Dozvola za oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
TheFuriousOne

#326 Re: Dozvola za oruzje

Post by TheFuriousOne »

Da li je kod nas dozvoljena JHP pistoljska municija za obicne smrtnike i da li postoji u prodaji?
Dozer

#327 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Kod nas je zakon prilicno konfuzan, kao uostalom i sve ostalo, pa ne navodi nikakve specificne oznake mucinije, nego samo kaze da nije dozvoljena nikakva specijalna municija. Naravno, to sto su u svijetu HP, HS, SP i sl. sasvim normalne stvari i masovno se proizvode, kod nas se to sve smatra "specijalnom" municijom i nema je u slobodnoj prodaji.
A "specijalna" je zato sto oni koji kreiraju zakon uopste ne znaju sta znace sve ove kratice, a jos su manje vidjeli ova zrna uzivo.
Pa 95% policajaca kada vidi HS zrno gledaju ga kao da je ne znam ti sta...

Uostalom, zar nije dovoljan podatak da se AirSoft "oruzje", dakle igracke, kod nas u zakonu tretira kao pravo oruzje i za njega je potrebno ganjati dozvole jer "ispaljuje projektil". To sto je svaka prodavnica igracaka krcata igrackama koje ispaljuju identicne "projektile" kao i AirSoft replike, a prodaju se po 3-4-5 KM, nema nikakve veze. Naravno, postoje cak i evropska i svejetska takmicenja u AirSoft-u, ali - koga to ovdje zanima.

U Sloveniji i HR, recimo, hladno se udje u prodavnicu pruzja i bez ikakve papirologije se kupi AirSoft replika M16, MP5, M84, McMillana 12,7, ili bilo koja postojeca varijanta pistolja. Kod nas - nigdje veze s pamecu.
Repetitor

#328 Re: Dozvola za oruzje

Post by Repetitor »

Kad spomenu to oko oruzja i da se kao oruzje tretira sve ''sto ispaljuje projektil'',sjetih se necega,a ti si to vec objasnio kako je to u Bosni konfuzno.
Znaci uzmes onu cijevku i napravis onaj papirni fisek,kao djeca nekada i imas oruzje :lol: Jer kad puhnes ,ono ispali/izbaci projektil(papirni doduse) :lol: :lol:

Nazalost dole zakone kroje oni koji veze,ali bukvalno veze nemaju sa stvarnošću a još manje sa zakonima.
U drzavi gdje ja zivim,komotno udjes u bilo koju prodavnicu airsoft opreme(kad nju npr. spomenu) i kupiš sta ti volja.Bilo airsoft ili vazdusno oruzje(vazdusnu pusku npr). I glat prolazim kroz granicu susjedne drzave,i apsolutno me niko za to ne pita,sta,kako i odakle...
Dozer

#329 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Znam. U cijeloj Evropi je tako. Ali, BiH ionako nije u Evropi, nego je blize Marsu ili Jupiteru... :roll:
TheFuriousOne

#330 Re: Dozvola za oruzje

Post by TheFuriousOne »

Eh ovo za airsoft zaista nisam znao. A planirao sam kupiti jedan airsoft pistoljcic djeci da se igraju (zanima ih streljastvo). Znaci za sada su ograniceni na kineske igracke ;)
Dozer

#331 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Ako smijem predloziti - djeci ni pod razno kupovati i davati AirSoft, pogotovo jace varijante (npr. elektricne).

Ne znam jesi li to probao, ali sve AS replike su dovoljno jake da bez problema izbiju oko. Recimo, opalis iz AS replike pistolja u drvenu skolsku stolicu sa 7-8m, a ona "bezazlena" plasticna kuglica prodje kroz kartonsku metu i na naslonu stolice ostavi udubljenje duboko skoro 1mm.
ZmaJ-BiH

#332 Re: Dozvola za oruzje

Post by ZmaJ-BiH »

Da li se moze legalno kupiti i legalno posjedovati Praga??
Dozer

#333 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Moze, naravno. Pod uslovom da nadjes nekoga ko je prodaje. :lol:
TheFuriousOne

#334 Re: Dozvola za oruzje

Post by TheFuriousOne »

Dozer wrote:Ako smijem predloziti - djeci ni pod razno kupovati i davati AirSoft, pogotovo jace varijante (npr. elektricne).

