Donacija municije za Irak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Drinski

#1 Donacija municije za Irak

Post by Drinski »

Vjerovatno ste već čuli.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-ce-i ... /141128081

Ne ulazim uopće u vanjskopolitička opredijeljenja vlasti u BIH, međutim, sjećam se doba kada smo kupovali metak po 1 KM/komadu.
Da li se to olako zaboravlja?
I uopće, da li je BIH dovoljno bogata da nekome nesto poklanja a Irak dovoljno siromasan da to ne može kupiti?
alanx

#2 Re: Donacija municije za Irak

Post by alanx »

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić kaže kako je Ministarstvo odbrane uputilo prijedlog Predsjedništvu BiH da odobri doniranje municije Vladi Republike Iran, a što bi pomoglo u borbi protiv terorista IDIL-a.

Radi se, kaže ministar, o dijelu viškova municije koje se BiH svakako mora riješiti, što se uglavnom čini uništavanjem proteklih godina.

"Na taj način bismo smanjili ukupne količine viškova i dali svoj doprinos u borbi protiv IDIL-a i globalnog terorizma. Predložena sredstva za donaciju su meci 7,62x54 milimetra i to 15.000.000 komada i meci KVP DŠK 14,5 milimetara i to 400.000 komada", pojasnio je ministar.
Iran ili Irak?
Walther

#3 Re: Donacija municije za Irak

Post by Walther »

alanx wrote:
Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić kaže kako je Ministarstvo odbrane uputilo prijedlog Predsjedništvu BiH da odobri doniranje municije Vladi Republike Iran, a što bi pomoglo u borbi protiv terorista IDIL-a.

Radi se, kaže ministar, o dijelu viškova municije koje se BiH svakako mora riješiti, što se uglavnom čini uništavanjem proteklih godina.

"Na taj način bismo smanjili ukupne količine viškova i dali svoj doprinos u borbi protiv IDIL-a i globalnog terorizma. Predložena sredstva za donaciju su meci 7,62x54 milimetra i to 15.000.000 komada i meci KVP DŠK 14,5 milimetara i to 400.000 komada", pojasnio je ministar.
Iran ili Irak?
što bi pomoglo u borbi protiv terorista IDIL-a

? :?

da se donira zbog troskova unistenja jos nekako prodje (iako se takva municija moze prodati al ok) ali da ce to pomoci u borbi Iranu koji generalno nema veze sa IDILom :?
Last edited by Walther on 01/12/2014 09:33, edited 1 time in total.
mali_balon

#4 Re: Donacija municije za Irak

Post by mali_balon »

Irak Iran Irak Iran sve je to isto ne budi sitnicav
Drvosjeca iz Dejcica

#5 Re: Donacija municije za Irak

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ako će se uništiti kao što se navodi u tekstu onda bolje donirati a mislim da je ovo sve u dogovoru sa USA. Nemam ništa protiv.
Drugo, danas u F.BiH postoje ozbiljni i respektabilni kapaciteti za proizvodnju municije tako da vjerujem da danas imamo dovoljno municije.
staxx

#6 Re: Donacija municije za Irak

Post by staxx »

Not good... ovo bi trbealo zakopati negdje u sumi zlu ne trebalo...
da ne bude ne do Bog sutra opet puski iz kovine visoko od vodovodnih cijevi... e moj napačeni bošnjo
Streptokok

#7 Re: Donacija municije za Irak

Post by Streptokok »

[.
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 18:36, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#8 Re: Donacija municije za Irak

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Streptokok wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ako će se uništiti kao što se navodi u tekstu onda bolje donirati a mislim da je ovo sve u dogovoru sa USA. Nemam ništa protiv.
Drugo, danas u F.BiH postoje ozbiljni i respektabilni kapaciteti za proizvodnju municije tako da vjerujem da danas imamo dovoljno municije.
te kapacitete smo i onda imali pa nije bilo dovoljno municije. a tu je i pitanje zaliha repromaterijala, baruta posebno, jel koliko znam NE proizvodimo ga.
Nismo, ti kapaciteti su bili u rukama JNA koja je ostavila neispravne mašine, bilo je dosta sabotaža i tehnologija je bila drugačija. Falilo je i kadra. Drugi problem tada je bilo dobavljanje sirovina. Treći problem je bilo doturanje te municije recimo Sarajevu, Bihaću, Srebrenici s obzirom da su bili u okruženju.

Danas je ta sva proizvodnja u našim rukama, od nabavke sirovina do gotovog proizvoda. Jedan "Igman Konjic" će ti napraviti kakvu želiš municiju, 5.56, 7.62, 7.9...itd. Unis Ginex Goržde pravi od malokalibarskog do protuavionske municije, raketne projektile, ručne granate...itd. Danas je to jedna vrlo ozbiljna industrija. :)

P.S Ima tu još firmi, Binas Bugojno, Pretis Sarajevo, Zrak Sarajevo, Pobjeda Goražde.
prog321

#9 Re: Donacija municije za Irak

Post by prog321 »

Streptokok wrote:
te kapacitete smo i onda imali pa nije bilo dovoljno municije. a tu je i pitanje zaliha repromaterijala, baruta posebno, jel koliko znam NE proizvodimo ga.
Da smo imali 15 % kapaciteta koje sad imamo, danas bi se glavni ulaz u Banjaluku zvala ulica Zelenih Beretki,. :-D
Drinski

#10 Re: Donacija municije za Irak

Post by Drinski »

