Gdje u BiH odvesti turiste
- liyf
#1 Gdje u BiH odvesti turiste
Vozdra raja. Početkom augusta mi dolazi prijateljica sa njenim roditeljima. Ići će na put u Bosni, pa me interesuje gdje bih ih ja lično mogao odvesti, koja mjesta posjetiti. Pretežno vole vodopade, neke vidikovce, MORE, historiju i arhitekturu, pa izbor nije mal ali iskreno osim Sarajeva, Mostara, Sutjeske, i nekih vodopada ja nemam ništa u glavi. Ako imate preporuke restorana sa vidikovcima, samih vidikovaca, nekih manje poznatih mjesta i sl. predložite. Čitava BiH, ali fokus na eto neke glavne turističke destinacije.
- mufa1
#2 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Jajce brate, imas sve navedeno osim mora.. Nijedan gradić u BiH me nije tako oduševio kao Jajce .
- spree
#3 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Skakavac, štrbački buk, martin brod, pa onda treskavica, tj. jezera na istoj, čvrsnica - hajdučka vrata. Eventualno rafting na Neretvi ili na Uni.
-
Naslovnica
#4 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Od moreta u BH preporučujem Neum.liyf wrote: ↑19/06/2024 17:09 Vozdra raja. Početkom augusta mi dolazi prijateljica sa njenim roditeljima. Ići će na put u Bosni, pa me interesuje gdje bih ih ja lično mogao odvesti, koja mjesta posjetiti. Pretežno vole vodopade, neke vidikovce, MORE, historiju i arhitekturu, pa izbor nije mal ali iskreno osim Sarajeva, Mostara, Sutjeske, i nekih vodopada ja nemam ništa u glavi. Ako imate preporuke restorana sa vidikovcima, samih vidikovaca, nekih manje poznatih mjesta i sl. predložite. Čitava BiH, ali fokus na eto neke glavne turističke destinacije.
-
Wasdasmas
#5 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Bolje na Panonac hhNaslovnica wrote: ↑19/06/2024 17:19Od moreta u BH preporučujem Neum.liyf wrote: ↑19/06/2024 17:09 Vozdra raja. Početkom augusta mi dolazi prijateljica sa njenim roditeljima. Ići će na put u Bosni, pa me interesuje gdje bih ih ja lično mogao odvesti, koja mjesta posjetiti. Pretežno vole vodopade, neke vidikovce, MORE, historiju i arhitekturu, pa izbor nije mal ali iskreno osim Sarajeva, Mostara, Sutjeske, i nekih vodopada ja nemam ništa u glavi. Ako imate preporuke restorana sa vidikovcima, samih vidikovaca, nekih manje poznatih mjesta i sl. predložite. Čitava BiH, ali fokus na eto neke glavne turističke destinacije.
![]()
- liyf
#6 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
kakvo je ono dunavsko more znal se štaNaslovnica wrote: ↑19/06/2024 17:19Od moreta u BH preporučujem Neum.liyf wrote: ↑19/06/2024 17:09 Vozdra raja. Početkom augusta mi dolazi prijateljica sa njenim roditeljima. Ići će na put u Bosni, pa me interesuje gdje bih ih ja lično mogao odvesti, koja mjesta posjetiti. Pretežno vole vodopade, neke vidikovce, MORE, historiju i arhitekturu, pa izbor nije mal ali iskreno osim Sarajeva, Mostara, Sutjeske, i nekih vodopada ja nemam ništa u glavi. Ako imate preporuke restorana sa vidikovcima, samih vidikovaca, nekih manje poznatih mjesta i sl. predložite. Čitava BiH, ali fokus na eto neke glavne turističke destinacije.
![]()
-
kB27
#7 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Pod pretpostavkom da vole hodati do vidikovaca i slicnih stvari, a ne samo vidikovce, u okolini Sarajeva pa malo dalje:
Trebevic. Ovisno o kondiciji i tome koliko vole Hiking, opcije:
- vrh Trebevica pjeske od Vijecnice, sa posjetom vidikovcu Colina kapa, Bistrik-kuli, bob stazi, hotel Pino Nature, dom Jure Franko
- zicarom do izlazne stanice, opcionalno vrh Trebevica, povratak zicarom ili pjeske uz posjetu vidikovca Colina kapa, Bistrik-kuli, bob staze
Skakavac. Vodopad, planinarski domovi sa OK hranom, hiking ture koje ukljucuju Nahorevo, Barice, Cavljak, i slicno.
Bjelasnica i Visocica. Lukomir, Umoljani, Bobovica, Tusila, ima dobre hrane, lijepe prirode, desetine hiking tura prema grebenima, vrhovima, vidikovcima, rijekama i njihovim izvorima, kanjonu Rakitnice.
