Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Gdje zivite:

BiH - otisao bih odmah da mogu
52
36%
BiH - bez kompromisa
42
29%
EU/USA - jedva cekam da se vratim u BiH
14
10%
EU/USA - necu se nikad vratiti u BiH, mozda na godisnji
22
15%
Nesto peto
14
10%

Total votes: 144

no_crnjak

#126 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by no_crnjak »

corolla02 wrote:toliko toga napisano i samo vidjeh da cijelu BiH cine neki cevepi i to sad treba da predstavlja kao jedini razlog da se vratim i budem u BiH ostatak zivota.
Bas bezze

upravu si...dje si,tu si.... xD
s kim si,s njim si xD
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#127 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by ladyblue18 »

no_crnjak wrote:

dobo ba sha tersash...necu vise hljeba mi xD
:lol: :lol: :lol: pa jesam li moderator il nisam. :P :D
no_crnjak

#128 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by no_crnjak »

ladyblue18 wrote:
no_crnjak wrote:

ne znam ja nista...ja sam novi ovdje...jbg tamo na BC svi pospali...pa se presaltah vamo...
a de mi reci,imash li kakvog hajra sho si moderator ? :D
ladyblue18

#129 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by ladyblue18 »

no_crnjak wrote:
ne znam ja nista...ja sam novi ovdje...jbg tamo na BC svi pospali...pa se presaltah vamo...
Bogami nisu, eno ti Ginis. :D Hajd tamo cemo nastaviti, da ne ides vise offtopic. :-)
muha_sa

#130 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by muha_sa »

no_crnjak wrote:
ladyblue18 wrote:
no_crnjak wrote:

da se umješam :D ne foliraj--eno nas u kafani :D dolazi i zovi turu :D
no_crnjak

#131 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by no_crnjak »

ladyblue18 wrote:
no_crnjak wrote:
Bogami nisu, eno ti Ginis. :D Hajd tamo cemo nastaviti, da ne ides vise offtopic. :-)

ha ja..znaci ima hajra...meni odbijaju za mio,pio,mezio,i za tvoj moderatorski poso 17 % xD
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#132 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by corolla02 »

no_crnjak wrote:
corolla02 wrote:toliko toga napisano i samo vidjeh da cijelu BiH cine neki cevepi i to sad treba da predstavlja kao jedini razlog da se vratim i budem u BiH ostatak zivota.
Bas bezze

upravu si...dje si,tu si.... xD
s kim si,s njim si xD
dobro kazes necace :D

nego dosta ovih prica iz Sehera, dajte ljudi malo spomenite Zavidovice, Stolac, Brezu, itd., da ne govorimo X drugih carsija u rep. srp. te kako se tamo zivi i oni koji su prognani odtud sve je jasno sto nece nazad bar prije no sto se to uslovi stvore, sad kad bidne i biti ce!
ladyblue18

#133 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by ladyblue18 »

no_crnjak wrote:

ha ja..znaci ima hajra...meni odbijaju za mio,pio,mezio,i za tvoj moderatorski poso 17 % xD
:lol: :lol: :lol: normala 8-)

Hajd sad, BC! ;-)
CAUS-VISOKO

#134 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by CAUS-VISOKO »

no_crnjak wrote:nedam rahatluka....a Bo'me ni SDA...nikome xD
Tamam i aferim oci pametne, ljubi te caus.
scorpion7

#135 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by scorpion7 »

Sarajevo....Nakon srednje igro kosarku u Austriji,imao mogucnost da ostanem,srecom priveo sam fax kraju...al nikad mi nije palo na pamet ostati....poslovno sam jos uvijek cesto u At i Sloveniji,ali nikad ne bi dao onog rahatluka kad udjem u BiH a onaj mi u Brodu kod rafinerije odma uzme 20 kermi za brzinu.... :D
Salu na stranu, mozda ovo sto govorim neko nece moci da razumije, al moj stav je da nikad nigdje ne bi mogao maknuti i reci da mi je kuca osim kad mi se zorom ukaze merkur na otoci pred nosom :D:D:D...Svej to fino, pare, zapad, organizovano,bla bla bla...al kad ja nisam sretan....prvi nisam navikao da zivim u tom njihovom redu, da si u tzv, sto bi oni rekli "Stressu"... doduse nisam imao priliku da radim za nekoga magarca, hvala Bogu nisam upoznao sta znaci kad imas nekog seronju nad glavom,nemam ni zasnovanu porodicu, pa mi je vjerovatno lakse nego nekome ko mora misliti na masu drugih stvari. Nisu ovo merhametli ljudi, dzaba im sve.... :bih:
illuminated

