Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
- DownhillMaster
#26 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
Bosanska/srpska/hrvatska kuća nisu problem ako ih arhitekta nacrta.Kod nas se baš suprotno radi,svaki građevinac glumi arhitektu jer šta će njemu ko govoriti kako se pravi kuća ,on ih je sto sazidao.Na kraju misli da je uštedio što nije dao arhitekti koju hiljadu ,a zapravo potrošio je mnogo više....
- Danguba
#27 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
Vaznije od arhitekte je lokacija gradnje. Sada se pokazalo da se kuca ne moze praviti gdje ko hoce. Drzava nam je takva da nas nije zastitila od banalnih poplava, da nisu obavili istrazivanja i obiljezili podrucja koja su podlozna klizanju tla...
Na kraju, niko nije zasticen od prirodnih nepogoda. kakva god da je kuca i na bilo kojoj lokaciji ako je zdrma zemljotres ostajes bez krova ili u najmanju ruku dobro ostecenje ALI ove poplave su pokazale da smo pali na banalnim stvarima. Godinama se ne ciste kanali, odvodi, ne prave se nasipi, gradi se na vec iseljenim podrucjima pa naknadna legalizacija...
Nama ne moze pomoci nikakva cvrsta kuca nego promjena mentaliteta.
Na kraju, niko nije zasticen od prirodnih nepogoda. kakva god da je kuca i na bilo kojoj lokaciji ako je zdrma zemljotres ostajes bez krova ili u najmanju ruku dobro ostecenje ALI ove poplave su pokazale da smo pali na banalnim stvarima. Godinama se ne ciste kanali, odvodi, ne prave se nasipi, gradi se na vec iseljenim podrucjima pa naknadna legalizacija...
Nama ne moze pomoci nikakva cvrsta kuca nego promjena mentaliteta.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#28 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
vjerovatno žive u stanovimaHopkins wrote:Volio bih vidjeti kuce od ovih sto se zgrazavaju na bosanske kuce
-
El malagueño
#29 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
bach wrote:bolje i to nego ovoshibonja wrote:vala meni je i ovo monotono...
Zasto? meni je isti qrac. jesi ikada zivio u onom gornjem primjeru? da popizdis od dosade.
- daxon
#30 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
A u donjem primjeru se kao ludo zabavljaš?
- motorna_pila
#31 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
Ovo.. Fkt liči na favelu....
Sent from my LT18i using Tapatalk 2
- fatality
#32 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
hahah, sta ti znaci ovo "da popizdis od dosade" ? za sta je to argument kod ove dvije slikeEl malagueño wrote:bach wrote:bolje i to nego ovoshibonja wrote:vala meni je i ovo monotono...
Zasto? meni je isti qrac. jesi ikada zivio u onom gornjem primjeru? da popizdis od dosade.
- astala_vistala
#33 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
Termin bosanska kuca sama po sebi nema definiciju jer je grade ljudi koji u vecini slucajeva nisu ni skolovani ni kadri za tu vrstu posla,ali bosanska kuca je ustvari ono sto nam svima prvo padne na pamet i sto gledamo svaki dan od buca potoka pa do svih ostalih naselja,jedina varijacija jeste jel ima fasadu il nema 
-
Keiko
#34 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
Nadjoh mjesta za jos jednu, mozda cak i dvije.bach wrote:
- MOSALJOZE
#35 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
OD DOastala_vistala wrote:Termin bosanska kuca sama po sebi nema definiciju jer je grade ljudi koji u vecini slucajeva nisu ni skolovani ni kadri za tu vrstu posla,ali bosanska kuca je ustvari ono sto nam svima prvo padne na pamet i sto gledamo svaki dan od buca potoka pa do svih ostalih naselja,jedina varijacija jeste jel ima fasadu il nema
- bach
#36 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
Kvotanje sa druge teme
U Bihaću.

i onda to usporediš sa ovim

I apsolutni hit.

Da povratiš ...
A postiji i ovo. Projektovala i izgradila domaća pamet iz Promo Donji Vakuf."Kod nas se kuce prave "iznutra". Tipa, lik sjedi i konta..., u ovoj sobi cu prozor iznad krevata, u dnevnom boravku cu veliki prozor, u maloj sobi cu mali prozor, u WCu jos manji... pri plafonu... I onda kad ozida i pogleda izvana kuca mu lici na s*anje al nema veze... odgovara mu iznutra.
Nas narod i estetika... 0 bodova. Zato su nam gradovi odvratni a sela jos ruznija. Sve sto valja izgradili su i isprojektovali stranci."
U Bihaću.

i onda to usporediš sa ovim

I apsolutni hit.

