Džamije
- Fair Life
#78 Re: Džamije
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=40220Ahmmed wrote:Pošto vidim da se na svakoj od tema pominju džamije, da i ja otvorim jednu....
O ovom najvećem zlu bosanske današnjice....
- Ahmmed
#79 Re: Džamije
Fair Life wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=40220Ahmmed wrote:Pošto vidim da se na svakoj od tema pominju džamije, da i ja otvorim jednu....
O ovom najvećem zlu bosanske današnjice....
E, svijetu nikako ugoditi...Evo, ova džamija je potkupolna, a po ugledu na mnoge osmanske džamije, posebno stambolske(koje mnogi na ovom forumu proglasiše autentično bosanskim
- Prozor
Nisu mi nikako jasni oni koji stalno tvrde kako dzamije trebaju da budu male, ne-primjetne, da se "uklapaju" u okolinu, tj da su ne-primjetne i da "ne smetaju" onima sto nisu vjernici... Eh pa izvinite gospodo ali to jeste komunisticko razmisljanje gdje se vjera potcinjava... Dzamije trebaju i hoce da i da se vide, i da uzmaju dovoljno mjesto, i da budu tu gdje jesu... Ako uzmemo da su vecina stanovnistva vjernici, onda je sasvim ne-logicno da se vjerski objekti "umanjuju u okolinu", da eto nebi bili previse "upadljivi", zapravo ne-logicno je cak i da su vjernici manjina...
- Bosanac_21
Dobro, i sam podrzavam izgradnju svih porusenih dzamija. Drago mi je kad vidim ponovo izgradjene dzamije, nekakav je osjecaj da smo ipak opstali nakon one silne agresije i genocida nad nama, nasom vjerom, nasim bogomoljama.Prozor wrote:Nisu mi nikako jasni oni koji stalno tvrde kako dzamije trebaju da budu male, ne-primjetne, da se "uklapaju" u okolinu, tj da su ne-primjetne i da "ne smetaju" onima sto nisu vjernici... Eh pa izvinite gospodo ali to jeste komunisticko razmisljanje gdje se vjera potcinjava... Dzamije trebaju i hoce da i da se vide, i da uzmaju dovoljno mjesto, i da budu tu gdje jesu... Ako uzmemo da su vecina stanovnistva vjernici, onda je sasvim ne-logicno da se vjerski objekti "umanjuju u okolinu", da eto nebi bili previse "upadljivi", zapravo ne-logicno je cak i da su vjernici manjina...
Pa i u ostalim Evropskim zemljama su crkve po centrima gradova, cak i najvece gradjevine mnogih gradova, ali nama smeta nesto sto je nase?
Razumijem one kojima smeta dosta ne zakonitog, ali nije sve takvo, vecinom je napravljeno tamo gdje je sruseno, ali sad se osudjuju dzamije opcenito.
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
Ja mislim da ti imas premalo godina da bi donio ovakav zakljucak!!Prozor wrote:Nisu mi nikako jasni oni koji stalno tvrde kako dzamije trebaju da budu male, ne-primjetne, da se "uklapaju" u okolinu, tj da su ne-primjetne i da "ne smetaju" onima sto nisu vjernici... Eh pa izvinite gospodo ali to jeste komunisticko razmisljanje gdje se vjera potcinjava... Dzamije trebaju i hoce da i da se vide, i da uzmaju dovoljno mjesto, i da budu tu gdje jesu... Ako uzmemo da su vecina stanovnistva vjernici, onda je sasvim ne-logicno da se vjerski objekti "umanjuju u okolinu", da eto nebi bili previse "upadljivi", zapravo ne-logicno je cak i da su vjernici manjina...
Vecina dzamija je bila pod zastitom drzave, kao kulturni spomenici, a drzava istovremeno nije branila vjernicima da ih koriste za svoje potrebe!! A samim tim , sto su bile pod zastitom drzave, postoji osnov, danas, da IZ i Mustafa Ceric, podnesu tuzbu, i tuze rs za svaku srusenu dzamiju, posebno u mjestima gdje nije bilo otvorenog fronta, tj koje su divljacki minirane od lokalaca i vojske rs-a!! Ali, to je drugo pitanje!! Cera je davno rekao sta on misli! Nazalost!!
