Je li zna neko po kojoj cijeni bi se mogao prodati (koliko vrijedi) potpuno ispravan "Radom Vis" s ovom oznakom?

E hvala ti na pojašnjenjufantabox wrote:ZAKON O NABAVLJANJU, DRŽANJU I NOŠENJU ORUŽJA I MUNICIJE FBIHYapi Yapo wrote:Imam oružje i uredno papire sve, htio bih da ga prodam, dosta osoba mi traži na crno da im prodam. Zanima me kakvih ja problema mogu imati ako prodam osobi bez papira?
Član 76.
Novčanom kaznom u iznosu od 2.000 KM do 15.000 KM ili kaznom zatvora do jedne godine bit će kažnjeno fizičko lice ako: proda, pokloni ili preda oružje kategorije B fizičkom i pravnom licu koje nema važeću ispravu o oružju (član 28. stav (1) i član 55. stav (1) ovog zakona).
Ovo gore s pravne strane, a cim se pitas znaci grize te savjest. E pa zamisli da od tog oruzja neko bude ubijen, prakticno tvojom krivicom. Bi li mogao zivjeti s time?
Ne mozes dobiti vise od par stotina maraka...proizvedeno ih je stotine hiljada, nisu rijetki i generalno sve proizvedeno poslije 1942 je lose kvalitete. Jedino verzije koje su radjene za Kriegsmarine (proizvedeno ih je tek manje od 10.000) imaju neku vecu vrijednost. To mozes odrediti pomocu serijskog broja *(google is your friend). Posto ovo na slici sigurno nije tvoj primjerak, nije moguce reci o kojoj je verziji rijec (koji finish) i u kakvom je generalno stanju.S4mpion wrote:
Je li zna neko po kojoj cijeni bi se mogao prodati (koliko vrijedi) potpuno ispravan "Radom Vis" s ovom oznakom?
kako vidjeti u kakvom je stanju cijev pri kupovini polovnog oružja?Kombat wrote:Ne mozes dobiti vise od par stotina maraka...proizvedeno ih je stotine hiljada, nisu rijetki i generalno sve proizvedeno poslije 1942 je lose kvalitete. Jedino verzije koje su radjene za Kriegsmarine (proizvedeno ih je tek manje od 10.000) imaju neku vecu vrijednost. To mozes odrediti pomocu serijskog broja *(google is your friend). Posto ovo na slici sigurno nije tvoj primjerak, nije moguce reci o kojoj je verziji rijec (koji finish) i u kakvom je generalno stanju.S4mpion wrote:
Svaki koji sam ja dosada vidio je imao apsolutno pohabanu cijev...tako da...rijetko ko da ih trazi (vecinom "entuzijasti" koji imaju koji primjerak traze za dijelove). Sretno, ali ne ocekuj previse.
nisu glupi nego su napravljeni u svrhu pljačke.began wrote:Kako su glupi ovi zakoni i ovdje ce trebat dopuna pod hitno razlog sljedeci;Ja kao lice sa polozenim lovackim ispitom imam pravo nabavke puske sa olucenom i ne olucenom cijevi jer sam kao kroz godinu dana pripravnickog staza prosao obuku za iste a dozvolu za kratku cijev odnosno pistolj nemogu dobit bez prethodne obukekoju moram dobro platit pa vi meni sad recite jel moze ovo bit normalan zakon gdje imas pravo da rukujes x puta opasnijom dugom cijevi a nemas za pistolj u sklopu tog
Pištolj o kojem govorim je ipak proizveden 1939. i u potpunosti je identičan pištolju na slici (osim serijskog broja). Pištolj je potpuno ispravan i dobro očuvan.Kombat wrote: Ne mozes dobiti vise od par stotina maraka...proizvedeno ih je stotine hiljada, nisu rijetki i generalno sve proizvedeno poslije 1942 je lose kvalitete. Jedino verzije koje su radjene za Kriegsmarine (proizvedeno ih je tek manje od 10.000) imaju neku vecu vrijednost. To mozes odrediti pomocu serijskog broja *(google is your friend). Posto ovo na slici sigurno nije tvoj primjerak, nije moguce reci o kojoj je verziji rijec (koji finish) i u kakvom je generalno stanju.
