Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
-
lajkujMe
#1 Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
Ponukan porastom kriminala i ne adekvatnog kaznjavnja to jest slabosti policije i sudstva u rijesavanju tog problema, i opceg gradjanskog misljenja u BIH o oruzju i zakonima o krivicnim dijelima zelim da pokrenem ovu temu, zasebnu od teme o oruzju.
Naime usljed sve vecih kriminalnih djela kao sto su oruzane pljacke pumpi, granapa, banaka i slicno koji dosta puta prodju nekaznjeno, cak iako pronadju i dokazu kriminalce za ovo oni prodju poprilicno nekaznjeno.
Sve vise je i ulicnih napada na obicne ljude opet ili policija i ne radi nista ili sudovi jednostavno nisu dorasli poslu.
Prema sadasnjem zakonu o samoodbrani u samoj biti je zabranjeno da ista uradis povodom toga, cak iako ti je sopstveni zivot u pitanju, ako uradis nesto u vecini slucajeva ispade da je zrtva kriminalac a kriminalac zrtva.
Po meni, jedno od najosnovijih prava covjeka je pravo na zivot i samodbranu istoga svim mogucim sredstvima.
Pa me zanima sta mislite o tome da se gradjani angazuju putem lobiranja i peticija da se kao prvo krivicni zakon promjeni u zastitu obicnog covjeka a kao drugo da se zakon o oruzju drasticno liberizuje tako da svako ko je dusevno i moralan spreman lagano dobije i ima isto pravo da ga koristi u slucaju samoodbrane zivotne ili zdravstvene i zastite licne imovine bez da ima strah od progona zakona u tom slucaju.
Da li je to uopste moguce sto se tice zakonskog okvira i sta bi mogle biti pozitivne i negativne stvari oko toga.
Naime usljed sve vecih kriminalnih djela kao sto su oruzane pljacke pumpi, granapa, banaka i slicno koji dosta puta prodju nekaznjeno, cak iako pronadju i dokazu kriminalce za ovo oni prodju poprilicno nekaznjeno.
Sve vise je i ulicnih napada na obicne ljude opet ili policija i ne radi nista ili sudovi jednostavno nisu dorasli poslu.
Prema sadasnjem zakonu o samoodbrani u samoj biti je zabranjeno da ista uradis povodom toga, cak iako ti je sopstveni zivot u pitanju, ako uradis nesto u vecini slucajeva ispade da je zrtva kriminalac a kriminalac zrtva.
Po meni, jedno od najosnovijih prava covjeka je pravo na zivot i samodbranu istoga svim mogucim sredstvima.
Pa me zanima sta mislite o tome da se gradjani angazuju putem lobiranja i peticija da se kao prvo krivicni zakon promjeni u zastitu obicnog covjeka a kao drugo da se zakon o oruzju drasticno liberizuje tako da svako ko je dusevno i moralan spreman lagano dobije i ima isto pravo da ga koristi u slucaju samoodbrane zivotne ili zdravstvene i zastite licne imovine bez da ima strah od progona zakona u tom slucaju.
Da li je to uopste moguce sto se tice zakonskog okvira i sta bi mogle biti pozitivne i negativne stvari oko toga.
- agnostic_front
#2 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Da li ova riječ "liberizacija" znači isto što i "liberalizacija"?
Kako god, nije na odmet da se citira Clint Eastwood:
"I have a very strict gun control policy: if there's a gun around, I want to be in control of it."
Kriminalci ionako ne poštuju zakon, tako da bi obični ljudi trebali imati pravo na samoodbranu.
Kako god, nije na odmet da se citira Clint Eastwood:
"I have a very strict gun control policy: if there's a gun around, I want to be in control of it."
Kriminalci ionako ne poštuju zakon, tako da bi obični ljudi trebali imati pravo na samoodbranu.
-
TheMule
#3 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Pravi put je jako sudstvo, zakon, i policija.
Treba na tom raditi svim mogucim silama. Sto se tice oruzja, jednom kad se ode tim putem, tesko se vratiti. Moguce je da bude ko u Americi, svake hefte neka skola napadnuta, djeca pobijena u obdanistu, neki ludjak napo preduzece, itd itd.
