fbih/pc drzavljanstvo
- burekodsira
#1 fbih/pc drzavljanstvo
juce na tvu bijase tema o ovome i kakve sve probleme sa sobom donosi ova regulacija. znam da ce tema otici u pravcu treba li nam entitetsko drzavljanstvo ali mene interesuje da li postoji mogucnost ispisa iz entitetskog drzavljanstva i koje su poslijedice – tacnije koliko cu sebi otezati zivot ako mi (nakon eventualno uspjesnog ispisa) kad kakav dokument bude trebao?
-
elSaik
#2 Re: fbih/pc drzavljanstvo
Pa što da se ispisuješ?
- Edin H.
#3 Re: fbih/pc drzavljanstvo
Kakvo entitetsko drzavljanstvo

- sheilak
#4 Re: fbih/pc drzavljanstvo
Ne shvatam postojanje entitetskog drzavljanstva. Sam naziv " drzavljanstvo " implicira postojanje drzave, kao i funkcija predsjednika, kojeg entiteti imaju. Dakle, po ovome, Bosna i Hercegovina je unija dvije drzave. Da li entiteti mogu biti drzave? Zar se to ne kosi s Dejtonskim sporazumom?
Ispravite me ako grijesim, pls!
- kockica_kockica
#5 Re: fbih/pc drzavljanstvo
sheilak wrote:Ne shvatam postojanje entitetskog drzavljanstva. Sam naziv " drzavljanstvo " implicira postojanje drzave, kao i funkcija predsjednika, kojeg entiteti imaju. Dakle, po ovome, Bosna i Hercegovina je unija dvije drzave. Da li entiteti mogu biti drzave? Zar se to ne kosi s Dejtonskim sporazumom?
u pravu si .. ne grijesis...kosi se sa Daytonskim sporazumom... nasi entiteti nemaju svojstva drzava... ali ce ocigledno ta svojstva dobiti...
- uvjek dobar gost
#6 Re: fbih/pc drzavljanstvo
naši političari, naši lažni zaštitnici se upiru da sebi i svojim jatacima stvore vječne poligone za njihove igre bez granica... ovo je jedan od očitih pokušaja tumačenja Mirovnog sporazuma na njihov način.. i meni u svemu smeta šutnja ... smeta mi što niko, bukvalno niko nije zagalamio i rekao im da se manu ćorava posla..
Meni lično smeta sve ovo i svakim danom sve manje pozitivnih stvari vidim oko sebe, doduše javljaju se neke nove grupe i ljudi kojima je na neki način pun nos svega više, no mežu svim tim grupama i pojedincima nema dovoljno komunikacije i koordinacije... treba jasno staviti do znanja lažnim velmošama.. da ovako više ne može.. jer oni žele male poligone za manipulaciju i lopovluk i u tome je bit, na malim prostorima lako se kontroliše populacija...
Ja nisam državljanin Federacija BiH, niti ću ikad biti,.....
Meni lično smeta sve ovo i svakim danom sve manje pozitivnih stvari vidim oko sebe, doduše javljaju se neke nove grupe i ljudi kojima je na neki način pun nos svega više, no mežu svim tim grupama i pojedincima nema dovoljno komunikacije i koordinacije... treba jasno staviti do znanja lažnim velmošama.. da ovako više ne može.. jer oni žele male poligone za manipulaciju i lopovluk i u tome je bit, na malim prostorima lako se kontroliše populacija...
Ja nisam državljanin Federacija BiH, niti ću ikad biti,.....
-
makondo
#7 Re: fbih/pc drzavljanstvo
koliko ja poznajem to pitanje, u bih je pitanje drzavljanstva na entitetskom nivou. gradjani imaju drzavljanstvo fbih ili rs. podrazumijeva se da ako si - recimo - drzavljanin republike srpske imas drzavljanstvo bosne i hercegovine.
mislim da je tako bilo i u sfrj. drzavljanstvo je bilo odredjeno po republikama, a podrazumijevalo se da ako imas drzavljanstvo slovenije imas i drzavljanstvo sfrj.
ista stvar je sad u bih.
mislim da je tako bilo i u sfrj. drzavljanstvo je bilo odredjeno po republikama, a podrazumijevalo se da ako imas drzavljanstvo slovenije imas i drzavljanstvo sfrj.
ista stvar je sad u bih.
- burekodsira
#8 Re: fbih/pc drzavljanstvo
samo ni pc ni fbih nisu republike pa ne vidim svrhu njihovog drzavljanstva. zbog tog ponavljam pitanje kakve poslijedice su za ocekivati ako se ispises iz tog drzavljanstva, da samo zadrzis bh... hoce li te proganjati u opstinama cipsu posti banci i sl jer neces imati dokument da si drzavljanin pca ili fbiha?
