Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
toska

#101 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by toska »

Hakiz wrote: 05/12/2024 10:25
Banalan primjer, ko se sjeća igračke firme Mehanotehnika iz Izole? OK, danas je ta igračka možda neinteresantna (a ne bi smjela biti, učila je djecu osnovama elektromagnetizma, mehanike itd), pa da se modernizujemo
Elektropionir :D, genijalno a jednostavno.

Shvatiti u 6. osnovne kako i zašto se vrti elektromotor je ravno Arhimedu I njegovoj Eureci, a sve zato što te cijeli komplet vodi kroz priču.
Isaiah4110

#102 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Isaiah4110 »

DebelinJoe wrote: 04/12/2024 23:43 Imamo mi taj mit da smo superiorni, da smo pametniji od ostatka svijeta...Naročito volimo da maštamo da su ovdašnja djeca pametnija od obe na zapadu...I onda 'ladan tuš.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /241204094
Učenici iz BiH najgori u regiji na TIMSS istraživanju iz matematike, u prirodnim naukama ispod prosjeka
Pa kaže...
Drugi put, 2019. godine, u istraživanju su sudjelovali učenici četvrtih razreda osnovne škole, a ostvareni rezultati pokazali su kako 24 posto testiranih učenika ne može doseći čak ni nisku razinu postignuća u oblasti matematike te kako samo 1 posto učenika, ili svaki stoti, ostvaruje rezultat u naprednoj referentnoj vrijednosti iz matematike i prirodnih nauka.
Ima još...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/realnos ... /241112154
Realnost domaćeg obrazovanja: Računarska i informacijska pismenost bh. učenika je ispod svjetskog nivoa
Kako su saopćili APOSO-a, istraživanja za Bosnu i Hercegovinu pokazuju:

Da učenici posjeduju samo osnovne vještine računarske i informacijske pismenosti, s niskim postignućima, ispod ICILS prosjeka za 2023.;

Da uprkos velikoj upotrebi uređaja informaciono-komunikacijske tehnologije, nisu razvili potrebne vještine za učinkovito korištenje digitalnih informacija, bilo kao korisnici ili kao njihovi potrošači;

Da ne posjeduju dovoljno vještina potrebnih za samostalno korištenje digitalnih informacija i donošenje procjena o njihovoj vjerodostojnosti, relevantnosti i korisnosti;

Da nastava u online režimu, za vrijeme pandemije koronavirusa, kada je evidentno bila pojačana upotreba informaciono-komunikacijskih uređaja, nije značajno doprinijela računarskim kompetencijama učenika;
Ma kažu, naša djeca razvaljuju, rasturaju, nema im ravnih...Sve sami genijalci...

Uđe čovjek, to jest ja, jednom u tramvaj, pun tramvaj učenika Gimnazija Obala, prepoznam im po priči. O čemu razgovaraju:

- Došli Kemo i Dženo pred školu...On njega nogom, ovaj njega nožem, bode ga ba, ono pravo ga bode, svega ga izbode...Mi se smijemo ba, ono nam šega pravo

- On meni ovako, ja njemu šta hoš ba, on na mene nešto šakom, on na mene ovako nešto glumi, nož izvadi, kažem ja njemu, pičko saš ti vidt, odem do kuće, uzmem pištolj od babe, dođe pred školu, utoku mu ( učenik pokazuje kako je u glavu drugog učenika repetirao pištolj ja ovako stavi, kažem šta je sad pičko...On se usro alahami...

Pa učenice od 14, 15, 16 godina izgledaju i pričaju kao ženetine...Slušam jednu, također učenica neke od sarajevskih gimnazija, kako priča kako "on2 mora biti frajer, kako mora imati novo i skupo auto, noviji Iphone (max ili plus) i skup sat i skup parfem i imati para...Da ona neće ni da čuje za muškarca koji nema bijesan auto, noviji iphone ili skupi sat sat tipa Fossil ili Phillip Patek...

Onda čovjek ode u Oslo, u Prag, u Amsterdam, u Berlin, u Beč, u Zagreb kao najbliži...Uđe u tramvaj u špici, učenici ideu u školu, pričaju o piramidama, o faronima, o šumi u Amazoniji, o tome kako žive Eksimi, o tehnologiji, o ekologiji, o muzici...