Jedna od veoma starih, i sa velikom historijskom vrijednoscu je bila i Sinan Pasina u Cajnicu, minirana 1992 godine, i na njenom mjestu, napravljen parking za kamione, a onda povremeno postavljan lingispir!! A, sta je jos veca sramota, skoro pregledah emisiju o turizmu na BHT , i prikazuju Cajnice, hvale , te ima ovo, ima ono, ima crkva od preko 400 godina, a prikazuju crkvu koja je izgradjena 1800 i neke, a vrlo vjesto, dok slikaju carsiju, zaobilae mjesto gdje je nekad bila dzamija!! Al, nije to bruka cetnicka, to je bruka Cerina, nazalost!
http://www.cajnice.k-nettet.dk/main/cus ... omID=36408
http://www.cajnice.k-nettet.dk/main/cus ... omID=36412
Evo vam link, ima vrlo lijepa stranica, od jednog Cajnicanina, cija je porodica veoma poznata u tom kraju, ali nazalost, nije imao snage da napise da je dzamija minirana 1992, godine i da je zavrsila na lokalnom smetljistu!! Takvi smo, sta ces!!
- buzzer
#83 Re: Džamije
skoro da si u bobu potrefio moj stav o ovom pitanju. ja bih rekao u prvoj recenici nista ljepse od obnovljene djamije (crkve, skole, kuce, fabrike, whatever...)callmethebreeeze wrote:boze sacuvaj. nema nista ljepse od fine i stare, mahalske dzamije.Ahmmed wrote:Pošto vidim da se na svakoj od tema pominju džamije, da i ja otvorim jednu....O ovom najvećem zlu bosanske današnjice....
zlo je kada se dzamije grade da bi se teritorij zapisavao i sto se ne grade tamo odakle su bosnjaci protjerani.
jedino sto je ljepse od fine i stare mahalse dzamije je vitki, bijeli munaret u selima po, recimo, istocnoj bosni.
eh ovo je ono u cemu se bosnjacki nacionalisti ne razlikuju od ahbaba im koalicionih.zlo je kada se dzamije grade da bi se teritorij zapisavao
ovo bas i ne stoji, makar sto se krajine tice. u prijedoru su npr. sve (ili skoro sve) obnovljene, cak i ne zjape prazne, ima ljudi. ono sto je tuzno je to da se malo ili nimalo cini da se tim povratnicima omoguci zivot dostojan covjeka, dakle posao kao prvo, a bosnjo ako je vjernik i ima gengi napravice sebi i dzamiju.i sto se ne grade tamo odakle su bosnjaci protjerani
nemali broj puta sam umalo prouzrokovao saobracajku okrecuci se u voznji kroz povratnicka mjesta i zagledajuci obnovljene kuce, bogomolje... fakat nista ljepse.jedino sto je ljepse od fine i stare mahalse dzamije je vitki, bijeli munaret u
selima po, recimo, istocnoj bosni
-
sarlo
Molim te, sta je bruka Reisu-ul-uleme Mustafe-efendije Cerica*.seiko22 wrote:
Ja mislim da ti imas premalo godina da bi donio ovakav zakljucak!!
Vecina dzamija je bila pod zastitom drzave, kao kulturni spomenici, a drzava istovremeno nije branila vjernicima da ih koriste za svoje potrebe!! A samim tim , sto su bile pod zastitom drzave, postoji osnov, danas, da IZ i Mustafa Ceric, podnesu tuzbu, i tuze rs za svaku srusenu dzamiju, posebno u mjestima gdje nije bilo otvorenog fronta, tj koje su divljacki minirane od lokalaca i vojske rs-a!! Ali, to je drugo pitanje!! Cera je davno rekao sta on misli! Nazalost!!
Jedna od veoma starih, i sa velikom historijskom vrijednoscu je bila i Sinan Pasina u Cajnicu, minirana 1992 godine, i na njenom mjestu, napravljen parking za kamione, a onda povremeno postavljan lingispir!! A, sta je jos veca sramota, skoro pregledah emisiju o turizmu na BHT , i prikazuju Cajnice, hvale , te ima ovo, ima ono, ima crkva od preko 400 godina, a prikazuju crkvu koja je izgradjena 1800 i neke, a vrlo vjesto, dok slikaju carsiju, zaobilae mjesto gdje je nekad bila dzamija!! Al, nije to bruka cetnicka, to je bruka Cerina, nazalost!
Evo vam link, ima vrlo lijepa stranica, od jednog Cajnicanina, cija je porodica veoma poznata u tom kraju, ali nazalost, nije imao snage da napise da je dzamija minirana 1992, godine i da je zavrsila na lokalnom smetljistu!! Takvi smo, sta ces!!
