Djevojka koja voli macke
-
Drug_Tito
Svi vi to tako pricate o njoj i kakao vi to nebi radili. A da ste vi u bilo kojem zatvoru nakon 3 dana postali bi ko ona. Jedan psiholog je napravio jedan eksperiment da vidi koliko dugo treba covjeku da promjeni svoje ponasanje. I onda sta je uradio jedan podrum je pretvorio u zatvor i dobrovoljci njegovi studenti, normalni ljudi kao svi mi, su se podjeli u dvije grupe, zatvorenike i cuvari zatvora. Taj psiholog je htjeo da vidi da li ce u roku dvije nedelje, ti momci koji glume da su cuvari, da li ce poceti razmisljati kao cuvari, u stvari da li ce gluma prijeci u stvarnost. Nakon 6 dana, eksperiment se trebao prekinuti, jer momci su poludili i to sto su glumili da su cuvari, psiholoski su poceli misliti da su stvarno cuvari i onda su poceli raditi ovakve stvari koje vidimo na slikama. Poceli su tuci svoje drugare koji su glumili da su zatvorenici, samo zato sto su zivjeli u tom zatvoru dan i noc i prihvatili su taj nacin zivota. Niko ih nije tjerao, nego su oni to sami radili. Nakon 2 nedelje dali su interviju i gledali snimke sta su sve radili, i rekli su da kada to gledaju znaju da to nisu smjeli raditi, ali dok su bili u tom zatvoru misli li su da su 100% u pravu sto tuce i muce zatvorenike.
Da sam ja na mjestu te cure, isto bi uradio ko i ona. Pogotovo ako mi je jos neki general to rekao.
Da sam ja na mjestu te cure, isto bi uradio ko i ona. Pogotovo ako mi je jos neki general to rekao.
-
micika
Onda si ti monstrum a ne covjek!
Niko me ni nasto nemoze natjerati a kamoli da mucim nekoga ili da se izivljavam,na zivotinjama,a kamoli na ljudima.
Boze ti me sacuvaj,kako covjek moze biti ravnodusan na ove fotografije i jos reci da bi ucinio isto?
Sramota!
Mada ja smatram da tu postoji "visi" razlog zbog cega to mislis

Niko me ni nasto nemoze natjerati a kamoli da mucim nekoga ili da se izivljavam,na zivotinjama,a kamoli na ljudima.
Boze ti me sacuvaj,kako covjek moze biti ravnodusan na ove fotografije i jos reci da bi ucinio isto?
Sramota!
Mada ja smatram da tu postoji "visi" razlog zbog cega to mislis
-
Engram
ahaa ...zato si ti sada na ahiretu a jedni bi te i mrtvog dislocirali, drugi ti majku krehnu skupa sa zagorjem, treci placu i na forumu za tvojim moštima a cetvrti te nadzivili..i plaho te ne voleDrug_Tito wrote:
-
Engram
slike mucenja:
http://www.thememoryhole.org/war/iraqis_tortured/
interesantan tekst:
http://www.soaw.org/new/newswire_detail.php?id=423

