Dozvola za oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
S4mpion

#651 Re: Dozvola za oruzje

Post by S4mpion »

Image

Je li zna neko po kojoj cijeni bi se mogao prodati (koliko vrijedi) potpuno ispravan "Radom Vis" s ovom oznakom?
Yapi Yapo

#652 Re: Dozvola za oruzje

Post by Yapi Yapo »

fantabox wrote:
Yapi Yapo wrote:Imam oružje i uredno papire sve, htio bih da ga prodam, dosta osoba mi traži na crno da im prodam. Zanima me kakvih ja problema mogu imati ako prodam osobi bez papira?
ZAKON O NABAVLJANJU, DRŽANJU I NOŠENJU ORUŽJA I MUNICIJE FBIH
Član 76.
Novčanom kaznom u iznosu od 2.000 KM do 15.000 KM ili kaznom zatvora do jedne godine bit će kažnjeno fizičko lice ako: proda, pokloni ili preda oružje kategorije B fizičkom i pravnom licu koje nema važeću ispravu o oružju (član 28. stav (1) i član 55. stav (1) ovog zakona).

Ovo gore s pravne strane, a cim se pitas znaci grize te savjest. E pa zamisli da od tog oruzja neko bude ubijen, prakticno tvojom krivicom. Bi li mogao zivjeti s time?
E hvala ti na pojašnjenju :thumbup:
began

#653 Re: Dozvola za oruzje

Post by began »

Raja ja cu ovih dana zahtjev pravit za lovacko oruzije Bogami 120km treba samo za papire te ljekarski te podaci o nekaznjavanju te takse samo nas :izet: najskuplje legalan bit :D,dobio sam savjet da ne trazim papir o nekaznjavanju i ne vodjenju postupka jer to mup po sluzbenoj duznosti provjerava samo sto kao nece da kazu jer im dobro dodje kad vi ubacite koju marku za te papire :lol:,znaci mene ce kostat do dozvole ovako:Lovacki ispit sa svim troskovima 450km + 120km do zahtjeva + oruzije ajmo rec 1000km :skoljka: brate mili.
began

#654 Re: Dozvola za oruzje

Post by began »

Kako su glupi ovi zakoni i ovdje ce trebat dopuna pod hitno razlog sljedeci;Ja kao lice sa polozenim lovackim ispitom imam pravo nabavke puske sa olucenom i ne olucenom cijevi jer sam kao kroz godinu dana pripravnickog staza prosao obuku za iste a dozvolu za kratku cijev odnosno pistolj nemogu dobit bez prethodne obuke :-) koju moram dobro platit pa vi meni sad recite jel moze ovo bit normalan zakon gdje imas pravo da rukujes x puta opasnijom dugom cijevi a nemas za pistolj u sklopu tog :skoljka:
Kombat

#655 Re: Dozvola za oruzje

Post by Kombat »

S4mpion wrote:Image

Je li zna neko po kojoj cijeni bi se mogao prodati (koliko vrijedi) potpuno ispravan "Radom Vis" s ovom oznakom?
Ne mozes dobiti vise od par stotina maraka...proizvedeno ih je stotine hiljada, nisu rijetki i generalno sve proizvedeno poslije 1942 je lose kvalitete. Jedino verzije koje su radjene za Kriegsmarine (proizvedeno ih je tek manje od 10.000) imaju neku vecu vrijednost. To mozes odrediti pomocu serijskog broja *(google is your friend). Posto ovo na slici sigurno nije tvoj primjerak, nije moguce reci o kojoj je verziji rijec (koji finish) i u kakvom je generalno stanju.
Svaki koji sam ja dosada vidio je imao apsolutno pohabanu cijev...tako da...rijetko ko da ih trazi (vecinom "entuzijasti" koji imaju koji primjerak traze za dijelove). Sretno, ali ne ocekuj previse.
mudrac2

#656 Re: Dozvola za oruzje

Post by mudrac2 »