Treba na tom raditi svim mogucim silama. Sto se tice oruzja, jednom kad se ode tim putem, tesko se vratiti. Moguce je da bude ko u Americi, svake hefte neka skola napadnuta, djeca pobijena u obdanistu, neki ludjak napo preduzece, itd itd.
-
lajkujMe
#4 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Nemozes nas porediti sa Amerikom, glavni razlog za takve stvari u Americi je ne uredjenost zakona o oruzju na njenoj teretoriji, u jednoj saveznoj drzavi ti i ne treba dozvola za oruzje pa mozes kupiti automat a u drugoj moras proci rigorozne psiholoske provjere i policijske istraznje radnje.TheMule wrote:Pravi put je jako sudstvo, zakon, i policija.
Zbog toga njihovi ludjaci odu u npr Teksas uzmu tamo arsenal i odu u svoju rodnu grudu da pobiju naroda.
Takodjer vrlo mali procenat ljudi je toliko lud da to uradi, u Americi je to poprilicno cesto jer imaju 300 miliona stanovnika tako da ima dosta ludaka.
Ako bi se kod nas uspjelo zakonski na drzavnom nivou ovo regulisati, npr kao dobivanje pasosa, jedinstvena baza podataka, za dozvolu uradis ljekarski pregled i malu obuku za opasnosti i nacin koristenja oruzja, i naravno policijsko uvjerenje da prije nisi bio kaznjavan za bilo sta, dobijes dozvolu za nosenje oruzja i stom dozvolom kupis sebi neko vatreno oruzje ili vise njih.
Nosenje pa cak i otvoreno nosenje bi ja dopustio.
U neku ruku to kod nas sve vec postoji ali procedure su ogromne i poprilicno dugotrajne a ne dobije je svako + treba ti valjan razlog za to oruzje ne mozes reci eto nako mi treba za svaki slucaj.
- Gojeni H
#5 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Podrzavam.
Gradjanin mora imati pravo na odbranu sebe, svoje porodice i imovine.
Gradjanin mora imati pravo na odbranu sebe, svoje porodice i imovine.
- Gojeni H
#6 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Mi smo imali slucajeve kao u Americi, a navodno imamo veoma striktne zakone o nabavci oruzja.TheMule wrote:Pravi put je jako sudstvo, zakon, i policija.
http://www.nezavisne.com/novosti/hronik ... 23979.html
Izlaz su liberalni zakoni o nabavci oruzja i izuzetno strogi i precizni zakoni o odbrani zivota i imovine.
- Ramzess Veliki
#7 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Moje mišljenje je da treba mijenjati zakon o korištenju i upotrebi vatrrenog oružja. Svaki građanin mora imati neosporivo pravo na odbranu sebe i svoje imovine. Bez takvog zakona kriminalcima se daje velika mogućnost za skoro nesmetanu hajdučiju.
- plucna mahramica
#8 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
A izvini, prije nego dignes bunu, mogao si malo da istrazis... Ko ti je rekao da se na ovaj nacin ne moze dobiti dozvola?lajkujMe wrote:
Ako bi se kod nas uspjelo zakonski na drzavnom nivou ovo regulisati, npr kao dobivanje pasosa, jedinstvena baza podataka, za dozvolu uradis ljekarski pregled i malu obuku za opasnosti i nacin koristenja oruzja, i naravno policijsko uvjerenje da prije nisi bio kaznjavan za bilo sta, dobijes dozvolu za nosenje oruzja i stom dozvolom kupis sebi neko vatreno oruzje ili vise njih.
