Dozvola za oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dilibus

#2526 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dilibus »

liyf wrote: 04/12/2025 09:01
Dilibus wrote: 04/12/2025 08:09
liyf wrote: 03/12/2025 21:29 jedna od stvari je glock performance trigger koji nisam nigdje ovdje nasao, a ima jos
Mozes veoma lako narucit online preformance trigger i doce ti postom, odneses oruzaru ili sam zamjenis.
Problem je ako zelis promjeniti cijev pistolja, navlaku, kuciste ili okidac koji ce promijeniti kategoriju oruzja, tipa da postane automatsko i slicno.
Za cijev, navlaku i kuciste moras trazit odobrenje od mupa.
Dilibus wrote: 04/12/2025 08:12 Mozes imati i red dot bez problema za pistolj, i opticki nisan ili red dot ako imas pusku. Ne moras biti clan lovackog drustva, mozes biti i clan sportskog streljaskog drustva nabavis sportsku pusku koje su samo poluautomatske (AK 47, AR15, SCAR itd...). Red dot isto narucis, dodje ti postom bez problema. Pazi ako ti glock nije MOS, moras koristit adaptere, navlaku ne smijes mijenjati bez odobrenja mupa.
E super. Nisam mislio nista od tog gore mijenjati, svakako je Glock i nema razloga da mijenjam bilo kakve interne komponente tako jednostavnog i funkcionalnog pistolja, jedino taj performance okidač koji je po meni jedna od najbitnijih modifikacija, a jeftina takodjer. Ako neko ima 5. generaciju preporucio bih

Planirao sam kupiti i red dot, nesto sam gledao ovdje i ima nekih finih opcija ali nisam siguran. Uglavnom, te komponente koje se same po sebi ne tretiraju kao vatreno oruzje/dodaci koji mijenjaju sistem oruzja mogu biti kupljeni iz vana bez problema i dostavljeni ovdje?
Glock je radni pistolj, za te pare odlican, pouzdan, jednostavan, lak za odrzavanje. Sve sto jednom prosjecnom korisniku treba. Tako je sto se tice raznoraznih dodataka slobodno mozes porucivati sve sto nema serijski broj na sebi bez problema. Cijev, navlaka i slicno ti treba dozvola mupa. Nadjes na netu sta ti se svidja, sta ti treba i porucis, kao da patike porucujes.
Dilibus

#2527 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dilibus »

sheikh wrote: 04/12/2025 09:02
Dilibus wrote: 04/12/2025 08:12
liyf wrote: 03/12/2025 20:19 Ma nisam mislio na optički nišan (iako mi je to glupost zakon, valjda je bolje da sam precizniji), mislio sam više na pištoljski red dot i to. Kako ide uvoz toga?
Mozes imati i red dot bez problema za pistolj, i opticki nisan ili red dot ako imas pusku. Ne moras biti clan lovackog drustva, mozes biti i clan sportskog streljaskog drustva nabavis sportsku pusku koje su samo poluautomatske (AK 47, AR15, SCAR itd...). Red dot isto narucis, dodje ti postom bez problema. Pazi ako ti glock nije MOS, moras koristit adaptere, navlaku ne smijes mijenjati bez odobrenja mupa.
jel se zezaš ti? da možeš nabaviti ak47 ili ar15 preko sportskog streljačkog društva :-) :-) :-)
bez uvrede, to je jurišno oružje, a ne sportsko. optika ne treba za sport ili lov, a pogotovo za hobi...
Ne zezam, naravno te puske u poluautomatskom izdanju, ne automatske. Dovoljno je da imas dozvolu recimo za pistolj, da si clan nekog sportskog streljackog drustva izlazis samo na polaganje za pusku i tjt, jednostavna procedura.Ne moras citavu proceduru ponovo prolazit kao za pistolj kad prvi put polazes. Naravno to nije puska s kojom mozes setati niti braniti se. To je puska koja sluzi iskljivo na streljani da se koristi, za takmicenja itd. Ali je mozes legalno posjedovati, drzati u kuci, prevoziti itd...Nisam nigdje rekao da je mozes upotrijebiti u samoodbrani i slicno. To da ti optika ne treba za lov i sport je apsurd. Ocito nisi nikad bio u lovu, niti sportski gadjao. Ukucaj na pik optika za pusku pa ces vidjeti.
zigson

#2528 Re: Dozvola za oruzje

Post by zigson »

liyf wrote: 03/12/2025 20:19 Ma nisam mislio na optički nišan (iako mi je to glupost zakon, valjda je bolje da sam precizniji), mislio sam više na pištoljski red dot i to. Kako ide uvoz toga?
Mozes imati i red dot bez problema za pistolj, i opticki nisan ili red dot ako imas pusku. Ne moras biti clan lovackog drustva, mozes biti i clan sportskog streljaskog drustva nabavis sportsku pusku koje su samo poluautomatske (AK 47, AR15, SCAR itd...). Red dot isto narucis, dodje ti postom bez problema. Pazi ako ti glock nije MOS, moras koristit adaptere, navlaku ne smijes mijenjati bez odobrenja mupa.
jel se zezaš ti? da možeš nabaviti ak47 ili ar15 preko sportskog streljačkog društva :-) :-) :-)
bez uvrede, to je jurišno oružje, a ne sportsko. optika ne treba za sport ili lov, a pogotovo za hobi...
Mozes poluautomatsko oboje nabaviti
liyf

