Gazprom vs Energopetrol
- phil manzanera
#1 Gazprom vs Energopetrol
Imam vozilo koje je veoma osjetljivo na razne vrste goriva, tako da sam dugo vremena koristio OMV gorivo 100 oktana i bio sam veoma zadovoljan. Nakon odlaska OMV-a, "presao" sam na Gazprom i sipao to gorivo vec duzi period, izbjegavajuci ostale pumpe/dobavljace, ali nekako sam primijetio u zadnje vrijeme slab odaziv gasa i povecanu potrosnju, a za sve sam to smatrao da je krivo moje vozilo.
No, sticajem okolnosti nasuo sam par puta gorivo na "Energopetrol" pumpi u Sarajevu na Cengic Vili, 95 Premium, i bio sam veoma iznenadjen kvalitetom, odnosno posto ja REDOVNO testiram potrosnju (to mi ga dodje kao hobi), primijetio sam 10 % nizu potrosnju, a bio sam posebno zadovoljan sto mi se je vratio dobar "odaziv" gasa, odnosno "medjugas" prilikom saltanja u manju je ponovno bio odlican.
Do daljnjeg, ja silazim sa Gazproma i vracam se na Energoptrol, a za one koji misle da ja trolam, mogu lako pronaci moje ranije postove iz kojih se jasno vidi da hvalim OMV, a kudim Energopetrol, sto sve govori u prilog cinjenici da pokusavam biti realan, onolikko koliko mi moja savjest i iskustvo dozvoljava.
Kakva su vasa novija iskustva sa dobavljacima, odnosno prodavcima goriva u Sarajevu (posto, principijelno, ne znamo ko su dobavljaci)?
No, sticajem okolnosti nasuo sam par puta gorivo na "Energopetrol" pumpi u Sarajevu na Cengic Vili, 95 Premium, i bio sam veoma iznenadjen kvalitetom, odnosno posto ja REDOVNO testiram potrosnju (to mi ga dodje kao hobi), primijetio sam 10 % nizu potrosnju, a bio sam posebno zadovoljan sto mi se je vratio dobar "odaziv" gasa, odnosno "medjugas" prilikom saltanja u manju je ponovno bio odlican.
Do daljnjeg, ja silazim sa Gazproma i vracam se na Energoptrol, a za one koji misle da ja trolam, mogu lako pronaci moje ranije postove iz kojih se jasno vidi da hvalim OMV, a kudim Energopetrol, sto sve govori u prilog cinjenici da pokusavam biti realan, onolikko koliko mi moja savjest i iskustvo dozvoljava.
Kakva su vasa novija iskustva sa dobavljacima, odnosno prodavcima goriva u Sarajevu (posto, principijelno, ne znamo ko su dobavljaci)?
-
esso_sa
#2 Re: Gazprom vs Energopetrol
Probaj Petrol i njihov 98 oktanski benzin. Ja sipam taj benzin u motor i najbolje mi se ponasa na njemu.
Kako mi uposlenik Petrol pumpe rece, to je u stvari 100 oktana benzin (oni ga na licu mjesta aditiviraju) ali, zbog zakona o naftnim derivatima u BiH, ne smiju ga etiketirati tako - zakonski priznate oznake su samo 95 i 98 oktana sa onim dodatnim "EN-BAS" specifikacijama. Taj benzin su ranije prodavali kao Q-MAX pa su im i to zabranili, zbog pomenutog zakona
Sa EP benzinom mi je znao pucati kod brzih saltanja i naglog otvaranja gasa u visokim obrtajima... Na Gazpromu sam nasuo jednom u Konjicu, kada su tek stigli u BiH, i jedva se popeo uz Bradinu
Katastrofa im je benzin, bar za motore... Mozda ga auta bolje trpe... Ne znam
Kako mi uposlenik Petrol pumpe rece, to je u stvari 100 oktana benzin (oni ga na licu mjesta aditiviraju) ali, zbog zakona o naftnim derivatima u BiH, ne smiju ga etiketirati tako - zakonski priznate oznake su samo 95 i 98 oktana sa onim dodatnim "EN-BAS" specifikacijama. Taj benzin su ranije prodavali kao Q-MAX pa su im i to zabranili, zbog pomenutog zakona
Sa EP benzinom mi je znao pucati kod brzih saltanja i naglog otvaranja gasa u visokim obrtajima... Na Gazpromu sam nasuo jednom u Konjicu, kada su tek stigli u BiH, i jedva se popeo uz Bradinu
Last edited by esso_sa on 15/04/2015 13:02, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3 Re: Gazprom vs Energopetrol
Inace koja je razlika izmedju 95 i 98? Smiju li se mijesati?
