Djir u Bosni

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
medda

#1 Djir u Bosni

Post by medda »

Sad na ljeto planiram obilazak po Bosni pa mi trebaju savjeti sta posjetiti, gdje prenociti, interesantne aktivnosti itd...
Nekih 7 dana bih provela u obilasku...a pocinjem u Krajini nakon regate na Uni...vec smo prijavili ekipu :)

Nisam nasla kvalitetnu stranicu sa turist. info. a znam da imaju lokacije koje vrijedi posjetiti a nisu poznate toliko.
Dan-dva tamo...dan-dva ovamo...da se moze prenociti, pojesti, popiti, da se ima sta vidjeti ili da imaju neke aktivnosti ili da je jednostavno lijepo mjesto.

Hvala unaprijed
karanana

#2 Re: Djir u Bosni

Post by karanana »

jesi probala bhtourism.ba. meni se cini kao ok stranica ali mozda tebi ne pashe.

a kad budes u ili u okolini sarajeva mozes i mene kontaktirati pa se mozemo naci i da ti ja pokazem neke lijepe stvari i mjesta kao sto su okolne planine i izletista tipa zmajevca, trebevica
Vares City

#3 Re: Djir u Bosni

Post by Vares City »

karanana wrote:jesi probala bhtourism.ba. meni se cini kao ok stranica ali mozda tebi ne pashe.

a kad budes u ili u okolini sarajeva mozes i mene kontaktirati pa se mozemo naci i da ti ja pokazem neke lijepe stvari i mjesta kao sto su okolne planine i izletista tipa zmajevca, trebevica
JAJCE,DONJI VAKUF ,..... :lol:
patrius

#4 Re: Djir u Bosni

Post by patrius »

Karanana Travel-guider & co. :D
medda

#5 Re: Djir u Bosni

Post by medda »

@karanana hvala na ponudi i prijedlogu...moze li se na tim odredistima prenociti? sta ima tamo jos interesantno osim prirode?
sarajevo mislim obici zbog nekih prijatelja koje nisam odavno vidjela...pa ulaze u opciju i lokacije oko sa.
vidim drugi ucesnici sumnjaju u tvoje dobre namjere...mada ja mislim da nema potrebe? :)

ima li neko da je napravio kvalitetan tour po bih i da nam opise svoje dozivljaje i lokacije?
m79g

#6 Re: Djir u Bosni

Post by m79g »

Usput ti je: http://www.plivatourism.ba/ (centralna Bosna) - posjeti Jajce. Sve imas na toj stranici.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7 Re: Djir u Bosni

Post by PipiDugaDevetka »

medda wrote:Sad na ljeto planiram obilazak po Bosni pa mi trebaju savjeti sta posjetiti, gdje prenociti, interesantne aktivnosti itd...
Nekih 7 dana bih provela u obilasku...a pocinjem u Krajini nakon regate na Uni...vec smo prijavili ekipu :)

Nisam nasla kvalitetnu stranicu sa turist. info. a znam da imaju lokacije koje vrijedi posjetiti a nisu poznate toliko.
Dan-dva tamo...dan-dva ovamo...da se moze prenociti, pojesti, popiti, da se ima sta vidjeti ili da imaju neke aktivnosti ili da je jednostavno lijepo mjesto.

Hvala unaprijed
Kao legalni i certificirani (Iskaznica Ministarstva privrede Kantona broj 9) turistički vodič za Sarajevo [email protected], preporučujem da precizno isplaniraš svoje putovanje.

Vidim da je u pitanju ekipa, znači, više ljudi, a možda i više automobila. Prvo misli na bezbjednost. Kao što u vozilu postoji pojas za vezanje, tako i na turističkom putovanju bilo vožnjom, bilo pješačenjem po planinama, moraš misliti na bezbjednost, od ujeda reptila i insekata, do loma noge i dijareje.

Ima li djece sa tvojom ekipom? Šta vidjeti širom BiH?

Moje poimanje turističkih putavanja je ovakvo: Ima na svijetu boljih, uredjenijih i ljepših zemalja za turizam, ali ne čine neki grad ili zemlju samo kuće,ulice, mostovi, atrakcije, prirodne i kulturne-historijske/povijesne baštine nego i LJUDI. Ako su oni, gostoljubivi i spremni pomoći (GPS očitavaj, a seljaka pitaj) tvoje putovanje će biti uspješno i nema šansi da će se pretvoriti u nesreću i tegobu.

Znači, tamo gdje ideš treba da sretneš domaćine, mještane, druge turiste, a ne samo prirodu, zgrade, znamenitosti,...i slično. Raspitaj se za autokampove.

Poznato je da su najbolji ljudi PLANINARI i BH SERPE. Savjetujem da isplaniraš putovanje dokle može automobilima, a onda pješke na planinu. Bosna ih je prepuna, ali bez vodiča i plana, ne idi jer ima i mina.