Kombat wrote:
S4mpion wrote:Image

Ne mozes dobiti vise od par stotina maraka...proizvedeno ih je stotine hiljada, nisu rijetki i generalno sve proizvedeno poslije 1942 je lose kvalitete. Jedino verzije koje su radjene za Kriegsmarine (proizvedeno ih je tek manje od 10.000) imaju neku vecu vrijednost. To mozes odrediti pomocu serijskog broja *(google is your friend). Posto ovo na slici sigurno nije tvoj primjerak, nije moguce reci o kojoj je verziji rijec (koji finish) i u kakvom je generalno stanju.
Svaki koji sam ja dosada vidio je imao apsolutno pohabanu cijev...tako da...rijetko ko da ih trazi (vecinom "entuzijasti" koji imaju koji primjerak traze za dijelove). Sretno, ali ne ocekuj previse.
kako vidjeti u kakvom je stanju cijev pri kupovini polovnog oružja?
mudrac2

#657 Re: Dozvola za oruzje

Post by mudrac2 »

began wrote:Kako su glupi ovi zakoni i ovdje ce trebat dopuna pod hitno razlog sljedeci;Ja kao lice sa polozenim lovackim ispitom imam pravo nabavke puske sa olucenom i ne olucenom cijevi jer sam kao kroz godinu dana pripravnickog staza prosao obuku za iste a dozvolu za kratku cijev odnosno pistolj nemogu dobit bez prethodne obuke :-) koju moram dobro platit pa vi meni sad recite jel moze ovo bit normalan zakon gdje imas pravo da rukujes x puta opasnijom dugom cijevi a nemas za pistolj u sklopu tog :skoljka:
nisu glupi nego su napravljeni u svrhu pljačke.
S4mpion

#658 Re: Dozvola za oruzje

Post by S4mpion »

Kombat wrote: Ne mozes dobiti vise od par stotina maraka...proizvedeno ih je stotine hiljada, nisu rijetki i generalno sve proizvedeno poslije 1942 je lose kvalitete. Jedino verzije koje su radjene za Kriegsmarine (proizvedeno ih je tek manje od 10.000) imaju neku vecu vrijednost. To mozes odrediti pomocu serijskog broja *(google is your friend). Posto ovo na slici sigurno nije tvoj primjerak, nije moguce reci o kojoj je verziji rijec (koji finish) i u kakvom je generalno stanju.
Pištolj o kojem govorim je ipak proizveden 1939. i u potpunosti je identičan pištolju na slici (osim serijskog broja). Pištolj je potpuno ispravan i dobro očuvan.

Hvala na info u svakom slučaju. :thumbup:
DISTURBED_MIND

#659 Re:

Post by DISTURBED_MIND »

pape wrote::roll: Da Bog da pa vama, kojima "treba", oruzje doslo glave, ... :D
Pazi šta pričaš da te ne upucamo. :fazlija: :lol: :run:
DISTURBED_MIND

#660 Re: Dozvola za oruzje

Post by DISTURBED_MIND »

Samo da se pohvalim, ovo su moje nove igračke:

HI POINT 995TS Karabin, minimum recoil, sjajan jednostavan i funkcionalan dizajn stvarno je uživancija pucati iz ovoga :) :

Image

GLOCK 19 gen 4 najbolji bez konkurencije najmoćniji, osjećam se ko caja sa ovim ali je stvarno pravo dobra stvar:

Image

A sad ono što je po zakonu zabranjeno, a volio bih imati čisto kao kolekcionar AK-47 bezvremeni stari dobri kalaš, ali da nije replika već original :D :

Image

I nešto malo opakije G2 Research R.I.P., čisto bih volio testirati koristeći balistički gel. Vjerujem da je ovako destruktivna municija zabranjena, ali možemo barem maštati ono kao napadaju nas a mi iz GLOCK-a pa pravo G2 R.I.P. ime sve govori o mogućem ishodu ovakvog bliskog susreta. :lol: :run:

Image
Dozer

#661 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Lepo zrnevlje :lol: :lol:
Tercius

#662 Re: Dozvola za oruzje

Post by Tercius »

braca wrote:
Dozer wrote:
braca wrote:@KatarinaKosaca: Kada budes zainteresirana za gadjanje, javi se pa cemo to izorganizirati, moze haman svake subote i nedjelje..... :D
Kaca te moze u zubima nosit, jadjo :lol: :lol: :lol:
To oko nosanja u zubima, ne znam nista o tome, ali vidim da je inteligentna i sposobna zena i to je to sto mi je interesantno, a drago mi je i ako je spremna. :D
Braca.Nes jebat.Heh :D
dzeko1

