Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
-
Ci-Nick
#126 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Staxx šuplja ti je priča,..
jeste,.. struja u BiH je jeftina,.... ali ne zahvaljujući uposlenicima i menadžmentu EP nego prisvojenoj imovini i kapitalu.
Zaboravljaš da je došlo do pretvaranja ( krađe) društvene imovine i pretvaranja u državnu.
Sad plako jedemo kapital i infrastrukturu Elektroprivreda, Telekoma, vodovoda i ostalih javnih preduzeća.
Malo narod kroz povoljniju cijenu, malo više uposlenici kroz primanja a nađu se i političari kroz javne nabavke i stranačke privatne firme.
O plati u Mittalu mogu govoriti jer mi žena radi u Mittalu, topli obrok je 100 KM ( 5 KM/dan) a plaće dipl. ing. mašinstva ili metalurgije 1000 do 1300 KM.
Istina imaju šefovi znatno više.
Na kraju krajeva nemam ništa protiv da je prosječna plata u EP 2000 KM ali da svako zaradi svoju platu, da radi 8 sati efektivno.
Problem su izmišljena radna mjesta u javnim preduzećima, obrazovanju, zdravstvu,...
O svemu najbolje govori podatak da je od 2008. do 2014. godine broj uposlenih koji nisu na budžetu pao za 20.000 a broj budžetskih korisnika povećan za 20.000.
jeste,.. struja u BiH je jeftina,.... ali ne zahvaljujući uposlenicima i menadžmentu EP nego prisvojenoj imovini i kapitalu.
Zaboravljaš da je došlo do pretvaranja ( krađe) društvene imovine i pretvaranja u državnu.
Sad plako jedemo kapital i infrastrukturu Elektroprivreda, Telekoma, vodovoda i ostalih javnih preduzeća.
Malo narod kroz povoljniju cijenu, malo više uposlenici kroz primanja a nađu se i političari kroz javne nabavke i stranačke privatne firme.
O plati u Mittalu mogu govoriti jer mi žena radi u Mittalu, topli obrok je 100 KM ( 5 KM/dan) a plaće dipl. ing. mašinstva ili metalurgije 1000 do 1300 KM.
Na kraju krajeva nemam ništa protiv da je prosječna plata u EP 2000 KM ali da svako zaradi svoju platu, da radi 8 sati efektivno.
Problem su izmišljena radna mjesta u javnim preduzećima, obrazovanju, zdravstvu,...
O svemu najbolje govori podatak da je od 2008. do 2014. godine broj uposlenih koji nisu na budžetu pao za 20.000 a broj budžetskih korisnika povećan za 20.000.
- JThomas
#127 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
da, bukvalno jedemo. jer sve ide u plate. a vodovodna mreža nije obnovljena od franje josifa.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#128 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Moze se dobiti posao bez šteleinsomnia78 wrote:Ma nisu problem plate, problem je sto ti nema sanse da upadnes tu bez jake stele
Daje EP stioendije, ne svake godine, inženjerima elektrotehnike i mašinstva
Stipendisti ostaju godinu kao pripravnici, i onda nakon toga za stalno... U mojoj generaciji je 5 ljudi ovako regularno dobilo posao, doduše Sarajevska poslovnica nije davala stipendiju
Stipendije idu po mjestu boravka, npr. Poslovnica Mostar daje 2 stipendije
I znam 100% da su ti ljudi dobili stipendije bez štele, čisto na prosjek
godišnje oko 50tak inženjera u FBiH dobije diplomu, (Sarajevo i Tuzla imaju elektroenergetiku) još kad se ograniči prema prosjeku i mjestu boravka
Kako ove pravnice i ekonomistice što je evian napisao upadaju, ne znam
-
sabanss
#129 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Otpremnina je propisana zakonom o radu i kolektivnim ugovorom i lako se moze provjeriti kolika je. Mislim da tri prosjecne plate FBiH ili bilo kojeg preduzeca ne mogu iznositi 30k KM. Prije ce biti da se radi o tzv. podsticajnoj otpremnini za odlazak u penziju. Samo ne znam kako se covjeku isplati otici u penziju dvije godine ranije ako mu je plata dvije milje mjesecno + TO + Regres + bajramluci + 13. plataBarbaDue wrote:
P.S. 30.000,00KM za otpremninu jednom dispečeru!? Koliko onda dobije 1,2,3,4 čovjek u EP???
