Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Keiko

#26 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Keiko »

astala_vistala wrote:Korisnikk

Da se ogradim,batinu kao vid prevaspitanja djece odobravam sipka,prut,kais,bome i oklagija ono sto ti je pri ruci :D

ali da napravim invalida od djeteta ne,i naravno da roditelj treba voditi racuna i imati limit u nacinu provodjena tih kaznenih mjera,jer ako je tvoje dijete logicno da ga najvise volis i da mu najbolje stvari zelis..pogresno si ti mene protumacio da ponovim ne odobravam izivljavanje nad djecom jer to je vec psihicki poremecaj,ja ovde pricam o vragolastim klincima i pubertetlijama kojima se samo batinom moze stati u kraj ali da ta batina ne proizvede neku ozlijedu ili poremecaj,ali ti si si me izbacio iz cipa kad si indirektno poceo benavit o pravima i slicno sto na uvoze evropa preko dijaspore..
Znaci, ti bi svoje mlatio sipkom ili oklagijom od prevelike ljubavi? Znaci li to da bi svojoj vlastitoj kceri danas sutra rekao 'mora da si zasluzila' kad ti dodje isprebijana i modra jer joj je momku ili muzu iz ko zna kojeg razloga 'pukao film'?

Izvini, ali tvije izjave upucuju na upravo suprotno od tvoje tvrdnje da si i pored batina ipak normalan.
Zokipfc

#27 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Zokipfc »

Da se ogradim,batinu kao vid prevaspitanja djece odobravam sipka,prut,kais,bome i oklagija ono sto ti je pri ruci :D

ali da napravim invalida od djeteta ne,i naravno da roditelj treba voditi racuna i imati limit u nacinu provodjena tih kaznenih mjera,jer ako je tvoje dijete logicno da ga najvise volis i da mu najbolje stvari zelis..pogresno si ti mene protumacio da ponovim ne odobravam izivljavanje nad djecom jer to je vec psihicki poremecaj,ja ovde pricam o vragolastim klincima i pubertetlijama kojima se samo batinom moze stati u kraj ali da ta batina ne proizvede neku ozlijedu ili poremecaj,ali ti si si me izbacio iz cipa kad si indirektno poceo benavit o pravima i slicno sto na uvoze evropa preko dijaspore..
didiz2 wrote: Al kako zivjeti s tim da te majka rodena vrijeda,cini te da se osjecas lose,udara te krvnicki dok ne padnes u nesvijest (situacija koja se desiila sinoc)
Jesi li ti citao uvodni post ili si dosao ovdje da predajes krkansku pedagogiju?
didiz2

#28 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by didiz2 »

Kao što sam i u prvom postu navela, namjera mi nije bila da od sebe pravim žrtvu ili da dobijam sažaljenje.. Ova tema mi je,sama od sebe, ogroman kliše i da,sama u nekoj mjeri podržavam onu staru "batina je iz raja izasla". Osim toga svima se desi da iz huje,ljutnje nista drugo ne preostaje nego pući šamar. Al ne do te mjere da svoju 16-godisnju kcerku udaras krvnicki,nekontrolisano i jedini razgovori koji vodis sa njom su oni formali,dok vase prijateljice pricaju o putovanjima i izlascima sa mamama,tatama i sl. Da mi fali nesta,da sam uskracena za hranu,vodu,krov nad glavom bez razmisljanja bih poduzela "mjere" al ovako, stvarno nemam hrabrosti.
da sam pokusala razgovorom rijesiti vise puta,naravno da jesam. ali sam davno odustala kad sam vidjela da to ne pije vode i da stvari cak jos gore postaju .Ako nista,drago mi je i lakse se osjecam kada vidim da nisam jedina koja prolazi / je prolazila kroz isto i zahvaljujem jos jednom svima koji su nasli vremena da odgovore :)
Zokipfc

#29 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Zokipfc »

Da nemas neku tetku/strinu sa kojom bi mogla razgovarati?
Keiko

#30 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Keiko »