Djeca su nam katastrofa, ali nisu ona kriva, nisu čak ni škole krive toliko...Koliko je krivo društvo koje odbija da radi na sebi, da uči, da se trudi, da se mijenja...Koje prezire intelektualce i pametne ljude, a favorizira budale, prostake, nasilnike i nitkove svih vrsta...

Recimo

https://n1info.ba/wp-content/uploads/20 ... 0x422.jpeg

Image

https://n1info.ba/vijesti/a121562-ko-je ... zvao-esed/

Samo patološki glup narod mogao je ovakve ljude birati za svoje predstavnike. Bolje taj narod nije ni zaslužio.

Prošetajte recimo tokom lijepih dana recimo centrom Sarajava tokom lijepih dana, zagledajte malo ljude koji hodaju okolo, pogledajte im gestikulacije, mimiku, poslušajte šta i kako pričaju...Neće vam biti teško skontati da baš nismo okruženi sa mnogo iole pametnih ljudi. Jok, većina stanovnika ove zemlje je oholo, bezobrazno, nevaspitano i bogami poglupo. Ko misli da pišem gluposti, neka se okrene okolo i skonta kako živimo u zemlji u kojoj ništa ne funkcioniše. Zbog ljudi koji žive i rade u njoj. Ima li boljeg primjera od slučaja pruge u Donjoj Jablanici.

Nismo mi kao narod daleko od Muje i Sulje iz viceva, sviđalo se to nama ili ne.

Volio bih da ova tema bude neka vrsta antologije bosanske gluposti, ono što ste čuli. Evo recimo nekih primjera...

Jarana na faksu maltretirao profa jer nije htio da kupi njegovu knjigu, govorio mu pred 150 ljudi i urlao na njega da je debil i da je glup. Jaran magistrirao i doktorirao i predaje danas na fakultetu...

Drugaricu iz srednje šikanirali na prijemnom na ASU za glumu, rekli joj da je glupa. Otišla na Veterinu, postala student generacije, zlatna značka univerziteta, doktorirala, žena danas živi na Zapadu, priznata naučnica, član akademija nauka i umjetnosti u pola zemalja EU, naučni članci joj izlaze u najpriznatijim časopisima u svijetu...

Ne zaboravimo da je domaća "pamet" jednom Danisu Tanoviću rekla da nema pojma, pa čovjek otišao na zapad, pa htio da ovdje snimi Ničiju zemlju, pa mu niko nije htio ništa pomoći, pa onda uz pomoć francuskih, belgijskih, kanadskih para i pameti snimio film i dobio Oskara.

Ne zaboravimo da je domaća pamet Edina Džeku zvala "šljivotresom". Znamo šta je čovjek postigao. I da je domaća pamet odbila Zlatana Ibrahimovića kada je htio igrati za Bosnu. I da je sarajevski Diskoton odbio Bijelo dugme, a i Merlina, Pušenje, Plavi orkestar, Crvenu Jabuku, da su ovi bendovi svoje prve albume i pjesme snimali u Beogradu i Zagrebu.

Jednom sam radio za jednu firmu i negdje na nagradnoj igri osvojim paket Red Bulla, kojeg ne pijem. Donesem te sokove u firmu, podijelim kolegama, ali ne lezi vraže. Sutra me zovu na raport u HR, kažu podnesena prijava protiv mene od strane kolega. Pitam šta piše u prijavi i doslovce čitam: "On ima sokove a ja nemam."

Sa ekipom iz iste firme jednom krenuli na tim bilding na Vlašić, krenuli autima. Na dogovoreno mjesto u dogovoreno vrijeme na Vlašić nije stigla ni trećina onih koji su pošli. Jedni javljaju zalutali u Tarčin?!!, drugi na Fojničkom raskršću skrenuli lijevo, završili kod Prokoškog jezera, ne znaju kuda, ovi drugi se pola dana vrtili po kružnim tokovima u Zenici, jedni nisu znali kako da izađu iz Travnika...Po školskoj spremi skoro svi ili inžinjeri mašinstva ili ekonomisti, mnogi čak i magistri, a nisu znali čitati saobraćajne znakove.