Kao sto rekose gore, ovo bi bila normalna situacija, nije normalno zivjeti od 500 KM
- staxx
#130 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Cinjenica je da velika vecina njih povazdan nista ne radi, cinjenica je da su tamo zaposleni mahom arhitekti, nastavnici biologije i nema cega nema, i postavjeni na pozicije koje veze nemaju sa tim njihovim zvanjem, a sve naravno tetke i tetisne i stranke pometale... ja to znam jako dobro..Ci-Nick wrote:Staxx šuplja ti je priča,..
ali ja konkretno kazem da otpremnina 30.000 maraka, 13. plata, naknade za NG i bajrame... pretjerujete ljudi debelo
- staxx
#131 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Ovako je bilo prije, sada nek se nabiju u guzicu od srece ako ih prime da stvarno obave taj pripravnicki, a i ako uspiju, ne mogu ostati nakon pripravnickog jer je vlada zabranila zaposljavanje u javna rpeduzecamk ultra wrote:Moze se dobiti posao bez šteleinsomnia78 wrote:Ma nisu problem plate, problem je sto ti nema sanse da upadnes tu bez jake stele
Daje EP stioendije, ne svake godine, inženjerima elektrotehnike i mašinstva
Stipendisti ostaju godinu kao pripravnici, i onda nakon toga za stalno... U mojoj generaciji je 5 ljudi ovako regularno dobilo posao, doduše Sarajevska poslovnica nije davala stipendiju
Stipendije idu po mjestu boravka, npr. Poslovnica Mostar daje 2 stipendije
I znam 100% da su ti ljudi dobili stipendije bez štele, čisto na prosjek
godišnje oko 50tak inženjera u FBiH dobije diplomu, (Sarajevo i Tuzla imaju elektroenergetiku) još kad se ograniči prema prosjeku i mjestu boravka![]()
Kako ove pravnice i ekonomistice što je evian napisao upadaju, ne znam
imam druga koji je imao stipendiju, sada je pri kraju pripravnickog i kako stvari stoje nece biti tu poslije nejga, to su mu vec saopstili... da se momak pripremi za dalje
- dječak sa šibicama
#132 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Ja sam mislio da ce tek oko 10. strane teme ispasti da je EPBiH firma u kojoj se zaposljavaju samo eminentni strucnjaci, kako se upada sa biroa, kako su im plate mizerne dodatna primanja nikakva, kako je struja najjeftinija u Europi, medjutim... napredujete.
Cuj imaju stipendiste
a stipendija se dobije na osnovu ocjena, naravno 
Cuj imaju stipendiste
- staxx
#133 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Moj prijatelj je bio stipendista BH Telecoma, sada obavlja pripravnicki...dječak sa šibicama wrote:Ja sam mislio da ce tek oko 10. strane teme ispasti da je EPBiH firma u kojoj se zaposljavaju samo eminentni strucnjaci, kako se upada sa biroa, kako su im plate mizerne dodatna primanja nikakva, kako je struja najjeftinija u Europi, medjutim... napredujete.