#136 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by illuminated »

zelenashica wrote:
Bosanski_kralj wrote:
Meni samo nije jasno što vi koji živite negdje "vani" nama u BiH zamjerate što ne mijenjamo stanje, a u isto vrijeme vi ste ti koji niste stanje promjenili niti ste pokušali mjenjati, već ste pobjegli prvom prilikom
Znaš ja uopšte ne krivim nikoga ko je otišao,njihov izbor...rekla sam ko zna možda i moj sutra bude takav...ali jednostavno me boli kad nakon svega pročitam nešto poput toga da je tamo savršenstvo,medi mlijeko.......kako smo mi ovdje ovo,ono......eto u tome je problem....ja poštujem što je neko sretan tamo i meni ako se tamo ne sviđa ja neću ići...ali isto tako očekujem da se poštuje što sam ja ovdje sretna i kome se ne sviđa nek' ne dolazi......
ma nemoj ti samo da se ljutis, nema razloga. mozemo pretpostaviti da svako zivi gdje mu je lijepo i mirna Bosna.
mi veoma postujemo to sto si ti sretna, od srca nam je drago.

Edit: a to sto jeff ukazuje na nedostatke je zato da se oni poprave....
:bih: :sax:
cyprus

#137 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by cyprus »

Nikad ne bih napustio svoje Sarajevo i svoju Bosno i Hercegovinu. :) Doduše možda bih se u slučaju nužde preselio u neki drugi grad ovdje, ali van granica NE...

Ali, još sam mlad i zelen, pa nemojte uzimat moj sadašnji stav kao relevantan :D , javim se kroz nekoliko godina da se potvrdim/demantiram :-D
Margita81

#138 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by Margita81 »

zelenashica wrote:
Bosanski_kralj wrote:
Meni samo nije jasno što vi koji živite negdje "vani" nama u BiH zamjerate što ne mijenjamo stanje, a u isto vrijeme vi ste ti koji niste stanje promjenili niti ste pokušali mjenjati, već ste pobjegli prvom prilikom
Znaš ja uopšte ne krivim nikoga ko je otišao,njihov izbor...rekla sam ko zna možda i moj sutra bude takav...ali jednostavno me boli kad nakon svega pročitam nešto poput toga da je tamo savršenstvo,medi mlijeko.......kako smo mi ovdje ovo,ono......eto u tome je problem....ja poštujem što je neko sretan tamo i meni ako se tamo ne sviđa ja neću ići...ali isto tako očekujem da se poštuje što sam ja ovdje sretna i kome se ne sviđa nek' ne dolazi......

Kad uporedis npr SvedCku i ovo nase ovdje onda mozemo slobodno reci da kod njih tece med i mlijeko. Doslovno.
Drugo..ovi zlosutni komentari tipa "jah vidjeli bi vi da odete kako se tamo negdje mora radit, ne beremo mi pare ovdje i sl" su najblaze receno uvredljivi za nas ovdje jer smo mi eto tako glupi i slijepi pa ne mozemo sami skontat da treba za pare potegnut.
Razlika je u tome sto tamo ako radis i ZARADIS. Za normalan i pristojan zivot. Ovdje to u velikoj vecini slucajeva nije tako.
Dalje. Zivimo u zemlji u kojoj se vec dvije godine vodi bitka oko DJEDA MRAZA?!
U zemlji gdje su uzori nasoj djeci politicari, mafijasi, droce i slicni profili sumnjive pozadine i gdje je mocan babo prodja za svakakve idiote.
Zivimo u zemlji gdje djeca idu u skole podjeljene zicom za muslimansku i hrvatku djecu po jedna strana.
U zemlji gdje ako si iole drugaciji i istices se u masi-si budala, otiso na zivcima ili slicni epiteti.
U zemlji gdje ne mozes dobiti svoju posteno zaradjenu penziju na vakat i u iznosu koji si zasluzio.
U zemlji gdje se zene poradjaju u zivotinjskim uvjetima.
U zemlji gdje doktoru ne idi na oci ako nemas za koverte.
U zemlji gdje postenim radom ne mozes zagarantovati odmor jednom godisnje za sebe i svoju djecu.
U zemlji gdje se sve gradi po 5-6 godina a i kad se izgradi ne valja.
Kvalitetno obrazovanje, nove uslovne skole su misaone imenice, vrtici sa opremom jos iz 80ih, mito i korupcija su nesto normalno nasem svijetu, slave se pogresni heroji a oni istinski su zaboravljeni, ratni invalidi zive na rubu drustva i egzistencije, tusimo se u smogu, voda zagadjena, privreda u kolapsu, grade se samo kojekakve hladne zgradetine i vjerski objekti, da ne pricam o stanju kulture, kazalista, balet, opera, lutkarsko pozoriste................
I tako u beskraj....

