Ako mi neko moze dati odgovor na sljedece (ili me uputiti gdje da pronadjem informaciju):
1. Da li je eutanazija ili samoubistvo uz pomoc druge osobe zakonski dozvoljeno u BiH?
2. Koji dio krivicnog zakona BiH tretira cin ubistva
3. Koji dio krivicnog zakona BiH tretira ubistvo iz nehata
4. Da li krivicni zakon BiH uopste spominje eutanaziju ili samoubistvo uz pomoc druge osobe.
Zahvalan unaprijed za bilo kakvu informaciju vezanu za ova pitanja
Eutanazija (pitanja u vezi zakona BiH)
-
koop
-
Forster
#2 Re: Eutanazija (pitanja u vezi zakona BiH)
Nikakvo ubistvo, pomaganje u ubistve, pa čak i iz humanih razloga oduzimanje života po svim zakonima nije dozvoljeno, nego je čak i kažnjivo!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3 Re: Eutanazija (pitanja u vezi zakona BiH)
Uh, žalosna, prežalosna tema. Ne mogu da čitam,...naviru sjećanja...

- Sofija89
#4 Re: Eutanazija (pitanja u vezi zakona BiH)
Ne lupetaj !Forster wrote:Nikakvo ubistvo, pomaganje u ubistve, pa čak i iz humanih razloga oduzimanje života po svim zakonima nije dozvoljeno, nego je čak i kažnjivo!
Koop
Ne znam za zakon u BiH mislim da nema zakona po tom pitanju, a znam da postoji zakon koji se odnosi na to u Svicarskoj kao i klinika za eutanaziju.
Kod nas je to jos uvijek tabu tako da mislim da i nema zakona koji se odnosi na eutanaziju, mozda da se javi neki pravnik da malo bolje pojasni ?
-
Mr. Brightside
#5 Re: Eutanazija (pitanja u vezi zakona BiH)
Sofija89 wrote:Ne lupetaj !Forster wrote:Nikakvo ubistvo, pomaganje u ubistve, pa čak i iz humanih razloga oduzimanje života po svim zakonima nije dozvoljeno, nego je čak i kažnjivo!
Koop
Ne znam za zakon u BiH mislim da nema zakona po tom pitanju, a znam da postoji zakon koji se odnosi na to u Svicarskoj kao i klinika za eutanaziju.
Kod nas je to jos uvijek tabu tako da mislim da i nema zakona koji se odnosi na eutanaziju, mozda da se javi neki pravnik da malo bolje pojasni ?
ne znam, mislim, znam, mislim....
-
koop
#6 Re: Eutanazija (pitanja u vezi zakona BiH)
Hvala za odgovore. ako nekoga zanima:koop wrote:Ako mi neko moze dati odgovor na sljedece (ili me uputiti gdje da pronadjem informaciju):
1. Da li je eutanazija ili samoubistvo uz pomoc druge osobe zakonski dozvoljeno u BiH?
2. Koji dio krivicnog zakona BiH tretira cin ubistva
3. Koji dio krivicnog zakona BiH tretira ubistvo iz nehata
4. Da li krivicni zakon BiH uopste spominje eutanaziju ili samoubistvo uz pomoc druge osobe.
Zahvalan unaprijed za bilo kakvu informaciju vezanu za ova pitanja
1. Ne; pomaganje drugome pri samoubistvu je krivicno djelo;
2. KZ BiH ne tretira ubistvo (osim ubistva visokog duznosnika; Ubistvo je tretirano u entitetskim zakonima/ distrikta Brcko;
3. Isto kao i 2
4. Ne spominje
- Sofija89
#7 Re: Eutanazija (pitanja u vezi zakona BiH)
Ti si dovoljno rekao o svojoj elokvenciji ,plus taj smajlic.....Mr. Brightside wrote:
ne znam, mislim, znam, mislim....
-
Vodja uvale
#8 Re: Eutanazija (pitanja u vezi zakona BiH)
Oprosti mu Bugarska nece vise.
- crnivrag
#9 Re: Eutanazija (pitanja u vezi zakona BiH)
Ima li naznake da bi ovo uskoro moglo zaživjeti kod nas?
Ljudi trebaju imati pravo na ovakav izbor.
Ljudi trebaju imati pravo na ovakav izbor.