Dubai ili Cairo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Gdje bi radije zivjeli?

Poll ended at 01/08/2009 20:22

Dubai
13
46%
Cairo
10
36%
Ni jedno
5
18%

Total votes: 28

Dori

#1 Dubai ili Cairo?

Post by Dori »

E ovako.....ako imate priliku da dobijete posao u ova dva grada i morate da izaberete jedan, sta bi ste odlucili?
Znaci poslovi su slicni, kao i plate samo je pitanje lokacije.
Moja prva reakcija je bila Dubai naravno, ali kroz razgovor sa vise osoba koje tamo rade cula sam da su troskovi zivota nevjerovatni (stan, hrana...).
A opet Duabi je Dubai....Cairo jeste jeftin i ima svoje cari, ali...
Ma da ne duzim....Sta Vi mislite?

Ili bi jednostavno ostali tu gdje jeste, za manju platu ali ipak kod kuce? :D
mrtva kokoš

#2 Re: Dubai ili Cairo?

Post by mrtva kokoš »

Mene posaljes u Dubai, a ti ostanes ovde :D :D
escobar_

#3 Re: Dubai ili Cairo?

Post by escobar_ »

Kairo
A-R-N-I

#4 Re: Dubai ili Cairo?

Post by A-R-N-I »

1. Dubai
2. Kairo
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10. ostao gdje jesam

:D :D :D :D :D
HAVANA

#5 Re: Dubai ili Cairo?

Post by HAVANA »

Dubai jednu godinu i bjež kući. :D
chengaba

#6 Re: Dubai ili Cairo?

Post by chengaba »

Dubai je super na papiru i fotkama, ali tamo nista ne mozes osim ako nisi tajkun kakav.
+ nema cuganja, kupanja kako hoces itd.
A i one zajebancije tipa skijanja i sl. ti trebaju dvije nase plate :D :D

Ja bih u Kairo ;-)
staticx

#7 Re: Dubai ili Cairo?

Post by staticx »

Dena wrote:E ovako.....ako imate priliku da dobijete posao u ova dva grada i morate da izaberete jedan, sta bi ste odlucili?
Znaci poslovi su slicni, kao i plate samo je pitanje lokacije.
Moja prva reakcija je bila Dubai naravno, ali kroz razgovor sa vise osoba koje tamo rade cula sam da su troskovi zivota nevjerovatni (stan, hrana...).
A opet Duabi je Dubai....Cairo jeste jeftin i ima svoje cari, ali...
Ma da ne duzim....Sta Vi mislite?

Ili bi jednostavno ostali tu gdje jeste, za manju platu ali ipak kod kuce? :D

Pa znaci nije isto. Ako je plata ista a standar zivota drugi onda malo to bolje prokontaj. U tom slucaju Cairo je bolji. Kus bolje blizu si piramida al mislim pravih :D
Gorštak

#8 Re: Dubai ili Cairo?

Post by Gorštak »

Dubai. Imam frenda koji radi tamo. Shminka.
A u Cairo na odmor. K'o gospodja. Lagano. :D
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#9 Re: Dubai ili Cairo?

Post by Latina »

Dena wrote:E ovako.....ako imate priliku da dobijete posao u ova dva grada i morate da izaberete jedan, sta bi ste odlucili?
Obje lokacije su zanimljive i inspirativne, i ovisi o tome sta su ti prioriteti, kao i koju vrstu posla radis.

Ja bih vjerovatno izabrala Dubai, jer je slicniji onome na sto smo navikli, a cula sam i izuzetno pozitivne utiske od osoba koje su posjetile Dubai. Troskove zivota mozes smanjiti tako sto ces dijeliti stan s nekom djevojkom ili vas nekoliko zivite skupa, a hranu mozes kupovati po visoj i nizoj cijeni vani. Ako znas kuhati, troskovi ishrane ti nece biti pretjerani problem. I ako ne ustedis mnogo novca steci ces znacajno zivotno iskustvo, i radno iskustvo u Dubai-ju ti moze biti samo plus u CV-ju. To vjerovatno vrijedi i za Cairo, ali mislim da Dubai ima vise prednosti.

Egipat ima problema sa vodom, imaju problema sa pticijim gripom, a rizik od dobijanja malarije ( iako je malarija pod kontrolom u Egiptu od 2003 ) je veci u Cairu nego u Dubai-ju.

Studija iz 2003 :

Although a significant resurgence of the disease is unlikely in Egypt at present, the risk of localized outbreaks of malaria cases due to infection of local anopheline mosquitoes by imported cases does exist. Several factors contribute to this risk including the continual movement of people between Aswan governorate and Sudan and the influx of large populations from Africa and Asia to Cairo and other cities for educational and religious purposes. Rapid environmental change brought about by water resources development projects (e.g. Toshka and El Salam Canal) also contributes to the risk. Linkage between these types of environmental change and risk of vector-borne disease transmission are well documented.

http://www.emro.who.int/Publications/Em ... ticle7.htm

Sta god da odlucis - sretno. :)
Dori

#10 Re: Dubai ili Cairo?

