Dozvola za oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
biske

#576 Re: Dozvola za oruzje

Post by biske »

razonoda wrote:moze li se promjeniti taj zakon. Ako ne moze, onda oodkud zakon da svako moze posjedovati -oruzje.
svako ko ima "valjan razlog" - to je ozbiljna caka na kojoj mnogi padnu
svako ko nije kažnjavan krivično niti prekršajno (osim manjih saobraćajnih prekršaja)
svako ko donese ljekarsko uvjerenje, ali ne odakle hoće nego iz ozbiljne ambulante gdje je pregled temeljit
svako...???
Dozer

#577 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Nasi paradoksi...

Inace, a sto vec par puta tokom proteklih godina rekoh, ovdje bi se kriminal u smislu kradja vozila i pljacki kuca/stanova mogao prekinuti za mjesec dana.
Jednostavno se u zakon samo uvede jedna jedina recenica - Fizicko lice svoju pokretnu i nepokretnu imovinu ima pravo zastiti bilo kojim legalnim sredstvima.

Dakle, ako imas legalno oruzje, a koje i jesi nabavio radi zastite sebe, svoje porodice i imovine, onda ga imas i puno pravo upotrijebiti.
Znaci, vidis majmuna kako ti obija auto - pljas s prozora.
Nadjes majmuna u stanu, kuci, vikendici, garazi - pljas u vugla.

I da vidimo koliko bi se majmunolikih onda usudilo uopste krenuti da radi tako nesto... Lako je divljati kad znas da je zakon na tvojoj strani, ali je puno drukcije kada znas da vlasnik im puno pravo da te ohladi.

Znam, sad ce ona prica - jeste, ali jel mislis da i oni nemaju oruzje?
Imaju, naravno. Ali, kad zakon ne moze njima nista ni kad ga upotrijebe, i sve je ovo ovdje postalo pravi divlji zapad, pa nek' onda bude divlji zapad do kraja.
madridist

#578 Re: Dozvola za oruzje

Post by madridist »

:thumbup:
nek se djubre zamisli kad krene u tudju kucu ili stan da nekog unesreci..
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#579 Re: Dozvola za oruzje

Post by KatarinaKosaca »

biske wrote:
razonoda wrote:moze li se promjeniti taj zakon. Ako ne moze, onda oodkud zakon da svako moze posjedovati -oruzje.
svako ko nije kažnjavan krivično niti prekršajno (osim manjih saobraćajnih prekršaja)
svako ko donese ljekarsko uvjerenje, ali ne odakle hoće nego iz ozbiljne ambulante gdje je pregled temeljit
svako...???
+ neka se nađe neka baba iz komšiluka da kaže da voliš popit, pao si :D NIje baš svatko... murija to provjeri. Inače, nemam statistike, ali obično se tragični slučajevi dešavaju sa nelegalnim posjedovanjem oružja, nisu pucnjave kriminalaca po ulici koje se dešavaju sa dozvolom.
velaxsa

#580 Re: Dozvola za oruzje

Post by velaxsa »

Ja da sam znao sve detalje oko dozvole za posjedovanje i nošenja oružja, njegove eventualne upotrebe i posljedica sigurno ne bih ni podnosio zahtjev. Procedure traju nekoliko mjeseci od kojih je najapsurdnija izlazak policajaca na "teren" i raspitivanje o podnosiocu po komšiluku :shock: . Nigdje veze.
Sve je to u redu, ali na obuci nam je rečeno pod kojim okolnostima je dozvoljena upotreba oružja i najlakše je to predstaviti ovako - NI U KOM SLUČAJU! Dozvoljena je upotreba ukoliko vas neko bukvalno davi i vi prije izdisaja ispalite spašavajući metak. Ukoliko on na vas potegne vi ne smijete prvi pucati jer je kod njega možda igračka, možda plinski, možda prazan pištolj. Upotreba oružja je dozvoljena samo ako je to jedina moguća preostala opcija. Ako vas napadnu a vi naoružani trebate bježati dok vas ne stignu. Kad vas stignu i počnu tući vi pozovite policiju :shock: ... ovo sve zvuči nemoguće, ali ja sam na obuci stekao dojam da je bolje ne nositi oružje i ne potezati ga. Sto puta je gora posljedica ako se upotrijebi bez obzira na okolnosti. Treba trenirati atletiku i bježati....eventualno borilački sport (mada protiv grupe ili noža/pištolja i to nije garancija)...a legalno oružje ne upotrebljavati nigdje osim streljane. Sto puta je manja posljedica ukoliko se nosi nelegalno oružje koje se nakon upotrebe može skloniti na "sigurno" mjesto bez posljedica....nažalost. Čovjek želi sve po zakonu i legalno ali je to opcija sa najgorim posljedicama. Ja oružje nikad ne nosim, osim na planinu ili pecanje. :run:
razonoda