#663 Re: Dozvola za oruzje

Post by dzeko1 »

Pozdrav. Prije 2 god. mi je umro djed koji je posjedovao pištolj a koji je meni obećao godinama prije. Nakon smrti policija ga je preuzela i otad ga 'čuvaju', sad mene zanima da li ja mogu preuzeti taj pištolj na sebe ali samo kao uspomenu, ili tako nešto, jer trenutno nisam u mogućnosti dobiti oružni list niti ganjati sve one papire(nema love trenutno za dozvolu, jer kako sam cuo kosta oko 1000km). Kakva je situacija, pročitao sam Zakon o oružju i municiji ali mi nije najjasnije, jer tamo piše da se može držati 'trofejno oružje' ali da bude onesposobljeno od strane policije, međutim to ne bih želio pa ako može neko da mi objasni, zahvaljujem unaprijed. :)
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#664 Re: Dozvola za oruzje

Post by W0rM »

dzeko1 wrote:Pozdrav. Prije 2 god. mi je umro djed koji je posjedovao pištolj a koji je meni obećao godinama prije. Nakon smrti policija ga je preuzela i otad ga 'čuvaju', sad mene zanima da li ja mogu preuzeti taj pištolj na sebe ali samo kao uspomenu, ili tako nešto, jer trenutno nisam u mogućnosti dobiti oružni list niti ganjati sve one papire(nema love trenutno za dozvolu, jer kako sam cuo kosta oko 1000km). Kakva je situacija, pročitao sam Zakon o oružju i municiji ali mi nije najjasnije, jer tamo piše da se može držati 'trofejno oružje' ali da bude onesposobljeno od strane policije, međutim to ne bih želio pa ako može neko da mi objasni, zahvaljujem unaprijed. :)
Dozvola za oruzije te sad izadje oko 160 Km. A msm da mozes dobiti i kao suvenir (izvadi se udarna igla pistolja).
Dado34

#665 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dado34 »

W0rM wrote:
dzeko1 wrote:Pozdrav. Prije 2 god. mi je umro djed koji je posjedovao pištolj a koji je meni obećao godinama prije. Nakon smrti policija ga je preuzela i otad ga 'čuvaju', sad mene zanima da li ja mogu preuzeti taj pištolj na sebe ali samo kao uspomenu, ili tako nešto, jer trenutno nisam u mogućnosti dobiti oružni list niti ganjati sve one papire(nema love trenutno za dozvolu, jer kako sam cuo kosta oko 1000km). Kakva je situacija, pročitao sam Zakon o oružju i municiji ali mi nije najjasnije, jer tamo piše da se može držati 'trofejno oružje' ali da bude onesposobljeno od strane policije, međutim to ne bih želio pa ako može neko da mi objasni, zahvaljujem unaprijed. :)
Dozvola za oruzije te sad izadje oko 160 Km. A msm da mozes dobiti i kao suvenir (izvadi se udarna igla pistolja).

Prije par dana citam na nekom od portala da procedura za dozvolu kosta oko 500 km, zahtjevi, uvjerenja, takse itd. Medjutim drugo pitanje. Treba li za CS gas dozvola?
zigson

#666 Re: Dozvola za oruzje

Post by zigson »

Dado34 wrote:
W0rM wrote:

Prije par dana citam na nekom od portala da procedura za dozvolu kosta oko 500 km, zahtjevi, uvjerenja, takse itd. Medjutim drugo pitanje. Treba li za CS gas dozvola?
Ako si zena ne treba, a ako nisi ja mislim da moras samo prijaviti da posjedujes nesto tako.. nek se javi neko upuceniji
Ramzess Veliki

#667 Re: Dozvola za oruzje

Post by Ramzess Veliki »

Izdaje li se dozvola za nošenje eksplozivnog pojasa?
Nekako logički kontam kad te vide sa tim da te niko neće dirat' ... :D
Drvosjeca iz Dejcica