A zasto to ne prodaju Iračanima/Irancima ili kome već?
sema911s

#11 Re: Donacija municije za Irak

Post by sema911s »

Drinski wrote:A zasto to ne prodaju Iračanima/Irancima ili kome već?
das im sada staru municiju gratis nek to ispucaju i eto ti njih kod nas za par mjeseci hoce jos,., i tada ima das neku postenu cijenu
walter kurtz

#12 Re: Donacija municije za Irak

Post by walter kurtz »

ako ce barem jedan kozojebac nastradati od metka iz BiH isplatilo se ;-)
Walther

#13 Re: Donacija municije za Irak

Post by Walther »

walter kurtz wrote:ako ce barem jedan kozojebac nastradati od metka iz BiH isplatilo se ;-)
prije da ce oni dobiti ovu municiju od Amerikanaca jer je i invazija kozojeba pocela sa hrvatskom opremom (preko Amerikanaca)
House

#14 Re: Donacija municije za Irak

Post by House »

ja bi donirao ISIL-u :D

Kurde hraniti municijom koji zajedno sa ćifutima podržavaju granatiranje Palestine? :oops:
VCorp

#15 Re: Donacija municije za Irak

Post by VCorp »

Prodati kome god treba, prodavale su velike sile i kada su drugi nas ubijali. Sve za pare. Ali donacije ne trebamo davati, fakticki bi mi postali nova meta mržnje tih kozojeba na Bliskom Istoku i jos plus kad dodamo broj govana kod nas zaluđenih s tim njihovim klerofašizmom i ubijanjem samo bi sebi stvorili probleme. Još nam samo fali da neka majmunčina tipa Mevlid napravi neku novu pizdariju pa da mediji budu fokusirani na nas. Zasad su fokusirani na stanje u Srbiji tako da se mi ne trebamo mijesati u te pizdarije.

Hoces oruzje, daj pare. Nemas para, umri. Tako je meni bilo u rovu četiri godine.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Donacija municije za Irak

Post by Truba »

kakve bolan donacije
sve treba naplaćivati
Fact

#17 Re: Donacija municije za Irak

Post by Fact »

al čuj ove priče ala Njemačka

kao imamo mi razvijenu industriju,nije problem naštancat ako bude trebalo

ja ba,kad može švabo smanjivati postojeću vojnu tehniku i tražit manje narudžbe od prvotno planiranih,možemo se i mi razbacivati municijom

ha imaju oni jaku industriju,ha imamo mi jaku industriju

možda smo mi i zeru jači :thumbup:
drndalo

#18 Re: Donacija municije za Irak

Post by drndalo »

Kauc-ratnici, sta mai u Gelsenkirchen-u? Vjerovatno se radi o nekoj turi koja na skladistu ne moze stajati jos dugo, pa bi se morala unistavati uskoro... U tom slucaju, posto je to sigurno dogovor koji ne moze ici bez amera, treba i donirati, jer se to onda "prebije" negdje drugo...

Mnogo eklatantniji primjer toga je ono sto ameri rade, doniraju nam UH-1 helikoptere, ali im to platimo s kamatom kroz dijelove i odrzavanje...
__Phoenix__

#19 Re: Donacija municije za Irak

Post by __Phoenix__ »

Dok radnici Pretisa i njihove porodice umiru od gladi, neko se našao pametan DONIRATI!
drndalo

#20 Re: Donacija municije za Irak

Post by drndalo »

Hoce li radnici Pretisa platiti unistavanje istih, ako im je rok zaista pri kraju...? A svaka municija ima mirnodopski rok...

S druge strane, municija koja izadje iz skladista, stvara mjesto za novu municiju, novu municiju neko mora proizvesti, neko ce je i platiti... Nije to bas tako crno-bijelo...
__Phoenix__

#21 Re: Donacija municije za Irak

Post by __Phoenix__ »

Nisu radnici krivi za loše poslovanje kompanije.
drndalo

#22 Re: Donacija municije za Irak

Post by drndalo »

Slazem se, upravo zato i kazem:
drndalo wrote: S druge strane, municija koja izadje iz skladista, stvara mjesto za novu municiju, novu municiju neko mora proizvesti, neko ce je i platiti... Nije to bas tako crno-bijelo...
Ta municija je nekada proizvedena, placena... Neke plate su se od nje dobile... Ko je kasnije sta pokrao, radnicima na zalost ne pomaze... Oni svakako nemaju vise nikakve veze s tom municijom, oni su je nekada "naplatili" Min. odbrane, i ono sada raspolaze istim, a donirace ako im se politicki naredi, od "znaseveckoga"...
__Phoenix__

#23 Re: Donacija municije za Irak

Post by __Phoenix__ »

Otkud znamo da je to municija plaćena? Ako se nešto može donirati na korištenje, može se i prodati po kakvoj takvoj cijeni, suština je u tome da namjenska industrija i radnici trpe a neko se rasipa.
drndalo

#24 Re: Donacija municije za Irak

Post by drndalo »

Drzavno ministarstvo, drzavna firma... Nikad nikome nista nisu platili...? Ajd se umij malo hladnom vodom, i reci mi odakle su radnici dobijali platu kada su je dobijali...? S Marsa i njihove trece oslobodilacke brigade, ako drzava nije placala ???
__Phoenix__

#25 Re: Donacija municije za Irak

Post by __Phoenix__ »

Prvi bataljon, druge oslobodilačke zapravo.
Post Reply