didiz2 wrote:Kao što sam i u prvom postu navela, namjera mi nije bila da od sebe pravim žrtvu ili da dobijam sažaljenje.. Ova tema mi je,sama od sebe, ogroman kliše i da,sama u nekoj mjeri podržavam onu staru "batina je iz raja izasla". Osim toga svima se desi da iz huje,ljutnje nista drugo ne preostaje nego pući šamar. Al ne do te mjere da svoju 16-godisnju kcerku udaras krvnicki,nekontrolisano i jedini razgovori koji vodis sa njom su oni formali,dok vase prijateljice pricaju o putovanjima i izlascima sa mamama,tatama i sl. Da mi fali nesta,da sam uskracena za hranu,vodu,krov nad glavom bez razmisljanja bih poduzela "mjere" al ovako, stvarno nemam hrabrosti.
da sam pokusala razgovorom rijesiti vise puta,naravno da jesam. ali sam davno odustala kad sam vidjela da to ne pije vode i da stvari cak jos gore postaju .Ako nista,drago mi je i lakse se osjecam kada vidim da nisam jedina koja prolazi / je prolazila kroz isto i zahvaljujem jos jednom svima koji su nasli vremena da odgovore :)
Batina nije iz raja izasla, u to budi sigurna. Ne kontam zasto si i pisala na forumu ako smatras da ti nista ne fali osim sto te ponekad mlate dok ne padnes u nesvijest :roll: . Ti si vec stekla mentalitet zrtve i ako razgovor i korekcija u ponasanju nisu urodili plodom a ti neces da se obratis nadleznim institucijama zbog srama, tebi pomoci nema. Sto se mene tice, Smajo (ubijeni cetverogodisnjak iz Hadzica) se ne smije ponoviti, a ti kako hoces.
nasa

#31 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by nasa »

didiz2 wrote:Malo nejasasan naziv teme al nakon malog uvoda nadam se da ce vam biti jasnije..
Imam 16 godina i naravno kao i svaki 'tinejder' dolazi do mnogih nesuglasica kad je u pitanju porodica,narocito roditelji,još preciznije majka.Svjesna sam da je ovo doba bahatog ponasanja,svadanja,'odgovaranja' i sl. Al mene zanima do koje granice je prihvatljivo trpiti zlostavljanje? naravno kad kazem zlostavljanje ne mislim samo na ono fizickog tipa nego i psihickog. Ne zelim da me pogresno shvatite,ne pokusavam sebe predstaviti kao slabu i ne trazim sazaljenje,jako voilm svoje roditelje i posutjem ih. Al kako zivjeti s tim da te majka rodena vrijeda,cini te da se osjecas lose,udara te krvnicki dok ne padnes u nesvijest (situacija koja se desiila sinoc) urkatko,mislila je da sam joj uzela neke pare iz novcanika i kada sam se vratila kuci cekalo me udaranje glave od pod,sutanje,udaranje pesnicama i sl dok iz neizmoglosti nisam pala u nesvijest..Otac mi je usao u sobu polio me vodom,cekao da dodem sebi,ugasio svjetlo i izasao iz sobe. Priznajem da ja cesto znam biti bezobrazna,bahata, da se desi da ne uradim kucne obaveze al mene psihicki unistava sto se to meni desava iz noci u noc,a sutra dan u skolu,medu drustvo moram doci kao da se nista nije dogodilo...
kako izaci na kraj da su vam 'vasi' malo..agresivniji jel to normalno,da li treba reci nekome?pedagogu,psihologu? samo zelim vase misljenje :)
Najbolje da popricas s nekim u porodici u koga imas povjerenja ili u skoli s pedagogom ili psihologom, mislim da je to dobra ideja da ih zamolis da eventualno poricaju s tvojim roditeljima...
P308

#32 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by P308 »

Keiko wrote:

Znaci, ti bi svoje mlatio sipkom ili oklagijom od prevelike ljubavi? Znaci li to da bi svojoj vlastitoj kceri danas sutra rekao 'mora da si zasluzila' kad ti dodje isprebijana i modra jer joj je momku ili muzu iz ko zna kojeg razloga 'pukao film'?

Izvini, ali tvije izjave upucuju na upravo suprotno od tvoje tvrdnje da si i pored batina ipak normalan.
:thumbup:
Cherry-Cherry

#33 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Cherry-Cherry »

didiz2 wrote:Kao što sam i u prvom postu navela, namjera mi nije bila da od sebe pravim žrtvu ili da dobijam sažaljenje.. Ova tema mi je,sama od sebe, ogroman kliše i da,sama u nekoj mjeri podržavam onu staru "batina je iz raja izasla". Osim toga svima se desi da iz huje,ljutnje nista drugo ne preostaje nego pući šamar. Al ne do te mjere da svoju 16-godisnju kcerku udaras krvnicki,nekontrolisano i jedini razgovori koji vodis sa njom su oni formali,dok vase prijateljice pricaju o putovanjima i izlascima sa mamama,tatama i sl. Da mi fali nesta,da sam uskracena za hranu,vodu,krov nad glavom bez razmisljanja bih poduzela "mjere" al ovako, stvarno nemam hrabrosti.
Klasično razmišljanje žrtve.
Ne, nije batina iz raja izašla i niko nema pravo da te udara, posebno ne tako jako da padneš u nesvijest. Nema veze šta si uradila i koji je povod bio.
Santi