Ako vi mislite da nedostatak svega toga mogu zamijeniti par zelenih pasnjaka i zapustenih planina vecinom prepunih mina-ja se ne mogu sloziti.
Bila sam ovdje cijeli rat, prezivljavam i ovaj rat nakon 95e i ne mogu vise. Bojim se za svoje dijete, ne zelim da se ona bori sa ovime za 10, 15, 20...godina.
Last edited by Margita81 on 12/01/2010 22:44, edited 1 time in total.
Bosanski_kralj

#139 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by Bosanski_kralj »

zelenashica wrote:
Bosanski_kralj wrote:
Ja krivim kad čujem da meni se nabija na nos što ne mjenjam stanje, a isti taj nije ništa učino sam da promjeni nego je pobjegao. Čak ni sa Zapada ne pokušava mjenjati stanje, osim pričom. Govorim o pojedincima
illuminated

#140 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by illuminated »

dajte ljudi, ode ovo u offtopic. pitanje je gdje mi to zivimo, a ne gdje je bolje?
to bolje je relativna stvar.
callmethebreeeze

#141 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by callmethebreeeze »

ja se iskreno divim svima koji su ostali i bore se sa svakodnevnicnom u bih. i ne bih nikome da stajem na muku, ali svaki moj dolazak nakon 97 me ispuni ogromnom tugom. s jedne strane mi je super svaki put kad dodjem, jer dom je, jebi ga, sarajevo. tu mi je otac, sva porodica s njegove strane... iako mi malo bude cudno kad sletim na butmir pa vidim one razbacane kuce, vec kod otoke se osjecam kao da nikada nisam napustao sarajevo... ali, pogotovo u zadnjih par godina, stanje je nekako sumornije. na povrsini je sve ok, medjutim, cim malo zagrebes vidis da sustinskih promjena nema i da je na snazi status kvo, ako ne i pogorsanje. i kad cak i oni prijatelji i rodbina, koji su uvijek bili optimisti, pocnu pokazivati znake umora i beznedja, onda se pravo sjebem i bude mi drago sto je stara mene i buraza dovela u svedsku.
Margita81

#142 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by Margita81 »

callmethebreeeze wrote:ja se iskreno divim svima koji su ostali i bore se sa svakodnevnicnom u bih. i ne bih nikome da stajem na muku, ali svaki moj dolazak nakon 97 me ispuni ogromnom tugom. s jedne strane mi je super svaki put kad dodjem, jer dom je, jebi ga, sarajevo. tu mi je otac, sva porodica s njegove strane... iako mi malo bude cudno kad sletim na butmir pa vidim one razbacane kuce, vec kod otoke se osjecam kao da nikada nisam napustao sarajevo... ali, pogotovo u zadnjih par godina, stanje je nekako sumornije. na povrsini je sve ok, medjutim, cim malo zagrebes vidis da sustinskih promjena nema i da je na snazi status kvo, ako ne i pogorsanje. i kad cak i oni prijatelji i rodbina, koji su uvijek bili optimisti, pocnu pokazivati znake umora i beznedja, onda se pravo sjebem i bude mi drago sto je stara mene i buraza dovela u svedsku.
A ja se divim tvojoj mami. Bila je hrabra ali u ono vrijeme smo valjda svi to bili na ovaj ili onaj nacin. Hrabri ili ludi.
Bosanski_kralj

