Gdje su nam zatvori?
-
modesti
#1 Gdje su nam zatvori?
Izvinjavam se ako ova tema već postoji ali me interesuje da li išta možemo napraviti kako bi ova bijedna Vlada konačno odvojila neku minornu sumu za izgradnju zatvora u BiH. Dosta mi je više da sa strahom izlazim sa djecom napolje kada me svaki osuđenik za krivična djela može bez ikakvih zakonskih prepreka presresti i napasti jer država, ah jada i bijede, nema dovoljno zatvora.

- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2 Re: Gdje su nam zatvori?
Šatore pretvoriti u zatvore!
-
modesti
#3 Re: Gdje su nam zatvori?
Ja sam smrtno ozbiljna. Ovo šta se dešava kod nas, nije normalno. Pa svaki manijak može nesmetano raditi ono što želi jer zna da će nakon suđenja i osude čekati u svojoj kući nekih 10 godina dok ga ne isporuče u neki zatvor.
A da ne spominjem zatvor za maloljetnike koji je obećan pod pritiskom javnosti. Svaka im čast, majstori zablude! A mi kao telad znamo samo da zaboravimo na šta smo se žalili.
O zatvoru za psihijatrijske bolesnike neću ni započinjati... a ljudi umiru.
A da ne spominjem zatvor za maloljetnike koji je obećan pod pritiskom javnosti. Svaka im čast, majstori zablude! A mi kao telad znamo samo da zaboravimo na šta smo se žalili.
-
kosmos
#4 Re: Gdje su nam zatvori?
to je Inzko rekao u svom prvom intervijuu. Ova vlast hoce kriminal na ulicamaPipiDugaDevetka wrote:Šatore pretvoriti u zatvore!
-
modesti
#5 Re: Gdje su nam zatvori?
kosmos wrote:to je Inzko rekao u svom prvom intervijuu. Ova vlast hoce kriminal na ulicamaPipiDugaDevetka wrote:Šatore pretvoriti u zatvore!
Izjava mi je promakla, nije ni čudo kad je ponuda u ofirnim izjavama i više nego zadovoljavajuća na dnevnom nivou. Za povećano i boldirano potpisujem u potpunosti. Pošto je većini ljudi savršeno jasan primitivan motiv koji ne dozvoljava izgradnju zatvora, šta normalan čovjek, građanin može uraditi po ovom pitanju? Da li svi zajedno možemo nešto uraditi po ovom pitanju? Mene pasivnost ubi, ne može mi više pod kožu a ne mogu se ni praviti da to nije moja stvar. Kad jeste.
Poznavala sam djevojku koju je muž jutros ubio. Dijagnosticirani psihijatrijski slučaj. I gdje će sada sa njim? Na Peto odjeljenje? Do kada? Do suđenja? Na suđenju će biti proglašen neuračunljivim i šta onda? Da ga neće poslati u neki zatvor možda? Sram i stid da bude ove na vlasti a i mene što sjedim i kuckam umjesto da nešto uradim
-
samo gost
#6 Re: Gdje su nam zatvori?
Obaviće vještačenje i ako se utvrdi da je neuračunljiv neće ni biti suđenja. To bukvalno znači da će biti pušten kao što i ostalih nekoliko desetina neuračunljivih ljudi koji su počinili neko krivično djelo hoda ulicama. Zašto je tako? Zato što vlast nije učinila ništa da ovaj problem riješi nakon što je novim krivičnim zakonima onemogućeno suđenje ovim ljudima. Za njih bi trebali biti nadležni centri za socijalni rad, ali oni nisu osposobljeni, nemaju uslova, bla...bla...bla...
Ovu državu treba resetovati, pa ispočetka....
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#7 Re: Gdje su nam zatvori?
Nece oni praviti ni zatvore, ni centre za socijalni rad, ni ulagati u klinike gdje bi se trebale lijeciti cvake. Sve se to mora finansirati iz budjeta, a onda .... njima fali para za putovanja, dnevnice, reprezentacije, jahte, kurave, ... etc, etc, ....samo gost wrote:Obaviće vještačenje i ako se utvrdi da je neuračunljiv neće ni biti suđenja. To bukvalno znači da će biti pušten kao što i ostalih nekoliko desetina neuračunljivih ljudi koji su počinili neko krivično djelo hoda ulicama. Zašto je tako? Zato što vlast nije učinila ništa da ovaj problem riješi nakon što je novim krivičnim zakonima onemogućeno suđenje ovim ljudima. Za njih bi trebali biti nadležni centri za socijalni rad, ali oni nisu osposobljeni, nemaju uslova, bla...bla...bla...
