Feel Old Yet?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#1176 Re: Feel Old Yet?

Post by ZoomZoomKiwi »

Rentao sam i DVD-ove svojevremeno.

Dragi Tropik, šta sam puta rentao prva dva dijela Fast and Furious :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1177 Re: Feel Old Yet?

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 21/10/2024 00:46 Stvarno je sve brže, a dokaz tome je da se različite decenije više ni ne vrednuju kao prije.

Npr. ljudi su 2000-ih već imali ogromnu nostalgiju za 80-im?
Šta su danas 2000-e? Pa ništa, ne postoji sjećanje ni nalik na ovaj gore spomenuti period.
Zato sto su 80-te ljepse u kolektivnom sjecanju.
2000-te si imao War against terror, one njuske Bush, Cheney i Rumsfeld, paranoju na aerodromima, terorizam i taman kad se to sve smirilo, dodje ekonomska kriza 2008.

Za razliku od toga, 80-te su godine pobjede Zapada u Hladnom ratu, njegovao se kult hedonizma, a Regan je stvorio japije....

Opet su meni licno 2000-te najdraze jer sam tad odrastao i zvukovi i mirisi 2000tih meni licno bude jako lijepa sjecanja.
apsidejzi

#1178 Re: Feel Old Yet?

Post by apsidejzi »

_BataZiv_0809 wrote: 21/10/2024 09:30
sehohari wrote: 21/10/2024 00:46 Stvarno je sve brže, a dokaz tome je da se različite decenije više ni ne vrednuju kao prije.

Šta su danas 2000-e? Pa ništa, ne postoji sjećanje ni nalik na ovaj gore spomenuti period.
2000-te si imao War against terror, one njuske Bush, Cheney i Rumsfeld, paranoju na aerodromima, terorizam i taman kad se to sve smirilo, dodje ekonomska kriza 2008.

Za razliku od toga, 80-te su godine pobjede Zapada u Hladnom ratu, njegovao se kult hedonizma, a Regan je stvorio japije....

Opet su meni licno 2000-te najdraze jer sam tad odrastao i zvukovi i mirisi 2000tih meni licno bude jako lijepa sjecanja.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Upravo. Problem je preveliko medijsko eksponiranje. Sve znamo i stvari se non stop desavaju i ti nemas vremena da uzivas u necemu. Sjecas se kako smo zavrsili sa koronom? Tako sto je Putin napao Ukrajinu. A kako smo zavrsili sa Ukrajinom? Tako sto je Hamas izveo napad 7/10. A nakon toga inflacija i visoke kamate. A prije korone bila je Sirija. Prije nje Arapsko proljece. Onda ekonomska kriza. Pa rat protiv terora.

Konstantno smo bombardovati sa "breaking news" zarad klikova. U medjuvremenu zivot prolazi. Koliko nas je svjedocilo prosle sedmice da je SpaceX poslao najveci objekat u svemir ikada i vratio ga na pocetnu lokaciju. Ova stvar je veca od slijetanja na Mjesec, kada je tehnicka i inzinjerska strana u pitanju. Ova raketa je velika kao zgrada od 21 sprat. Otisla u svemir i vratila se na istu lokaciju. Da smo u 70-tim o tome bi se pricalo mjesecima. U skoli bi djeca ucila o velikom uspjehu covjecanstva. A zaista i jeste velika stvar. Samo smo izgubili onu lezernost koju smo kao covjecanstvo imali.

Evo jedan jednostavan primjer gdje sam neku noc izasao s par drugova u grad a oni doveli jos par nekih novih svojih jarana i jaranica. Otisli u jedan pub gdje bude ziva muzika i raja se pravo uzivila. Svi plesu, pjevaju. Malo se popilo, jbg. Gotiva. I ja onda vidim da svi ovi "novi" uzeli telefone i snimaju i kao wow vidi ovo. Pa jebemu mater, ostavi telefon i zivi. On kroz onaj mali ekran gleda ono sto se upravo pred njim dogadja. Kao da ce nesto izgubiti ako ne snimi a dabogda da to jednom ili ni jednom pregleda kasnije. To je ta neka potreba za tehnologijom gdje smo napravljeni ovisni o istoj. I onda dignes glavu od telefona i skontas gdje sam bio zadnjih 10 godina? Pa nigdje. Tebi se nista nije desilo jer si vrijeme proveo gledajuci sta se drugima desava. Pa cak i kad se tebi to desava, ti volis isto posmatrati kroz ekran, snimajuci ga.

