Gdje u BiH odvesti turiste

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

liyf

#1 Gdje u BiH odvesti turiste

Post by liyf »

Vozdra raja. Početkom augusta mi dolazi prijateljica sa njenim roditeljima. Ići će na put u Bosni, pa me interesuje gdje bih ih ja lično mogao odvesti, koja mjesta posjetiti. Pretežno vole vodopade, neke vidikovce, MORE, historiju i arhitekturu, pa izbor nije mal ali iskreno osim Sarajeva, Mostara, Sutjeske, i nekih vodopada ja nemam ništa u glavi. Ako imate preporuke restorana sa vidikovcima, samih vidikovaca, nekih manje poznatih mjesta i sl. predložite. Čitava BiH, ali fokus na eto neke glavne turističke destinacije.
mufa1

#2 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by mufa1 »

Jajce brate, imas sve navedeno osim mora.. Nijedan gradić u BiH me nije tako oduševio kao Jajce .
spree

#3 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by spree »

Skakavac, štrbački buk, martin brod, pa onda treskavica, tj. jezera na istoj, čvrsnica - hajdučka vrata. Eventualno rafting na Neretvi ili na Uni.
Naslovnica

#4 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by Naslovnica »

liyf wrote: 19/06/2024 17:09 Vozdra raja. Početkom augusta mi dolazi prijateljica sa njenim roditeljima. Ići će na put u Bosni, pa me interesuje gdje bih ih ja lično mogao odvesti, koja mjesta posjetiti. Pretežno vole vodopade, neke vidikovce, MORE, historiju i arhitekturu, pa izbor nije mal ali iskreno osim Sarajeva, Mostara, Sutjeske, i nekih vodopada ja nemam ništa u glavi. Ako imate preporuke restorana sa vidikovcima, samih vidikovaca, nekih manje poznatih mjesta i sl. predložite. Čitava BiH, ali fokus na eto neke glavne turističke destinacije.
Od moreta u BH preporučujem Neum.
:gunjastajl:
Wasdasmas

#5 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by Wasdasmas »

Naslovnica wrote: 19/06/2024 17:19
liyf wrote: 19/06/2024 17:09 Vozdra raja. Početkom augusta mi dolazi prijateljica sa njenim roditeljima. Ići će na put u Bosni, pa me interesuje gdje bih ih ja lično mogao odvesti, koja mjesta posjetiti. Pretežno vole vodopade, neke vidikovce, MORE, historiju i arhitekturu, pa izbor nije mal ali iskreno osim Sarajeva, Mostara, Sutjeske, i nekih vodopada ja nemam ništa u glavi. Ako imate preporuke restorana sa vidikovcima, samih vidikovaca, nekih manje poznatih mjesta i sl. predložite. Čitava BiH, ali fokus na eto neke glavne turističke destinacije.
Bolje na Panonac hh
liyf

#6 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by liyf »

Naslovnica wrote: 19/06/2024 17:19
kakvo je ono dunavsko more znal se šta :lol:
kB27

#7 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by kB27 »

Pod pretpostavkom da vole hodati do vidikovaca i slicnih stvari, a ne samo vidikovce, u okolini Sarajeva pa malo dalje:

Trebevic. Ovisno o kondiciji i tome koliko vole Hiking, opcije:
- vrh Trebevica pjeske od Vijecnice, sa posjetom vidikovcu Colina kapa, Bistrik-kuli, bob stazi, hotel Pino Nature, dom Jure Franko
- zicarom do izlazne stanice, opcionalno vrh Trebevica, povratak zicarom ili pjeske uz posjetu vidikovca Colina kapa, Bistrik-kuli, bob staze

Skakavac. Vodopad, planinarski domovi sa OK hranom, hiking ture koje ukljucuju Nahorevo, Barice, Cavljak, i slicno.

Bjelasnica i Visocica. Lukomir, Umoljani, Bobovica, Tusila, ima dobre hrane, lijepe prirode, desetine hiking tura prema grebenima, vrhovima, vidikovcima, rijekama i njihovim izvorima, kanjonu Rakitnice.

Treskavica. Tura do nekoliko jezera koja krece iz Turova. Tura do vrhova Treskavice koja krece iz Sabica, odnosno mjesta Rakitnica.

Rafting: Neretva, Tara, Una, Vrbas.

Blidinje: jezero, restorani, blizina polaznih tacaka za ture na Cvrsnici - npr. Hajducka vrata, Vilinac, i slicno.