-
esso_sa
#4 Re: Gazprom vs Energopetrol
Samo oktanska vrijednost odnosno visa tacka samozapaljenja. Sto vise oktana, teze ce doci do samozapaljenja benzina odnosno detonacije._BataZiv_0809 wrote:Inace koja je razlika izmedju 95 i 98? Smiju li se mijesati?
Vise oktana ti nece dati nikakve konje (kao sto vecina raje misli) nego je jednostavno sigurniji za motor.
I mozes bez problema mijesati 95/98/100 oktan benzine
Last edited by esso_sa on 15/04/2015 13:07, edited 2 times in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5 Re: Gazprom vs Energopetrol
Hvalaesso_sa wrote:
Samo oktanska vrijednost odnosno visa tacka samozapaljenja. Sto vise oktana, teze ce doci do samozapaljenja benzina odnosno detonacije.
Vise oktana ti nece dati nikakve konje (kao sto vecina raje misli) nego je jednostavno sigurniji za motor.
I mozes bez problema mijesati 95/98/100 oktan benzine
Posto uglavnom tocim na Petrolu, a usput sam i plinaš, reko da probam onaj njihov 100 QMax
- phil manzanera
#6 Re: Gazprom vs Energopetrol
To sa Petrolom je dobra ideja, probacu, posebno za motocikl je vazno bolje gorivo, ali mi nekako nije "na ruku", koliko mogu da se sada sjetim, imaju samo pumpu u Vogosci (govorim o okolici Sarajeva)?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7 Re: Gazprom vs Energopetrol
Brijesce. Mislim da je jedna od najjeftnijih Petrolovih. Znam po plinuphil manzanera wrote:To sa Petrolom je dobra ideja, probacu, posebno za motocikl je vazno bolje gorivo, ali mi nekako nije "na ruku", koliko mogu da se sada sjetim, imaju samo pumpu u Vogosci (govorim o okolici Sarajeva)?
-
esso_sa
#8 Re: Gazprom vs Energopetrol
phil manzanera wrote:To sa Petrolom je dobra ideja, probacu, posebno za motocikl je vazno bolje gorivo, ali mi nekako nije "na ruku", koliko mogu da se sada sjetim, imaju samo pumpu u Vogosci (govorim o okolici Sarajeva)?
Ja sipam na brzoj cesti Ilidza-Blazuj. Taman mi usput kad krenem da se vozam
A imaju i dobar, precizan zrak za pumpanje guma, sto je takodjer dobro doslo kad je motor u pitanju
Last edited by esso_sa on 15/04/2015 13:13, edited 2 times in total.
-
esso_sa
-
Dzontra_Volta
#10 Re: Gazprom vs Energopetrol
Briješće, Vraca, zapadni izlaz (tzv. autoput) smjer prema Mostaruphil manzanera wrote:To sa Petrolom je dobra ideja, probacu, posebno za motocikl je vazno bolje gorivo, ali mi nekako nije "na ruku", koliko mogu da se sada sjetim, imaju samo pumpu u Vogosci (govorim o okolici Sarajeva)?