Ne znam jesi li to probao, ali sve AS replike su dovoljno jake da bez problema izbiju oko. Recimo, opalis iz AS replike pistolja u drvenu skolsku stolicu sa 7-8m, a ona "bezazlena" plasticna kuglica prodje kroz kartonsku metu i na naslonu stolice ostavi udubljenje duboko skoro 1mm.
Dobro, sam sam kriv jer nisam objasnio ... ;)

Djeca su upoznata sa svim pravilima sigurnosti prilikom rukovanja oruzjem, ali ipak su samo djeca. Ovo naravno ne bi bila njihova igracka, nego bi mogli koristiti samo uz moje prisustvo. Već su pucali iz vazdusnog oruzja, ali mi je ovo ipak malo bezopasnije / primjerenije njihovom uzrastu. Ovo im dodje kao vid zabave. počinjemo sa crtanjem meta ;) a zavrsimo sa zbrajanjem rezultata.

Kao sto rekoh veliku paznju posvecujem sigurnosti, i ista pravila vaze i kada pucamo iz kineskih pistolja (igracke od 5 KM) i kada pucamo iz vazdusne puske. Tretiramo ga kao pravo oruzje, i tu nema zezanja. I na kraju, oci su uvijek zasticene. ;)

Ipak hvala na savjetima i brizi. Opreznosti nikad dovoljno.
kolloring

#335 Re: Dozvola za oruzje

Post by kolloring »

za ranije spomenuto poredjenje XD-a i CZ-a

CZ P-09 vs XDm 5.25

Dozer

#336 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Ovaj tester je los na vecim daljinama :D

A sto se pistolja tice, ovo su 2 nova modela s duzim cijevima i namijenjeni su oba za takmicenja. U sustini, ČZ je sa mene licno bolji i kvalitetniji pistolj, a radi DA obaraca bi trebao biti i precizniji. Medjutim, ČZ je malo tezi jer ima vise metala u izradi.
Ali, kada se sve stavi na vagu, i ukoliko nekome zaista ne treba pistolj za neke ober rezultate, onda je opet XDM bolja varijanta. Laksi i jeftiniji, a garancija na cijev im je ista.
blinker13

#337 Re: Dozvola za oruzje

Post by blinker13 »

RahatHurmašica wrote:
blinker13 wrote:
Dozer wrote:Koliko znam, rade k'o Doxa :)
Medjutim, kao i svaki pistolj, pravo stanje se nece vidjeti dok se ne ispali 1000-2000 metaka, po mogucnosti u realnim uslovima koji podrazumijevaju brzo pucanje bar 200-300 i sa izmjenama okvirova.
Ja sam ispucao nešto preko 2.000 kom svojim Steyrom M9A1 i mogu potvrditi da je super pištolj. Meni u ruci mnogo bolje leži nego Glock, XDM, HS ili Sig, a to su ovi koje sam probao. Napominjem svima da je ovo potpuno individualna stvar i da svakako probaju ležanje više različitih pištolja, jer svi imamo malu drugačiju ruku, pa je najbolje probati nekoliko modela dok ne nađete ono što vam najbolje leži. Čišćenje i rastavljanje Steyra je super lagano, a ja sam imao jednu zaglavu na strelištu do sada.