To sto je srusena Dzamija u Cajnicu ( pretpostavljam da su je srusili cetnici, kojima po tebi to nije bruka i samim tim je rusnje dzamije pozitivan cin) je ako personaliziramo prije svega udar na Reisu-ul uleme, jer je on predstavnik svih Muslimana Bosne po funkciji. Isto kao sto je presjednik simbol drzave.
Ili je problem to sto nije obnovljena dzamija u Cajnicu (cini mi se da je Cajnice svojevremeno imalo 3 medrese i tim bilo jedan od obrazovnih centara Bosnjaka). Reisu-ul ulema nije bogatas da o svome troske pravi dzamije. Dzamije prave dzematlije , a Islamska zajednica je u tom slucaju samo instrument preko kojeg se to radi. I IZ daje gotovo sva prava vakifima i dzematskim odborima, jer to su na kraju krajeva dzamije tih ljudi. Moguce je da u odredjenim slucajevima IZ kalkulise, pa ne potencira pravljenje nekih dzamija koje bi treebala drzava proglasiti i nacionalnim spomenicima (jer to one ustvari i jesu) jer se nada da ce drzava finasirati obnopvu tih dzamija. Da bi one bile rekonstrusiana onakve kakvim su bile potrebno je jako mnogo novca. IZ pomaze i usmjerava novac u one dzamije koje su prijeko potrebne. Tamo gdje ima dzemata i gdje se ne bi dzamije ni napravile da nema poziva IZ I Reisu-ul ulema da se pomogne u obnovljanju tih dzamije.
-Kako sam cuo u gradu Cajnicu ne zivi nijedan jedini Bosnjak, nazalost. I za ovaj ocit genocid, koliko god ih ti branio, su krivi cetnici i lokalni Srbi. ali zrtva je uvijek kriva.
*Mustafa Ceric je svrsenik GHB medrese (najstarija obrazovna ustanova tog nivoa koja neprekidno egzistira na Balkanu), Univerziteta Al-Azhar u Kairu. Doktorirao je na univerzitetu Ilinoj u Cikagu osamdesetih godina proslog milenijuma. Vrijedno paznje je pomenuti da je odbrani njegove doktorske disertacije u Cikagu prisustvovalo 2 000 ljudi. Velikim dijelom krsanskih teologa iz citave Amerike. Govori vise svjetskih jezika. Izuzetno elokventan i sarmantan covjek. Lider je Bosanskih Muslimana, zajednice nad kojom je izvrsen genocid.. Cijenjen je u svom narodu i u citavom svijetu.
Mnogo vrijedi, zato ga i toliko mrze, kreature koji su prodali dusu djavolu, Slobodanu Milosevicu, Milanku Renovicu i koji cijene Radovana K. jer ih je izlijecio od alkoholizma. Ruse i pljuju po dzamijama pa moraju i po Mustafa-efendiji.
-Malo emotivno. U sve mi diraj samo nemoj u majku, dzamiju, Armiju BiH i Reisa.-
- chuchumbamayumbe
Pa cak i kada sam najpijaniji?sarlo wrote:Molim te, sta je bruka Reisu-ul-uleme Mustafe-efendije Cerica*.seiko22 wrote:
Ja mislim da ti imas premalo godina da bi donio ovakav zakljucak!!
To sto je srusena Dzamija u Cajnicu ( pretpostavljam da su je srusili cetnici, kojima po tebi to nije bruka i samim tim je rusnje dzamije pozitivan cin) je ako personaliziramo prije svega udar na Reisu-ul uleme, jer je on predstavnik svih Muslimana Bosne po funkciji. Isto kao sto je presjednik simbol drzave.
Ili je problem to sto nije obnovljena dzamija u Cajnicu (cini mi se da je Cajnice svojevremeno imalo 3 medrese i tim bilo jedan od obrazovnih centara Bosnjaka). Reisu-ul ulema nije bogatas da o svome troske pravi dzamije. Dzamije prave dzematlije , a Islamska zajednica je u tom slucaju samo instrument preko kojeg se to radi. I IZ daje gotovo sva prava vakifima i dzematskim odborima, jer to su na kraju krajeva dzamije tih ljudi. Moguce je da u odredjenim slucajevima IZ kalkulise, pa ne potencira pravljenje nekih dzamija koje bi treebala drzava proglasiti i nacionalnim spomenicima (jer to one ustvari i jesu) jer se nada da ce drzava finasirati obnopvu tih dzamija. Da bi one bile rekonstrusiana onakve kakvim su bile potrebno je jako mnogo novca. IZ pomaze i usmjerava novac u one dzamije koje su prijeko potrebne. Tamo gdje ima dzemata i gdje se ne bi dzamije ni napravile da nema poziva IZ I Reisu-ul ulema da se pomogne u obnovljanju tih dzamije.