Treskavica. Tura do nekoliko jezera koja krece iz Turova. Tura do vrhova Treskavice koja krece iz Sabica, odnosno mjesta Rakitnica.
Rafting: Neretva, Tara, Una, Vrbas.
Blidinje: jezero, restorani, blizina polaznih tacaka za ture na Cvrsnici - npr. Hajducka vrata, Vilinac, i slicno.
Svakako napomena da ako nemas iskustva sa planinarenjem, hiking ture ne pokusavajte sami vec nadjite nekoga ko ce ici s vama. Ako je vise princip "dovezi se, uzivaj, vozi nazad" onda neka od ovih mjesta dolaze u obzir (npr. sela na Bjelasnici i Visocici), ali vecina ne.
Trebevic. Ovisno o kondiciji i tome koliko vole Hiking, opcije:
- vrh Trebevica pjeske od Vijecnice, sa posjetom vidikovcu Colina kapa, Bistrik-kuli, bob stazi, hotel Pino Nature, dom Jure Franko
- zicarom do izlazne stanice, opcionalno vrh Trebevica, povratak zicarom ili pjeske uz posjetu vidikovca Colina kapa, Bistrik-kuli, bob staze
Skakavac. Vodopad, planinarski domovi sa OK hranom, hiking ture koje ukljucuju Nahorevo, Barice, Cavljak, i slicno.
Bjelasnica i Visocica. Lukomir, Umoljani, Bobovica, Tusila, ima dobre hrane, lijepe prirode, desetine hiking tura prema grebenima, vrhovima, vidikovcima, rijekama i njihovim izvorima, kanjonu Rakitnice.
Treskavica. Tura do nekoliko jezera koja krece iz Turova. Tura do vrhova Treskavice koja krece iz Sabica, odnosno mjesta Rakitnica.
Rafting: Neretva, Tara, Una, Vrbas.
Blidinje: jezero, restorani, blizina polaznih tacaka za ture na Cvrsnici - npr. Hajducka vrata, Vilinac, i slicno.
Svakako napomena da ako nemas iskustva sa planinarenjem, hiking ture ne pokusavajte sami vec nadjite nekoga ko ce ici s vama. Ako je vise princip "dovezi se, uzivaj, vozi nazad" onda neka od ovih mjesta dolaze u obzir (npr. sela na Bjelasnici i Visocici), ali vecina ne.
- tovarish
#8 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Pećine: Bijambarska, Vjetrenica, Orlovača
Vodopadi: Koćuša i Kravice, Kostelski buk (+ restoran)
Hutovo blato i Počitelj; Prokoško i Boračko jezero,
Stolac, Trebinje, Konjic (+rafting na Neretvi), Livno, Banjaluka, Tuzla, Bosanska Krupa,...
Tvrđave: Blagaj, Vranduk, Tešanj, Srebrenik, Ostrožac, Ključ
Etno selo Čardaklije, Japodski otoci, Natura art Lohovo (+ rafting na Uni)
Kozara i Sutjeska (+ rafting na Tari)
Vožnja i šetnja Bjelašnicom
+ sve što su i drugi nabrojali
Vodopadi: Koćuša i Kravice, Kostelski buk (+ restoran)
Hutovo blato i Počitelj; Prokoško i Boračko jezero,
Stolac, Trebinje, Konjic (+rafting na Neretvi), Livno, Banjaluka, Tuzla, Bosanska Krupa,...
Tvrđave: Blagaj, Vranduk, Tešanj, Srebrenik, Ostrožac, Ključ
Etno selo Čardaklije, Japodski otoci, Natura art Lohovo (+ rafting na Uni)
Kozara i Sutjeska (+ rafting na Tari)
Vožnja i šetnja Bjelašnicom
+ sve što su i drugi nabrojali
-
Naslovnica
#9 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Ne zaboravi auto pijacu na Stupu nedjeljom.

- Edin H.
#10 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Na ćevapčiće? Kažu da su dobri na pijaci.
-
nekome
#11 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Pusti ove odvedi ih na cevape i burek i na vrelo bosne samo pazi tamo ti nije voda za pice
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#12 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Kakva crna tuzla i turizam trotoara nemaju
Ako hoce po bosni, ja bih ovim slijedom:
Krećemo iz Sarajeva (pretpostavljam)
Rano ujutro gas put Sarajevo Sokolac Vlasenica Zvornik niz Drinu i do Bijeljine. Na putu mozes stati u Zvorniku, na kahvu, imas uz jezero u centru fino mjesto. Picis u Bijeljinu. Spavas u Cardacima
Naredno jutro, poslije dorucka, odes do Brckog, tu bas i nemas mnogo vidjeti, kahvica, malo prijepodne uz Savu i gas dalje.