Stvar koja me kod Steyra oduševila od starta je nešto masivniji i teži kraj cijevi koji meni odgovara kod nišanjenja i drugog metka, jer smanjuje otklon od mete. Osim toga, trapezasti nišani su mi fenomenalni, ali se može desiti da se nekome i ne dopadnu, jer nisu standardni, iako po mom mišljenju jako olakšavaju nišanjenje. Da opet uzimam prvi pišolj, definitivno bih opet kupio isti ovaj.
šta se desilo, izbacivanje, punjenje, kapisla?
Izbacivanje :lol:
sabih05

#338 Re: Dozvola za oruzje

Post by sabih05 »

Sta mislite o Glock 19 4th generation?
Dozer

#339 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Identican G3, samo je doradjena povratna opruga i njen klip.
iceman ze

#340 Re: Dozvola za oruzje

Post by iceman ze »

Koristio oruzje skoro dvije dekade, i zbog personalnih razloga, odlucio sam se da ga prodam. Sada kada imam priliku odem u streljanu, uclanim se u klub i treniram iz gusta. Opsti je trend razoruzavanja civila u svijetu, ali to je vec neka druga tema. Zbog toga i jos nekih drugih razloga su sve tezi uslovi nabavke i posjedovanja oruzja, a ne samo neznanje zakonodavca.
Last edited by iceman ze on 17/11/2013 14:52, edited 1 time in total.
Cyrax

#341 Re: Dozvola za oruzje

Post by Cyrax »

sabih05 wrote:Sta mislite o Glock 19 4th generation?
Dovoljno je samo Glock da napises. Medju pistoljima je sto i T-34 (T-55) medju tenkovima. Jednostavno, pouzdano u po dana/noci i ruzno ko lopov. :D
mirzet87sa

#342 Re: Dozvola za oruzje

Post by mirzet87sa »

Kakva je sad procedura za vadjenje dozvole, koliko se ceka i sta je sve potrebno posjedovati ?
sabih05

#343 Re: Dozvola za oruzje

Post by sabih05 »

Cyrax wrote:
sabih05 wrote:Sta mislite o Glock 19 4th generation?
Dovoljno je samo Glock da napises. Medju pistoljima je sto i T-34 (T-55) medju tenkovima. Jednostavno, pouzdano u po dana/noci i ruzno ko lopov. :D
:)
RahatHurmašica

#344 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

blinker13 wrote:
Izbacivanje :lol:
bitno je da se razumijemo :D
RahatHurmašica

#345 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

Dozer wrote:Identican G3, samo je doradjena povratna opruga i njen klip.
i sa njom ima problema, koliko sam ja upratio na internetu...
RahatHurmašica

#346 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

mirzet87sa wrote:Kakva je sad procedura za vadjenje dozvole, koliko se ceka i sta je sve potrebno posjedovati ?
bitno je da nisi kažnjavan, čak ni prekršajno (saobraćaj se ne računa) i da možeš izvaditi ljekarsko.... i da imaš 1500-2000KM.
mirzet87sa

#347 Re: Dozvola za oruzje

Post by mirzet87sa »

RahatHurmašica wrote:
bitno je da nisi kažnjavan, čak ni prekršajno (saobraćaj se ne računa) i da možeš izvaditi ljekarsko.... i da imaš 1500-2000KM.
Nisam kaznjavan nikako, ljekarsko izvadit mogu uvijek.. koliko ukupno sve traje, da ne znas slucajno ?
RahatHurmašica

#348 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

ne znam, davno sam ja to izvadio. u taj vakat čekalo se dok se komisija sastane, oko mjesec dana. a kako je sada... :?
nookey

#349 Re: Dozvola za oruzje

Post by nookey »

mirzet87sa wrote:
RahatHurmašica wrote:
Nisam kaznjavan nikako, ljekarsko izvadit mogu uvijek.. koliko ukupno sve traje, da ne znas slucajno ?
Zavisi od opštine, ja sam u novom gradu čekao do oružnog lista skoro 9 mjeseci...
RahatHurmašica

#350 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

šta si sve morao platiti i koliko?
Post Reply