Aneks 4 - Ustav Bosne i Hercegovine
Član II: Ljudska prava i temeljne slobode
Međunarodni standardi. Prava i slobode određeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te njezinim Protokolima direktno se primjenjuju u Bosni i Hercegovini i imaju prvenstvo pred svim drugim zakonodavstvom.
(1) Koliko je značajan ovaj član Ustava Bosne i Hercegovine?
(2) Da li je de facto i de jure ilegalna i nelegitimna promjena imena naroda iz Musliman u Bošnjak i, potom, imputirana u Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine, ilegalna, nelegitimna i protuustavna?
Dva pitanja nama i pravnicima
- oddodood
-
oldplague
#2 Re: Dva pitanja nama i pravnicima
Ne kontam, šta je tačno nelegitimno ili ilegalno?
- oddodood
#3 Re: Dva pitanja nama i pravnicima
Recimo, ja sam zvanično izjašnjen i zvanično popisan kao Musliman. U vrijeme kad me se objektivno nije ni moglo pitati neko je nelegalno i nelegitimno promijenio ime narodu u Bošnjak, po meni sa bosnocidnom namjerom (i ne trudeći se ni da to kasnije pojasni). Bošnjak je ugrađeno u Dayton i Aneks 4 - Ustav Bosne i Hercegovine. Taj neko (a zna se i ko!) me doveo u supoziciju da u vlastitoj državi nisam više ni manjina, jer ja se ne želim izjašnjavati kao Bošnjak na način na koji je to nametnuto. Ne želim iz više razloga, poput:oldplague wrote:Ne kontam, šta je tačno nelegitimno ili ilegalno?
(1) procedura promjene imena Musliman u Bošnjak je nelegalna, nelegitimna, uvredljiva, primitivna...
(2) bosnocidna je jer je priređena u vrijeme kada je isključivo značila poistovjećivanje Musliman i Bošnjak i priznavanje Miloševićeve srbonacističke teorije o Bosni - koju su stvorili narodi, odnosno direktnog negiranja prava onom ko nije Musliman da se izjasne kao Bošnjak.
(3) ...
- Alfons Kauders
#4 Re: Dva pitanja nama i pravnicima
1. na papiru puno, u praksi nimalooddodood wrote:Aneks 4 - Ustav Bosne i Hercegovine
Član II: Ljudska prava i temeljne slobode
Međunarodni standardi. Prava i slobode određeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te njezinim Protokolima direktno se primjenjuju u Bosni i Hercegovini i imaju prvenstvo pred svim drugim zakonodavstvom.
(1) Koliko je značajan ovaj član Ustava Bosne i Hercegovine?
(2) Da li je de facto i de jure ilegalna i nelegitimna promjena imena naroda iz Musliman u Bošnjak i, potom, imputirana u Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine, ilegalna, nelegitimna i protuustavna?
2. ne
- oddodood
#5 Re: Dva pitanja nama i pravnicima
1. Zato što nema ko za njega da se bori! Nikad mi neće biti jasno otkud nam toliko hrabrosti u ratu i toliko kukavičluka u miru? Doduše, ratna hrabrost se zasnivala na samoorganizaciji.
2. Znači, poput hajvana - trpi koje god zvono ti okače? Ja, ipak, mislim da to nije tako. Narodu jednostavno nije jasno o čemu se radi, pošto upravo oni koji su mu promijenili ime sve čine da bude - apolitičan! To ga, u današnjem svijetu, direktno vodi u zamjenu teza, odnosno da je bez identiteta. Uistinu: dvor je bez identiteta! Husein Kapetan Gradaščević je to pokušao ispraviti, ali dogodio mu se Zli Stup! Koji i danas traje.
Moglo bi se ustvrditi da je milijun ljudi u središtu Jugoslavije jedna od brojnih nacija islamske vjere u svijetu, ali jedina „muslimanska nacija“ (Hugh Seton-Waston, 1979). Autor se pita: “Što su oni zapravo? Bili su sigurni da nisu ni Srbi ni Hrvati, a službena je doktrina (realistički) pobijala da postoji jugoslovenska nacija. Nisu se mogli nazvati bosanskom nacijom, jer bi bilo taško lišiti Srbe i Hrvate koji žive u Bosni njihovog bosanskog karaktera”. Autor naglašava da su „ujedinjeni vjerom, historijskom i kulturnom tradicijom, tvorili kompaktnu zajednicu, što se ne može ustvrditi ni za narod Pakistana”.
2. Znači, poput hajvana - trpi koje god zvono ti okače? Ja, ipak, mislim da to nije tako. Narodu jednostavno nije jasno o čemu se radi, pošto upravo oni koji su mu promijenili ime sve čine da bude - apolitičan! To ga, u današnjem svijetu, direktno vodi u zamjenu teza, odnosno da je bez identiteta. Uistinu: dvor je bez identiteta! Husein Kapetan Gradaščević je to pokušao ispraviti, ali dogodio mu se Zli Stup! Koji i danas traje.
Moglo bi se ustvrditi da je milijun ljudi u središtu Jugoslavije jedna od brojnih nacija islamske vjere u svijetu, ali jedina „muslimanska nacija“ (Hugh Seton-Waston, 1979). Autor se pita: “Što su oni zapravo? Bili su sigurni da nisu ni Srbi ni Hrvati, a službena je doktrina (realistički) pobijala da postoji jugoslovenska nacija. Nisu se mogli nazvati bosanskom nacijom, jer bi bilo taško lišiti Srbe i Hrvate koji žive u Bosni njihovog bosanskog karaktera”. Autor naglašava da su „ujedinjeni vjerom, historijskom i kulturnom tradicijom, tvorili kompaktnu zajednicu, što se ne može ustvrditi ni za narod Pakistana”.