Svakako napomena da ako nemas iskustva sa planinarenjem, hiking ture ne pokusavajte sami vec nadjite nekoga ko ce ici s vama. Ako je vise princip "dovezi se, uzivaj, vozi nazad" onda neka od ovih mjesta dolaze u obzir (npr. sela na Bjelasnici i Visocici), ali vecina ne.
tovarish

#8 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by tovarish »

Pećine: Bijambarska, Vjetrenica, Orlovača
Vodopadi: Koćuša i Kravice, Kostelski buk (+ restoran)
Hutovo blato i Počitelj; Prokoško i Boračko jezero,
Stolac, Trebinje, Konjic (+rafting na Neretvi), Livno, Banjaluka, Tuzla, Bosanska Krupa,...
Tvrđave: Blagaj, Vranduk, Tešanj, Srebrenik, Ostrožac, Ključ
Etno selo Čardaklije, Japodski otoci, Natura art Lohovo (+ rafting na Uni)
Kozara i Sutjeska (+ rafting na Tari)
Vožnja i šetnja Bjelašnicom

+ sve što su i drugi nabrojali
Naslovnica

#9 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by Naslovnica »

Ne zaboravi auto pijacu na Stupu nedjeljom.
:thumbup:
Edin H.

#10 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by Edin H. »

Naslovnica wrote: 19/06/2024 17:43 Ne zaboravi auto pijacu na Stupu nedjeljom.
Na ćevapčiće? Kažu da su dobri na pijaci. :thumbup:
nekome

#11 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by nekome »

Pusti ove odvedi ih na cevape i burek i na vrelo bosne samo pazi tamo ti nije voda za pice
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#12 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by mk ultra »

Kakva crna tuzla i turizam trotoara nemaju

Ako hoce po bosni, ja bih ovim slijedom:

Krećemo iz Sarajeva (pretpostavljam)
Rano ujutro gas put Sarajevo Sokolac Vlasenica Zvornik niz Drinu i do Bijeljine. Na putu mozes stati u Zvorniku, na kahvu, imas uz jezero u centru fino mjesto. Picis u Bijeljinu. Spavas u Cardacima

Naredno jutro, poslije dorucka, odes do Brckog, tu bas i nemas mnogo vidjeti, kahvica, malo prijepodne uz Savu i gas dalje.
Spustas se na Sicki ili preko srebrenika, i na Doboj i Banja Luku, malo duza voznja, kahvu popijes u Gracanici (u gradu)
Nocis u BL

Budes cijeli dan u BL, pred vecer ides u Bihac, tu nocis, budes po danu tu, spavas u Kostelskom, blizu ti je ostrozac, picis malo po Bihacu.

Iz Bihaca u Travnik, tu spavas

Naredno jutro provrtis se po TR, treba ti 2h za sve, ides na Prozor i Ramu, preko Novog Travnika, navecer ides u Mostar

Nocis u Mostaru

Naredni dan Mostar + Trebinje

Nocis u trebinju, i sutra se preko Bilece i Foce vracas u SA.

6 noci ako sam izbrojao
Vjeruj mi nezaboravan obilazak Bosne i Hercegovine
HelaS

#13 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by HelaS »

mk ultra wrote: 19/06/2024 23:59
Ako hoce po bosni, ja bih ovim slijedom:.... 6 noci ako sam izbrojao. Vjeruj mi nezaboravan obilazak Bosne i Hercegovine
Ja ti vjeruem. Već na pola puta bila mi je mučnina i nisam imao snage dalje da čitam. Nakon tvojih ovakvih 6 dana, ne vjerujem da bi gosti bili u stanju da se vrate kući :-)
Edin H.

#14 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by Edin H. »

Ne kontam zašto u Gračanici da piju kafu?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by Truba »

Imaju turisticke firme za arape dobru ponudu
Uslikao bih ali tesko okacit fotku

Dakle bihac jajce bijambare buna travnik prkosko
mk ultra

#16 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by mk ultra »

Edin H. wrote: 20/06/2024 00:28 Ne kontam zašto u Gračanici da piju kafu?
A gdje imas iole normalno da nije neka kafancura pored puta ili benziska crpka, od Brckog do Doboja, a imas se navozati solidno
mk ultra

#17 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by mk ultra »

