Farma pilića
-
NeleBIH
#1 Farma pilića
Pozdrav svima.
Zanima me mišljenje većine vezano za pokretanje farme pilića. Ima li neko ko se s tim bavio ili se trenutno bavi pa da podijeli svoje iskustvo. Zanima me neka brojka do 10.000 komada. Da li je isplativo, koliko bi bila ulaganja u objekat koji može primiti tu brojku pilića i sl.
Ako bilo ko ima iskustvo ili barem mišljenje nek slobodno piše, svaki komentar je dobrodošao.
Zanima me mišljenje većine vezano za pokretanje farme pilića. Ima li neko ko se s tim bavio ili se trenutno bavi pa da podijeli svoje iskustvo. Zanima me neka brojka do 10.000 komada. Da li je isplativo, koliko bi bila ulaganja u objekat koji može primiti tu brojku pilića i sl.
Ako bilo ko ima iskustvo ili barem mišljenje nek slobodno piše, svaki komentar je dobrodošao.
- _Reds_
#2 Re: Farma pilića
Vidi 10.000 je ralzivno mali kapicet. Jedina prekost je što ti do 10.000 ne treba okolinska dozvola.
Ne znam u kojem si kantonu, ali imaš tu razne poticija i Federacije i KS.
Imas preko razvojne banke, dio džabe, dio kredit, dio tvoja lova. Stim što za sve moraš imati sve dozvole, pa čekati javni poziv.
Što se tiče drugog, imaš elaborata u sklopu okolišne dozvole po netu, pogledaj malo.
I planiraj da parcelu minimalno da se šleper okolo nje može okrenuti.
Ne znam u kojem si kantonu, ali imaš tu razne poticija i Federacije i KS.
Imas preko razvojne banke, dio džabe, dio kredit, dio tvoja lova. Stim što za sve moraš imati sve dozvole, pa čekati javni poziv.
Što se tiče drugog, imaš elaborata u sklopu okolišne dozvole po netu, pogledaj malo.
I planiraj da parcelu minimalno da se šleper okolo nje može okrenuti.
-
pemanapemani
#3 Re: Farma pilića
Ako nećeš proizvoditi barem dio hrane za piliće, mislim da nije isplativo.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4 Re: Farma pilića
A sta sve mogu jesti pilici 
-
Sydnor
#5 Re: Farma pilića
Ako misliš živit od toga teško, ako će ti to bit dodatni budžet uz platu koju već imaš onda ok. Prvi komšija je godinama držao i na kraju odustao. Puno posla, mala dobit.
- _Reds_
#6 Re: Farma pilića
Sistem je zatvoren, onaj ko ti otkupljuje piliće ti većinom di daje hranu.pemanapemani wrote: ↑04/04/2022 15:35 Ako nećeš proizvoditi barem dio hrane za piliće, mislim da nije isplativo.
isplativo je samo treba raditi. 10k nije neka zarada ako on ne planira tu raditi. Jer ti isto radnika u 95 posto vremena treba i za recimo 10k i za 40k.
-
nlt
#7 Re: Farma pilića
Po meni je bolje farma za jaja. Svakako su cijene školjke jaja oko 10 KM
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#8 Re: Farma pilića
Jedan moj pajdo drži u garaži
, ima ugovor sa Ovako, oni sve donesu, male pilice ,hranu..kad se utove dodju i odvezu to mu kao dodatni prihod.
- -Chesterfield-
#9 Re: Farma pilića
I ja mislim da je to isplativije i lakše. Manje posla. Jedan čovjek može 1000 koka održavati. Samo treba hranu uzimati od Brovisa. Većina drugih proizvođača hrane mućkaju, odnosno uzimaju zrno iz kojeg je izvučena sva sva hranjiva vrijednost i onda to melju. Nema u hrani nikakvih vitamina i masnoće.

- _Reds_
#10 Re: Farma pilića
Ma ne isplati se ništa kod nas, bolje ležat.
Samo ne znam u tom sistemu vjerovatno ne može dobiti poticaje, a mislim da su u KS preko 30kf po piletu (mora biri registrovan, ili možda jeste).
Znam ljude koji imaju ove objekte, i koji kukaju kad ima ostane manje od 1 KM po piletu (ljudi koji imaju radnike, ne rade oni kado radnik).
1x kapicitet /2 mjeseca pa eto neka neko vidi da li se isplati.
Poticaji u drugim kantonima su manji, u KS su najveći.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#11 Re: Farma pilića
Oko 65 % realne potrebe za pilećim mesom u BiH je "pokriveno" , znači uvijek fali piletine za ovih 30 i kusur % razlike.
Jako dobar posao ali ga treba znati raditi.
Iznenadna bolest može preko noći uništiti hiljade grla.
Treba imati i kvalitetnu infrastrukturu , komore , vozilo sa termokingom , odvod fekalija...
Generalno lako se plasira file ili bataci , ostaje problem plasmana glava , kljunova , nogica , jetre , bubrega i sl....
Zato je potrebna fabrika koja to može preraditi , makar i u hranu za druge životinje.
Riskantno , mukotrpno i traži ulaganje i vještina i novca ali definitivno se isplati čim postoji konstantna potražnja na tržištu.