#668 Re: Dozvola za oruzje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

KatarinaKosaca wrote:
Ma, ne može, pročitaj zakon. Osim toga, Budimir jeste imao dozvolu, ali je nije produžio, ono nakon 5 godina odeš na ljekarski itd.. što su različite stvari sasvim... Ne možeš ti kupit pištolj na crno (nejebali ste i ti i onak ko ti ga proda), kao uvjetno malo budeš kažnjen i kao nakon 2-3 godine ti kao legalno nabaviš oružje, jes hau nou... možda nekim privilegiranim kao i sve u ovom društvu, ali takvima i ne nađu nelagalno oružje
Misliš donio dozvolu paradžave HZHB i pravio se naivan da je mislio da je to dovoljno. :roll:

P.S Eto i ja planiram podnošenje zahtjeva za oružije...jebiga takav vakat doš'o. Nisam ga nosio u ratu a sada se mora. :sad:
Ramzess Veliki

#669 Re: Dozvola za oruzje

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:Nasi paradoksi...

Inace, a sto vec par puta tokom proteklih godina rekoh, ovdje bi se kriminal u smislu kradja vozila i pljacki kuca/stanova mogao prekinuti za mjesec dana.
Jednostavno se u zakon samo uvede jedna jedina recenica - Fizicko lice svoju pokretnu i nepokretnu imovinu ima pravo zastiti bilo kojim legalnim sredstvima.

Dakle, ako imas legalno oruzje, a koje i jesi nabavio radi zastite sebe, svoje porodice i imovine, onda ga imas i puno pravo upotrijebiti.
Znaci, vidis majmuna kako ti obija auto - pljas s prozora.
Nadjes majmuna u stanu, kuci, vikendici, garazi - pljas u vugla.

I da vidimo koliko bi se majmunolikih onda usudilo uopste krenuti da radi tako nesto... Lako je divljati kad znas da je zakon na tvojoj strani, ali je puno drukcije kada znas da vlasnik im puno pravo da te ohladi.

Znam, sad ce ona prica - jeste, ali jel mislis da i oni nemaju oruzje?
Imaju, naravno. Ali, kad zakon ne moze njima nista ni kad ga upotrijebe, i sve je ovo ovdje postalo pravi divlji zapad, pa nek' onda bude divlji zapad do kraja.
Ovo kad bi unijeli u zakon ako vidiš Alfu Romea sa otvorenim vratima i ključem u bravi - ne ulazi, to sam ja na čeki. :D
jao_situacije

#670 Re: Dozvola za oruzje

Post by jao_situacije »

Ramzess Veliki wrote:
Dozer wrote:Nasi paradoksi...

Inace, a sto vec par puta tokom proteklih godina rekoh, ovdje bi se kriminal u smislu kradja vozila i pljacki kuca/stanova mogao prekinuti za mjesec dana.
Jednostavno se u zakon samo uvede jedna jedina recenica - Fizicko lice svoju pokretnu i nepokretnu imovinu ima pravo zastiti bilo kojim legalnim sredstvima.

Dakle, ako imas legalno oruzje, a koje i jesi nabavio radi zastite sebe, svoje porodice i imovine, onda ga imas i puno pravo upotrijebiti.
Znaci, vidis majmuna kako ti obija auto - pljas s prozora.
Nadjes majmuna u stanu, kuci, vikendici, garazi - pljas u vugla.

I da vidimo koliko bi se majmunolikih onda usudilo uopste krenuti da radi tako nesto... Lako je divljati kad znas da je zakon na tvojoj strani, ali je puno drukcije kada znas da vlasnik im puno pravo da te ohladi.

Znam, sad ce ona prica - jeste, ali jel mislis da i oni nemaju oruzje?
Imaju, naravno. Ali, kad zakon ne moze njima nista ni kad ga upotrijebe, i sve je ovo ovdje postalo pravi divlji zapad, pa nek' onda bude divlji zapad do kraja.
Ovo kad bi unijeli u zakon ako vidiš Alfu Romea sa otvorenim vratima i ključem u bravi - ne ulazi, to sam ja na čeki. :D
pa i sad se možeš braniti kao i svoja pravna dobra samo ne na način da ga upucaš u glavu nego silom srazmjernom sili napada i dok traje napad
Dozer

#671 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

U tome i jeste najveci problem.