Ako je početak u Krajini na raftingu, preporučujem Plješevicu i bihaćke planinare, oni tamo imaju svoj planinarski dom. Više o bihaćkim planinarima na web. sajtu TZ USK.

http://psbih.ba
Planinarski savez BiH.

http://www.prijateljprirode.com.ba/services.html
Na web sajtu ovog planinarskog društva su planinarski domovi širom BiH, sa brojevima telefona.

Zanimljiv izlet prave planinari Zenice i to Klub ekstremnih sportova SCORPIO.
Subota 16. maj 2009. - "Tragom Bogumila kroz najljepše bosanske planine":
http://www.scorpio.ba/kalendar.htm

Šege-šale radi, pogledati web sajt http://www.bhserpe.comte njihova Uputstva za preživljavanje Serpi, prvi i drugi dio.
Kako prezivjeti susret sa medjedom

Mnogo puta ste se sigrno upitali sta ako me napadne medjed. Evo sta uraditi ako do toga dodje:

Ako vas napadne, lezite mirno i ne govorite nista o sebi
Ostanite gdje jeste i ne penjite se na drvo (medjedi su bolji u tome)
Ako vas napadne dok lezite, zanemarite ovo prvo, napadnite cime stignete, i ciljajte na oci ili njusku, nikako u genitalije
Ako vidite medjeda u daljini, derite se, pljescite usima, pjevajte Himnu Serpi, i povremeno se glasno parite. Neki vole nositi zvonca; ipak, nismo krave
Zapamtite, medjedi su brzi od ljudi, ali ne i od Serpi, posebno kad branimo svoje
Ako ste u kolima, ostanite izvan njih. Na taj nacin cete sacuvati svoje auto.
Nemojte ga slikati ako vam je rezolucija manja od 3 megapixela.
Ne ostavljajte hranu iza sebe, osim ako se uneredite
Ne spavajte u odjeci u kojoj kuhate i onoj koja je izasla iz mode
Iako ima i miroljubivih medjeda (koji vam otkinu samo uho ili sl.), postoje situacije kada morate biti posebno oprezni:
Kada zenka cuva mlade
Kada medjedi traze hranu
Kada medjedi brane plijen
Last edited by PipiDugaDevetka on 13/05/2009 19:59, edited 3 times in total.
Luke Perry

#8 Re: Djir u Bosni

Post by Luke Perry »

kad je medvjed zadnji put napao covjeka u BiH ili ga pojeo :D ? da li se vodi evidencija
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: Djir u Bosni

Luke Perry wrote:kad je medvjed zadnji put napao covjeka u BiH ili ga pojeo :D ? da li se vodi evidencija
Rekao sam šega-šala, ali ako ga sretneš ne govori mu o tome ništa. Idi na sajt bh.serpi da vidiš kako se treba hrvati sa aligatorom.
PipiDugaDevetka

#10 Re: Djir u Bosni

medda wrote:Sad na ljeto planiram obilazak po Bosni pa mi trebaju savjeti sta posjetiti, gdje prenociti, interesantne aktivnosti itd...

Hvala unaprijed
Šta posjetiti? Pored http://www.bhtourism.ba , nazvati telefonom ili guglati TZ svih kantona/županija, pa pitati šta posjetiti? Koje su im turističke atrakcije, prirodne, kulturne i historijske baštine? Pa onda posebno o vrstama turizma, kampovima, hotelima, kupalištima,...Birati onaj oblik turizma gdje se ljudi druže, pa neki klub organizuje vožnju biciklima, ribolov, branje šumskih jagoda, kajak,...Nezaobilazno je Jajce,...

Vrste turizma:

Kulturni turizam
Ekoturizam
Seoski/ruralni turizam
Gradski/urbani turizam
Nautički turizam
Kongresni turizam

Zdravstveni turizam-Obavezno otići u Srebrenicu, pa kod dr u domu zdravlja Srebrenica, pa pokazati nalaze krvne slike. Za sedam dana krvna slika bolja nego U BH. Serpi.

Vjerski turizam
Lovni i robolovni turizam
Naturizam
Manifestacijski turizam
Gastronomski turizam
Enofilski turizam
Sportsko-rekreacijski turizam
Pustolovni turizam/avanturistički/ekstremni sportovi
Robinzonski turizam
Masovni turizam
Kontinentalni turizam
Svemirski turizam-Ovo nema kod nas
Poslovni turizam
Obrazovni turizam

Ako se DJIR završava u Sarajevu, uzeti pilota (Pilote moj :mrgreen: )
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=62826
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#11 Re: Djir u Bosni

Post by Toto »

medda wrote: Dan-dva tamo...dan-dva ovamo...da se moze prenociti, pojesti, popiti, da se ima sta vidjeti ili da imaju neke aktivnosti ili da je jednostavno lijepo mjesto.