Svaki koji sam ja dosada vidio je imao apsolutno pohabanu cijev...tako da...rijetko ko da ih trazi (vecinom "entuzijasti" koji imaju koji primjerak traze za dijelove). Sretno, ali ne ocekuj previse.
Pazi šta pričaš da te ne upucamo.pape wrote:Da Bog da pa vama, kojima "treba", oruzje doslo glave, ...

Braca.Nes jebat.Hehbraca wrote:To oko nosanja u zubima, ne znam nista o tome, ali vidim da je inteligentna i sposobna zena i to je to sto mi je interesantno, a drago mi je i ako je spremna.Dozer wrote:Kaca te moze u zubima nosit, jadjobraca wrote:@KatarinaKosaca: Kada budes zainteresirana za gadjanje, javi se pa cemo to izorganizirati, moze haman svake subote i nedjelje.....![]()
![]()
Dozvola za oruzije te sad izadje oko 160 Km. A msm da mozes dobiti i kao suvenir (izvadi se udarna igla pistolja).dzeko1 wrote:Pozdrav. Prije 2 god. mi je umro djed koji je posjedovao pištolj a koji je meni obećao godinama prije. Nakon smrti policija ga je preuzela i otad ga 'čuvaju', sad mene zanima da li ja mogu preuzeti taj pištolj na sebe ali samo kao uspomenu, ili tako nešto, jer trenutno nisam u mogućnosti dobiti oružni list niti ganjati sve one papire(nema love trenutno za dozvolu, jer kako sam cuo kosta oko 1000km). Kakva je situacija, pročitao sam Zakon o oružju i municiji ali mi nije najjasnije, jer tamo piše da se može držati 'trofejno oružje' ali da bude onesposobljeno od strane policije, međutim to ne bih želio pa ako može neko da mi objasni, zahvaljujem unaprijed.
W0rM wrote:Dozvola za oruzije te sad izadje oko 160 Km. A msm da mozes dobiti i kao suvenir (izvadi se udarna igla pistolja).dzeko1 wrote:Pozdrav. Prije 2 god. mi je umro djed koji je posjedovao pištolj a koji je meni obećao godinama prije. Nakon smrti policija ga je preuzela i otad ga 'čuvaju', sad mene zanima da li ja mogu preuzeti taj pištolj na sebe ali samo kao uspomenu, ili tako nešto, jer trenutno nisam u mogućnosti dobiti oružni list niti ganjati sve one papire(nema love trenutno za dozvolu, jer kako sam cuo kosta oko 1000km). Kakva je situacija, pročitao sam Zakon o oružju i municiji ali mi nije najjasnije, jer tamo piše da se može držati 'trofejno oružje' ali da bude onesposobljeno od strane policije, međutim to ne bih želio pa ako može neko da mi objasni, zahvaljujem unaprijed.
Ako si zena ne treba, a ako nisi ja mislim da moras samo prijaviti da posjedujes nesto tako.. nek se javi neko upucenijiDado34 wrote:W0rM wrote:Dozvola za oruzije te sad izadje oko 160 Km. A msm da mozes dobiti i kao suvenir (izvadi se udarna igla pistolja).dzeko1 wrote:Pozdrav. Prije 2 god. mi je umro djed koji je posjedovao pištolj a koji je meni obećao godinama prije. Nakon smrti policija ga je preuzela i otad ga 'čuvaju', sad mene zanima da li ja mogu preuzeti taj pištolj na sebe ali samo kao uspomenu, ili tako nešto, jer trenutno nisam u mogućnosti dobiti oružni list niti ganjati sve one papire(nema love trenutno za dozvolu, jer kako sam cuo kosta oko 1000km). Kakva je situacija, pročitao sam Zakon o oružju i municiji ali mi nije najjasnije, jer tamo piše da se može držati 'trofejno oružje' ali da bude onesposobljeno od strane policije, međutim to ne bih želio pa ako može neko da mi objasni, zahvaljujem unaprijed.