Cuj imaju stipendistea stipendija se dobije na osnovu ocjena, naravno
- Nije iz sarajeva uopste, dosao je da studira, 100KM je od sarajeva - nema ovdje rodbine nikakve
- Oba roditelja su mu rahmetli, i zivi pozajebano
- Ima odlicne ocjene
- Nije pripradnik nikakve stranke
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#134 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
jel treba imena da pišem? lično znam 5 ljudi iz moje generacije, Mostar i Zenica koji su 1000% regularno dobili stipendiju, prosjek preko 8.5dječak sa šibicama wrote:Ja sam mislio da ce tek oko 10. strane teme ispasti da je EPBiH firma u kojoj se zaposljavaju samo eminentni strucnjaci, kako se upada sa biroa, kako su im plate mizerne dodatna primanja nikakva, kako je struja najjeftinija u Europi, medjutim... napredujete.
samo 22 redovna studenta u generaciji, ETF Sarajevo Energetika... i treba da imaju platu preko 2000KM
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#135 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
racun za struju se odbija direktno s platne liste ,jer su svi radnici morali donijeti sifru potrosaca, da bi bili primjer ostalima u drzaviinsomnia78 wrote:Jel placaju njihovi radnici struju?
-
gidra
#136 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Nije tačno da su morali, to je ako želiš.bitanga_sa_otesa wrote:racun za struju se odbija direktno s platne liste ,jer su svi radnici morali donijeti sifru potrosaca, da bi bili primjer ostalima u drzaviinsomnia78 wrote:Jel placaju njihovi radnici struju?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#137 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
koliko se sjecam da je bio uslov da svi donesemo te sifre potrosaca...ne znam kako je sad ,ne radim od 2001. tamo...
-
hanamontanaa
#138 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
A kad im nije dobradječak sa šibicama wrote:Farba te malo, rodica radi u EP u pravnoj sluzbi, njima je maksimalni topli obrok 15 km, ali vjeruj da ima veliku platu jer kod njih se obracunava taj koeficijent godina radnog staza, minuli rad, ne znam sad tacan sistem ali sto vise godina staza to vec plata.
Mislim da i za to ljetovanje ne govori istinu.
Ali dobijaju oni za svaki Bajram, Novu godinu, ova moja dobije i po 1000 km, cistacice dobiju 700. Plus sto dobiju i 13. platu, kad imaju dobru godinu iza sebe.
Platu osim pozicije diktira staz, a za ljetovanje - imaju aranžmane u određenim hotelima, povoljnije,mogućnost plaćanja na rate itd. Ma loše im pravo
-
neki
#139 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
dzaba se trudis, jednostavno neki nece da prihvate nesto sto se ne slaze sa njihovim stanjem uma, pa makar ne vjerovali vlastitim ocima..tako valjda opravdavaju vlastitu nesposobnost i letargiju..mk ultra wrote:jel treba imena da pišem? lično znam 5 ljudi iz moje generacije, Mostar i Zenica koji su 1000% regularno dobili stipendiju, prosjek preko 8.5dječak sa šibicama wrote:Ja sam mislio da ce tek oko 10. strane teme ispasti da je EPBiH firma u kojoj se zaposljavaju samo eminentni strucnjaci, kako se upada sa biroa, kako su im plate mizerne dodatna primanja nikakva, kako je struja najjeftinija u Europi, medjutim... napredujete.
samo 22 redovna studenta u generaciji, ETF Sarajevo Energetika... i treba da imaju platu preko 2000KM
-
frngla
#140 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Zloba, ljubomora, ja ne znam šta je ovo. Pa nije abnormalno da ljudi imaju 1500 KM platu, abnormalno je da imaju 500. čuj oholo se ponašaju, pa ne udijeljuješ ti te pare Elektroprivredi, već plaćaš uslugu. To bi isto bilo ko kad bi otišao kod frizera, platio šišanje pa mu srao koliko će on svom šegrtu para dati platu ili koliko će on potrošiti na more što ode.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#141 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Xmk ultra wrote:jel treba imena da pišem? lično znam 5 ljudi iz moje generacije, Mostar i Zenica koji su 1000% regularno dobili stipendiju, prosjek preko 8.5dječak sa šibicama wrote:Ja sam mislio da ce tek oko 10. strane teme ispasti da je EPBiH firma u kojoj se zaposljavaju samo eminentni strucnjaci, kako se upada sa biroa, kako su im plate mizerne dodatna primanja nikakva, kako je struja najjeftinija u Europi, medjutim... napredujete.