-
lajkujMe
#9 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Znam ja dobro da se moze dobiti, ali ima tu nekoliko problema, kao prva citava procedura moze trajati nekoliko mjeseci ili cak duze, vrlo je skupa meni se cini, inspektor policije obilazi tvoj komsiluk raspitujuci se o tebi, moras imati valjani razlog za oruzje i nakon svega toga sanse da ces dobiti dozvolu su ravne nuli, i opet nakon svega toga budes li u samoodbrani upucao nekog iz tog pistolja budes optuzen za ubistvo bez predumisljaja ili pokusaj ubistva s teskim tjelesnim povredama itd itd. Teskoca dobijanja dozvole i da u biti ne smijes koristi to oruzje u nikakvim okolnostima odbija ljude koji misle da im treba oruzje za samoodbranu na divljem jugoistoku zvanom BIHplucna mahramica wrote:A izvini, prije nego dignes bunu, mogao si malo da istrazis... Ko ti je rekao da se na ovaj nacin ne moze dobiti dozvola?lajkujMe wrote:
- plucna mahramica
#10 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Pa nije bas tako. Prvo, sto ce ti oruzje ako nemas da platis 200KM za dozvolu, kako ces onda kupiti oruzje uopste? Drugo, meni je sasvim opravdano da se ceka neko vrijeme, da se raspituju o tebi (cak mi je ovo puno kvalitetnija informacija od psihologa kojeg mozes prevariti i potkupiti). Trece, ako nekoga ubijes u samoodbrani, dobrog advokata i nemas brige, jedino je stvar u tome da mozes ubiti nekoga u krajnjoj nuzdi, a ne zato sto se 'osjecas' ugrozeno pa ce vjestak da uradi svoj posao, mada si najebo ako nemas neutralnih svjedoka.
Definitivno se slazem da treba promijeniti ovaj dio kada se moze upotrijebiti oruzje, ali s druge strane, ako ste samo vas dvoje bili, i ti ga ubijes, kako dokazati da je bila samoodbrana? To je skakljiva stvar pravo... Jedini nacin da funkcionise je da, kao u Americi, imas pravo da branis svoj posjed. Ti moras dokazati da je on tebe htio ubiti trenutak prije nego si ti njega ubio, sto ima logike, jel.
Sto se tice brzine dobivanja dozvole i to, ne znam sta ocekujes, ima puno bitnijih stvari koje ne funkcionisu u ovoj drzavi da bi to doslo na red. Ja sam cekao mozda mjesec dana na svoju dozvolu, citava procedura je trajala dva mjeseca... nista strasno.
Definitivno se slazem da treba promijeniti ovaj dio kada se moze upotrijebiti oruzje, ali s druge strane, ako ste samo vas dvoje bili, i ti ga ubijes, kako dokazati da je bila samoodbrana? To je skakljiva stvar pravo... Jedini nacin da funkcionise je da, kao u Americi, imas pravo da branis svoj posjed. Ti moras dokazati da je on tebe htio ubiti trenutak prije nego si ti njega ubio, sto ima logike, jel.
Sto se tice brzine dobivanja dozvole i to, ne znam sta ocekujes, ima puno bitnijih stvari koje ne funkcionisu u ovoj drzavi da bi to doslo na red. Ja sam cekao mozda mjesec dana na svoju dozvolu, citava procedura je trajala dva mjeseca... nista strasno.
- braca
#11 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Primjera radi, hipotetcki, sjedis u svome automobilu sa legalnim oruzjem u krilu (pistolj, revolver), na zadnjem sjedistu je tvoje dijete, na semaforu ti otvara vrata kriminalac-pljackas sa uperenim pistoljem sa ciljem da ti otme auto, ti si bio brzi i upucas ga u cilju zastite prije svega djeteta, a nakon toga i imovne, kriminalac rikne, a ti direktno u zatvor u - Zenicu! Jer, nije tvoje da pucas, tu je policija da to rjesava, a to sto ce mi odvesti dijete sa autom (iako je cilj bilo samo razbojnistvo da ti na semaforu mazne BMW ili neku drugu skupu vozilicu), to je takodjer problem policije koji ona treba da rjesava. Mozda bi i rijesila, vjerovatno i bi, ali ja NEMAM VREMENA da to cekam, dijete je u pitanju.
Da, meni kao urednom gradjninu koji nije sklon kriminalu TREBA policija, ali policija koja radi svoj posao, a pored toga sam svakako za relaksiranje (sto bi rekao Dodik) zakonskih sankcija prema onima koji su upotrijebili legalno oruzje u ocitoj namjeri da se odbrane i zastite od napada koji je ocito nastupio PRIJE potezanja i upotrebe oruzja, znaci, nema predumisljaja, nego ocita samoodbrana.