-
makondo
#9 Re: fbih/pc drzavljanstvo
ne mozes se ispisati iz entitetskom drzavljanstva, a da ti ostane drzavljanstvo bih.
onog momenta kad nisi drzavljanin jednog od entiteta - nisi vise ni bh. drzavljanin.
mislim da cak i gradjani distrikta imaju drzavljanstvo jednog od entiteta.
zasto je to tako - pitanje za ustav bih.
onog momenta kad nisi drzavljanin jednog od entiteta - nisi vise ni bh. drzavljanin.
mislim da cak i gradjani distrikta imaju drzavljanstvo jednog od entiteta.
zasto je to tako - pitanje za ustav bih.
-
shalaedin
#10 Re: fbih/pc drzavljanstvo
ako nam jos i to drzavljanstvo bude trebalo, onda smo na dobrom putu da demantiramo i ovo malo bosne sto je ostalo...
- piupiu
#11 Re: fbih/pc drzavljanstvo
Odgovor -- prema tekstu Ustava -- je da ne mozes zadrzati BiH drzavljanstvo ako nisi drzavljanin jednog od entiteta. Dakle moras se upisati u drugom entitetu, ako se ispises u prvom (naravno, ukoliko zelis zadrzati BiH drzavljanstvo).burekodsira wrote:juce na tvu bijase tema o ovome i kakve sve probleme sa sobom donosi ova regulacija. znam da ce tema otici u pravcu treba li nam entitetsko drzavljanstvo ali mene interesuje da li postoji mogucnost ispisa iz entitetskog drzavljanstva i koje su poslijedice – tacnije koliko cu sebi otezati zivot ako mi (nakon eventualno uspjesnog ispisa) kad kakav dokument bude trebao?
- burekodsira
#12 Re: fbih/pc drzavljanstvo
ok hvala na odgovoru makondo i piupiu
a po kom kriteriju se dodjeljuje to entitetsko drzavljanstvo? mjesto rodjenja boravka ili sta?
a po kom kriteriju se dodjeljuje to entitetsko drzavljanstvo? mjesto rodjenja boravka ili sta?
- kockica_kockica
#13 Re: fbih/pc drzavljanstvo
ne razmijem kako mozemo imati entitetsko drzavljanstvo i drzavljanstvo... oni stvarno izmisljaju ... mozes imati entitetsku pripadnost a drzavljanstvo je nesto sasvim drugo....
stalno sebi govorim da se necu zivcirati pa opet
drzavljanstvo stices: rodjenjem, naturalizacijom, prihvacanjem u drzavljanstvo od strane drzave koja ti nije maticna, i ima ono po ocu i majci... e sad se ja pitam, mater se rodila u Brckom zivi u Tuzli, otac u Sarajevu zivi u Trebinju, dijete se rodi u Banja Luci a zivi u Brckom... ma koje entitetsko drzavljanstvo ono ima

drzavljanstvo stices: rodjenjem, naturalizacijom, prihvacanjem u drzavljanstvo od strane drzave koja ti nije maticna, i ima ono po ocu i majci... e sad se ja pitam, mater se rodila u Brckom zivi u Tuzli, otac u Sarajevu zivi u Trebinju, dijete se rodi u Banja Luci a zivi u Brckom... ma koje entitetsko drzavljanstvo ono ima
- piupiu
#14 Re: fbih/pc drzavljanstvo
Ne znam kako se dodjeljuje, ali mislim da se moze mijenjati na osnovu mjesta boravka, jer tamo gdje boravis ostvarujes prava tipa zdravstvenog, ovog onog ... koji su regulisani na entiteskom, a ne na drzavnom nivou, koliko se ja razumijem. Ispravljajte narode ako je greska.burekodsira wrote:ok hvala na odgovoru makondo i piupiu
-
makondo
#15 Re: fbih/pc drzavljanstvo
Do stupanja na snagu novog Zakona o drzavljanstvu BiH (mislim da je to bilo 2000. godine), za prijem u drzavljanstvo su bila nadlezna iskljucivo entitetska ministarstva. I sada entitetska ministarstva primaju i obradjuju zahtjeve, ali ih moraju slati u Ministarstvo civilnih poslova BiH na odobrenje.
Ukoliko si rodjen prije rata, imas drzavljanstvo onog entiteta na cijoj teritoriji je knjiga drzavljana u koju si upisan. A u SFRJ su drzavljanstva dijeljena po drzavljanstvu oca, tako da to dodatno komplikuje stvari. Da bi haos bio potpun, u neko doba su poceli upisivati djecu u knjige drzavljana po mjestu rodjenja. Na kraju se desavalo da jedno dijete ima, recimo, drzavljanstvo BiH, a drugo dijete drzavljanstvo Hrvatske.
Ukoliko si rodjen prije rata, imas drzavljanstvo onog entiteta na cijoj teritoriji je knjiga drzavljana u koju si upisan. A u SFRJ su drzavljanstva dijeljena po drzavljanstvu oca, tako da to dodatno komplikuje stvari. Da bi haos bio potpun, u neko doba su poceli upisivati djecu u knjige drzavljana po mjestu rodjenja. Na kraju se desavalo da jedno dijete ima, recimo, drzavljanstvo BiH, a drugo dijete drzavljanstvo Hrvatske.