#34 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Santi »

Ako su te tukli toliko da si izgubila svest, to nije za obraćanje tetkama i strinama već policiji ili barem školskom psihologu. Često decu roditelji tuku na Balkanu ali zna se granica. Tvoji ne znaju, zato treba neko da im objasni. Shvataš da tvoji greše i to je korak broj jedan a korak broj dva treba biti da im pomogneš da shvate da im je ponašanje neprihvatljivo. Tome služe policija, centri za socijalni rad, školski psiholozi itd. Oni su tu da im pomognu da dođu na pravi put. A nadležni će tvojoj porodici pomoći samo ako im neko stavi do znanja da problem postoji - to je tvoje ne samo pravo već OBAVEZA. Prema sebi i prema tvojim roditeljima. Ti jesi mlada ali ne toliko da ne znaš kada se neko ponaša nenormalno i da ne shvataš da takvo ponašanje ne šteti samo tebi već i njima.
Ako ti padne na pamet da te neki momak može spasiti, veruj mi da ćeš pogrešiti i pokajati se jer ljudi su nepredvidljivi. Ovo je tvoj problem i moraš ga sama rešiti a budi svesna da se problem može rešiti - obrati se nadležnim institucijama ili ćeš svojim roditeljima zauvek zamerati a sebe ćeš mrzeti jer si pristala biti žrtva. Nemoj da misliš da će se problem rešiti sam od sebe, to se nikad ne dešava, oni svoj problem u glavi moraju rešiti a ti, ako si pametna i hrabra kao što mi se čini da jesi, možeš im pomoći u tome. Kamo sreće da više tinejdžera ima hrabrosti da reaguje na takve stvari, živeli bi u mnogo boljem svetu.
suspect_zero

#35 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by suspect_zero »

Džaba se palite :oops: trol tema......ovako ne piše neko ko ima 16 godina, stil pisanja je malo ''napredniji'' :mrgreen:
gnjev

#36 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by gnjev »

Upisi karate
KPNCTNJAH

#37 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by KPNCTNJAH »

Postavi negdje kameru i snimaj ih sljedeci put kad te budu udarali, a onda ih ucjenjuj... sretno

Edit:
Onda nabavi drugu kameru da snimas batine koje ces dobiti kad kazes da si ih snimala, jer ce tu ideju o ucjeni ili prijavljivanju htjeti izbiti iz tebe na sve moguce nacine... poslije toga ih drzis u saci...
red evil

#38 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by red evil »

Podržavam batine ali kao vid vaspitanja, kao što kažu ko se ne poboja taj se i ne postidi. Ali ne mislim sad da uzmeš bejzbol palicu i da prebieš dijete na mrtvo ime, te je već psihički poremečaj, kao što je riječ ovdje. Znam da današnja djeca rade sve i svašta, pa i sam sam u neku ruku dijete.
amiliana

#39 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by amiliana »

Imala sam slican slucaj kao i ti. Samo sto mene nisu tukli ali za uzvrat morala sam svaki dan da trpim svadje i prepirke koje se na kraju rezultovale razvodom mojih roditelja. Imam sestru tvojih godina koja je u pubertetu i slicno se ponasa kao i ti ,i njoj je bilo jednako tesko da sve to trpi kao i meni. Rekla si da si primjetila problem u komunikaciji sa drugima, ja bih ti predlozila da se obratis psihologu ili socijalnom radniku u skoli,i ne treba nicega da te bude strah jer ako nastavis to da trpis samo ces ti nastradati i otici i dublji ponor. Jer ako ne poduzmes nesto,odrazit ce se na tebe i imati ces problema za koje si i sama rekla da se vec naziru. Pokusaj porazgovarati sa strucnom osobom, ona ce znati kako ti pomoci i
pristupiti.A roditelji ako su i malo pri sebi znat ce sta rade od svog djeteta. Izvini ali meni to nije normalno.
Cherry-Cherry

#40 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Cherry-Cherry »

Ja u sve ovo ne mogu da povjerujem.
Ovo je ništa, šta se sve dešava. Moj drug je radio u Centru za socijalni rad, pričao mi je takve stvari, za koje sam ja mislila da se ne dešavaju kod nas, već tamo negdje na zapadu, na filmovima...
Imala sam komšinicu, koja je svoje dijete znala bukvalno šutati po ulici, baci ga na asfalt i skače po njemu i šuta ga, a on leži u lokvi krvi. Srećom, izvukao se.
amiliana