- phil manzanera
#11 Re: Gazprom vs Energopetrol
Đe ba Vraca, nije valjda ona divlja pumpa kada se preko Vraca ulazi u RS postala - Petrol?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12 Re: Gazprom vs Energopetrol
ja kažem uvijek: 95ice za cvaju
inače se ne razumijem u te oktane
inače se ne razumijem u te oktane
-
Dzontra_Volta
#13 Re: Gazprom vs Energopetrol
Kad se počneš spuštati, na krivini, malo prije skretanja za Trebević.phil manzanera wrote:Đe ba Vraca, nije valjda ona divlja pumpa kada se preko Vraca ulazi u RS postala - Petrol?
-
amir79
#14 Re: Gazprom vs Energopetrol
ja vozim auto sa tsi 1.2 motorom koji je jako osjetljiv na kvalitetu goriva. najbolje se pokazala 98 sa petrola, a od 95 najbolji mi je energopetrol...
- phil manzanera
#15 Re: Gazprom vs Energopetrol
Super ako je tako, bas cu probati i postati cu vam svoje misljenje/iskustvo, ali trebace malo vremena, ne moze bas odmah, pun mi je rezervoar.Dzontra_Volta wrote:Kad se počneš spuštati, na krivini, malo prije skretanja za Trebević.phil manzanera wrote:Đe ba Vraca, nije valjda ona divlja pumpa kada se preko Vraca ulazi u RS postala - Petrol?
-
Petrol
#16 Re: Gazprom vs Energopetrol
Poštovani,phil manzanera wrote:Đe ba Vraca, nije valjda ona divlja pumpa kada se preko Vraca ulazi u RS postala - Petrol?
na našoj web stranici možete pogledati točnu lokaciju ove benzinske stanice: http://www.petrol.ba/benzinske-pumpe/podrobno/5518. Ako imate možda neko dodatno pitanje, stojimo vam na raspolaganju.
Sa poštovanjem,
Petrol d.o.o.
-
ja71
#17 Re: Gazprom vs Energopetrol
Ovo sto pisete je u stvari apsurd jer bi svako gorivo moralo zadovoljiti standard (npr. za dizel to je EN-BAS 590) a iza naseg standarda stoji u stvari Evropski standard EN 590.
Da li to mozda znaci da su kontrole goriva lose ?
Ko je uposte odgovoran za kontrolu goriva ?
Da li drzava suti/tolerise gorivo koje ne zadovoljava standarde ?
Ili je mozda sasvim nesto trece ovdje u pitanju
Ja vozim dizel i na relaciji Njemacka - BiH gdje mogu razvaliti i do 210 km/h nisam primijetio razliku izmedju Energopetrola i Gazproma.
Ne kontam zasto bih na Energopetrolu placao 10 feninga vise za litar (po rezervari je to 6 KM, godisnje oko 100KM). Razlika je cak 20 feninga u odnosu na Gazpromu u Republici Srpskoj (npr. u Doboju) u odnosu na Energopetrol u Federaciji (npr. u Tuzli).
Da li to mozda znaci da su kontrole goriva lose ?
Ko je uposte odgovoran za kontrolu goriva ?
Da li drzava suti/tolerise gorivo koje ne zadovoljava standarde ?
Ili je mozda sasvim nesto trece ovdje u pitanju
Ja vozim dizel i na relaciji Njemacka - BiH gdje mogu razvaliti i do 210 km/h nisam primijetio razliku izmedju Energopetrola i Gazproma.
Ne kontam zasto bih na Energopetrolu placao 10 feninga vise za litar (po rezervari je to 6 KM, godisnje oko 100KM). Razlika je cak 20 feninga u odnosu na Gazpromu u Republici Srpskoj (npr. u Doboju) u odnosu na Energopetrol u Federaciji (npr. u Tuzli).
-
iTo
#18 Re: Gazprom vs Energopetrol
98-ica na Nestro pumpama nije losa
- Drvosjeca iz Dejcica
#19 Re: Gazprom vs Energopetrol
Ja Gazprom zaobilazim iz političkih razloga kao i sve što ima veze sa Rusijom. Na Energopetrolu sipam dosta dugo, negdje 3-4 godine i zaista sam zadovoljan. Pumpe su im sada sasvim dobre, kvalitet goriva isto tako vrlo dobar.