#143 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by Bosanski_kralj »

Margita81 wrote: Kad uporedis npr SvedCku i ovo nase ovdje onda mozemo slobodno reci da kod njih tece med i mlijeko. Doslovno.
Drugo..ovi zlosutni komentari tipa "jah vidjeli bi vi da odete kako se tamo negdje mora radit, ne beremo mi pare ovdje i sl" su najblaze receno uvredljivi za nas ovdje jer smo mi eto tako glupi i slijepi pa ne mozemo sami skontat da treba za pare potegnut.
Razlika je u tome sto tamo ako radis i ZARADIS. Za normalan i pristojan zivot. Ovdje to u velikoj vecini slucajeva nije tako.
U zemlji gdje su uzori nasoj djeci politicari, mafijasi, droce i slicni profili sumnjive pozadine i gdje je mocan babo prodja za svakakve idiote.
Zivimo u zemlji gdje djeca idu u skole podjeljene zicom za muslimansku i hrvatku djecu po jedna strana.
U zemlji gdje ako si iole drugaciji i istices se u masi-si budala, otiso na zivcima ili slicni epiteti.
U zemlji gdje ne mozes dobiti svoju posteno zaradjenu penziju na vakat i u iznosu koji si zasluzio.
U zemlji gdje postenim radom ne mozes zagarantovati odmor jednom godisnje za sebe i svoju djecu.
Kvalitetno obrazovanje, nove uslovne skole, vrtici sa opremom jos iz 80ih, mito i korupcija su nesto normalno nasem svijetu, slave se pogresni heroji a oni istinski su zaboravljeni, ratni invalidi zive na rubu drustva i egzistencije, tusimo se u smogu, voda zagadjena, privreda u kolapsu, grade se samo kojekakve hladne zgradetine i vjerski objekti, da ne pricam o stanju kulture, kazalista, balet, opera, lutkarsko pozoriste................
I tako u beskraj....

Ako vi mislite da nedostatak svega toga mogu zamijeniti par zelenih pasnjaka i zapustenih planina vecinom prepunih mina-ja se ne mogu sloziti.
Bila sam ovdje cijeli rat, prezivljavam i ovaj rat nakon 95e i ne mogu vise. Bojim se za svoje dijete, ne zelim da se ona bori sa ovime za 10, 15, 20...godina.
Naravno uzela si Švedsku za primjer, zemlju s kojom se ne može mjeriti ni jedna zemlja svijeta.

Bolan niko ne negira loše stanje u BiH, ali negiram tvrdnje da se neke stvari na Zapadu prikazuju idelanim.
Neke su stvari na zapadu drugačije upakovane. Nećeš dati mito doktoru, ali ćeš morati dati kroz sistem onoliko novca koliko bi ovdje dao za mito. U nas je metoda baš loša i nedopuštena, ali na kraju rezultat iziđe isti
Margita81

#144 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by Margita81 »

Bosanski_kralj wrote:
Margita81 wrote: Kad uporedis npr SvedCku i ovo nase ovdje onda mozemo slobodno reci da kod njih tece med i mlijeko. Doslovno.
Kvalitetno obrazovanje, nove uslovne skole, vrtici sa opremom jos iz 80ih, mito i korupcija su nesto normalno nasem svijetu, slave se pogresni heroji a oni istinski su zaboravljeni, ratni invalidi zive na rubu drustva i egzistencije, tusimo se u smogu, voda zagadjena, privreda u kolapsu, grade se samo kojekakve hladne zgradetine i vjerski objekti, da ne pricam o stanju kulture, kazalista, balet, opera, lutkarsko pozoriste................
I tako u beskraj....

Naravno uzela si Švedsku za primjer, zemlju s kojom se ne može mjeriti ni jedna zemlja svijeta.

Bolan niko ne negira loše stanje u BiH, ali negiram tvrdnje da se neke stvari na Zapadu prikazuju idelanim.
Neke su stvari na zapadu drugačije upakovane. Nećeš dati mito doktoru, ali ćeš morati dati kroz sistem onoliko novca koliko bi ovdje dao za mito. U nas je metoda baš loša i nedopuštena, ali na kraju rezultat iziđe isti

Nigdje stvari nisu idealne. Ali su svugdje idealnije nego ovdje.
ladyblue18

#145 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by ladyblue18 »

Ja fino zamolih da se postuje tudje misljenje.