#581 Re: Dozvola za oruzje

Post by razonoda »

KatarinaKosaca wrote:
biske wrote:
svako...???
+ neka se nađe neka baba iz komšiluka da kaže da voliš popit, pao si :D NIje baš svatko... murija to provjeri. Inače, nemam statistike, ali obično se tragični slučajevi dešavaju sa nelegalnim posjedovanjem oružja, nisu pucnjave kriminalaca po ulici koje se dešavaju sa dozvolom.
Ma dobro ,trebala sam staviti ''svako''', ali je bitnije , kako promjeniti zakon , da se ne mozes odbraniti u svojoj kuci.
Dozer

#582 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

IH...lako je pucati u neduzne ribe... :lol: :lol: :lol:
A sta bi da te na planini zaganja medo brundo, i ti se branio i sprasio mu okvir, a ono - nije sezona lova. Opet - Zenica :lol: :lol: :lol:
Pryda

#583 Re: Dozvola za oruzje

Post by Pryda »

Dozer wrote:Nasi paradoksi...

Inace, a sto vec par puta tokom proteklih godina rekoh, ovdje bi se kriminal u smislu kradja vozila i pljacki kuca/stanova mogao prekinuti za mjesec dana.
Jednostavno se u zakon samo uvede jedna jedina recenica - Fizicko lice svoju pokretnu i nepokretnu imovinu ima pravo zastiti bilo kojim legalnim sredstvima.

Dakle, ako imas legalno oruzje, a koje i jesi nabavio radi zastite sebe, svoje porodice i imovine, onda ga imas i puno pravo upotrijebiti.

I da vidimo koliko bi se majmunolikih onda usudilo uopste krenuti da radi tako nesto... Lako je divljati kad znas da je zakon na tvojoj strani, ali je puno drukcije kada znas da vlasnik im puno pravo da te ohladi.

Imaju, naravno. Ali, kad zakon ne moze njima nista ni kad ga upotrijebe, i sve je ovo ovdje postalo pravi divlji zapad, pa nek' onda bude divlji zapad do kraja.
Slazem se 100% sa ovim i sa prethodnim tvojim postom. Samo jedno pitanje, sta da se zapravo radi ako se desi nesto takvo? Ako zateknem majmuna u kuci sta da mu radim ? Da li je mene moja drzava imalo osigurala u vidu odbrane moje porodice i imovine?
TDK-90

#584 Re: Dozvola za oruzje

Post by TDK-90 »

Bosancima nije bilo dozvoljeno da legalno brane zivote i imovinu u ratu(embargo) a da im se dozvoli tu u miru.
Najnoviji primjer u TK je da policija masovno vrsi pritisak i oduzima tzv. porodicno oruzje gdje je vlasnik umro i sada policija nastoji na svaki nacin da te uplasi i sprijeci da legalizujes to oruzje na nasljednike koji su sposobni imati vatreno , oruzje najcesce neki bezvezni 7,65 CZ pistolj.
Najteze dozvolu za oruzje dobijaju bosanci ili bosnjaci sve isto kao u proslosti sve identicno. Predajte naoruzanje "Mi" smo zaduzeni za vasu sigurnost.....
Dozer

#585 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Pryda wrote:

Slazem se 100% sa ovim i sa prethodnim tvojim postom. Samo jedno pitanje, sta da se zapravo radi ako se desi nesto takvo? Ako zateknem majmuna u kuci sta da mu radim ? Da li je mene moja drzava imalo osigurala u vidu odbrane moje porodice i imovine?
Ne, drzava te nije osigurala bukvalno na bilo koji nacin.
Sta god da mu uradis - ides u zatvor, a on ce biti oslobodjen da se brani sa slobode. Naravno, ako ga nisi ohladio.
razonoda

#586 Re: Dozvola za oruzje

Post by razonoda »

I u USA zakonu kaze--ako mozes pobjeci --uradi to, nije bas da mozes odmah pucati, No ,ako, upotrijebis oruzje, gledaj da ga ubijes. To praksa kaze ne zakon.
KatarinaKosaca

#587 Re: Dozvola za oruzje

Post by KatarinaKosaca »

Pryda wrote:Slazem se 100% sa ovim i sa prethodnim tvojim postom. Samo jedno pitanje, sta da se zapravo radi ako se desi nesto takvo? Ako zateknem majmuna u kuci sta da mu radim ? Da li je mene moja drzava imalo osigurala u vidu odbrane moje porodice i imovine?
Ja, mislim da ovo malo zavisi i od sudije i tumačenja samog zakona. Istažni ne gine, svakako, ali se sjećam one djevojke u kladionici na Ciglanama koja je pucala čak iz pištolja za kojeg nije imala dozvolu kad joj je ušao naoružan pljačkaš i oslobođena je.
S4mpion

#588 Re: Dozvola za oruzje

Post by S4mpion »

braca wrote:PONAVLJAM za one koji tek zele da nabave oruzje, prvo pitanje: za koju svrhu i namjenu zelite da imate/nabavite pistolj? Za samoodbranu? OK. Za samoodbranu koje vrste? Ako mislite NOSATI pistolj za pojasom u svrhu samoodbrane od nekoga ko vas mozda moze napasti u recimo Vilsonovom da vam uzme mobitel, to je velika, najveca pogreska. ne trza se pistolj na narkomana koji vam zeli uzeti mobitel, pistolj se trza SAMO kada ste sigurni da ce neko vas ili nekoga od vase obitelji ubiti i da ide sa tom namjerom. Samo tada i nikada vise. Znaci, ako mislite kupovati pistolj da ga nosate za pojasom - nemojte ! Ubicete nekoga bez stvarnog razloga i povoda ili ce vas neko ubiti koji je brzi i odlucniji. Podrzavam nabavku oruzja koje ce biti zakljucano u kuci ili stanu radi odbrane te iste kuce ili stana i nista vise. Razmislite dobro, ne vrijedi radi pogresne procjene ili radi neke male imovine (mobitel, novcanik, auto....), ili sto vas je neko malo namarao, a vi radi toga pucate, zavrsiti sa 20 godina robije u Zenici. ne pije vode ona prica "ja se branio", Zenica je skoro pa sigurna u slucaju ako nekoga upucate. Bila je situacija kada je momak dobio batine i oni koji su ga namarali bili su u odlasku (nakon sto su namarali lika), a on tada (ovaj sto je dobio batine), ponosa radi, vadi pistolj i puca, a onaj koji je bio u odlasku se okrene i upuca ga na mrtvo. Zasto je poginuo? Radi glupog ponosa sto je dobio batine. NE VRIJEDI TO TOGA !!!
Najveći su izgledi da se belaj dogodi van kuće. Onaj ko nabavlja oružje treba da rasčisti sam sa sobom i da dobro razmisli o upotrebi istog. Kada to uradi onda ne postoji nikakva prepreka kad je u pitanju nošenje oružja za pasom.

Otimanje auta i ostale imovine nije baš mala stvar. Kada ti neko mazne auto za koje ti moraš izdvajat ratu narednih 5 godina, život ti se svede na životarenje. Ne kažem da sad treba odmah rafal sasut u nekog, ali Bgm, ne treba ni prepuštat svoju teško stečenu imovinu nekom tek tako.
Pryda

#589 Re: Dozvola za oruzje

Post by Pryda »