-
ja71
#20 Re: Gazprom vs Energopetrol
Jos jednom da ponovim sustinsko pitanje:Drvosjeca iz Dejcica wrote:... kvalitet goriva isto tako vrlo dobar.
Kako je moguce da kvalitet griva varira ako se moraju ispuniti zakonom odredjene norme koje se baziraju na Evropskim normama ?
- Drvosjeca iz Dejcica
#21 Re: Gazprom vs Energopetrol
ja71 wrote:Jos jednom da ponovim sustinsko pitanje:Drvosjeca iz Dejcica wrote:... kvalitet goriva isto tako vrlo dobar.
Kako je moguce da kvalitet griva varira ako se moraju ispuniti zakonom odredjene norme koje se baziraju na Evropskim normama ?
Jednostavno. Prilikom kupovine nafte i naftnih derivata u rafineriji je ona u skladu sa normama i zakonom, problem nastaje kada recimo privatnik kod istakanja cisterne u svoje rezervoare saspe prethodno recimo 2000 litara bijelog špirita i/ili sličnih supstanci. Bijeli špirit cijena lupam 0.50KM/l a benzin 1.9x, razlika je evidentna. Za posljedicu imaš da kvalitet goriva varira.
-
ja71
#22 Re: Gazprom vs Energopetrol
To bi znacilo da je kontrola zakazala ???Drvosjeca iz Dejcica wrote: Jednostavno. Prilikom kupovine nafte i naftnih derivata u rafineriji je ona u skladu sa normama i zakonom, problem nastaje kada recimo privatnik kod istakanja cisterne u svoje rezervoare saspe prethodno recimo 2000 litara bijelog špirita i/ili sličnih supstanci. Bijeli špirit cijena lupam 0.50KM/l a benzin 1.9x, razlika je evidentna. Za posljedicu imaš da kvalitet goriva varira.
Onda ono sto pise BAS-EN na benzinskim nema nikakvog smisla.
Vrsi li se uposte kontrola na benzinskim ?
Ko je nadlezan za to ?
-
VjecitiStudent
#23 Re: Gazprom vs Energopetrol
Ja opet Energopetrol zaobilazim u širokom luku otkako ga sjebaše i pokloniše Mađarskoj i Hrvatskoj i nikakav kvalitet me neće natjerati da promijenim mišljenje.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja Gazprom zaobilazim iz političkih razloga kao i sve što ima veze sa Rusijom. Na Energopetrolu sipam dosta dugo, negdje 3-4 godine i zaista sam zadovoljan. Pumpe su im sada sasvim dobre, kvalitet goriva isto tako vrlo dobar.
-
Teufik
#24 Re: Gazprom vs Energopetrol
Ja idem gdje je jeftinije. Sve je to ista bagra.
- Drvosjeca iz Dejcica
#25 Re: Gazprom vs Energopetrol
Kontrola radi svoje ali je nemoguće kontrolisati svaki put, svaki dan, svaki istovar nafte i benzina.ja71 wrote:To bi znacilo da je kontrola zakazala ???Drvosjeca iz Dejcica wrote: Jednostavno. Prilikom kupovine nafte i naftnih derivata u rafineriji je ona u skladu sa normama i zakonom, problem nastaje kada recimo privatnik kod istakanja cisterne u svoje rezervoare saspe prethodno recimo 2000 litara bijelog špirita i/ili sličnih supstanci. Bijeli špirit cijena lupam 0.50KM/l a benzin 1.9x, razlika je evidentna. Za posljedicu imaš da kvalitet goriva varira.
Onda ono sto pise BAS-EN na benzinskim nema nikakvog smisla.
Vrsi li se uposte kontrola na benzinskim ?
Ko je nadlezan za to ?