#2529 Re: Dozvola za oruzje

Post by liyf »

Dilibus wrote: 04/12/2025 09:39
Dilibus wrote: 04/12/2025 08:09

Mozes veoma lako narucit online preformance trigger i doce ti postom, odneses oruzaru ili sam zamjenis.
Problem je ako zelis promjeniti cijev pistolja, navlaku, kuciste ili okidac koji ce promijeniti kategoriju oruzja, tipa da postane automatsko i slicno.
Za cijev, navlaku i kuciste moras trazit odobrenje od mupa.
Dilibus wrote: 04/12/2025 08:12 Mozes imati i red dot bez problema za pistolj, i opticki nisan ili red dot ako imas pusku. Ne moras biti clan lovackog drustva, mozes biti i clan sportskog streljaskog drustva nabavis sportsku pusku koje su samo poluautomatske (AK 47, AR15, SCAR itd...). Red dot isto narucis, dodje ti postom bez problema. Pazi ako ti glock nije MOS, moras koristit adaptere, navlaku ne smijes mijenjati bez odobrenja mupa.
E super. Nisam mislio nista od tog gore mijenjati, svakako je Glock i nema razloga da mijenjam bilo kakve interne komponente tako jednostavnog i funkcionalnog pistolja, jedino taj performance okidač koji je po meni jedna od najbitnijih modifikacija, a jeftina takodjer. Ako neko ima 5. generaciju preporucio bih

Planirao sam kupiti i red dot, nesto sam gledao ovdje i ima nekih finih opcija ali nisam siguran. Uglavnom, te komponente koje se same po sebi ne tretiraju kao vatreno oruzje/dodaci koji mijenjaju sistem oruzja mogu biti kupljeni iz vana bez problema i dostavljeni ovdje?
Glock je radni pistolj, za te pare odlican, pouzdan, jednostavan, lak za odrzavanje. Sve sto jednom prosjecnom korisniku treba. Tako je sto se tice raznoraznih dodataka slobodno mozes porucivati sve sto nema serijski broj na sebi bez problema. Cijev, navlaka i slicno ti treba dozvola mupa. Nadjes na netu sta ti se svidja, sta ti treba i porucis, kao da patike porucujes.
Hvala ti osrca :kiss: :kiss: :kiss:

Ma i ja sam kontao samo lampa, red dot i eto taj performance okidac
zigson

#2530 Re: Dozvola za oruzje

Post by zigson »

Samo zipa racunaj i carinu
Dilibus

#2531 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dilibus »

liyf wrote: 04/12/2025 09:49
Dilibus wrote: 04/12/2025 09:39

Hvala ti osrca :kiss: :kiss: :kiss:

Ma i ja sam kontao samo lampa, red dot i eto taj performance okidac
Nema na cemu :D Imas i na oruzje.net dobri ponuda, sto novih sto polovnih ako ti se ne dadne narucivati iz vana. Takodjer sve poznatije prodavnice kod nas imaju profil na toj stranici.
Dilibus

#2532 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dilibus »

zigson wrote: 04/12/2025 09:57 Samo zipa racunaj i carinu
Ako je preko 300KM, kao i za sve.
nookey

#2533 Re: Dozvola za oruzje

Post by nookey »

Zna li iko sta ce se mijenjati u ovom novom zakonu o oruzju KS?
hali gali halid

#2534 Re: Dozvola za oruzje

Post by hali gali halid »

Zna li se šta?
Dozer

#2535 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Dilibus wrote: 04/12/2025 09:43

Ne zezam, naravno te puske u poluautomatskom izdanju, ne automatske. Dovoljno je da imas dozvolu recimo za pistolj, da si clan nekog sportskog streljackog drustva izlazis samo na polaganje za pusku i tjt, jednostavna procedura.Ne moras citavu proceduru ponovo prolazit kao za pistolj kad prvi put polazes. Naravno to nije puska s kojom mozes setati niti braniti se. To je puska koja sluzi iskljivo na streljani da se koristi, za takmicenja itd. Ali je mozes legalno posjedovati, drzati u kuci, prevoziti itd...Nisam nigdje rekao da je mozes upotrijebiti u samoodbrani i slicno. To da ti optika ne treba za lov i sport je apsurd. Ocito nisi nikad bio u lovu, niti sportski gadjao. Ukucaj na pik optika za pusku pa ces vidjeti.
:-D
Zasto se ne moze u lov do npr. 200m bez optike, ili sportski do 100-150m?
liyf

#2536 Re: Dozvola za oruzje

Post by liyf »

Dozer wrote: 10/01/2026 09:09

zato sto rizikujes los pogodak i dodanu stetu zivotinji. Lov je regulisan tako da se sto manje stete napravi, zato se ne gadja glava npr
Dozer