Evo mog omiljenog privatnog primjera koliko smo glup narod i to iz moje familije. Moji roditelji imali običaj da na ručak pozovu jednog rođaka. Ručak je bio dobar, ugođaj na nivou. Sretnem ja tog rođaka, čovjek bijesan i kao pomahnitao, hoće se tuče sa mnom...Smirim ga malo, onako dvije tri vaspitne i pitam šta je problem: Onda čovjek udari u plač, krivo mu jer moja mati kuha bolje od njegove, krivo jer lijepo ugošćen, jer on tako nikad nije doživio, ni takva serviranja, ni te salvete, pa trpezarija mojih roditelja bila ljepša od trpezarije kod njegovih...Pa se rođo odlučio fizički obračunati sa mnom zbog ručka i ugođaja koji su mu kao gostu priredili moji roditelji. Bilo mu previše lijepo.

Čudan smo narod.

Eto pišite o fenomenu bosanske gluposti.
Bravo. :thumbup: "Gdje prestaje logika, pocinje Bosna."
Ja i drug se inace cudimo toj djeci i omladini, a samo minut u prolazu posmatramo ta ponasanja, nacin izrazavanja, ma uzas...ali ima i fine djece i omladine...jednom prilikom dosla 2 djecaka iz Svicarske, znaju nas jezik, igrali fudbal sa domacom djecom, kakva razlika u kulturi, ponasanju i mentalitetu kao da su sa Saturna...
Svidjelo nam se ili ne, iako vizuelno lijepa, drzava je obicna nekulturna, glupa, jadna i bijedna selendra...
Ozimician

#103 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Ozimician »

@elcaliente to jako dobro objasnjava kako ovdje funkcionise. Da li je taj pristup ispravan, naravno da nije, meni je cak i bizaran.

Isto kako mi je nevjerovatno koliko su Njemci opsjednuti svojim jezikom i koliko insistiraju (cak i medju sobom) na ultra-gramatickoj korektnosti. A jezik tezak i ruzan dozlaboga (bukvalno cijeli svijet se sprda na taj racun).

Imaju i predavanja Njemaca koja govore da se djeci olako lijepe dijagnoze "disleksije", a da je razlog tome sto jezik nije fonetican i sto ima rigidna pravila koja nisu prirodna.

Sto veli @dr_Evil, neko kome taj jezik nije maternji ce cesto biti percipiran kao manje pametan, posebno na pocetku.

A da bih izbjegao situacije da mi ovakvi kao elcaliente uvaljuju ugovore, ugovore prostudiram 5x i postavim 30 podpitanja za svaku sitnicu, usput upitam i za svoja prava i da li moje Rechtschutz (osiguranje za pravnu zastitu) pokriva i taj ugovor, cisto da vide da sam spreman ganjati se s njima.

God bless Internet takodjer.
duh_sa_sjekirom

#104 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by duh_sa_sjekirom »

Imamo i matematičara:
Učenici iz Bosne i Hercegovine su zlatnim slovima ispisali historiju bh. matematike

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), održanoj u Velikoj Britaniji, učenici iz Bosne i Hercegovine osvojili su tri zlatne, jednu srebrnu i dvije bronzane medalje te tako ostvarili historijski uspjeh.
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... lja-970864

Ali kome je ovo još bitno...
Hakiz

#105 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hakiz »

toska wrote: 05/12/2024 11:08
Hakiz wrote: 05/12/2024 10:25
Banalan primjer, ko se sjeća igračke firme Mehanotehnika iz Izole? OK, danas je ta igračka možda neinteresantna (a ne bi smjela biti, učila je djecu osnovama elektromagnetizma, mehanike itd), pa da se modernizujemo
Elektropionir :D, genijalno a jednostavno.

Shvatiti u 6. osnovne kako i zašto se vrti elektromotor je ravno Arhimedu I njegovoj Eureci, a sve zato što te cijeli komplet vodi kroz priču.
:thumbup:

Kada vidiš kako magnetne sile "crtaju" željeznu piljevinu na stolu, ma i umjetnost, ne samo nauka :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#106 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Velkoski »

duh_sa_sjekirom wrote: 05/12/2024 11:11 Imamo i matematičara:
Učenici iz Bosne i Hercegovine su zlatnim slovima ispisali historiju bh. matematike

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), održanoj u Velikoj Britaniji, učenici iz Bosne i Hercegovine osvojili su tri zlatne, jednu srebrnu i dvije bronzane medalje te tako ostvarili historijski uspjeh.