- quayofrepose
#8 Re: Gdje su nam zatvori?
Treba nam samo par maaaaaalkice strozijih zakoncica koji ce se postovati, npr.:samo gost wrote:Obaviće vještačenje i ako se utvrdi da je neuračunljiv neće ni biti suđenja. To bukvalno znači da će biti pušten kao što i ostalih nekoliko desetina neuračunljivih ljudi koji su počinili neko krivično djelo hoda ulicama. Zašto je tako? Zato što vlast nije učinila ništa da ovaj problem riješi nakon što je novim krivičnim zakonima onemogućeno suđenje ovim ljudima. Za njih bi trebali biti nadležni centri za socijalni rad, ali oni nisu osposobljeni, nemaju uslova, bla...bla...bla...
-Oduzimanje nelegalno stecene imovine i ulaganje takve u nove zatvorske kapacitete, izmedju ostalog.
-Zatvorenike povezati u lance i na javne radove!Sta bi im falilo da pomazu u izgradnji puteva ili u rudniku, umjesto sto povazdan gledaju TV u zatvoru?
-Pogorsati uvjete u zatvorima!Zasto bi nekom siledziji tamo trebalo biti lijepo?Samice s jednom tackom svjetlosti jedno par mjeseci...
-Zabraniti bilo kakve izlaske vani!Godisnje jedan dan!I to ako kazna nije veca od godine zatvora!Vikend, godisnji?Nema toga...
-Uvesti strozije novcane i zatvorske kazne, cak i smrtnu kaznu! (Ameri je imaju, a oni su "vrh demokratije"). Siledziji 100 godina, ubicu na vjesala!
-Pomilovanja? Ma jok!S 40 godina moze na 39 godina i 11 mjeseci ako se doticni vladao fino (baj d vej, ne dati mu drugacijeg izbora) u prethodnih 38 godina. Ostali-sikter!
-Otkupnina? Moze! Od legalno stecene imovine (ilegalna je oduzeta, naravno) jedno 20 000 KM po danu, pa bujrum.
Mislim da bi za pocetak smanjili broj ljudi po zatvorima bar za 90%, jer bi potencijalni buduci stanovnik istog tri puta razmislio imajuci u vidu sta ga ceka tamo...
Naravno, od ovih mastarija nema nista, ali ko zna - mozda se cudo dosadjuje...
-
samo gost
#9 Re: Gdje su nam zatvori?
Slučajno znam da je poboljšanje uslova u zatvorima jedna od glavnih donatorskih furki. Osim toga, zaštita ljudskih prava zatvorenika je glavno polje aktivnosti naših novih i dičnih ombudsmena na državnom nivou, kao da nikakvih drugih i većih problema nema.
Nešto mislim, svi ovi donatori koji su zabrinuti stanjem u našim zatvorima neka daju pare da se tim osuđenim kriminalcima po hitnom postupku daju vize njihovih zemalja, pa neka ih vode sebi u svoje zatvore u kojima će uživati povlastice kao npr. Biljana Plavšić.
Nešto mislim, svi ovi donatori koji su zabrinuti stanjem u našim zatvorima neka daju pare da se tim osuđenim kriminalcima po hitnom postupku daju vize njihovih zemalja, pa neka ih vode sebi u svoje zatvore u kojima će uživati povlastice kao npr. Biljana Plavšić.
- FantomDOTba
#10 Re: Gdje su nam zatvori?
Samo jos i to da nosim na svojoj grbaci, pa jel ti mislis da ce se zatvor graditi od drzavnih para?modesti wrote:Izvinjavam se ako ova tema već postoji ali me interesuje da li išta možemo napraviti kako bi ova bijedna Vlada konačno odvojila neku minornu sumu za izgradnju zatvora u BiH. Dosta mi je više da sa strahom izlazim sa djecom napolje kada me svaki osuđenik za krivična djela može bez ikakvih zakonskih prepreka presresti i napasti jer država, ah jada i bijede, nema dovoljno zatvora.
-
Bolonjac
#11 Re: Gdje su nam zatvori?
A sta bi da se rijesimo sitnog kriminala onda bi se bavili krupnim.