Post by Dori »

Hmmm....sad sam u jos vecoj dilemi :-) Ali hvala svima na odgovorima! :thumbup:

Pricala sam sa nekim nasim ljudima koji zive u UAE i stvarno zvuci fenomenalno! Ali je zivot puno skuplji u poredjenju sa nekim drugim zemljama.
Sa druge strane znam par momaka koji su prije par godina otisli studirati u Cairo i ostali tamo. Kazu da treba malo vremena da se covjek navikne na sve to, ali kad provedes neko vrijeme tamo skroz je OK. Oni rentaju stan i malo bogatijem dijeli grada i placaju ga oko 700 funti (100EUR) sto je kod njih kao "skup" stan :D

Hmmmmm..........nema mi druge vec traziti nesto trece u sta cu biti 100% sigurna :lol:
slavkoimamodilera

#11 Re: Dubai ili Cairo?

Post by slavkoimamodilera »

Ma Dubai, kakav Cairo... samo naprijed i sretno! :thumbup:
Skyfox

#12 Re: Dubai ili Cairo?

Post by Skyfox »

slavkoimamodilera wrote:Ma Dubai, kakav Cairo... samo naprijed i sretno! :thumbup:
U Cairo idi turisticki, Dubai is the place!!!
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#13 Re: Dubai ili Cairo?

Post by ladyblue18 »

Kao sto i sama kazes Dubai je Dubai. :)
Da je skuplje jeste, ali...
Ja bih uvijek licno izabrala Dubai.
Kad vec imas priliku... :mrgreen:
karanana

#14 Re: Dubai ili Cairo?

Post by karanana »

e da sam bogdo u takvoj slatkoj dilemi. primaju li jos raje? dubai majka.
zalizani

#15 Re: Dubai ili Cairo?

Post by zalizani »

Malo u Kairo, malo u Dubai. :D
SenSen

#16 Re: Dubai ili Cairo?

Post by SenSen »

Dubai mozda jeste puno skuplji, ali za Cairo se mora dodati i cijena u zivcima koje ces potrosit. Tamo je sexual harasment iznad svakog podnosljivog nivoa, pogotovo za zenske osobe koje su primjetno stranci. A i domacima nije bas lako. I kada dodas i cijenu za taxije da bi izbjegla susrete na ulici (ovako imas samo jednog koji te posmatra u retrovizoru) mozda se troskovi izjednace.

Hmm pretpostavljam da si zensko, inace :run:
slavkoimamodilera

#17 Re: Dubai ili Cairo?

Post by slavkoimamodilera »

karanana wrote:e da sam bogdo u takvoj slatkoj dilemi. primaju li jos raje? dubai majka.
Da, da.. .to sam zaboravio... DEEEENAAAAA PRIMIII MEEEEE!! :mrgreen:
Dori

#18 Re: Dubai ili Cairo?

Post by Dori »

slavkoimamodilera wrote:
karanana wrote:e da sam bogdo u takvoj slatkoj dilemi. primaju li jos raje? dubai majka.
Da, da.. .to sam zaboravio... DEEEENAAAAA PRIMIII MEEEEE!! :mrgreen:
:lol:

42%:42%....joj, joj :-)
beautyfool

#19 Re: Dubai ili Cairo?

Post by beautyfool »

Zavisi koji su tvoji licni interesi, Kairo i Dubai su neporedivi gradovi, Kairo je pun historiski znamenitosti i ima milion mjesta za obici i vidjeti. Grad je ogroman, jedan od najvecih u svijetu tako da je u gradu vjecna guzva i ljudi su aktivni 24h dnevno, dakle i navece su ulice pune. Sto se cistoce tice, zavisi u kojem djelu si grada ali s obzirom na pustinju i pjesak dosta ulica je prekriveno pjeskom ali navikne se covjek nakon nekog vremena pa ti to postane sasvim normalno.Neko rece da nepomisljas da vozis auto u Kairu i u potpunosti se slazem :D :D njihova pravila su da nema pravila.
Sto se Dubaia tice to je potpuno razlicit grad od Kaira, tamo nemas bukvalno ni trunke historije da vidis ali zato mozes vidjeti buducnost, tj ljepote zgrada, nebodera, ulica, auta, sve lijepo i savrseno uredjeno i slicno.Sto se temperature tice, Kairo je hladniji nego Dubai i Kairo ima zimu za razliku od Dubaia.
U Dubaiu ces vise novca trositi, eh sad bili ti radila da malo i ustedis ili bi da imas samo iskustvo, to je do tebe.
Sta god da odlucis, sretno !
Dori

#20 Re: Dubai ili Cairo?

Post by Dori »

beautyfool wrote:Zavisi koji su tvoji licni interesi, Kairo i Dubai su neporedivi gradovi, Kairo je pun historiski znamenitosti i ima milion mjesta za obici i vidjeti. Grad je ogroman, jedan od najvecih u svijetu tako da je u gradu vjecna guzva i ljudi su aktivni 24h dnevno, dakle i navece su ulice pune. Sto se cistoce tice, zavisi u kojem djelu si grada ali s obzirom na pustinju i pjesak dosta ulica je prekriveno pjeskom ali navikne se covjek nakon nekog vremena pa ti to postane sasvim normalno.Neko rece da nepomisljas da vozis auto u Kairu i u potpunosti se slazem :D :D njihova pravila su da nema pravila.
Sto se Dubaia tice to je potpuno razlicit grad od Kaira, tamo nemas bukvalno ni trunke historije da vidis ali zato mozes vidjeti buducnost, tj ljepote zgrada, nebodera, ulica, auta, sve lijepo i savrseno uredjeno i slicno.Sto se temperature tice, Kairo je hladniji nego Dubai i Kairo ima zimu za razliku od Dubaia.
U Dubaiu ces vise novca trositi, eh sad bili ti radila da malo i ustedis ili bi da imas samo iskustvo, to je do tebe.
Jako dobar odgovor! Hvala puno! :thumbup:
Vise manje izbor je izmedju "proslosti" i "buducnosti" :D

Ovo je sve iz licnog iskustva ili....?
beautyfool

#21 Re: Dubai ili Cairo?

Post by beautyfool »

Dena wrote:
beautyfool wrote:Zavisi koji su tvoji licni interesi, Kairo i Dubai su neporedivi gradovi, Kairo je pun historiski znamenitosti i ima milion mjesta za obici i vidjeti. Grad je ogroman, jedan od najvecih u svijetu tako da je u gradu vjecna guzva i ljudi su aktivni 24h dnevno, dakle i navece su ulice pune. Sto se cistoce tice, zavisi u kojem djelu si grada ali s obzirom na pustinju i pjesak dosta ulica je prekriveno pjeskom ali navikne se covjek nakon nekog vremena pa ti to postane sasvim normalno.Neko rece da nepomisljas da vozis auto u Kairu i u potpunosti se slazem :D :D njihova pravila su da nema pravila.
Jako dobar odgovor! Hvala puno! :thumbup:
Vise manje izbor je izmedju "proslosti" i "buducnosti" :D

Ovo je sve iz licnog iskustva ili....?
Kairo da, licno iskustvo, sto se UAE tice imam neke prijatelje koji su zivili u Abu Dhabi i Dubai tako da otprilike znam sta se tamo moze ocekivati. :)
Sve najljepse
Pozz.
karanana

#22 Re: Dubai ili Cairo?

Post by karanana »

i mene, i mene. i na jednoj i na drugoj lokaciji, gdje god da odes, po sherijatu mozes imati vise muzeva u isto vrijeme.
studeni76

#23 Re: Dubai ili Cairo?

Post by studeni76 »

Bio u Dubaiu do prije 4 dana.vruce,vruce,vruce .... pakleno,za neizdrzat.al definitivno grad buducnosti,bljestavila,luksuza.al ko moze izdrzat fizicki i finansijski.
dr.Gonzo

#24 Re: Dubai ili Cairo?

Post by dr.Gonzo »

Dubai se ne isplati ako ces sama iznajmljivati stan - previse je skupo (bar je bilo tako prije krize, kad sam ja bio dole). Imam poznanika jednog poznanika koji je sa djevojkom dole otisao da radi. Plata oko 2000 E, a kirija za stan nekih 1400. Sve ostalo je jeftino jer nemaju poreza. Koliko sam primjetio, dole se vecini ljudi zivot svodi na posao-kuca-trzni centar. Po onim vrucinama moras biti u zatvorenom, a to su uglavnom ogromni trzni centri. Consumer culture do granica krajnosti. Kao sto Havana rece, ja bih dole mozda otisao na godinu-dvije cisto radi para (kad bi naletio kakav dobar posao), i onda razgulio sto dalje.
U Kairu nisam bio, pa nemam neko jasno misljenje, mada mi ne djeluje previse privlacno na osnovu iskustva sa nekim egipatskim arapima koje sam upoznao.
Dori

#25 Re: Dubai ili Cairo?

Post by Dori »

Her Flick i karanana, pa zar Vas neko moze odvuci od "Golisave Ferhadije"? :lol:
Post Reply