od ovog se ne mere napraviti tema, jbg :mrgreen:
Haris.ba

#107 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Haris.ba »

duh_sa_sjekirom wrote: 05/12/2024 10:10
A ja ti kažem da većina djece to savlada do kraja 5. razreda.
I ako i ti smatraš (kao i pokretač ove teme) da su rezultati ovog istraživanja mjerodavan pokazatelj gluposti cijele nacije, onda nema smisla raspravljati. Posebice ako se uzme u obzir samo testiranje, s kojim sam u određenoj mjeri upoznat
Ja ne znam jesi li stvarno u obrazovanju. Vjerovatno jesi. Cim imas problem sa funkcionalnom pismenosti.

Da razumijes napisano.

Ja o tome pisem. To sto neka djeca "savladaju" gradivo i budu pustena dalje je problem nastavnika u Bosni. Jer savladati ocito ne znaci i nauciti i zapamtiti.

Zato sam i davao primjer sa nauciti citati i pisati. Isto ko da se nauci citati u prvom i drugom razredu i onda zaboravi.

Ja pisem o djeci i matematici. To nema veze sa tim je li se glupo ili ne.
Vec da nastavnike boli briga da li su naucili djecu. Jer nema vanjske evaluacije toga jesi li ili ne naucio djecu.

Jedno od rijetkih zanimanja gdje nema provjere jesi li ili ne odradio svoj posao.
Jedino ako posao nije postao - podjeli ocjene.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#108 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Chmoljo »

cyprus wrote: 05/12/2024 09:12
Truba wrote: 05/12/2024 09:06a znaš li ti dragi bosancu i hercegovcu ko graniči s venecuelom i gvatemalom
Sa Venecuelom: Gvajana, Brazil i Kolumbija... Sa Gvatemalom: Meksiko, Beliz, El Salvador i Honduras :)
:lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#109 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Truba »

Velkoski wrote: 05/12/2024 11:14

i dzeko je najači nogometaš ili u top 3
ali gdje smo u prosjeku svi?

imam nekoliko primjera naših učenika iz KŠC što su slavodobitno željeli studirati u zagrebu
pa su se povijena repa vratili jer nisu primjljeni
loši bre dzaba petice
treba položiti i državnu maturu i prijemni
Drug Saban

#110 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Drug Saban »

Istinu govoreci, ocjene u skoli nisu neki pokazatelj inteligencije, cesto su inteligentna djeca losa u skoli, bude im dosadna nastava, ne zanima ih teorija i uskogrudo bubanje lekcija napamet, nije sad ni to sveto slovo ako imas lose ocjene, da si glup. Ili neinteligentan.

Takodje i ovi sto su unistili Hidrogradnju, Energoinvest i ostale gigante, nisu oni bili glupi pa nisu znali sta rade. Itekako su oni znali sta rade :D i kako to treba uraditi.

Mi smo inace filozofi, rugamo se amerikancima, svabama, svima. Svi su glupi, mi najpametniji, ta ce svabo samo onaj srafciger uhvatio, amerikanac glupi debeli, japanac robot, talijan svalercina, sve smo tajne svijeta prokljuvili i o svemu znamo vise od drugih, a najvise o tajnim udruzenjima i prskanju otrovima iz aviona. I da nas niko ne voli, tako pametne, jer su ljubomorni na nas.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#111 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Truba »

al jaro svuda propadaju kompanije po svijetu samo u bosni se prave mučenici od hidrogradjnje
nekje propala trebala je ranije
Hakiz

#112 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hakiz »

Velkoski wrote: 05/12/2024 11:14

Može Mesi činiti čuda, ali ako protivnici zbog loše odbrane daju njegovom timu više golova nego što on postigne, izgubio je utakmicu. A ako postigne malo golova i zbog toga što mu saigrači u stedini i napadu ne valjaju, pa postigne samo one golove koje sam uspije, još gore. I na kraju, konkurencija ga kupi, a njegov prijašnji tim takav kakav je bez njega definitivno propada.