Omogucavanjem liberalnije upotrebe oruzja u smislu zakonskih sankcija, kao i laksim dobivanjem legalnog oruzja (dozvole), siguran sam da bi se stopa kriminala drasticno smanjila, jer vise ni kriminalac ne bi bio siguran ko ce ga roknuti i da li ce.
Apsolutno sam za ove gore pobrojane opcije "relaksiranijih" zakonskih sankcija u slucaju upotrebe oruzja pri samoodbrani, kao i za lakse dobijanje dozvola za oruzje, no ko nas male na malom forumu benda za ista, ali eto da kazemo sta mislimo i kakvi su stavovi, ko zna, mozda se nesto i "zakotrlja".
P.S.
Da li znate da po aktualnom zakonu, ako imate legalno oruzje koje je recimo pohranjeno u sefu u stanu/kuci, a (hipoteticki) napadne vas registrirani narkoman dok ste u setnji sa zenom i djecom, vi ste (hipoteticki) jaci od narkomana i odbranite se primjenom fizicke sile, ali obzirom da je doslo do narusavanja javnog reda i mira - ovdje nije bitno ko je poceo kazneno djelo (fizicki napad), a ko se je branio, policija odmah vrsi oduzimanje legalnog pistolja koji nije bio sa vama u trenutku napada vec je bio - kako sam rekao - u sefu u vasem stanu/kuci. Elem, pistolj se oduzima do daljnje sudske odluke. Svako narusavanje javnog reda i mira, bez obzira ko je napadnut, a ko se je branio, oduzima se legalno oruzje, bez obzira sto nije bilo koristeno i sto se je nalazilo kilometrima udaljeno od mjesta sukoba sa kriminogenim elementom.
Svasta u Bozijoj basti.
Da, meni kao urednom gradjninu koji nije sklon kriminalu TREBA policija, ali policija koja radi svoj posao, a pored toga sam svakako za relaksiranje (sto bi rekao Dodik) zakonskih sankcija prema onima koji su upotrijebili legalno oruzje u ocitoj namjeri da se odbrane i zastite od napada koji je ocito nastupio PRIJE potezanja i upotrebe oruzja, znaci, nema predumisljaja, nego ocita samoodbrana.
Omogucavanjem liberalnije upotrebe oruzja u smislu zakonskih sankcija, kao i laksim dobivanjem legalnog oruzja (dozvole), siguran sam da bi se stopa kriminala drasticno smanjila, jer vise ni kriminalac ne bi bio siguran ko ce ga roknuti i da li ce.
Apsolutno sam za ove gore pobrojane opcije "relaksiranijih" zakonskih sankcija u slucaju upotrebe oruzja pri samoodbrani, kao i za lakse dobijanje dozvola za oruzje, no ko nas male na malom forumu benda za ista, ali eto da kazemo sta mislimo i kakvi su stavovi, ko zna, mozda se nesto i "zakotrlja".
P.S.
Da li znate da po aktualnom zakonu, ako imate legalno oruzje koje je recimo pohranjeno u sefu u stanu/kuci, a (hipoteticki) napadne vas registrirani narkoman dok ste u setnji sa zenom i djecom, vi ste (hipoteticki) jaci od narkomana i odbranite se primjenom fizicke sile, ali obzirom da je doslo do narusavanja javnog reda i mira - ovdje nije bitno ko je poceo kazneno djelo (fizicki napad), a ko se je branio, policija odmah vrsi oduzimanje legalnog pistolja koji nije bio sa vama u trenutku napada vec je bio - kako sam rekao - u sefu u vasem stanu/kuci. Elem, pistolj se oduzima do daljnje sudske odluke. Svako narusavanje javnog reda i mira, bez obzira ko je napadnut, a ko se je branio, oduzima se legalno oruzje, bez obzira sto nije bilo koristeno i sto se je nalazilo kilometrima udaljeno od mjesta sukoba sa kriminogenim elementom.