Ja uhvatim sebe kako upadnem u tu zamku i onda se tjeram da zivim umjesto da gledam zivot. Mada zna biti veoma tesko odvojiti se nekada.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1179 Re: Feel Old Yet?

Post by Truba »

bez kolonija na marsu ne pričam o svemirskom istraživanju
sve je to u povojima i dalje nebitno
sto bi dilan dog rekao: priča o svemiru prestaje kada moraš prvi račun platiti kiriju
dječak sa šibicama

#1180 Re: Feel Old Yet?

Post by dječak sa šibicama »

Ja nisam osjetio famozni "polet" nakon rata i pocetkom 2000ih, bio sam onaj omrazeni u raji koji im je govorio da nema od toga nista i da nece biti nikakvog blagostanja jer "sad smo u demokratiji, EU, investicije", da je to samo supljiranje.

Danas me spominju :D nekad se ljutili kad sam im govorio da tu nema politicara koji je normalan, da gradimo sistem nepotizma i seljakluka olicenog u imt relacijama, da nemamo ekonomiju na zdravim nogama jer sistem da dijaspora salje pare pojedincima a drzava vise trosi nego sto privredjuje ne moze trajno uspjeti (a nisam nikakav ekonomist, samo razmisljam logicno) uglavnom bio sam stava i ostao da nemamo zdrav sistem i zato smo sa Moldavijom na dnu Europe.

Danas kazu e bio si u pravu. Na zalost, jesam. Nisam ja nesto pametan nego zivio sam vani, i vidio kako funkcionisu normalna drustva, i kako funkcionise nase "kako cemo, lako cemo".

Meni je samo grozno sto sam jos kao mlad klipan vidio gdje sve vodi, umjesto mozak na pasu i uzivaj sto sunce sija i imas za kaficu taj dan. Nismo svi isti.

Ja bi rado u one godine 17-18 kad ti je sve do mora ravno i kad i ne razmisljas o nekakvim posljedicama necega i samo je bitno da je taj dan sunce i da imas za kaficu. Taj kapacitet mozga mi nedostaje, dobro kazu u neznanju je raj ili kako vec, u gluposti je raj. Ne znas nista, glup si, a sretan ide se sutra na Igman, u nedelju na vikendicu, malo koke ovo ono, alkohol, neka dzoja ma milina. Skupice se neka para za more, mozda negdje malo u inostranstvo, a i ona mala slatka se smjeska kad je pogledam.
convict

#1181 Re: Feel Old Yet?

Post by convict »

apsidejzi wrote: 21/10/2024 10:20
_BataZiv_0809 wrote: 21/10/2024 09:30

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Upravo. Problem je preveliko medijsko eksponiranje. Sve znamo i stvari se non stop desavaju i ti nemas vremena da uzivas u necemu. Sjecas se kako smo zavrsili sa koronom? Tako sto je Putin napao Ukrajinu. A kako smo zavrsili sa Ukrajinom? Tako sto je Hamas izveo napad 7/10. A nakon toga inflacija i visoke kamate. A prije korone bila je Sirija. Prije nje Arapsko proljece. Onda ekonomska kriza. Pa rat protiv terora.

Konstantno smo bombardovati sa "breaking news" zarad klikova. U medjuvremenu zivot prolazi. Koliko nas je svjedocilo prosle sedmice da je SpaceX poslao najveci objekat u svemir ikada i vratio ga na pocetnu lokaciju. Ova stvar je veca od slijetanja na Mjesec, kada je tehnicka i inzinjerska strana u pitanju. Ova raketa je velika kao zgrada od 21 sprat. Otisla u svemir i vratila se na istu lokaciju. Da smo u 70-tim o tome bi se pricalo mjesecima. U skoli bi djeca ucila o velikom uspjehu covjecanstva. A zaista i jeste velika stvar. Samo smo izgubili onu lezernost koju smo kao covjecanstvo imali.