#2537 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

liyf wrote: 10/01/2026 14:04 zato sto rizikujes los pogodak i dodanu stetu zivotinji. Lov je regulisan tako da se sto manje stete napravi, zato se ne gadja glava npr
A optika garantuje precizan i cist pogodak, s najmanje stete? Kako se mjeri ta "steta" na zivotinji? I od cega zavisi?
Dilibus

#2538 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dilibus »

Dozer wrote: 10/01/2026 09:09

A ko je rekao da ne moze?
liyf

#2539 Re: Dozvola za oruzje

Post by liyf »

Dozer wrote: 10/01/2026 19:20
liyf wrote: 10/01/2026 14:04 zato sto rizikujes los pogodak i dodanu stetu zivotinji. Lov je regulisan tako da se sto manje stete napravi, zato se ne gadja glava npr
A optika garantuje precizan i cist pogodak, s najmanje stete? Kako se mjeri ta "steta" na zivotinji? I od cega zavisi?
Jesil namjerno glup
zigson

#2540 Re: Dozvola za oruzje

Post by zigson »

liyf wrote: 10/01/2026 21:51
Jesil namjerno glup
Pitas covjeka koji balistiku i dalekometno gadjanje zna kao ja carape obuci, jel namjerno glup
liyf

#2541 Re: Dozvola za oruzje

Post by liyf »

zigson wrote: 11/01/2026 00:40
Jesil namjerno glup
Pitas covjeka koji balistiku i dalekometno gadjanje zna kao ja carape obuci, jel namjerno glup
druze nije tesko shvatiti da zumirana slika = preciznije gadjanje, najjednostavnije objasnjeno, nije do mene sto je do natezanja
Dozer

#2542 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Jesil namjerno glup
Slucajno. Samo pitam. Po tvojoj prici, puska puca sama. Ako ima optiku...ih...nema fule.

Klasicna prica novopecenih "profesionalaca". Koja ti je najveca daljina s mehanickim nisanima, a koja s optikom, na kojoj si pogadjao tacno ono sto si nanisanio? Kojim oruzjem i municijom?
Ne ocekujem iskren odgovor, naravno. Pitam 'nako.

P.S. Zumiranja slike nije automatski = preciznije gadjanje. Gomila je faktora tu vezanih za vrstu optike.
Last edited by Dozer on 11/01/2026 22:40, edited 1 time in total.
liyf

#2543 Re: Dozvola za oruzje

Post by liyf »

Dozer wrote: 11/01/2026 01:49
Jesil namjerno glup
Slucajno. Samo pitam. Po tvojoj prici, puska puca sama. Ako ima optiku...ih...nema fule.

Klasicna prica novopecenih "profesionalaca". Koja ti je najveca daljina s mehanickim nisanima, a koja s optikom, na kojoj si pogadjao tacno ono sto si nanisanio? Kojim oruzjem i municijom?
Ne ocekujem iskren odgovor, naravno. Pitam 'nako.

P.S. Zumirana slike nije automatski = preciznije gadjanje. Gomila je faktora tu vezanih za vrstu optike.
Nije to moja prica druze, ako cemo vec pricati sta neko misli onda bi trebali biti malo ozbiljniji, ne ponasati se kao djeca. Ako si polozio lovacki ispit od tebe se ocekuje da znas gadjati.
Dozer

#2544 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

OK. A nisam polagao lovacki ispit.

Edit: Vidi...polaganje vozackog ispita ne znaci da neko zna i voziti. Naucio je osnove, a cesto ni to, i to je to.

Isto je i s lovackim ispitom, i generalno obukama/ispitima za sticanje mogucnosti za nabavku oruzja.
Vjeruj mi na rijec, 90% ljudi koji zavrse te ispite nemaju pojma o pucanju. Kada kazem "pucanje", tu ne mislim na povlacenje obaraca i pogadjanje mete 50x50cm na 10-20-50-100m, nego na kompletan proces i tehniku pucanja.

Recimo, ogromna vecina ljudi ne zna ni najosnovnije stvari, tipa - koliko oslonaca treba imati puska. Ili nacin povlacenja obaraca.
Da ne pricamo dalje...

Ljudi na internetu nadju specifikacije oruzja, nastrebaju to, i onda kao nesto znaju. Istina je da nemaju pojma. I to se redovno vidi na strelistu.

Nije mi namjera omalovazavati nikoga, da se odmah zna.
nookey

#2545 Re: Dozvola za oruzje

Post by nookey »

Promijenjen zakon o oružju u KS, ponovo je važenje ljekarskog 5 godina. Šta sad mi kojima recimo ističe za 3 godine onih deset jel moramo sad ići vaditi novi ljekarski ili čekamo istek pa nam onda važi 5? Jel se neko raspitivao?
drug_profi

#2546 Re: Dozvola za oruzje

Post by drug_profi »

Važi dokle ti važi. Novo će imati novi rok važenja.
nookey

#2547 Re: Dozvola za oruzje

Post by nookey »

drug_profi wrote: 07/05/2026 11:09 Važi dokle ti važi. Novo će imati novi rok važenja.
Hvala
Post Reply