Problem je u tome da nam je "prosjek" loš. Ne to da nemamo izuzetne pojedince. Imamo. Mogu li sami?
Hakiz

#113 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hakiz »

Truba wrote: 05/12/2024 11:26 al jaro svuda propadaju kompanije po svijetu samo u bosni se prave mučenici od hidrogradjnje
nekje propala trebala je ranije
Nije isto kada propadne firma u državi koja ima još 10, 50, 100 takvih i u državi koja ima jednu, možda dvije takve.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#114 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Chmoljo »

mislim da je najveći problem u realnom sagledavanju sebe, odnosno svoje sredine i svog naroda i države.

temperamentni smo ko južnjaci sa primjesama skandinavskog stoicizma. :lol:

sirovi i uglađeni, pametni i glupi. potcjenjujemo se i precjenjujemo neprestano.

jedino bi se moglo reći da volimo pretjerivati.

nerealna tema, koja kao argumentaciju koristi sistemske probleme, a kao dodatnu argumentaciju navodi pojedinačne primjere koji ne dokazuju apsolutno ništa.

fali nam malo realnosti i malo više deblje kože kada se utemeljeno kritikujemo. nismo mi loši, posebno u krizama, što bi Eskimi rekli: "kad se led pođe topiti..."

fali puno i u tom širem sagledavanju i historijskog konteksta i društvenih prilika, da bi se serbez moglo reći - glupi smo.

neko je napisao, dobri smo šta nas je sve snašlo. slažem se sa time.
Ozimician

#116 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Ozimician »

Brte VW propada a da nece neka fckg Hidrogranja i to u toku tranzicije.

U Istocnoj Njemackoj kakva se propast firmi i kriminalna privatizacija desila je za izucavanja, ali o tome nije "moderno" pricati uopste.
Drug Saban

#117 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Drug Saban »

Hidrogradnja nije propala, Hidrogradnja je malo propala :D

To je unisteno da hijene pokupe ostatke, a kasnije da Mevko i Euroasfalt ulijecu u sve dilove sa vladajucim strankama na tenderima, klasika u svim tranzicijskim drzavama istocnog bloka. Pa kad Mevko sa dva bagera gradi cestu pola godine, onda se prolaznici sjete hidrogradnje, jebu mevki majku, trube u guzvi a ljudi na internetu analiziraju dokle je kruzni tok sa izgradnjom i koliko su rokovi probijeni.
MehmedPasaMoric

#118 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by MehmedPasaMoric »

Problem je u nastavnicima sa kupljenim diplomama, i problem traje vec 30 godina... Poceo je poslije rata kad su u skolama poceli zaposljavati prijeratni radnici u racunovodstvu kao nastavnici matematike, radnici iz fabrika kao nastavnici hemije i fizike itd, jer sve sto je vrijedilo od tog kadra u ratu je ili poginulo ili protjerano. Nikad se nismo ni oporavili, nego su te nekvalifikovane prosvjetare zamijenili ovi moderni sa Travnickim diplomama
Ne krivite ucenike
Tvrtko II Kotromanić

#119 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Ozimician wrote: 05/12/2024 11:31 Brte VW propada a da nece neka fckg Hidrogranja i to u toku tranzicije.

U Istocnoj Njemackoj kakva se propast firmi i kriminalna privatizacija desila je za izucavanja, ali o tome nije "moderno" pricati uopste.
svaka tranzicija je bila bolna
Ist. Njemacka, Poljska (oni su isto imali neke certifikate pa se odjednom stvorila nova klasa uglednih biznismena ko kod nas :D
svasta je bilo i u Ceskoj, Slovackoj ma svim drzavama koje su sa planske presle na trzisnu ekonomiju

samo jbg, kod nas je bio rat i maltene podjela na 3 feuda, pa unutar svakog tog feuda je bilo kupljenje kajmaka od uglednih biznismena :bih:
Drug Saban

#120 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Drug Saban »

Takodje, savrseno pronalazimo alibije za nas nerad i javasluk, krivi svi drugi osim nas. Usporavaju nas, sta nas je sve snaslo moj Nedime, svi nas koce u razvoju i ne vole nas.

Sta god pitas na fb ili na nekom forumu, javi se 38 filozofa koji sve znaju na tu temu, i obavezno njih 37 zna da radis sve pogresno i da oni znaju bolje a ti si los majstor. I tvoj elektricar je los, i tvoj mesar pojma nema, ni tvoj zidar nije puno pametniji, i ko ti je ovo radio.