Spustas se na Sicki ili preko srebrenika, i na Doboj i Banja Luku, malo duza voznja, kahvu popijes u Gracanici (u gradu)
Nocis u BL
Budes cijeli dan u BL, pred vecer ides u Bihac, tu nocis, budes po danu tu, spavas u Kostelskom, blizu ti je ostrozac, picis malo po Bihacu.
Iz Bihaca u Travnik, tu spavas
Naredno jutro provrtis se po TR, treba ti 2h za sve, ides na Prozor i Ramu, preko Novog Travnika, navecer ides u Mostar
Nocis u Mostaru
Naredni dan Mostar + Trebinje
Nocis u trebinju, i sutra se preko Bilece i Foce vracas u SA.
6 noci ako sam izbrojao
Vjeruj mi nezaboravan obilazak Bosne i Hercegovine
Rano ujutro gas put Sarajevo Sokolac Vlasenica Zvornik niz Drinu i do Bijeljine. Na putu mozes stati u Zvorniku, na kahvu, imas uz jezero u centru fino mjesto. Picis u Bijeljinu. Spavas u Cardacima
Naredno jutro, poslije dorucka, odes do Brckog, tu bas i nemas mnogo vidjeti, kahvica, malo prijepodne uz Savu i gas dalje.
Spustas se na Sicki ili preko srebrenika, i na Doboj i Banja Luku, malo duza voznja, kahvu popijes u Gracanici (u gradu)
Nocis u BL
Budes cijeli dan u BL, pred vecer ides u Bihac, tu nocis, budes po danu tu, spavas u Kostelskom, blizu ti je ostrozac, picis malo po Bihacu.
Naredno jutro provrtis se po TR, treba ti 2h za sve, ides na Prozor i Ramu, preko Novog Travnika, navecer ides u Mostar
Nocis u Mostaru
6 noci ako sam izbrojao
-
HelaS
#13 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Ja ti vjeruem. Već na pola puta bila mi je mučnina i nisam imao snage dalje da čitam. Nakon tvojih ovakvih 6 dana, ne vjerujem da bi gosti bili u stanju da se vrate kući
- Edin H.
#14 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Ne kontam zašto u Gračanici da piju kafu?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Imaju turisticke firme za arape dobru ponudu
Uslikao bih ali tesko okacit fotku
Dakle bihac jajce bijambare buna travnik prkosko
Uslikao bih ali tesko okacit fotku
Dakle bihac jajce bijambare buna travnik prkosko
- mk ultra
- mk ultra
#17 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Koji je put problematican ovdje na spisku
Jedino Stolac Ljubinje, sve ostalo je solidna magistrala... pa jel hoces da vidis bosnu ili ne?
-
HelaS
#18 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Pa proći će im život putujući automobilom po ovim cestama u obilaskumk ultra wrote: ↑20/06/2024 06:36Koji je put problematican ovdje na spisku
Jedino Stolac Ljubinje, sve ostalo je solidna magistrala... pa jel hoces da vidis bosnu ili ne?
- mk ultra
#19 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Dakle bolje je 7 dana sjediti pored sebilja na ćevapima i kahviHelaS wrote: ↑20/06/2024 06:43Pa proći će im život putujući automobilom po ovim cestama u obilaskuA Stolac-Ljubinje, meni je baš egzotična cesta. Kafa na Žegulji - nezaboravno
![]()
Pardon, trebao sam svaki dan jedno jelo navesti pa da se dobro naruckaju
-
HelaS
#20 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Dakle kako si to zaključio?
-
Naslovnica
#21 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#22 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Dobra tema, pratim 
-
moimoi
#23 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
Posto su stariji ljudi u pitanju ja tu ne bih pretjerivala pogotovo ne ljeti.
Drzi se onoga sto znas. Sarajevo, vrelo Bosne, zicara, Mostar, Kravice, Pocitelj, Radimlja
Ili nac park Una
A sve odjednom sa starcima … too much
Da im ne budu glavna atrakcija nase zdravstvene istanove.
Drzi se onoga sto znas. Sarajevo, vrelo Bosne, zicara, Mostar, Kravice, Pocitelj, Radimlja
Ili nac park Una
A sve odjednom sa starcima … too much
Da im ne budu glavna atrakcija nase zdravstvene istanove.
- black
#24 Re: Gdje u BiH odvesti turiste
predpostavljam da trolasmk ultra wrote: ↑19/06/2024 23:59 Kakva crna tuzla i turizam trotoara nemaju
Nocis u BL
Nocis u Mostaru
6 noci ako sam izbrojao
- stubrijez