HelaS wrote: 20/06/2024 00:18
Ako hoce po bosni, ja bih ovim slijedom:.... 6 noci ako sam izbrojao. Vjeruj mi nezaboravan obilazak Bosne i Hercegovine
Ja ti vjeruem. Već na pola puta bila mi je mučnina i nisam imao snage dalje da čitam. Nakon tvojih ovakvih 6 dana, ne vjerujem da bi gosti bili u stanju da se vrate kući :-)
Koji je put problematican ovdje na spisku

Jedino Stolac Ljubinje, sve ostalo je solidna magistrala... pa jel hoces da vidis bosnu ili ne?
HelaS

#18 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by HelaS »

mk ultra wrote: 20/06/2024 06:36

Jedino Stolac Ljubinje, sve ostalo je solidna magistrala... pa jel hoces da vidis bosnu ili ne?
Pa proći će im život putujući automobilom po ovim cestama u obilasku :-) A Stolac-Ljubinje, meni je baš egzotična cesta. Kafa na Žegulji - nezaboravno :D
mk ultra

#19 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by mk ultra »

HelaS wrote: 20/06/2024 06:43

Pa proći će im život putujući automobilom po ovim cestama u obilasku :-) A Stolac-Ljubinje, meni je baš egzotična cesta. Kafa na Žegulji - nezaboravno :D
Dakle bolje je 7 dana sjediti pored sebilja na ćevapima i kahvi
Pardon, trebao sam svaki dan jedno jelo navesti pa da se dobro naruckaju
HelaS

#20 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by HelaS »

mk ultra wrote: 20/06/2024 06:47
HelaS wrote: 20/06/2024 06:43

Dakle bolje je 7 dana sjediti pored sebilja na ćevapima i kahvi
Dakle kako si to zaključio?
Naslovnica

#21 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by Naslovnica »

Edin H. wrote: 19/06/2024 23:45
Naslovnica wrote: 19/06/2024 17:43 Ne zaboravi auto pijacu na Stupu nedjeljom.
Na ćevapčiće? Kažu da su dobri na pijaci. :thumbup:
Best value for money.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by _BataZiv_0809 »

Dobra tema, pratim :thumbup:
moimoi

#23 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by moimoi »

Posto su stariji ljudi u pitanju ja tu ne bih pretjerivala pogotovo ne ljeti.

Drzi se onoga sto znas. Sarajevo, vrelo Bosne, zicara, Mostar, Kravice, Pocitelj, Radimlja

Ili nac park Una

A sve odjednom sa starcima … too much

Da im ne budu glavna atrakcija nase zdravstvene istanove.
black

#24 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by black »

mk ultra wrote: 19/06/2024 23:59 Kakva crna tuzla i turizam trotoara nemaju

Ako hoce po bosni, ja bih ovim slijedom:

Krećemo iz Sarajeva (pretpostavljam)
Rano ujutro gas put Sarajevo Sokolac Vlasenica Zvornik niz Drinu i do Bijeljine. Na putu mozes stati u Zvorniku, na kahvu, imas uz jezero u centru fino mjesto. Picis u Bijeljinu. Spavas u Cardacima

Naredno jutro, poslije dorucka, odes do Brckog, tu bas i nemas mnogo vidjeti, kahvica, malo prijepodne uz Savu i gas dalje.
Spustas se na Sicki ili preko srebrenika, i na Doboj i Banja Luku, malo duza voznja, kahvu popijes u Gracanici (u gradu)
Nocis u BL

Budes cijeli dan u BL, pred vecer ides u Bihac, tu nocis, budes po danu tu, spavas u Kostelskom, blizu ti je ostrozac, picis malo po Bihacu.

Iz Bihaca u Travnik, tu spavas

Naredno jutro provrtis se po TR, treba ti 2h za sve, ides na Prozor i Ramu, preko Novog Travnika, navecer ides u Mostar

Nocis u Mostaru

Naredni dan Mostar + Trebinje

Nocis u trebinju, i sutra se preko Bilece i Foce vracas u SA.

6 noci ako sam izbrojao
Vjeruj mi nezaboravan obilazak Bosne i Hercegovine
predpostavljam da trolas :mrgreen: tura ti je mrak, ono u pravom smislu te rijeci :mrgreen:
stubrijez

#25 Re: Gdje u BiH odvesti turiste

Post by stubrijez »

Edin H. wrote: 20/06/2024 00:28 Ne kontam zašto u Gračanici da piju kafu?
I Brckom???
Post Reply