#41 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by amiliana »

Cherry-Cherry wrote:
Ovo je ništa, šta se sve dešava. Moj drug je radio u Centru za socijalni rad, pričao mi je takve stvari, za koje sam ja mislila da se ne dešavaju kod nas, već tamo negdje na zapadu, na filmovima...
Imala sam komšinicu, koja je svoje dijete znala bukvalno šutati po ulici, baci ga na asfalt i skače po njemu i šuta ga, a on leži u lokvi krvi. Srećom, izvukao se.
:shock: :shock:
didiz2

#42 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by didiz2 »

Viđaš li se sa roditeljima tokom dana?
Izlaziš li navečer?
U koliko sati se vraćaš kući?
Da,otac mi radi i on je nemocan tu koliko i ja jer je vec dugi niz godina u losim odnosima sa majkom i on se bukvalno nista ne pita. Radi koliko moze,kad ima posla..dode kuci izatvori se u sobu. Mamu vidam svaki dan,jer ne radi i vecinu dana provodi tako sto cuva sestrino dijete staro 2 godine, sa mnom nema nikakve komunikacjie,sve cisto sluzbeno..
Izlaim,pored toga sto idem u skolu,mozda jedno sedmicno a i to ako ona ne pravi nekih problema jer je paranoicna i nema u mene povjerenja "nema ti nigdje ici da ja moram razmisljati s kim si,gdje si i sta radis", a kuci se vracam u 10 sati...
nije rijetko da se desi da zakasnim kuci po 20,30 minuta, da zaboravim raspremiti sobu,uraditi kucne poslove, ili da procita na mobitelu ili facebooku neku poruku od 'momka' i onda poludi (ne podnosi kad imam muske prijatelje a da ne pricam o momku ) i onda kao da ne mogu da je prepoznam vise,kao da nije ista osoba kao sto je u toku dana ili pred drugim ljudima.. Udaranje je postalo stvarno brutalno,nepodnosljivo.. i ponavljam, nije mi toliko do boli koliko mi je sto sutradan ne mogu ostalim ljudima u oci pogledati jer mi je muka da se pretvaram da je sve u redu kada nije..
Što se tice sestre ona je udata i ne doticu je bas situacije koje se desavaju u kuci. Samo ostavi i dode po dijete.
kontaktirala sam preko emaila skoslu pedagogicu i sutra,ili narednih dana,bih trebala navratiti do njenog ureda
Cherry-Cherry

#43 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Cherry-Cherry »

nije rijetko da se desi da zakasnim kuci po 20,30 minuta, da zaboravim raspremiti sobu,uraditi kucne poslove, ili da procita na mobitelu ili facebooku neku poruku od 'momka' i onda poludi (ne podnosi kad imam muske prijatelje a da ne pricam o momku )
Sve ovo nije razlog, da te udara dok ne padneš u nesvijest. Nemoj je opravdavati.

Samo ti idi kod pedagoga. :thumbup:
stakasa

#44 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by stakasa »

Cherry-Cherry wrote:
Vidi se momak profesionalac od glave do pete
Cherry-Cherry

#45 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Cherry-Cherry »

.
Last edited by Cherry-Cherry on 07/09/2014 15:51, edited 1 time in total.
P308

#46 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by P308 »

stakasa wrote:
Cherry-Cherry wrote:
Vidi se momak profesionalac od glave do pete
pa nije joj sigurno dostavio spisak sa imenima i prezimenima
Cherry-Cherry

#47 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Cherry-Cherry »

P308 wrote:

pa nije joj sigurno dostavio spisak sa imenima i prezimenima
Pa naravno da nije.
fatamorgana

#48 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by fatamorgana »

unknown genius wrote:kupis bejzbol palicu pa ti njih. sa bejzbol palicom si sigurno jaca. imas i neke tutorijale na jutubu, tipa samoodbrana
Provokacija? :wink:
pashasolidni

#49 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by pashasolidni »

fatamorgana wrote:
unknown genius wrote:kupis bejzbol palicu pa ti njih. sa bejzbol palicom si sigurno jaca. imas i neke tutorijale na jutubu, tipa samoodbrana
Provokacija? :wink:
u sushtini,genije je u pravu.fizickom zlostavljacu se najbolje fizicki suprotstaviti,tj. slomit govno
madridist

#50 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by madridist »

.
Last edited by madridist on 07/09/2014 16:11, edited 1 time in total.
Post Reply