Njih 39 zna kako drzavu izvesti iz krize i sta tacno treba uraditi da se to postigne. I znaju bolje od Japanaca i Amerikanaca kako urediti njihovu drzavu, ali nece da se petljaju.
Ozimician

#121 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Ozimician »

Ko bi rekao prije 10-20-30 god. da ce Slovenija dostici standard (GDP PPP) Spanije ili Japana - sto se trenutno desava....
Trappist

#122 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Trappist »

Drug Saban wrote: 05/12/2024 11:35 Takodje, savrseno pronalazimo alibije za nas nerad i javasluk, krivi svi drugi osim nas. Usporavaju nas, sta nas je sve snaslo moj Nedime, svi nas koce u razvoju i ne vole nas.

Sta god pitas na fb ili na nekom forumu, javi se 38 filozofa koji sve znaju na tu temu, i obavezno njih 37 zna da radis sve pogresno i da oni znaju bolje a ti si los majstor. I tvoj elektricar je los, i tvoj mesar pojma nema, ni tvoj zidar nije puno pametniji, i ko ti je ovo radio.

Njih 39 zna kako drzavu izvesti iz krize i sta tacno treba uraditi da se to postigne. I znaju bolje od Japanaca i Amerikanaca kako urediti njihovu drzavu, ali nece da se petljaju.
:thumbup:
jos jace komentari na neki svjetski dogadjaj, tipa ovo sad u siriji zadnje desavanje, odmah su analiticari komentatori, znaju oni ko je kome naredio da napadne, ko se krije iza napada itd.
Drug Saban

#123 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Drug Saban »

Slovenci su puno drugaciji od nas, bilo je za ocekivati da najvise napreduju nakon raspada bivse drzave. Oni pa Hrvati i onda istocno sve losije, te su republike i u YU bile najrazvijenije. A tada su komsije srbijanci tvrdili da ih Slovenci iskoristavaju i "preko nasih grbaca" se bogate.

I u Bosni je sveprisutna bila teza kako nas Slovenci iskoristavaju, legendarna je prica kako oni sjeku nasu sumu pa odvlace u svoje fabrike, naprave namjestaj pa ga onda prodaju nama. Jasno, sumu je sjeko neki Mevko i prodavao slovencu, a onda kupovao namjestaj od njega pa prodavao bosancima i hercegovcima uz kvalitetnu zaradu za svoj dzep uz parolu "Slovenac to najbolje napravi, kvalitet je to bajo moj". Mevko koji sve zna i u sve se razumije, posebno u to kako nas podli pokvareni Slovenci varaju.
Haris.ba

#124 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Haris.ba »

Ozimician wrote: 05/12/2024 11:37 Ko bi rekao prije 10-20-30 god. da ce Slovenija dostici standard (GDP PPP) Spanije ili Japana - sto se trenutno desava....
Ima zanimljiv jutjub video o ekonomiji Slovenije. Da su u sustini jedina komunisticka zemlja koja je pametno (ucinkovito) alocirala kapital. Zasto, kako...e tu je fazon.

https://youtu.be/pzG6X7FiOFM?si=EpI6cm57oBfqH3me
Ozimician

#125 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Ozimician »

Haris.ba wrote: 05/12/2024 11:43
Ozimician wrote: 05/12/2024 11:37 Ko bi rekao prije 10-20-30 god. da ce Slovenija dostici standard (GDP PPP) Spanije ili Japana - sto se trenutno desava....
Ima zanimljiv jutjub video o ekonomiji Slovenije. Da su u sustini jedina komunisticka zemlja koja je pametno (ucinkovito) alocirala kapital. Zasto, kako...e tu je fazon.

https://youtu.be/pzG6X7FiOFM?si=EpI6cm57oBfqH3me
Dobro, Slovenija je imala i svoje "kolonije"- ostale ex yu drzave, posebno BiH, bukvalno najvise ekonomskih afera ovdje su Slovenci napravili.
Ostale komunisticke zemlje nisu imale takav luksuz kao Slovenija. Tj. da mogu pljackati gradjane drugih zemalja.

Dovoljno samo da se sjetimo pljacke stedisa Ljubljanske banke i da im se sjetimo majke, kamoli ostalo poslije sto se desavalo.

Da su pametniji od nas - jesu, jer oni sebi to ne bi dozvolili to sto smo mi.
Post Reply