KatarinaKosaca wrote:
Pryda wrote:Slazem se 100% sa ovim i sa prethodnim tvojim postom. Samo jedno pitanje, sta da se zapravo radi ako se desi nesto takvo? Ako zateknem majmuna u kuci sta da mu radim ? Da li je mene moja drzava imalo osigurala u vidu odbrane moje porodice i imovine?
Ja, mislim da ovo malo zavisi i od sudije i tumačenja samog zakona. Istažni ne gine, svakako, ali se sjećam one djevojke u kladionici na Ciglanama koja je pucala čak iz pištolja za kojeg nije imala dozvolu kad joj je ušao naoružan pljačkaš i oslobođena je.
Isto tako sam gledao na OBN-u neki karatista ubio golim rukama covjeka usao mu u kucu da pljacka naoruzan, zena i djeca tu i eno ga guli 10 godina u Zenici. A znam i za slucaj te djevojke, nije ona dobra s glavom, braniti tudju osiguranu imovinu je van svake pameti. Isto tako onaj covjek u posti na Kosevskom.
razonoda

#590 Re: Dozvola za oruzje

Post by razonoda »

Dozer wrote:
Pryda wrote:

Ne, drzava te nije osigurala bukvalno na bilo koji nacin.
Sta god da mu uradis - ides u zatvor, a on ce biti oslobodjen da se brani sa slobode. Naravno, ako ga nisi ohladio.
pa ,koja je procedura ZA PROMJENU ZAKONA??
Pryda

#591 Re: Dozvola za oruzje

Post by Pryda »

razonoda wrote:I u USA zakonu kaze--ako mozes pobjeci --uradi to, nije bas da mozes odmah pucati, No ,ako, upotrijebis oruzje, gledaj da ga ubijes. To praksa kaze ne zakon.
Ja mislim da kod nas nema ljudi takvog profila, prije bi rekao da kad ga upucas nece se usudit prici kuci na 500 metara vise nikad, a i lose nositi nekoga da dusi nikad ne znas sta ga je natjeralo da pljacka. Zato ga fino onesposobis (ako je moguce tako) noga ruka i cao, a ako nije zna se.
razonoda

#592 Re: Dozvola za oruzje

Post by razonoda »

Pryda wrote:
razonoda wrote:I u USA zakonu kaze--ako mozes pobjeci --uradi to, nije bas da mozes odmah pucati, No ,ako, upotrijebis oruzje, gledaj da ga ubijes. To praksa kaze ne zakon.
Ja mislim da kod nas nema ljudi takvog profila, prije bi rekao da kad ga upucas nece se usudit prici kuci na 500 metara vise nikad, a i lose nositi nekoga da dusi nikad ne znas sta ga je natjeralo da pljacka. Zato ga fino onesposobis (ako je moguce tako) noga ruka i cao, a ako nije zna se.
pa onda, NA SUDU NJEGOVA PROTIV TVOJE, praksa kaze bolje --mrtav.
mudrac2

#593 Re: Dozvola za oruzje

Post by mudrac2 »

zakon niko nikad neće promijeniti. Sve i ako neko pokuša javit će se tuce nekakvih ublehaških udruženja za ljudska prava da to ospori. Pa psi nas svakodnevno ujedaju godinama i nikom ništa, ne smiješ ni psa ustrijeliti. Dakle ja na to nebi računao.

Pištolj se smije upotrijebiti za odbranu života i tijela. Dakle ne za odbranu imovine pa makar i država izgorila. Neko je spomenuo sillovanje, po meni dotični se rahat može ohladiti.

I da, nikakav zakon ne traži da se bježi, odbrana je dozvoljena, ali eto neki kloc stavio da mora biti srazmjerna napadu, i to je početak i kraj naših problema.
TheMule

#594 Re: Dozvola za oruzje

Post by TheMule »

Ako je u pitanju odbrana zivota, bolje i 10 godina u Zenici, nego 2 metra ispod zemlje.