Svasta u Bozijoj basti.
- Capsicum
#12 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Zbog ocigledne nesposobnosti drzave da zastiti svoje gradjane, 100% se slazem da treba:
1. Olaksati uvjete za nabavku oruzja za samoodbranu. Znaci poluautomatsko oruzje, kratke cijevi. Hocu da kazem da iz ovoga treba iskljuciti kojekakve automatske puske i sl. oruzje. Znaci smanjiti ili ukinuti porez na takvo oruzje; olaksati i ubrzati proceduru za dobijanje dozvola za oruzje (npr. svi punoljetni gradjani koji nisu krivicno kaznjavani, nisu registrovani alkoholicari ili uzivaoci opojnih droga, nisu registrovani kao mentalno bolesni, moraju uz popunjen obrazac i predocenje licne karte, u roku od 7 dana dobiti dozvolu za kupovinu oruzja). Prodavnice oruzja prodaju svakom gradjaninu oruzje uz predocenje lične karte, dozvole i ostavljanja otiska prsta (kao dodatna sigurnost). Obuka za rukovanje se obavezno izvodi na licu mjesta u samoj prodavnici (da ne bi bilo bespotrebnih nesreca nestrucnim rukovanjem), pod nadzorom ovlastene osobe.
2. Izmjeniti zakone tako da covjek u samoodbrani i odbrani svoje porodice i imovine, moze bez sankcija pucati na, raniti ili ubiti napadaca bez krivicnih sankcija.
Ova druga stavka je daleko bitnija od prve, jer dzaba ti oruzje, ako ces sutra zbog branjenja vlastite porodice od kriminalaca zavrsiti na robiji...
1. Olaksati uvjete za nabavku oruzja za samoodbranu. Znaci poluautomatsko oruzje, kratke cijevi. Hocu da kazem da iz ovoga treba iskljuciti kojekakve automatske puske i sl. oruzje. Znaci smanjiti ili ukinuti porez na takvo oruzje; olaksati i ubrzati proceduru za dobijanje dozvola za oruzje (npr. svi punoljetni gradjani koji nisu krivicno kaznjavani, nisu registrovani alkoholicari ili uzivaoci opojnih droga, nisu registrovani kao mentalno bolesni, moraju uz popunjen obrazac i predocenje licne karte, u roku od 7 dana dobiti dozvolu za kupovinu oruzja). Prodavnice oruzja prodaju svakom gradjaninu oruzje uz predocenje lične karte, dozvole i ostavljanja otiska prsta (kao dodatna sigurnost). Obuka za rukovanje se obavezno izvodi na licu mjesta u samoj prodavnici (da ne bi bilo bespotrebnih nesreca nestrucnim rukovanjem), pod nadzorom ovlastene osobe.
2. Izmjeniti zakone tako da covjek u samoodbrani i odbrani svoje porodice i imovine, moze bez sankcija pucati na, raniti ili ubiti napadaca bez krivicnih sankcija.
Ova druga stavka je daleko bitnija od prve, jer dzaba ti oruzje, ako ces sutra zbog branjenja vlastite porodice od kriminalaca zavrsiti na robiji...
- madner
#13 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Brate, ako ti neko sa pistoljem prijeti imas pravo da ga roknes i niti ces u Zenicu, niti ces imati problem. Isto tako, ako te neko napadne na ulici, to nije tuca nego napad.
No ukoliko ti neko obija auto i ti sa prozora ispalis 30 metaka i uz to ranis nekog slucajnog prolaznika, imas problem. Ako se u kafani redovno tuces i lete pepeljare, mozda i nije strasno da ti uzmu stoljpi.
No ukoliko ti neko obija auto i ti sa prozora ispalis 30 metaka i uz to ranis nekog slucajnog prolaznika, imas problem. Ako se u kafani redovno tuces i lete pepeljare, mozda i nije strasno da ti uzmu stoljpi.
-
kosava
#14 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Ma dje to svake sedmice ?TheMule wrote:Pravi put je jako sudstvo, zakon, i policija.