Palermo, opomena!
muha_sa

#146 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by muha_sa »

Margita81 wrote:

Kad uporedis npr SvedCku i ovo nase ovdje onda mozemo slobodno reci da kod njih tece med i mlijeko. Doslovno.
Kvalitetno obrazovanje, nove uslovne skole su misaone imenice, vrtici sa opremom jos iz 80ih, mito i korupcija su nesto normalno nasem svijetu, slave se pogresni heroji a oni istinski su zaboravljeni, ratni invalidi zive na rubu drustva i egzistencije, tusimo se u smogu, voda zagadjena, privreda u kolapsu, grade se samo kojekakve hladne zgradetine i vjerski objekti, da ne pricam o stanju kulture, kazalista, balet, opera, lutkarsko pozoriste................
I tako u beskraj....

to tebi neko prico il...... :?
Margita81

#147 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by Margita81 »

Da, pricali mi ljudi koji tamo zive i Goran Milic. 8-)
Bosanski_kralj

#148 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by Bosanski_kralj »

Margita81 wrote: Nigdje stvari nisu idealne. Ali su svugdje idealnije nego ovdje.
I jeli to razlog da bježim ili da se borim?
callmethebreeeze

#149 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by callmethebreeeze »

Margita81 wrote:
callmethebreeeze wrote:ja se iskreno divim svima koji su ostali i bore se sa svakodnevnicnom u bih. i ne bih nikome da stajem na muku, ali svaki moj dolazak nakon 97 me ispuni ogromnom tugom. s jedne strane mi je super svaki put kad dodjem, jer dom je, jebi ga, sarajevo. tu mi je otac, sva porodica s njegove strane... iako mi malo bude cudno kad sletim na butmir pa vidim one razbacane kuce, vec kod otoke se osjecam kao da nikada nisam napustao sarajevo... ali, pogotovo u zadnjih par godina, stanje je nekako sumornije. na povrsini je sve ok, medjutim, cim malo zagrebes vidis da sustinskih promjena nema i da je na snazi status kvo, ako ne i pogorsanje. i kad cak i oni prijatelji i rodbina, koji su uvijek bili optimisti, pocnu pokazivati znake umora i beznedja, onda se pravo sjebem i bude mi drago sto je stara mene i buraza dovela u svedsku.
A ja se divim tvojoj mami. Bila je hrabra ali u ono vrijeme smo valjda svi to bili na ovaj ili onaj nacin. Hrabri ili ludi.
mi smo iz sarajeva izasli samo sa dva para carapa koje je imala u torbi kad smo isli u podrum. mislili smo da cemo se vratiti za par dana. otisli smo kod mamine sestre u sandzak ( da, ja sam sandzos po majci :D ) onda, kako je pocelo da se kuha, stari je poceo da paranoise i govorio je da idemo dalje jer ga je bilo strah da rat ne zahvati sandzak, pa smo otisli u makedoniju polovinom juna. tamo smo bili do pocetka septembra. upisali skolu, stara krenula posao da trazi, kad jedan dan zovu prijatelji da se pozdrave jer idu u svedsku. mati nas odvela da se pozdravimo s njima. stanica je bila puna svijeta, islo je osam-devet autobusa. mama je tu skontala da mora da se nesto desava cim toliki svijet ide. sreca je htjela da je jedna od organizatora putovanja bila njena cimerka s faxa. sedam dana nakon toga mi smo krenuli za svedsku.

:-)
Margita81

#150 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?

Post by Margita81 »

Bosanski_kralj wrote:
Margita81 wrote: Nigdje stvari nisu idealne. Ali su svugdje idealnije nego ovdje.
I jeli to razlog da bježim ili da se borim?

Do kad se mislis borit? Vidis li ikakvu sansu da ce ikad biti bolje i radosnije ovdje? Realno?
Ja sam umorna od borbe ovakve vrste. Pretakanje iz mutnog u prazno i nista vise. Vrtimo se u krug i ne vidim kako ce to da se prekine. Ikad.
Locked