Inace je prolaznost na ETF ili Masinstvu oko 10%,ti studenti propisaju krv za diplomu,neko vise neko manje zavisno od talenta,ali je pisaju. I treba da imaju plate i treba da ih nema na birou,jer veoma mali broj ljudi to zavrsava.
- Sanjarko
#142 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
186.000.000/5.000=37.200Ci-Nick wrote:Finansijski izvještaj kaže ovako:
Elektroprivreda BiH
a) Troškovi placa i naknada placa zaposlenima.....................157.459.449
b) Troškovi ostalih primanja, naknada i prava zaposlenih..........29.017.875
kad se to podjeli na 4.990 uposlenih dobije se podatak da su topli obrok i ostale naknade cca 500,00 KM ( prosjek) i neto plaća cca 1.700,00 KM (prosjek )
Dakle neto primanja u prosjeku cca 2.200 KM
Elektroprivreda HZHB
a) Troškovi placa i naknada placa zaposlenima...................63.579.715
b) Troškovi ostalih primanja, naknada i prava zaposlenih......14.317.300
podjeljeno na 1826 uposlenih,.. rezultat je cca 650 KM topli obrok i ostale naknade i 1.900 KM neto plaća.
Neto primanja cca 2.550 KM
Solidno !
- studeni76
#143 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Jao kakvih se bajki ovdje napisa
kakve ba 13-e plate, kakvi ba bajramluci, besplatna ljetovanja i slične gluposti!Osim redovnih 12 plata godišnje jedino što u EP još dobijaju je regres nekad u aprilu. I on je svake godine sve manji zbog rudnika, sa tendencijom da ga za par godina i ne bude. Otpremnine su propisane zakonom, znači nije do EP. A i uslovi za prijevremenu su zakonski propisani, ni tu nisu oni ništa izmislili. Jednostavno im se više isplati platit čovjeku koji svakako više nije produktivan kao prije a umjesto njega dovesti nekog koga mogu "zajahati" da vuče za dvojicu.
I umjesto da tražimo i težimo da nam bude više firmi koje će po radniku za penziono uplaćivati barem jednu minimalnu penziju, ovdje neki prizivaju privatnike koji uplaćuju minimum-minimuma i zbog kojih će na penzioni fond propasti. Ista stvar i za ZZO.
I umjesto da tražimo i težimo da nam bude više firmi koje će po radniku za penziono uplaćivati barem jednu minimalnu penziju, ovdje neki prizivaju privatnike koji uplaćuju minimum-minimuma i zbog kojih će na penzioni fond propasti. Ista stvar i za ZZO.
- Sanjarko
#144 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Mozda je coek mislio na regres.studeni76 wrote:Jao kakvih se bajki ovdje napisakakve ba 13-e plate, kakvi ba bajramluci, besplatna ljetovanja i slične gluposti!Osim redovnih 12 plata godišnje jedino što u EP još dobijaju je regres nekad u aprilu. I on je svake godine sve manji zbog rudnika, sa tendencijom da ga za par godina i ne bude. Otpremnine su propisane zakonom, znači nije do EP. A i uslovi za prijevremenu su zakonski propisani, ni tu nisu oni ništa izmislili. Jednostavno im se više isplati platit čovjeku koji svakako više nije produktivan kao prije a umjesto njega dovesti nekog koga mogu "zajahati" da vuče za dvojicu.
Da im regres dodze kao 13 plata.
Ko ce ga znati.
- Cherry-Cherry
#145 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Neki ljudi bi najviše voljeli, da niko ne radi ili ako radi, da ima platu 300 KM.