Imas vecu sansu da ubodes 7 na lotu nego da pogines u masovnoj ili bilo kakvoj drugoj pucnjavi ako nezivis u getu ili se nebavis prodajom droge ili sl . kriminalnim radnjama ,
- Gojeni H
#15 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Ne znam da li je zakon skoro mijenjan ali onaj stari je bio apsurda.
Cisto da ljudi imaju predstavu ...
Neko se pojavi u vasem stanu/kuci u 2 sata poslije ponoci. Iako imate legalno oruzje, ne mozete ga upotrijebiti do trenutka dok lopov direktno ne napadne vas ili clana porodice.
Ovo je samo jedan primjer, a ovakvih je ogroman broj, na zalost.
Dobija se utisak da je zakon pravljen primarno radi zastite kriminalaca, a ne postenog gradjanina koji zeli da odbrani sebe, porodicu i kucu.
Cisto da ljudi imaju predstavu ...
Neko se pojavi u vasem stanu/kuci u 2 sata poslije ponoci. Iako imate legalno oruzje, ne mozete ga upotrijebiti do trenutka dok lopov direktno ne napadne vas ili clana porodice.
Ovo je samo jedan primjer, a ovakvih je ogroman broj, na zalost.
Dobija se utisak da je zakon pravljen primarno radi zastite kriminalaca, a ne postenog gradjanina koji zeli da odbrani sebe, porodicu i kucu.
- Dozer
#16 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Da, tako nekako.
Ja sam ovdje vrlo striktan, i precizan naravno.
Privatna svojina, a u to se ubraja i vlastiti zivot, jeste privatna svojima i ona treba i mora biti zasticena svim razpolozivim sredstvima.
Na primjer, zateknem lika ili likove u svojoj privatnoj kuci/stanu/autu, ili mi pokusaju uci u bilo sta od nabrojanoga dok sam ja tu, ili neki clan porodice - ja bih ga/ih hladno izbusio, da ne trepnem.
Razlog: To je moja privatna svojina i bez moje dozvole tu ne moze biti niko. Dodatni razlog za usmrcivanje - s obzirom na nase zakone, ne pada mi na pamaet da ih ranjavam i onda cekam da se oporave i vrate da se svete na mojoj porodici i meni. Odmah ohladim, i vozdra. Takve cu odlezati bez ikakvih problema, sto se kaze - na jednoj trepavici, ali je svakako upitno i da li bih lezao, jer na sudu prvo sve treba dokazati.
Privatna svojina, a u to se ubraja i vlastiti zivot, jeste privatna svojima i ona treba i mora biti zasticena svim razpolozivim sredstvima.
Na primjer, zateknem lika ili likove u svojoj privatnoj kuci/stanu/autu, ili mi pokusaju uci u bilo sta od nabrojanoga dok sam ja tu, ili neki clan porodice - ja bih ga/ih hladno izbusio, da ne trepnem.
Razlog: To je moja privatna svojina i bez moje dozvole tu ne moze biti niko. Dodatni razlog za usmrcivanje - s obzirom na nase zakone, ne pada mi na pamaet da ih ranjavam i onda cekam da se oporave i vrate da se svete na mojoj porodici i meni. Odmah ohladim, i vozdra. Takve cu odlezati bez ikakvih problema, sto se kaze - na jednoj trepavici, ali je svakako upitno i da li bih lezao, jer na sudu prvo sve treba dokazati.
- Gojeni H
#17 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Jos mi je veci apsurd nabavka duge cijevi u ovoj zemlji.
Prije nekih 10-ak godina, odem u policiju i kazem im da zelim da nabavim sacmaricu i/ili lovacki karabin.
Ne moze. Moram da budem clan lovackog drustva
pa da mi oni daju nekakvo odobrenje.
Ne zelim da ubijam zivotinje, ne zelim da pijem brlju uz "ulovljeno" jagnje s intelektualcima, ali ne ... ne mogu da dobijem dozvolu.
Zelim da imam sacmaricu radi zastite, volim oruzje, nabavio bih i poluautomatske puske, ali koliko znam jos uvijek je to skoro nemoguce.