Evo jedan jednostavan primjer gdje sam neku noc izasao s par drugova u grad a oni doveli jos par nekih novih svojih jarana i jaranica. Otisli u jedan pub gdje bude ziva muzika i raja se pravo uzivila. Svi plesu, pjevaju. Malo se popilo, jbg. Gotiva. I ja onda vidim da svi ovi "novi" uzeli telefone i snimaju i kao wow vidi ovo. Pa jebemu mater, ostavi telefon i zivi. On kroz onaj mali ekran gleda ono sto se upravo pred njim dogadja. Kao da ce nesto izgubiti ako ne snimi a dabogda da to jednom ili ni jednom pregleda kasnije. To je ta neka potreba za tehnologijom gdje smo napravljeni ovisni o istoj. I onda dignes glavu od telefona i skontas gdje sam bio zadnjih 10 godina? Pa nigdje. Tebi se nista nije desilo jer si vrijeme proveo gledajuci sta se drugima desava. Pa cak i kad se tebi to desava, ti volis isto posmatrati kroz ekran, snimajuci ga.

Ja uhvatim sebe kako upadnem u tu zamku i onda se tjeram da zivim umjesto da gledam zivot. Mada zna biti veoma tesko odvojiti se nekada.
Sjajan post :thumbup:
ultima_palabra

#1182 Re: Feel Old Yet?

Post by ultima_palabra »

A zalibo me za izdrkavanje milijardera po svemiru, i sada a i prije 20 godina. Lijece komplekse malih cuna.
Truba

#1184 Re: Feel Old Yet?

Post by Truba »

Kaze prije sam volio milface
Ali sad su to samo zene mojih godina :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1185 Re: Feel Old Yet?

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 21/10/2024 11:50 Ja nisam osjetio famozni "polet" nakon rata i pocetkom 2000ih, bio sam onaj omrazeni u raji koji im je govorio da nema od toga nista i da nece biti nikakvog blagostanja jer "sad smo u demokratiji, EU, investicije", da je to samo supljiranje.

Danas me spominju :D nekad se ljutili kad sam im govorio da tu nema politicara koji je normalan, da gradimo sistem nepotizma i seljakluka olicenog u imt relacijama, da nemamo ekonomiju na zdravim nogama jer sistem da dijaspora salje pare pojedincima a drzava vise trosi nego sto privredjuje ne moze trajno uspjeti (a nisam nikakav ekonomist, samo razmisljam logicno) uglavnom bio sam stava i ostao da nemamo zdrav sistem i zato smo sa Moldavijom na dnu Europe.

Danas kazu e bio si u pravu. Na zalost, jesam. Nisam ja nesto pametan nego zivio sam vani, i vidio kako funkcionisu normalna drustva, i kako funkcionise nase "kako cemo, lako cemo".

Meni je samo grozno sto sam jos kao mlad klipan vidio gdje sve vodi, umjesto mozak na pasu i uzivaj sto sunce sija i imas za kaficu taj dan. Nismo svi isti.

Ja bi rado u one godine 17-18 kad ti je sve do mora ravno i kad i ne razmisljas o nekakvim posljedicama necega i samo je bitno da je taj dan sunce i da imas za kaficu. Taj kapacitet mozga mi nedostaje, dobro kazu u neznanju je raj ili kako vec, u gluposti je raj. Ne znas nista, glup si, a sretan ide se sutra na Igman, u nedelju na vikendicu, malo koke ovo ono, alkohol, neka dzoja ma milina. Skupice se neka para za more, mozda negdje malo u inostranstvo, a i ona mala slatka se smjeska kad je pogledam.
Viska ti je napomena da nisi nikakav ekonomist nakon boldanog :D :kiss:
dječak sa šibicama

#1186 Re: Feel Old Yet?

Post by dječak sa šibicama »

Taman sam strucan kao i nasi ekonomisti koji odlucuju :bih:
ultima_palabra

#1187 Re: Feel Old Yet?

Post by ultima_palabra »

Keanu Reeves napunio 60.
darius_maximus

#1188 Re: Feel Old Yet?