Recimo ko bi se bazirao da proizvodi pilad isključivo za grilove koji nude cijelu pilad , taj bi non-stop imao plasman ali nema realno logike prodavati lakšu i manju pilad u odnosu na težu.
Treba imati i kvalitetnu infrastrukturu , komore , vozilo sa termokingom , odvod fekalija...
Generalno lako se plasira file ili bataci , ostaje problem plasmana glava , kljunova , nogica , jetre , bubrega i sl....
Zato je potrebna fabrika koja to može preraditi , makar i u hranu za druge životinje.
Riskantno , mukotrpno i traži ulaganje i vještina i novca ali definitivno se isplati čim postoji konstantna potražnja na tržištu.
Recimo ko bi se bazirao da proizvodi pilad isključivo za grilove koji nude cijelu pilad , taj bi non-stop imao plasman ali nema realno logike prodavati lakšu i manju pilad u odnosu na težu.
- _Reds_
#12 Re: Farma pilića
Sistem je kod nas zatvoren u potpunosti. Imaš velike fabrike/otkupljivače tipa Brovis/Akova, Madi, oni ti daju pile malo, njima daješ pile kad odraste. Ne radiš ti preradu mesa, prodaješ živo pile.teskeredzic_22 wrote: ↑05/04/2022 11:25 Oko 65 % realne potrebe za pilećim mesom u BiH je "pokriveno" , znači uvijek fali piletine za ovih 30 i kusur % razlike.
Za sve drugo trebaju milioni.
-
swanfilter
#13 Re: Farma pilića
A, kako je sa uzgojem sampinjona?
- Truba
#14 Re: Farma pilića
susedi mi ukrali ideju i napravili farmu jaja 
uglavnom zavalili se imaju 200 koka
ja izračunao dobit mjesečna oko 2000
taman da pokriju ulog i troškove te krenu zarađivat
ali kvrc
koke ne nose
svi se žale
je li ovo nešto globalno?
sve što im profići kažu poslušaju
ali koke ne nose
to je ona šuplja daj otkaz na selo i uzgagaj koke i kozliće 
ali kvrc
koke ne nose
svi se žale
ali koke ne nose
- -Chesterfield-
#15 Re: Farma pilića
https://www.lek-veterina.si/hr/nutrisel ... topina-5-lBlack swan wrote: ↑15/09/2022 10:44 susedi mi ukrali ideju i napravili farmu jaja
ali kvrc
koke ne nose
svi se žale
ali koke ne nose
to je ona šuplja daj otkaz na selo i uzgagaj koke i kozliće
![]()
- Truba
#16 Re: Farma pilića
čovjek u mokrom se žali 1000 koka
dnevno samo 60 jaja
dakle 6% koka nosi
užas
možda je nešto u zraku?
javit cu im za ovo što si preporučio
dnevno samo 60 jaja
dakle 6% koka nosi
užas
možda je nešto u zraku?
- _Reds_
#17 Re: Farma pilića
Al ti znaš sva ova sela po Istončnom Sarajevu.
Da li si tamo kontitutivan kad odeš ?
Da li si tamo kontitutivan kad odeš ?
- Truba
#18 Re: Farma pilića
njima smo svi srbi tako da nemam problema
niti je to moj entitet to je srpsko

niti je to moj entitet to je srpsko
-
splinter
#19 Re: Farma pilića
koke ne vole biti u mokrom.Black swan wrote: ↑15/09/2022 11:32 čovjek u mokrom se žali 1000 koka
dnevno samo 60 jaja
dakle 6% koka nosi
užas
možda je nešto u zraku?![]()
![]()
![]()
- Ironmen
#20 Re: Farma pilića
AKOVA grupa je nudila repromaterijal, hranu i pilice za 1000+ komada i zagarontovan odkup od njih, tvoje je samo da obezbjedis sve uslove koje oni zahtjevaju i da to bude po nekom njihovom standardnu uzgoja, za kapacite od 10k jesili svjestan koliki ti treba prostor i ta farma treba da bude daleko od kuca.NeleBIH wrote: ↑22/02/2022 23:12 Pozdrav svima.
- Ironmen
-
Bobi
- Forum administrator
#22 Re: Farma pilića
A to je bilo ima 4 godine a ne vjerujem da moze u garazu stati 1000 pilica, 100-200 max ako je veca garaza.
-
Bobi
- Forum administrator
#23 Re: Farma pilića
splinter wrote: ↑15/09/2022 11:39koke ne vole biti u mokrom.Black swan wrote: ↑15/09/2022 11:32 čovjek u mokrom se žali 1000 koka
dnevno samo 60 jaja
dakle 6% koka nosi
užas
možda je nešto u zraku?![]()
![]()
![]()
- Truba
#24 Re: Farma pilića
Pod stresom su mjesecima vec
I oni imaju u garazi za klanje
Ovo su koke nosilice i moraju hodati uokolo...ali tu su lisice jastrebovi i ostali predatori
Stalni nadzor
I oni imaju u garazi za klanje
Ovo su koke nosilice i moraju hodati uokolo...ali tu su lisice jastrebovi i ostali predatori
Stalni nadzor
- dr_Evil