Prije par dana citam na nekom od portala da procedura za dozvolu kosta oko 500 km, zahtjevi, uvjerenja, takse itd. Medjutim drugo pitanje. Treba li za CS gas dozvola?
Misliš donio dozvolu paradžave HZHB i pravio se naivan da je mislio da je to dovoljno.KatarinaKosaca wrote:
Ma, ne može, pročitaj zakon. Osim toga, Budimir jeste imao dozvolu, ali je nije produžio, ono nakon 5 godina odeš na ljekarski itd.. što su različite stvari sasvim... Ne možeš ti kupit pištolj na crno (nejebali ste i ti i onak ko ti ga proda), kao uvjetno malo budeš kažnjen i kao nakon 2-3 godine ti kao legalno nabaviš oružje, jes hau nou... možda nekim privilegiranim kao i sve u ovom društvu, ali takvima i ne nađu nelagalno oružje
Ovo kad bi unijeli u zakon ako vidiš Alfu Romea sa otvorenim vratima i ključem u bravi - ne ulazi, to sam ja na čeki.Dozer wrote:Nasi paradoksi...
Inace, a sto vec par puta tokom proteklih godina rekoh, ovdje bi se kriminal u smislu kradja vozila i pljacki kuca/stanova mogao prekinuti za mjesec dana.
Jednostavno se u zakon samo uvede jedna jedina recenica - Fizicko lice svoju pokretnu i nepokretnu imovinu ima pravo zastiti bilo kojim legalnim sredstvima.
Dakle, ako imas legalno oruzje, a koje i jesi nabavio radi zastite sebe, svoje porodice i imovine, onda ga imas i puno pravo upotrijebiti.
Znaci, vidis majmuna kako ti obija auto - pljas s prozora.
Nadjes majmuna u stanu, kuci, vikendici, garazi - pljas u vugla.
I da vidimo koliko bi se majmunolikih onda usudilo uopste krenuti da radi tako nesto... Lako je divljati kad znas da je zakon na tvojoj strani, ali je puno drukcije kada znas da vlasnik im puno pravo da te ohladi.
Znam, sad ce ona prica - jeste, ali jel mislis da i oni nemaju oruzje?
Imaju, naravno. Ali, kad zakon ne moze njima nista ni kad ga upotrijebe, i sve je ovo ovdje postalo pravi divlji zapad, pa nek' onda bude divlji zapad do kraja.
pa i sad se možeš braniti kao i svoja pravna dobra samo ne na način da ga upucaš u glavu nego silom srazmjernom sili napada i dok traje napadRamzess Veliki wrote:Ovo kad bi unijeli u zakon ako vidiš Alfu Romea sa otvorenim vratima i ključem u bravi - ne ulazi, to sam ja na čeki.Dozer wrote:Nasi paradoksi...
Inace, a sto vec par puta tokom proteklih godina rekoh, ovdje bi se kriminal u smislu kradja vozila i pljacki kuca/stanova mogao prekinuti za mjesec dana.
Jednostavno se u zakon samo uvede jedna jedina recenica - Fizicko lice svoju pokretnu i nepokretnu imovinu ima pravo zastiti bilo kojim legalnim sredstvima.
Dakle, ako imas legalno oruzje, a koje i jesi nabavio radi zastite sebe, svoje porodice i imovine, onda ga imas i puno pravo upotrijebiti.
Znaci, vidis majmuna kako ti obija auto - pljas s prozora.
Nadjes majmuna u stanu, kuci, vikendici, garazi - pljas u vugla.
I da vidimo koliko bi se majmunolikih onda usudilo uopste krenuti da radi tako nesto... Lako je divljati kad znas da je zakon na tvojoj strani, ali je puno drukcije kada znas da vlasnik im puno pravo da te ohladi.
Znam, sad ce ona prica - jeste, ali jel mislis da i oni nemaju oruzje?
Imaju, naravno. Ali, kad zakon ne moze njima nista ni kad ga upotrijebe, i sve je ovo ovdje postalo pravi divlji zapad, pa nek' onda bude divlji zapad do kraja.