Ali ne bih podrzavo upotrebu oruzja da se zastiti imovina tipa auto, jer tako nesto samo moze dovesti do krvolocnijih i okorjelijih kriminalaca, kao u Americi. Kriminal je stvar socioekonomije i psihologije, i drzava treba da se nosi s time, ne pojedinci. Jak sistem je potreban, pocevsi od efikasnosti i profesionalnosti policije, pa do sudija, ostrih zakona, i naprednih kazneno-popravnih institucija. Kad kazem popravnih institucija, mislim bas popravnih, nesto kao u skandinavskim zemljama, gdje ce kriminalci, kad izadju, moci biti pozitivan faktor u zemlji, a ne da se vracaju starom zivotu.
insomnia78

#595 Re: Dozvola za oruzje

Post by insomnia78 »

Joj, sve ubica do ubice
:lol: :lol:
Dje ste vi prije ubijali i potezali :D

Ne racunajuci ove ratnike al prste savjeti tipa pucaj da ubijes, ko da je ubiti co'eka ko dobar dan
KatarinaKosaca

#596 Re: Dozvola za oruzje

Post by KatarinaKosaca »

insomnia78 wrote:Joj, sve ubica do ubice

Ne racunajuci ove ratnike al prste savjeti tipa pucaj da ubijes, ko da je ubiti co'eka ko dobar dan
Nisam pročitala da je netko napisao da bi hodao i ubijao. Nego , ako je situacija ili ti ili on, pametan se čovjek neće dvoumiti.
Međutim, i samo pucanje na streljani nekome skida stres, vježba reflekse, ukratko razvija vještinu. Ja sam danas imala tako težak dan, da bih sad, da imamo zatvorenu streljanu u Sarajevu, otišla i ispucala ... u metu. Nema tu ništa loše.
insomnia78

#597 Re: Dozvola za oruzje

Post by insomnia78 »

KatarinaKosaca wrote:
insomnia78 wrote:Joj, sve ubica do ubice

Nisam pročitala da je netko napisao da bi hodao i ubijao. Nego , ako je situacija ili ti ili on, pametan se čovjek neće dvoumiti.
Međutim, i samo pucanje na streljani nekome skida stres, vježba reflekse, ukratko razvija vještinu. Ja sam danas imala tako težak dan, da bih sad, da imamo zatvorenu streljanu u Sarajevu, otišla i ispucala ... u metu. Nema tu ništa loše.
Daleko od toga
Ali ne moze svako ubiti ba
Pustite djecije price
KatarinaKosaca

#598 Re: Dozvola za oruzje

Post by KatarinaKosaca »

insomnia78 wrote:Daleko od toga
Pustite djecije price
Naravno, ali ako braniš najdraže ,i ako ti neko zdravom pravom dira u to, nagon čini svoje. Osim toga, naša je murija toliko efikasna :-) :-) da te rahat može sjeckati dva sata da mu daš pin kartice :D dok dođu, čak i ako ih uspiješ pozvati. Oružje je odgovornost (legalno oružje), jer bilo šta da se desi u tvojoj mahali , prvo tebe provjeravaju. Ako se potučeš, oduzmu ti, ako napraviš bilo koje s***nje, isto, tako da je puno odgovornije to legalno imati, nego kaubojština koju imamo, uglavnom na bazi ilegalnog posjedovanja.
vivak

#599 Re: Dozvola za oruzje

Post by vivak »

insomnia78 wrote:
Daleko od toga
Pustite djecije price

Drukcije bi govorio da se svaki dan susreces sa takvim koji imaju pucu za nako-nek se nadje,ljudi su pod stresom,u depresiji a PTSP dere nemilice svakog treceg gradjanina. Dozvola se dobije lako,propise treba poostriti.
insomnia78

#600 Re: Dozvola za oruzje

Post by insomnia78 »

vivak wrote:
insomnia78 wrote:
Daleko od toga
Pustite djecije price

Drukcije bi govorio da se svaki dan susreces sa takvim koji imaju pucu za nako-nek se nadje,ljudi su pod stresom,u depresiji a PTSP dere nemilice svakog treceg gradjanina. Dozvola se dobije lako,propise treba poostriti.
Ubjedjen sam da je procenat debelo u korist onih koji nose oruzje bez dozvole
Treba poostriti kazne za posjedovanje a posebno upotrebu nelegalnog oruzja
Ljudi nosaju kalase, bombe...
Sve dok se pucanje u potkoljenice ne kvalifikuje kao pokusaj ubistva imacemo ovakvu situaciju
Post Reply