Kriminalci ionako ne traze dozvole, a nama se sprjecava legalna nabavka oruzja. Jebes pamet.
Prije nekih 10-ak godina, odem u policiju i kazem im da zelim da nabavim sacmaricu i/ili lovacki karabin.
Ne moze. Moram da budem clan lovackog drustva
Ne zelim da ubijam zivotinje, ne zelim da pijem brlju uz "ulovljeno" jagnje s intelektualcima, ali ne ... ne mogu da dobijem dozvolu.
Zelim da imam sacmaricu radi zastite, volim oruzje, nabavio bih i poluautomatske puske, ali koliko znam jos uvijek je to skoro nemoguce.
Kriminalci ionako ne traze dozvole, a nama se sprjecava legalna nabavka oruzja. Jebes pamet.
-
archi_a
#18 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Zamislite da zakon dopusti zastitu privatne svojine (ono, zatekao si lopova u vlastitom dvoristu ili stanu) ??? Pa kakvih bi tu manipulacija bilo, majko draga. Kakvi smo mi Bosnje, to bi bilo, rokni lika bilo gdje, pa ga prenesi u dvoriste. Organizacije i ideje, toga kod nas ima koliko ti dusa hoce......
Salim se. Covjek ne moze da bude pametan, sta da se uradi.... Uglavnom, mislim da dolazi vrijeme da ni lopovi nece prezati od toga da ti upadnu u stan dok si ti jos unutra. Jednostavno ce ti razvaljivati vrata i napadati i tebe i porodicu. Ne znam, na sta ce sve ovo izaci, Boga pitaj.....
Salim se. Covjek ne moze da bude pametan, sta da se uradi.... Uglavnom, mislim da dolazi vrijeme da ni lopovi nece prezati od toga da ti upadnu u stan dok si ti jos unutra. Jednostavno ce ti razvaljivati vrata i napadati i tebe i porodicu. Ne znam, na sta ce sve ovo izaci, Boga pitaj.....
Last edited by archi_a on 03/02/2014 11:12, edited 1 time in total.
-
kosava
#19 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Dje bolan mozes kupiti automat u radnji tek tako , dozvola za automat se ceka 6 mjeseci u prosjeku a ovih dana i 13 mjeseci , u kojoj drzavi to prolazis psiholoske provjere i policijiske istrazne radnje , boli kurac policiju u Americi za necijim pistoljem ili puskom , nema nabavinih dozvola nema ni dozvola za drzanje u nekim drzavama kao u Kaliforniji moras proci 16 sati obuke da bi dobio dozvolu za nosenje , u vecini drzava vlada pravilo "mora izdati " znaci nesmije te odbiti da ti izda dozvolu za nosenje , otvoreno nosenje je dozvoljeno svagdje osim NYC , a neke drzave uopste nemaju dozvole za skriveno nosenje niti za otvoreno nosenje nego je drzavinim ustavom dozvoljeno da ga nosis kako hoces i gdje hoces .lajkujMe wrote:Nemozes nas porediti sa Amerikom, glavni razlog za takve stvari u Americi je ne uredjenost zakona o oruzju na njenoj teretoriji, u jednoj saveznoj drzavi ti i ne treba dozvola za oruzje pa mozes kupiti automat a u drugoj moras proci rigorozne psiholoske provjere i policijske istraznje radnje.TheMule wrote:Pravi put je jako sudstvo, zakon, i policija.
Zbog toga njihovi ludjaci odu u npr Teksas uzmu tamo arsenal i odu u svoju rodnu grudu da pobiju naroda.
Takodjer vrlo mali procenat ljudi je toliko lud da to uradi, u Americi je to poprilicno cesto jer imaju 300 miliona stanovnika tako da ima dosta ludaka.
Nosenje pa cak i otvoreno nosenje bi ja dopustio.
U neku ruku to kod nas sve vec postoji ali procedure su ogromne i poprilicno dugotrajne a ne dobije je svako + treba ti valjan razlog za to oruzje ne mozes reci eto nako mi treba za svaki slucaj.
