tice domace agencije cije je sjediste u Tuzli oni rade na davanju certifikata za velike kompanije, srednje kompanije i male obrtnicke radnje (mesare, pekare, cevabdzinice...) i cijena je za svakog narafno drugacija :D

pitanje: ako ja kupujem i jedem ponajvise proizvode (uglavnom meso i brasno) koje proizvode moji rodajci na selu uz prihvatljivu cijenu za obje strane, i zasto sam siguran da je halal, jel problem, buduci da je jedan od glavnih razloga sto je to halal? :? :shock: :oops: :skoljka:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#49 Re: HALAL CERTIFIKAT

Post by PipiDugaDevetka »

Bosanac sa dna kace wrote:
uradio sam seminarski na temu halal hrane, ...... zivotinja ne smije bit mucena, ne smije da vidi pribor za klanje, ne smije da se ugusi jer kao i kod kosera i za halal mora da istekne sto moze vise krvi....
.....
...aaaaa, primjetio sam ja kod odredjenog proizvodjača piletine, svakom, ama gaš svakom piletu SLOMLJENA KRILA,...
Kontam, kada pile visi na onoj liniji za klanje, pa neposredno nakon klanja, da ne može klepetati krilima,...Zbog nečega im krila polome,...
Bosanac sa dna kace

#50 Re: HALAL CERTIFIKAT

PipiDugaDevetka wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
uradio sam seminarski na temu halal hrane, ...... zivotinja ne smije bit mucena, ne smije da vidi pribor za klanje, ne smije da se ugusi jer kao i kod kosera i za halal mora da istekne sto moze vise krvi....
.....
...aaaaa, primjetio sam ja kod odredjenog proizvodjača piletine, svakom, ama gaš svakom piletu SLOMLJENA KRILA,...
Kontam, kada pile visi na onoj liniji za klanje, pa neposredno nakon klanja, da ne može klepetati krilima,...Zbog nečega im krila polome,...
:shock: pa valjda pile kad se zakolje, a ne ugusi, valjda u roku od najvise 30 sekundi gubi svijest, i mahanje krilima je samo rekacija zivaca, a za to lomljenje krila prvi put cujem, mislio sam da je zivina ionako ''nagurna'' jedna do druge da nema prostora za mahanje krilima...
Post Reply