Npr. Zateknes hajvana u kuci/stanu, sve ti prerovio i hoce da ti siluje kcerku ili zenu. Ti mu hladno prospes mozak na licu mjesta.
Sta slijedi?
Ti ode u muriju.
Zasto? Pa jer si upotrijebio nesrazmjernu silu. Po nasem zakonu, ti smijes pucati na nekoga tek ako je on prvi pucao na tebe. Samo se to smatra nuznom samoodbranom.
Eh, sad... ako on tebe pogodi tim prvim metkom, jer si ti cekao da ga on ispali da bi mu mogao uzvratiti, jebi ga... losa sreca... Ode on u zatvor, a mozda i nece jer njemu mozda i priznaju nuznu samoodbranu, a ti ... ma ko tebe jebe. Mrtav, ranjen, invalid.. jebaji ga. Tuzi redom. Dobit neces nista. Ili, neka te oplakuju.

E - takav je nas zakon.

Zasto je takav? Pa da bi se kriminal mogao stititi, jer iza svakog kriminala ovdje koji nesto vrijedi, obicno stoji neko iz politike ili neko njihov. Dakle, tako stite sami sebe.

Na Aipasinom uredno dodju s dzipom, parkiraju pored auta koje hoce da klepe, jedan-dvojica izlete i obijaju, treci S KALASEM cuva strazu, i to na sred ulice, a vozac ceka da oplete po gasu. Sta reci...

A da se mene pita - svakoga ko je vidjen s oruzjem u vrsenju ili pokusaju vrsenja krivicnog djela, a pogotovo s dugom cijevi poput ovoga iz gornjeg opisa, murija bi imala pravo upucati bez upozorenja. Sta ces ga koji klinac upozoravat kad je on i dosao tu s namjerom da nekoga ojadi, i usput, ako se budes bunio, upuca. Jebat mu mater. Rokni majmuna odmah i rijesi drustvo placanja njegove daljnje prehrane i smjestaja.
Jer, njihov boravak u zatvoru placamo svi mi. Ne on.
A, i ovdje bih ja uveo drasticne promjene. Osudjen si? Super. Nemas pare da palcas hranu i smjestaj u zatvoru? Odlicno. Drzava i grajani ce ti platiti pola hljeba dnevno, i vode koliko mozes popiti. I odjebaus.
Last edited by Dozer on 19/01/2016 22:33, edited 2 times in total.
KB9

#672 Re: Dozvola za oruzje

Post by KB9 »

potpisujem bukvalno sve napisano :thumbup:
shandrprcSA

#673 Re: Dozvola za oruzje

Post by shandrprcSA »

kad dodje mig s "vrha" (a zadugo sigurno nece) sve bi se rijesilo za mjeec dana...
walk_M-A-N

#674 Re: Dozvola za oruzje

Post by walk_M-A-N »

Slažem se sa Dozerom, odlično napisano. I pitanje je gdje u Zakonu nestade pravo na odbranu, na način da čovjek može pucati na provalnika u vlastitoj kući.
A ne mislim da to neće samo "vrh", neće ni policija jer ih ovako ima preko 2.000 u Sa a nikakve akcije, sud, tužilaštvo, advokati koji imaju ogromna primanja na račun kriminala.. možda čak ni novinari koji žive od skandala.
Kombat

#675 Re: Dozvola za oruzje

Post by Kombat »

Na uljeze u kuci treba otvoriti vatru bez upozorenja - a sto se tice drzave - jel'....pa tzv. drzava i pizdoliki debeli krmci u uniformama ne moraju znati da se ista dogodilo...

Svi koji se imalo rekreativno krecu po prirodi znaju koliko dobrih mjesta za zakopati smece (landfill) ima u nasoj prelijepoj zemlji (ali odvratnoj tzv drzavi). Bolje od pustinje kod Las Vegasa! Samo treba imati hladnu glavu da se ne bi desavale stvari kao u chemerici, gdje dosta ljudi ubije svoje najblize na taj nacin :D

A sto se tice krimosa sa dugim cijevima - apsolutno bi na njih pichke u uniformama morale otvarati vatru bez upozorenja - ali NE SMIJU - i to ne samo zbog slova zakona. Uostalom, koliko je kod nas u poslijeratnom periodu (21 godina) bilo oruzanih sukoba tzv policije i kriminalaca? Ima li negdje taj podatak? *(zaboravite Mevlida i slicne i zastitare koji ubijaju gradjane na biciklima - govorim o burek efendijama).
Post Reply