Posjedovanje oruzija u Americi je Ustavno Pravo i pravo da posjedujes i nosis oruzije se stice rodjenjem a Ustav stiti to pravo od napada drzave posto je Ustavno Pravo onda se nemoze uvesti nikakvi testovi jer nije privilegija kao kod nas u Bosni i u cijelom svijetu nego Ustavno Pravo .
Provjera je standardna preko FBI/DOJ/ NCIC i traje 5 minuta , jer NCIC provjeri osobu kroz vise baza podataka istovremeno .
Niti mozes otici u Texas i kupiti gomilu oruzija i ponjeti ga sa sobom , nego oruzije iz prodavnice u Texasu koje tek kupujes kada prodjes NCIC provjeru , prodavnica salje u prodavnicu oruzija u tvojoj drzavi i tek kada tu ponovo prodjes provjeru kroz NCIC preuzimas svoje oruzije , ako je tvoje oruzije ili kapacitet magazina ogranicen tada ti se oruzije nemoze prodati a ako je kapacitiet sanzera ,okvira ogranicene onda ti se da zamjenski ili ako nema zamjenskog dobijes oruzije sa odstranjenim magazinom /okvirom pa kupuj legalan u svojoj drzavi , nemozes legalno kupiti oruzije ni od privatnog lica ako nezivite u istoj drzavi a ako kupis ili dobijes ko poklon , to je jedno krivicno dijelo ako preneses takvo oruzije preko state line ( drzavinih granica ) onda si pocinio savezno krivicno djelo i mozes zavrsiti u zatvoru 10 godina i to finom federalnom da djelis celiju sa Charles Manson-om .
Texas nema uopste liberalan zakon o oruziju bez obzira sta si cuo najliberlnije zakone o oruziju imaju Vermont, Maine , New Hampshire , Alaska znas sta je zajednicko za prvo nabrojane tri drzave ? Da su drzave sa najnizom stopom kriminala i najsigrunije za zivjeti a to je najnaourzaniji dio na Zemaljskoj kugli vise oruzije nego u Avganistanu , Iraku , Jemenu i Srbiji zajedno oko 10 komada po glavi stanovinka
Last edited by kosava on 03/02/2014 11:20, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#20 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Defintivino ZA liberalizaciju nabavke i nošenja oružija svim fizički i psihički sposbim punoljetnim građanima za potrebe samoodbrane.
Čak šta više trgovcima bi uveo obaveznu obuku za pravilno i brzo korištenje vatrenog oružija u slučaju napada kao i obavezu da ga svaka radnja ima. Za privatnu imovinu ne treba ni govoriti.
Čak šta više trgovcima bi uveo obaveznu obuku za pravilno i brzo korištenje vatrenog oružija u slučaju napada kao i obavezu da ga svaka radnja ima. Za privatnu imovinu ne treba ni govoriti.
-
kosava
#21 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Gojeni da si se uclanio do sada bi i odradio pripravnicki i polozio lovacki i kupi par pusaka mozda i postao predsjednik LD a poslije nesto nemas vremena da ides u hajkeGojeni H wrote:Jos mi je veci apsurd nabavka duge cijevi u ovoj zemlji.
Ne moze. Moram da budem clan lovackog drustvapa da mi oni daju nekakvo odobrenje.
-
kosava
#22 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Dozer wrote:Da, tako nekako.
Dozer nas narod ko da zive u Engleskoj pa im policijiske kamere montirane u spavace sobe
-
sokkia
#23 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
primjer:
covjek ima lovacku pušku legalno ali je zbog šumske krađe odležao 2 mjeseca i puška mu je trajno oduzeta-ima li to logike.
covjek ima lovacku pušku legalno ali je zbog šumske krađe odležao 2 mjeseca i puška mu je trajno oduzeta-ima li to logike.
- madner
#24 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Ima logike, covjek koji krade sumu i ima pusku je opasniji od covjeka koji krade sumu.
-
kosava
#25 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Ima , jer je kriminalac cuj eto on doso isjeko neciju sumu i eto on je posten gradjaninsokkia wrote:primjer: