A mozes kupiti bilo koji sef. Bitno je da je sef. Imas ih u OBI-ju, recimo.
Dozvola za oruzje
- Dozer
#801 Re: Dozvola za oruzje
To traze oduvijek, ne tek sad 
-
archi_a
#802 Re: Dozvola za oruzje
hudiny sa. (konzum family) - sefovi između 100-350 km
- Dozer
#803 Re: Dozvola za oruzje
A moze i kod njih 
- Dozer
#806 Re: Dozvola za oruzje
Nista...dodjes nam po cenera 
Ili tipla fuka
Ili tipla fuka
-
walk_M-A-N
#807 Re: Dozvola za oruzje
Taj zakon je imao nekoliko izmjena, a ovo je samo prva objava. Dakle, link je nepouzdan za koristiti, i žalosno da MUP ne može držati ažuran zakon na stranici.sabanss wrote:Trebalo bi da je standardna procedura sa razlikom sto moras biti clan nekog streljackog kluba koji ima sekciju samostrela posto se on vodi kao sportsko oruzje. Pretpostavljam da se moze registrovati i kao lovacko oruzje (ili mozda grijesim?) pa bi potvrdu dobio od lovackog udruzenja.huxley wrote:Trebali dozvola za samostrel? Vidim prodaju se neki na piku, uvoz iz Kanade, i lik kaže da ne treba dozvola, ali nisam nešto siguran.... kako to ide onda, koja vrsta dozvole, gdje se vadi itd...
Cini mi se da ti je jednostavnije dobiti dozvolu za pistolj![]()
Inace ovo je moja slobodna interpretacija, zakon imas na sljedecem linku:
http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... 202007.pdf
Pa pogledaj...
I sad, da li vjerovati zakonu ili liku na piku.. Mada, ne vidim da su predvidene kazne za to, pa onda je valjda dozvoljeno. Jedino:Sportsko oružje cine pištolji i revolveri velikog kalibra podešeni u sportske svrhe, malokalibarske puške i malokalibarski pištolji, kalibra 5,6 mm, sa ivicnim paljenjem i sa olucenim i neolucenim cijevima, vazdušne puške i vazdušni pištolji, lukovi, samostreli i druga sportska oružja.
Odobrenje za nabavljanje sportskog oružja i municije može se izdati samo streljackim organizacijama i njihovim clanovima.
Za držanje i nošenje oružja gradanima se izdaje oružni list. Oružni list izdaje nadležna policijska uprava.
Meni je nejasno i nešto drugo, za vazdušne puške:Zabranjeno je na javnim i vjerskim okupljanjima, ugostiteljskim objektima, obrazovnim ustanovama i na drugim javnim mjestima nositi hladno oružje.
Dakle, u cl. 8 zakona je brisano odobrenje za vazdušno oružje, onda u cl. 11. ostaje oružni list za municiju, a u cl. 14. samo organizacijama ne treba oružni list.Vatreno oružje, municija za puške sa olucenim cijevima, pištolji i revolveri mogu se nabavljati samo na osnovu odobrenja policijske uprave...
Municija za puške sa neolucenim cijevima i za vazdušno oružje može se nabavljati na osnovu oružnog lista izdatog za to oružje.
Vazdušno oružje koje nabavljaju streljacke organizacije i clanovi streljackih organizacija, oružje za signalizaciju i sprejevi za omamljivanje mogu se nabaviti, držati i nositi bez odobrenja i oružnog lista.
Nije mi jasno na kraju da li gradanima treba oružni list za vazdušnu pušku.
Ovdje je izgleda propisana kazna:
Htio sam kupiti vazdušnu za prirodu. Pored ovog pitanja dozvole, trebam skontati osnove, kakva je razlika u kalibrima, šta je razlika u kvalitetu i šta je solidno, smije li se kupiti polovna, kako i šta se kvari... Pa bez obzira na ovo treba li dozvola, ako neko može dati neke upute, hvala.Novcanom kaznom od 300,00 KM do 1.000,00 KM kaznit ce se za prekršaj..ko nabavi, drži ili nosi vazdušno oružje, oružje za signalizaciju i oružje za uspavljivanje životinja protivno odredbama clana 14. ovog Zakona.
- biske
#808 Re: Dozvola za oruzje
zaletiš se do referenta u nadležnom mupu (u matičnoj općini gdje živiš) i fino ti čiko sve rastabiri. to mu je posO.walk_M-A-N wrote:Taj zakon je imao nekoliko izmjena, a ovo je samo prva objava. Dakle, link je nepouzdan za koristiti, i žalosno da MUP ne može držati ažuran zakon na stranici.sabanss wrote:Trebalo bi da je standardna procedura sa razlikom sto moras biti clan nekog streljackog kluba koji ima sekciju samostrela posto se on vodi kao sportsko oruzje. Pretpostavljam da se moze registrovati i kao lovacko oruzje (ili mozda grijesim?) pa bi potvrdu dobio od lovackog udruzenja.huxley wrote:Trebali dozvola za samostrel? Vidim prodaju se neki na piku, uvoz iz Kanade, i lik kaže da ne treba dozvola, ali nisam nešto siguran.... kako to ide onda, koja vrsta dozvole, gdje se vadi itd...
Cini mi se da ti je jednostavnije dobiti dozvolu za pistolj![]()
Inace ovo je moja slobodna interpretacija, zakon imas na sljedecem linku:
http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... 202007.pdf
Pa pogledaj...
I sad, da li vjerovati zakonu ili liku na piku.. Mada, ne vidim da su predvidene kazne za to, pa onda je valjda dozvoljeno. Jedino:Sportsko oružje cine pištolji i revolveri velikog kalibra podešeni u sportske svrhe, malokalibarske puške i malokalibarski pištolji, kalibra 5,6 mm, sa ivicnim paljenjem i sa olucenim i neolucenim cijevima, vazdušne puške i vazdušni pištolji, lukovi, samostreli i druga sportska oružja.
Odobrenje za nabavljanje sportskog oružja i municije može se izdati samo streljackim organizacijama i njihovim clanovima.
Za držanje i nošenje oružja gradanima se izdaje oružni list. Oružni list izdaje nadležna policijska uprava.Meni je nejasno i nešto drugo, za vazdušne puške:Zabranjeno je na javnim i vjerskim okupljanjima, ugostiteljskim objektima, obrazovnim ustanovama i na drugim javnim mjestima nositi hladno oružje.Dakle, u cl. 8 zakona je brisano odobrenje za vazdušno oružje, onda u cl. 11. ostaje oružni list za municiju, a u cl. 14. samo organizacijama ne treba oružni list.Vatreno oružje, municija za puške sa olucenim cijevima, pištolji i revolveri mogu se nabavljati samo na osnovu odobrenja policijske uprave...
Municija za puške sa neolucenim cijevima i za vazdušno oružje može se nabavljati na osnovu oružnog lista izdatog za to oružje.
Vazdušno oružje koje nabavljaju streljacke organizacije i clanovi streljackih organizacija, oružje za signalizaciju i sprejevi za omamljivanje mogu se nabaviti, držati i nositi bez odobrenja i oružnog lista.
Nije mi jasno na kraju da li gradanima treba oružni list za vazdušnu pušku.
Ovdje je izgleda propisana kazna:Htio sam kupiti vazdušnu za prirodu. Pored ovog pitanja dozvole, trebam skontati osnove, kakva je razlika u kalibrima, šta je razlika u kvalitetu i šta je solidno, smije li se kupiti polovna, kako i šta se kvari... Pa bez obzira na ovo treba li dozvola, ako neko može dati neke upute, hvala.Novcanom kaznom od 300,00 KM do 1.000,00 KM kaznit ce se za prekršaj..ko nabavi, drži ili nosi vazdušno oružje, oružje za signalizaciju i oružje za uspavljivanje životinja protivno odredbama clana 14. ovog Zakona.
- Dozer
#809 Re: Dozvola za oruzje
Koji najcesce ne zna, tj. nema pojma... 
- Streptokok
#810 Re: Dozvola za oruzje
Upravo tako. Moras prvo sam nauciti pa da bi njih naucio i tek onda mozda ostvario pravo.Dozer wrote:Koji najcesce ne zna, tj. nema pojma...
-
vazna
#811 Re: Dozvola za oruzje
Može, samo pošaljite broj računa i uplata će sigurno bitiDozer wrote:Nista...dodjes nam po cenera
Ili tipla fuka
-
Nuken
#812 Re: Dozvola za oruzje
Da li neko zna da li je u nas dozvoljeno kupiti poluautomatsku malokalibarsku pušku.Vidim da na piku ima uzeti S&W 22lr. a kapacitet okvira 25 metaka.Da li to spada pod sportsko oružje i nabavlja se na istu dozvolu kao i pištolj?
-
belfy
#813 Re: Dozvola za oruzje
ja sam trazio isto malokalibarsku kao sportsku, ali izgleda da je vec dugo vremena zabranjena. ja nisam uspio naci legalan nacin za nabavku iste. ako neko zna i mene interesuje isto. cak, kad sam isao u streljanu kazu mi: "sto ce ti to kada mozes pucati pravom?".Nuken wrote:Da li neko zna da li je u nas dozvoljeno kupiti poluautomatsku malokalibarsku pušku.Vidim da na piku ima uzeti S&W 22lr. a kapacitet okvira 25 metaka.Da li to spada pod sportsko oružje i nabavlja se na istu dozvolu kao i pištolj?
edit: sada gledam po piku i vidim da ljudi imaju dozvolu za iste. kako je onda moguce da meni kazu da je lakse dobiti dozvolu za pistolj nego malokalibarsku pusku?
- Dozer
#814 Re: Dozvola za oruzje
Ista je procedura. Ali, posto je puska, dobro je biti i clan lovackog udruzenja.
Imam ja raje koja je uredno predala za odobrenje, dobili ga, i onda kupili M4A1 u .22 LR kalibru. Ovakve:

Po meni licno, ovo je bacanje para. Igracka. Nija ona nesto skupa, oko milje cini mi se, ali osim za vjezbu, zafrkanciju i eventualno gadjanje ptica, sto ionako brzo dosadi, ne vidim koja bi bila druga realna upotrebna svrha...
Imam ja raje koja je uredno predala za odobrenje, dobili ga, i onda kupili M4A1 u .22 LR kalibru. Ovakve:

Po meni licno, ovo je bacanje para. Igracka. Nija ona nesto skupa, oko milje cini mi se, ali osim za vjezbu, zafrkanciju i eventualno gadjanje ptica, sto ionako brzo dosadi, ne vidim koja bi bila druga realna upotrebna svrha...
-
Nuken
#815 Re: Dozvola za oruzje
Pa ništa do li zezancija,gađanje u metu i slično.A ako zatreba u nekoga sasuti okvir.Mora djelovatiDozer wrote:Ista je procedura. Ali, posto je puska, dobro je biti i clan lovackog udruzenja.
Nego.Da li se sve što se uvozi uvozi preko ovlaštenih firmi.
Iz KM trade su mi rekli da bi mogli nabaviti S&W 22.lr ali ne tako brzo jer šalju narudžbe i dolaze odjednom sve
- Dozer
#816 Re: Dozvola za oruzje
Mozes i ti sam, ali ti je peglanje to.
-
belfy
#817 Re: Dozvola za oruzje
ja nisam mislio na ovu poluatuomatsku, nego onu klasicnu sa 5 metaka u okviru (za sportsko gadjanje, kao sto rekoh), ali pretpostavljam da je procedura ista...
-
Nuken
#818 Re: Dozvola za oruzje
Hvala puno na odgovorimaDozer wrote:Mozes i ti sam, ali ti je peglanje to.
- Dozer
#819 Re: Dozvola za oruzje
Svejedno je. Ista procedura.belfy wrote:ja nisam mislio na ovu poluatuomatsku, nego onu klasicnu sa 5 metaka u okviru (za sportsko gadjanje, kao sto rekoh), ali pretpostavljam da je procedura ista...
-
Oxygenn
#820 Re: Dozvola za oruzje
Moras biti clan streljakog kluba, pa na osnovu toga podnosis odobrenje za nabavku - malokalibarka se vodi kao sportsko oruzjebelfy wrote:ja nisam mislio na ovu poluatuomatsku, nego onu klasicnu sa 5 metaka u okviru (za sportsko gadjanje, kao sto rekoh), ali pretpostavljam da je procedura ista...
-
belfy
#821 Re: Dozvola za oruzje
zahvaljujem na odgovorima. sada samo ovo isto trebam objasniti onima u streljackom klubu u kojem sam bio prije njih... svi tamo samo traze da pucaju iz "pravih" pistolja i pusaka. tako da kada sam im pomenuo ovo i pitao ih imaju li opremu dobio sam odgovore koje sam vec naveo.
elem, jos jedno pitanje: koliko kosta malokalibarska municija sada (konkretno za sportsku pusku)?
elem, jos jedno pitanje: koliko kosta malokalibarska municija sada (konkretno za sportsku pusku)?
- mobile9
#822 Re: Dozvola za oruzje
Da ne listam temu može li mi neko u kratkim crtama napisati šta je potrebno da se dobije dozvola za pištolj i koliko košta i za koliko se dobije vremena?
-
mrsamras
#823 Re: Dozvola za oruzje
Idi u PU gdje si prijavljen i pitas i ne listas temu
Treba ti puno para i zivaca i ako di u vecem gradu malo vise zivaca
Treba ti puno para i zivaca i ako di u vecem gradu malo vise zivaca
- KB9
#824 Re: Dozvola za oruzje
puno para je relativna stvar
- heat
- Grijem se na: Ljubav
- Vozim: ABCD
#825 Re: Dozvola za oruzje
uclanis se u streljacko drustvo i lakse sve zavrsis.mobile9 wrote:Da ne listam temu može li mi neko u kratkim crtama napisati šta je potrebno da se dobije dozvola za pištolj i koliko košta i za koliko se dobije vremena?