Post by darius_maximus »

Kad smo kod godina (i "zaboravljenih" asova), LL Cool J (56) i Eminem (52):

I Xzibit i Ice Cube izbacili nove stvari.
Samo još Dre fali. :lol:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1189 Re: Feel Old Yet?

Post by Domaci izdajnik »

dječak sa šibicama wrote: 21/10/2024 11:50 Ja nisam osjetio famozni "polet" nakon rata i pocetkom 2000ih, bio sam onaj omrazeni u raji koji im je govorio da nema od toga nista i da nece biti nikakvog blagostanja jer "sad smo u demokratiji, EU, investicije", da je to samo supljiranje.

I ja sam nešto slično govorio, doduše za hipreprodukciju VSS kadra da će nam se odbiti od glavu. Tad su mi se smijali, sad kad to pomenem svi ćute...
Sad kad tražiš tokara, vozača, keramičara, tesara nema nikoga ni u roamingu mjesecima, tražiš ekonomistu prvi dan se javi 200 ljudi...
banjaluka078

#1190 Re: Feel Old Yet?

Post by banjaluka078 »

Ravno 40 godina od prvog Terminatora.

no_sikiriki

#1191 Re: Feel Old Yet?

Post by no_sikiriki »

Image
ljubicasti limun

#1192 Re: Feel Old Yet?

Post by ljubicasti limun »

1. januara 2000ta godina ce biti prije 25 godina :D

kaze, cura rodjena 2001 rodila dijete. rekoh, joj, ovih tinejdzera, nikad se smiriti. :lol:
Truba

#1193 Re: Feel Old Yet?

Post by Truba »

1981 2025. je kao 1981 1938.
Tako nekako :lol:
ljubicasti limun

#1194 Re: Feel Old Yet?

Post by ljubicasti limun »

Don't you go breaking my heart like that, man :lol:
Hendrix

#1195 Re: Feel Old Yet?

Post by Hendrix »

Truba wrote: 21/10/2024 06:26 Stvarno za nekim stvarima je beze zalit
Usrani vhs je medju njima
Nizerazredna tehnologija

Prave stvari pobijede...ko ploce ili retro igrice
Ali vhs je dno
Pa i ploce su nizerazredna tehnologija druze. Najveci albumi tih vremena su organizovani na nacin da se prilagode ogranicenjima formata. Tipa ako pjesma ima dosta jak bass...zauzme puno vise prostora na ploci pa su morali saltati pjesme na drugu stranu.

Da ne pricam o shumu i analognom signalu, fizickom unistenju medija iglom...itd. Al jbg subjektivnost i nostalgija je nesto drugo. Kao i sto je slucaj sa VHS.
MMM1977

#1196 Re: Feel Old Yet?

Post by MMM1977 »

Truba wrote: 30/10/2024 20:22 1981 2025. je kao 1981 1938.
Tako nekako :lol:
Jebi se
nepass1

#1197 Re: Feel Old Yet?

Post by nepass1 »

ljubicasti limun wrote: 30/10/2024 20:16 1. januara 2000ta godina ce biti prije 25 godina :D

kaze, cura rodjena 2001 rodila dijete. rekoh, joj, ovih tinejdzera, nikad se smiriti. :lol:
Pijemo kafu na poslu, i nesta zene razvezale oko rata i pita jedna ovu drugu gdje si ti bila u ratu?
Kaze ja sam 98 godiste :lol:
Truba

#1198 Re: Feel Old Yet?

Post by Truba »

Ovi moji se ne sjecaju ko je topalovic i badnjak u kostajnici

Imamo jednog penzica on se sjeca rankovca
A poceo radit za rijeme ilidzansog procesa
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1199 Re: Feel Old Yet?

Post by Domaci izdajnik »

ljubicasti limun wrote: 30/10/2024 20:16 1. januara 2000ta godina ce biti prije 25 godina :D

Jaoj... :shock: Ja se još sjećam ljeta 2000-te i olimpijade u Sidneju :cry:
banjaluka078

#1200 Re: Feel Old Yet?

Post by banjaluka078 »

I Y2K histerije.
Post Reply