Da povratiš ...
- OldMayor
#37 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
Ne ovo ne lici na favelu, ovo jeste favela.motorna_pila wrote:Ovo.. Fkt liči na favelu....
-
SarajevoHorde
#38 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
Spiskas 50 milja na kuci i napravis kurac
- insomnia78
#39 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
Vala ni ovu kocku ne bi dzaba
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
-
radostan dan
#40 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
dobra tema, pratim...posebno onaj post o montažnim...aali hajde ti to pomiri sa ovdašnjim mentalitetom...
a baš je prilika...biće podsticaja, pomoći, subvencija, doniranja...zar se ne bi istovremeno mogli pogurati i krivaja zavidovići, intal milići i ostali koji se bave tim?
a baš je prilika...biće podsticaja, pomoći, subvencija, doniranja...zar se ne bi istovremeno mogli pogurati i krivaja zavidovići, intal milići i ostali koji se bave tim?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
- Šveđanin
#42 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
Jedno je dosada, ali adekvatna za život i koliko toliko provjereno da ti se sutra neće nešto srušiti odjednom. A drugu sliku ne bih komentarisao.El malagueño wrote:bach wrote:bolje i to nego ovoshibonja wrote:vala meni je i ovo monotono...
Pošto tako znaš da je dosadno, jesi uopšte ikad živio kao u prvoj slici? Pita te neko ko je tako proveo pola života..
-
Lounge Act
#43 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
.
Last edited by Lounge Act on 04/01/2015 13:13, edited 1 time in total.
-
radostan dan
#44 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
kako, jbm mu miša?
- dustaban
#45 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
Bosna treba BILO KAKVU administraciju koja ce upravljati prostornim uredjenjem kako treba. Ovo sad je anarhija.
S obzirom gdje se sve gradi, klizista cesto imaju efekat prirodnog uklanjanja bespravno izgradjenih objekata. Koliko sad u Sarajevu imate objekata koji su ni tamo ni vamo, nit imaju dozvole nit ih ko rusi. Ceka se kliziste!
S obzirom gdje se sve gradi, klizista cesto imaju efekat prirodnog uklanjanja bespravno izgradjenih objekata. Koliko sad u Sarajevu imate objekata koji su ni tamo ni vamo, nit imaju dozvole nit ih ko rusi. Ceka se kliziste!
-
Gray
#46 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
daxon wrote:A u donjem primjeru se kao ludo zabavljaš?
- bach
#47 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
Griješiš naravno. Montažen kuće su uvijek jeftnije. Evo Promo iz DV ma kuće od nekih 50.000 KM pa više.Lounge Act wrote:nase ljude kosta skuplje montazna nego zidana, nije to samo trend da se vise vjerujke zidanoj nego je cijena u pitanju
Ja sam prošle godine u svojoj kući pravio kupatilo pa me izašlo skoro 5000 KM. Probaj izračunati koliko košta cijela kuća ako samo kupatilo košta toliko.
- motorna_pila
#48 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
Sta mislite hoće li doći do malverzacije prilikom gradnje ovih porušenih kuća u smislu na koji način će se dijeliti sredstva i hoće li ovi sto su ostali bez kuća dobiti gotovu završenu kuću ili će djelomicno biti završena kuća?
Jer su ove kuće bile u izgradnji i većina je nezavršena...
Pa nije posteno da neko dobije više nego sto je uložio...
Jer su ove kuće bile u izgradnji i većina je nezavršena...
Pa nije posteno da neko dobije više nego sto je uložio...
-
Revolver
#49 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
Stvar je u tome što se "bosanska kuća" gradi i po 20 godina i opet ne bude završenabach wrote:Griješiš naravno. Montažen kuće su uvijek jeftnije. Evo Promo iz DV ma kuće od nekih 50.000 KM pa više.Lounge Act wrote:nase ljude kosta skuplje montazna nego zidana, nije to samo trend da se vise vjerujke zidanoj nego je cijena u pitanju
Ja sam prošle godine u svojoj kući pravio kupatilo pa me izašlo skoro 5000 KM. Probaj izračunati koliko košta cijela kuća ako samo kupatilo košta toliko.
Uvijek pomalo, u skladu sa mogućnostima. Dosta posla i domaćin sam uradi
Montažnu treba odmah platiti. Na kraju se opet sve svodi na financijske mogućnosti.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#50 Re: Građenje nakon poplava: Bosna treba novi tip kuće
ona gore druga izgleda ko pokvaren kutnjak