-
Tarik28
#146 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
sve što elektroprivreda ima je naslijedila od tita, i to muzu 25 godina, nikakve nove investicije nemaju, sve je zastarilo i propalo, jer stranačko-rodbinski uhljebi koji sebe nazivaju "inzenjerima"jer su zavrsili ETF (na kojem su asistenti veicinom djeca profesora, sto dovoljno govori) pojedose i zadnji dinar koji bi se mogao investirati, tu je dakle problem: ova drzavna preduzeca nisu firme vec socijalne ustanove i to neminovno vodi u propast svih nas...istjerat sve na ulicu i sve privatizovati 
- gnjev
#147 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Al najveca suplja je ovo za bajram jer to ne gledaju uopste ( citava firma se bazira na konceptu iz sfrj tako da vjerski praznici nisu nista do obican radni dan ) . Za prvi maj, novu godinu etc, ide dupla dnevnica i to je to .
- mirsek
#148 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Otpremnina moze biti i do 6 prosjecnih neto neto plata zaposlenog zaradjenih posljednjih 6 mjeseci rada.sabanss wrote:Otpremnina je propisana zakonom o radu i kolektivnim ugovorom i lako se moze provjeriti kolika je. Mislim da tri prosjecne plate FBiH ili bilo kojeg preduzeca ne mogu iznositi 30k KM. Prije ce biti da se radi o tzv. podsticajnoj otpremnini za odlazak u penziju. Samo ne znam kako se covjeku isplati otici u penziju dvije godine ranije ako mu je plata dvije milje mjesecno + TO + Regres + bajramluci + 13. plataBarbaDue wrote:
P.S. 30.000,00KM za otpremninu jednom dispečeru!? Koliko onda dobije 1,2,3,4 čovjek u EP???![]()
Kao sto rekose gore, ovo bi bila normalna situacija, nije normalno zivjeti od 500 KM
Ovo 30 000 KM je podsticajna otpremnina za prijevremeni odlazak u penziju i naravno smanjuje se ponudjeni iznos kako je blize vrijeme penzije.
Last edited by mirsek on 28/06/2015 11:43, edited 1 time in total.
-
SSemir
#149 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
da, imaju stipendiste, i ti stipendisti se biraju na osnovu prosjeka!! visto kao i u bhtelecomu. i to je istina! sta ti je cudno tu?dječak sa šibicama wrote:Cuj imaju stipendistea stipendija se dobije na osnovu ocjena, naravno
iz mog bliskog drustva, jedna cura u bht, a jedan momak u elektroprivredu, dobili stipendiju, pa pripravnicki, pa ugovor za stalno. sve na osnovu prosjeka.
i na taj nacin se jedino u ove firme i zaposle pismeni, obrazovani, i sposobni ljudi. i oni tegle sve poslove za ostale uhljebljene, po stranackoj i rodbinskoj liniji, jer ovi nemaju pojma niti zele da rade.
- BarbaDue
#150 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!
Gdje ti vidis zlobu i ljubomoru? Dabogda svi u BiH imali platu po 2000 eura sto se mene tice. Meni samo smeta sto radnici EP, BHT i jos par firmi i naravno politicari zive normalno a ovi ostali se pate. To sto EP zaradi su drzavne pare i trebaju da se usmjere u razvoj, infrastrukturu i sl. a ne u placanje ljetovanja svojim radnicima. Sve dok je tako meni ce struje nestajati cim puhne jaci vjetar.frngla wrote:Zloba, ljubomora, ja ne znam šta je ovo. Pa nije abnormalno da ljudi imaju 1500 KM platu, abnormalno je da imaju 500. čuj oholo se ponašaju, pa ne udijeljuješ ti te pare Elektroprivredi, već plaćaš uslugu. To bi isto bilo ko kad bi otišao kod frizera, platio šišanje pa mu srao koliko će on svom šegrtu para dati platu ili koliko će on potrošiti na more što ode.