Naravno da im ne odgovara
Naravno da im ne odgovara
-
modesti
#12 Re: Gdje su nam zatvori?
@quayofrepose: slažem se apsolutno sa tvojim postom.
Kriva je zakonodavna vlast, policija radi kako treba. Policija uhvati zločinca a onda na sudu zapne. Dok on bude osuđen prođe dosta vremena koje zločinac provede slobodno se šetajući gradom. I kada ga osude, nemaju ga gdje poslati pa se ovaj/ova i dalje šetaju. Do Vlade je i njihova je odgovornost što nam se ovo dešava. Jbg, Vuk je bio priveden ali nije osuđen. Zašto ne bi ponovio isto što je i radio kod Katedrale? I još gore. Zna da se ništa neće desiti. Policija će ga provesti ali ga neće adekvatno osuditi. Možda sada jer su ljudi blokirali Č. Vilu. Isto kao i za Denisa Mrnjavca. Ko zna koliko bi onaj Nermin dobio da ljudi nisu izlazili na ulice. Da li bi uopšte i bio osuđen...
Treba nam masa zatvora raznih tipova!
Kriva je zakonodavna vlast, policija radi kako treba. Policija uhvati zločinca a onda na sudu zapne. Dok on bude osuđen prođe dosta vremena koje zločinac provede slobodno se šetajući gradom. I kada ga osude, nemaju ga gdje poslati pa se ovaj/ova i dalje šetaju. Do Vlade je i njihova je odgovornost što nam se ovo dešava. Jbg, Vuk je bio priveden ali nije osuđen. Zašto ne bi ponovio isto što je i radio kod Katedrale? I još gore. Zna da se ništa neće desiti. Policija će ga provesti ali ga neće adekvatno osuditi. Možda sada jer su ljudi blokirali Č. Vilu. Isto kao i za Denisa Mrnjavca. Ko zna koliko bi onaj Nermin dobio da ljudi nisu izlazili na ulice. Da li bi uopšte i bio osuđen...
Treba nam masa zatvora raznih tipova!
-
modesti
#13 Re: Gdje su nam zatvori?
FantomDOTba wrote:Samo jos i to da nosim na svojoj grbaci, pa jel ti mislis da ce se zatvor graditi od drzavnih para?modesti wrote:Izvinjavam se ako ova tema već postoji ali me interesuje da li išta možemo napraviti kako bi ova bijedna Vlada konačno odvojila neku minornu sumu za izgradnju zatvora u BiH. Dosta mi je više da sa strahom izlazim sa djecom napolje kada me svaki osuđenik za krivična djela može bez ikakvih zakonskih prepreka presresti i napasti jer država, ah jada i bijede, nema dovoljno zatvora.
I ako ikad bude novi gradice ga od nasih para, znaci jos i da izdrzavam ja ove lopove i ubice
A koga sada, titati, izdržavaš? Upitaš li se ponekad gdje ti odu pare od PDV-a? U čiju vikendicu, novo auto, čije dijete se školuje vani? Lopove i ubice ionako ti izdržavaš putem raznih doprinosa. Kao i one koji su na Birou za nezaposlene a rade uredno po raznim međunarodnim organizacijama. Ali to je druga tema.
- nineinchnails
#14 Re: Gdje su nam zatvori?
Eno, kasarnu u Nedaricima su mogli pretvoriti u zatvor, a nisu...
Nesta prave, veze nemam sta. Ostale zgrade su srusili.
Ali ima jos dovoljno prostora da se napravi novi zatvor. Ali nece......
Nesta prave, veze nemam sta. Ostale zgrade su srusili.
Ali ima jos dovoljno prostora da se napravi novi zatvor. Ali nece......
-
modesti
#15 Re: Gdje su nam zatvori?
Info sa dnevnika: valjda će sutra na sjednici Federalne Vlade odobriti sredstva za gradnju zatvora i za osposobljavanje kasarni koje se bez problema mogu pretvoriti u zatvore. Valjda treba neko njihov da bude ubijen pa da se trznu, sram ih bilo!
- vjesticanametli
#16 Re: Gdje su nam zatvori?
a resetke ce biti od onih boba haribo glista da gamad lako izgmiže na dopust.................dok se izvoĐŽac namiri pa ostali ukradu jos malo..........ne ocekujte nikakav zatvor
zid oko bosne treba