Hvala unaprijed
Od ovih tvojih zelja imas svega u izobilju osim da ces moci u sedam dana uvezati mnogo organizovanih "nekih aktivnoasti". Mozda nadjes jednu a ostalo sami organizujte.

Cak i da krenete ko putnici namjernici bez i jednog naziva hotela nemate se cega plasiti. Sve su carsijice na 40-50 km jedna od druge a u svakoj imate motelcic ili hotelcic za prenocit, automehanicare, apoteke. Restorancica i ascinica na svakoj cosi. Ako imate malih beba u ekipi slobodno zakucajte u svaku kucu-pribit ce vas ko najrosjenije. Svaki prolazik kojeg zaustavite vam je nabolji vodic.

E'o ti moj predlog ruta u stilu " za dan dva tamo vamo"
Image

Ne znam odakle krecete ali planirajte da se provozate dolinom rijeke Sane. Moze od Bosanskog novog preko Prijedora do Sanaskog Mosta. Ako hocete da se nagledate pitoreskne ljepote preporucio bih vam ovu dionicu sa slike od Bos Krupe do Sanskog Mosta. Put je sporedni ali dobar. Malko je pusto ali su predjeli neponovljivi.

Sanski Most. Prekarasn gradic. Dobar smjestaj u oba motela. Internet klub u sred carsija. ZA ribare raj je rijeka Bliha i 50 metarski vodopapd. Klopa vrhunska.
Image

Od sanskog Mosta dalje uz Sanu do Kljuca pa za Mrkonjic Grad i Jajce kao destinaciju za prenocit.
Uz sami put u blicini Mrkonjic Grada je izletiste Balkana idealna za odmora i zanocit ako mrak ufati.
Image
Balkana
Image
balkana iz have

Plivska jezera i Jajce su definitivno destinacija za dan dva i prenocit. Jezera biserna, Jajce je kraljevski grad, istorija, arhitektura, vodopad; Voznja kanuima po Pliv. jez. je fantastican.
Image
Image
Mlincici na Plivskim jezerima
Image
Plivska jezera - vidi boja i ljepote
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#12 Re: Djir u Bosni

Post by -LIBERO- »

Ako ti se poklapa termin dolaska sa "Sarajevo Film Festivalom",onda definitivno tada treba biti u Sarajevu.
To je dio godine kada grad najintezivnije zivi... :bih:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#13 Re: Djir u Bosni

Post by Toto »

Sljedeca ruta je

Jajce- Travnik-Busovaca-Fojnica-Kiseljak -Sarajevo
Image
Prva stanica je Donji Vakuf. Na raskrsnici za Travnik ima najbolja pekara Centralne Bosne. Kupite kifli i lepina ali ih nemojte jesti do Turbeta. U Turbetu kupite Travnickog sira nademetite lepine i nema boljeg frustuka u dolini Lasve. U ovoj dolini mozete kupiti nabolje zemljane cupove za bosanskog lonca.
Travnik je prica za sebe. Vezirski grad i glavni grad BiH prije Sarajeva. Odmah otici na Plave vode i popiti kahvu u Lutvinoj kahvani.
Image
Plave vode
Image
Lutvina kahva
Odlicna kahva uz poseban nacin serviranje. Ljepota i miris prelijepog izvora ko led hlade Plave vode. Otalen u staru carsiju. UZ put obac kucu Ive Andrica BiH nobelovca i obavezno kupit njegovu knjigu Travnicka hronika.
Image
Rodna kuca Ive Andrica

Ne propuscat Travnicki cevap. Poseban cevap koji se mora probat. Nek vas ne prepanu porcije od 20 cevapa- jer su cevapcic manji i pikantniji.
Image
Sarena dzamija

Travnik je centar golubarstva BiH i postojbina trvanickih krarkokljunig golubova i Vlasickog tornjaka..
Image

Ako vam se ne bude dalo nocit u Jajcu onda to uradite na Babanovcu na Vlasicu . Odlican put od Travnika do Babanovca. Definitivno najbolja turisticka destinacija planinskog turizma u BiH. Prekrasna planina. Odlican smjestaj u motelima i privatnom smjestaju. Ako imate ribara u ekipi planinske rijeke na Vlasicu Ugar i Ilomska su neponovljiv izazov. Paraglajderi iz Zenice su cesto na Vlasicu.

Od Travnika idite preko Busovace do Fojnice, Kiseljaka pa do Sarajeva. U Visokom iznajmite malio avion i napravite vazdusni djir po BiH. Pilota i padobnrane mozete naci ovdje:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 7#p2690087
patrius

#14 Re: Djir u Bosni

Post by patrius »

-LIBERO- wrote:Ako ti se poklapa termin dolaska sa "Sarajevo Film Festivalom",onda definitivno tada treba biti u Sarajevu.
To je dio godine kada grad najintezivnije zivi... :bih:
Je l* to ono kad "puri vatra" :D
Post Reply