-Kako sam cuo u gradu Cajnicu ne zivi nijedan jedini Bosnjak, nazalost. I za ovaj ocit genocid, koliko god ih ti branio, su krivi cetnici i lokalni Srbi. ali zrtva je uvijek kriva.
*Mustafa Ceric je svrsenik GHB medrese (najstarija obrazovna ustanova tog nivoa koja neprekidno egzistira na Balkanu), Univerziteta Al-Azhar u Kairu. Doktorirao je na univerzitetu Ilinoj u Cikagu osamdesetih godina proslog milenijuma. Vrijedno paznje je pomenuti da je odbrani njegove doktorske disertacije u Cikagu prisustvovalo 2 000 ljudi. Velikim dijelom krsanskih teologa iz citave Amerike. Govori vise svjetskih jezika. Izuzetno elokventan i sarmantan covjek. Lider je Bosanskih Muslimana, zajednice nad kojom je izvrsen genocid.. Cijenjen je u svom narodu i u citavom svijetu.
Mnogo vrijedi, zato ga i toliko mrze, kreature koji su prodali dusu djavolu, Slobodanu Milosevicu, Milanku Renovicu i koji cijene Radovana K. jer ih je izlijecio od alkoholizma. Ruse i pljuju po dzamijama pa moraju i po Mustafa-efendiji.
-Malo emotivno. U sve mi diraj samo nemoj u majku, dzamiju, Armiju BiH i Reisa.-
-
callmethebreeeze
koliko je hodza izbih poslala u, recimo, srebrenicu? koliko ih ima u, recimo, tuzli?
-
visby
Prema analizama UN-a npr HDI(Human Development Index) SAD nisu pri vrhu.pitt wrote:nikako. jebe te ta logika. Amerikanci su godinama na celu a religizniji su 10X od zaapdne evrope.visby wrote:Tamo gdje je manje religije vise je prosperiteta. Kako to objasniti?
OK jeste 12-ta, ali vjerujem da se sjeveroistok i zapad bitno razlikuju od ostatka zemlje sto se tice religije.
Last edited by visby on 30/12/2007 17:36, edited 1 time in total.
-
popajic
Bosanac_21 wrote:Cim je pocela agresija na Bosnu i Hercegovinu meta je bila vjera i bogomolja, podrzavam izgradnju svih porusenih dzamija.
Jedino sam protiv sto se neke grade bespravno, ili u nekom stilu koji ne lici tradiciji bosansko-hercegovackih dzamija.
PO MENI NIJE NIKADA BIO PROBLEM STO SE PONOVO GRADI ONO STO JE AGRESIJOM PORUSENO.ALI,LJUDI MOJI,DA SE NIGDJE NE OBNOVI NIJEDNA FABRIKA A STOTINE NOVIH DZAMIJA NIKNE....MALO BODE OCI JER I VJERNICI VALJDA MORAJU NEGDJE HLJEB ZARADJIVATI A O TOME KAO DA NIKO I NE RAZMISLJA!
- Prozor
Komunizam i vjera ne idu zajedno, u Jugoslaviji vjera nije zabranjena, ali se pokusala "staviti" pod kontrolu drzave, u demokratskoj drzavi to ne funkcionise...seiko22 wrote:Ja mislim da ti imas premalo godina da bi donio ovakav zakljucak!!Prozor wrote:Nisu mi nikako jasni oni koji stalno tvrde kako dzamije trebaju da budu male, ne-primjetne, da se "uklapaju" u okolinu, tj da su ne-primjetne i da "ne smetaju" onima sto nisu vjernici... Eh pa izvinite gospodo ali to jeste komunisticko razmisljanje gdje se vjera potcinjava... Dzamije trebaju i hoce da i da se vide, i da uzmaju dovoljno mjesto, i da budu tu gdje jesu... Ako uzmemo da su vecina stanovnistva vjernici, onda je sasvim ne-logicno da se vjerski objekti "umanjuju u okolinu", da eto nebi bili previse "upadljivi", zapravo ne-logicno je cak i da su vjernici manjina...
- gospodar kuglastih munja
Bas naprotiv !!!Prozor wrote:Komunizam i vjera ne idu zajedno, u Jugoslaviji vjera nije zabranjena, ali se pokusala "staviti" pod kontrolu drzave, u demokratskoj drzavi to ne funkcionise...seiko22 wrote:Ja mislim da ti imas premalo godina da bi donio ovakav zakljucak!!Prozor wrote:Nisu mi nikako jasni oni koji stalno tvrde kako dzamije trebaju da budu male, ne-primjetne, da se "uklapaju" u okolinu, tj da su ne-primjetne i da "ne smetaju" onima sto nisu vjernici... Eh pa izvinite gospodo ali to jeste komunisticko razmisljanje gdje se vjera potcinjava... Dzamije trebaju i hoce da i da se vide, i da uzmaju dovoljno mjesto, i da budu tu gdje jesu... Ako uzmemo da su vecina stanovnistva vjernici, onda je sasvim ne-logicno da se vjerski objekti "umanjuju u okolinu", da eto nebi bili previse "upadljivi", zapravo ne-logicno je cak i da su vjernici manjina...
U pojmu siroke demokracije i sloboda se podrazumijeva visoka kontrola svih aktivnosti u skladu sa zakonima u pravnoj drzavi.
Mnogi ne shvataju da je teritorij drzave samo posudjen religijskim organizacijama da mogu da upraznjavaju svoju vjeru i religiju, a nikako da imaju apsolutnu vlast nad tom teritorijom. Tako je i sa objektima, gradjevinama, koje su u vlasnistvu religija. Svi oni podlijezu urbanistickim zakonima koje odredjuje drzava. I potom, dzamije treba graditi srazmjerno potrebama gradjana, a ne da bi se politicki zapisala teritorija.
-
MUNAFIK
Evo mene interesuje ovdje sada jedna stvar, dakle svi ste za to da se renoviraju i ponovo izgrade one dzamije koje su porušene u agresiji na BiH, i oki je to skroz, e sta sada sa onim mjestima gdje nije bilo dzamije a ljudi zele dzamiju?
Dakle ljudi zele dzamiju treba im ili je susjedna dzamija daleko ili je u daljoj okolini i nema ! i ti ljudi tu dzamiju prave od svojih para, dakle oni daju SVOJE pare i prave ih iz SVOJIH djepova i ni iz cijih vise samo iz SVOJIH dakle ovdje pada u vodu ona prica sto se ne prave fabrike! e u cemu je onda problem? sta tu smeta??? a cinjenica je da haman za svaku novi dzamiju nesto smeta!!! hajde konkretno i iskreno recite STA SMETA?
Dakle ljudi zele dzamiju treba im ili je susjedna dzamija daleko ili je u daljoj okolini i nema ! i ti ljudi tu dzamiju prave od svojih para, dakle oni daju SVOJE pare i prave ih iz SVOJIH djepova i ni iz cijih vise samo iz SVOJIH dakle ovdje pada u vodu ona prica sto se ne prave fabrike! e u cemu je onda problem? sta tu smeta??? a cinjenica je da haman za svaku novi dzamiju nesto smeta!!! hajde konkretno i iskreno recite STA SMETA?
- chuchumbamayumbe
Evo da i ja tebe pitam, vec sam pitao na jednoj drugoj temi ali se ushutili golubovi...MUNAFIK wrote:Evo mene interesuje ovdje sada jedna stvar, dakle svi ste za to da se renoviraju i ponovo izgrade one dzamije koje su porušene u agresiji na BiH, i oki je to skroz, e sta sada sa onim mjestima gdje nije bilo dzamije a ljudi zele dzamiju?
Meni dzamije ne smetaju, iskreno, ali...
"Bas me interesuje da li bi drzava meni kao privatnom licu, donatoru, multimilijarderu, pravoslavcu, dozvolila da sagradim crkvu tamo gdje ja predlozim da bude (a ono malo pravoslavaca sto je ostalo me podrzi u mojoj namjeri). Ne moraju biti velike crkve, nego onako, "portabl crkvice" bas k'o dzamija u Atmejdanu.
Znaci, jedna crkva na svakih 3km, da ne moraju pravoslavci da pjesace, puno, bas kao i neki muslimani ovdje.
Crkvica--dvije na Grbavici, na Cvili, jedna na Otoci, jedna na Alipasinom crkvica tamo, crkvica 'vamo...ali obavezno ispod prozora dzematlijama, na djecjem igralistu, i sa sto vecim zvonicima.
Bas me interesuje da li bi meni kao bogatom pravoslavcu to odobrili?!
Bi, ali u qrcu!"
Sta ti mislis o ovome?