http://www.thememoryhole.org/war/iraqis_tortured/
interesantan tekst:
http://www.soaw.org/new/newswire_detail.php?id=423
- Zox
Uh, bojim se da je Drug Tito djelimicno u pravu.
Za ovaj eksperiment o kome on govori ne znam, ali znam sigurno za jedan drugi.
Doktori su pozvali grupu studenata da pristupe nekakvoj konzoli sa potenciometrom. Nalozili su da okrenu potenciometar i time puste struju kroz tijelo pacijenta koji se, kao, nalazio iza zida. Iza zida se, u stvari, nalazio glumac koji je urlao, molio i vikao da prestane, a student bi bio smirivan od strane doktora, ono, "ne, ne, sve je u redu, ja ti kazem da nastavis".
I, pogadjate, student bi nastavio sa "mucenjem" samo zato sto mu je to doktor, znaci autoritet, naredio.
Zaista, nesto je TAKO pogresno u ljudskom rodu
Za ovaj eksperiment o kome on govori ne znam, ali znam sigurno za jedan drugi.
Doktori su pozvali grupu studenata da pristupe nekakvoj konzoli sa potenciometrom. Nalozili su da okrenu potenciometar i time puste struju kroz tijelo pacijenta koji se, kao, nalazio iza zida. Iza zida se, u stvari, nalazio glumac koji je urlao, molio i vikao da prestane, a student bi bio smirivan od strane doktora, ono, "ne, ne, sve je u redu, ja ti kazem da nastavis".
I, pogadjate, student bi nastavio sa "mucenjem" samo zato sto mu je to doktor, znaci autoritet, naredio.
Zaista, nesto je TAKO pogresno u ljudskom rodu
-
hey
te sledi da to nije samo jednostvni uticaj okoline i uloge na psihu nego i zelja za radjenjem istog...te ne samo postovanje naredjenja, ne?Fair Life wrote:Trofeji koji se ne mogu drugima pokazati i nisu trofeji.hey wrote:samo da se nadovezem na gospodu prihoanaliticare....sev na stranu....al ko ju je terao da se slika????
- Fair Life
Sigurno ! Mozda ovdje ima nesto od njene licnosti:hey wrote:te sledi da to nije samo jednostvni uticaj okoline i uloge na psihu nego i zelja za radjenjem istog...te ne samo postovanje naredjenja, ne?Fair Life wrote:Trofeji koji se ne mogu drugima pokazati i nisu trofeji.hey wrote:samo da se nadovezem na gospodu prihoanaliticare....sev na stranu....al ko ju je terao da se slika????
POREMECAJI DOZIVLJAJA VLASTITE OSOBE
DEPERSONALIZACIJA - bolesnik sebe dozivljava kao nesto tudje, nestvarno, nepoznato.
DEREALIZACIJA - temeljno izmjenjena stvarnost, pa bolesnik ima osjecaj da se prvi put susrece sa svijetom i ljudima oko sebe.
Oba stanja u shizofreniji, histericnim stanjima, adolescenciji, u stresnim stanjima.
TRANSFORMACIJA OSOBE - depersonalizirani fenomen kod kojeg osoba vjeruje da se preobrazila u nesto drugo: osobu ili zivotinju.
TRANZITIVIZAM - bolesnik sve sto dozivljava pripisuje drugoj osobi
FENOMEN CITANJA - bolesnik dozivljava da drugi znaju sto misli, da mu namecu misli.
DVOSTRUKA LICNOST - rascjep licnosti, jedna licnost ne zna za drugu, njene postupke
AUTIZAM - bolesnik prekida svu vezu s vanjskim svijetom. Unutrasnje dozivljavanje je jedina prava realnost. Osoba zivi u svom svijetu zelja i fantazija.
-
weasel
Ne razumijem sta se zeli sa ovim reci?Odobravanje mucenja zatvorenika?
Nekakve "psihoanalize" zatvorskih cuvara ostavite za pricanje bajki za malu djecu.
POSTOJE PRAVILA,ZAKONI koji se trebaju postovati cak i u ratu!
SADISTIMA NIJE MJESTO U VOJSCI NEGO U LUDNICI!
POSTOJI ZENEVSKA KONVENCIJA!
Krsenje zakona i obicaja rata,mucenje i ubijanje zatvorenika su slucajevi za sudjenje pred Medjunarodnim Sudom za Ratne Zlocine!!!NIKAKVA OPRAVDANJA TU NE POSTOJE!Odgovornost po meni snose oficiri koji su to dozvolili ,odnosno naredili.Ovaj pokusaj opravdanja ovakvog ponasanja od strane osobe sa nickom"Tito" je u najmanju ruku bijedan....
Medjutim stos je sto je ova djevojka a i ostali zaposleni civili pri americkoj armiji.Tako vrh koji je naredio zlostavljanje i ubijanje zatvorenika ne moze odgovarati ...
Nekakve "psihoanalize" zatvorskih cuvara ostavite za pricanje bajki za malu djecu.
POSTOJE PRAVILA,ZAKONI koji se trebaju postovati cak i u ratu!
SADISTIMA NIJE MJESTO U VOJSCI NEGO U LUDNICI!
POSTOJI ZENEVSKA KONVENCIJA!
Krsenje zakona i obicaja rata,mucenje i ubijanje zatvorenika su slucajevi za sudjenje pred Medjunarodnim Sudom za Ratne Zlocine!!!NIKAKVA OPRAVDANJA TU NE POSTOJE!Odgovornost po meni snose oficiri koji su to dozvolili ,odnosno naredili.Ovaj pokusaj opravdanja ovakvog ponasanja od strane osobe sa nickom"Tito" je u najmanju ruku bijedan....
Medjutim stos je sto je ova djevojka a i ostali zaposleni civili pri americkoj armiji.Tako vrh koji je naredio zlostavljanje i ubijanje zatvorenika ne moze odgovarati ...
- Fair Life
Sutra pred Americkim sudom pocinje sudjenje jednoj od osoba koje su zlostavljale zatvorenike u Iraku. Nadam se da ce biti primjerno kaznjena, i da ce se nastaviti sudjenje i drugima za slicne slucajeve.weasel wrote:POSTOJI ZENEVSKA KONVENCIJA!
Krsenje zakona i obicaja rata,mucenje i ubijanje zatvorenika su slucajevi za sudjenje pred Medjunarodnim Sudom za Ratne Zlocine!!!
...
Americka vlada je obecala obestecenje zlostavljanim zatvorenicima.
-
weasel
"Sutra pred Americkim sudom pocinje sudjenje jednoj od osoba koje su zlostavljale zatvorenike ..."
Jedno od razmisljanja:
Mozda se kola slome na nekih 20-30 ljudi za cijeli fijasko u Iraku?Ono kao "Iracani su nas sa cvijecem docekali" a ovih 20-30 sadista su sve pokvarili?

Jedno od razmisljanja:
Mozda se kola slome na nekih 20-30 ljudi za cijeli fijasko u Iraku?Ono kao "Iracani su nas sa cvijecem docekali" a ovih 20-30 sadista su sve pokvarili?
- Baghira
Mislim da je drug donekle u pravu
Naime, zaista je postojao ekperiment u USA (Nijemci su kasnije snimili film po tom dogadjaju) o kojem drug govori. Prekinuli su ga prije vremena jer je izazvao psihicke poremecaje kod studenata koji su glumili zatvorenike. Interesantno je zaista, da su svi, bez iznimke (makar u tom eksperimentu) podlozni iskoristavanju vlasti, sile ako imaju mogucnost, ako ne ocekuju kaznu zbog pocinjenog. Vratimo se malo u komunisticku Jugoslaviju i njenu miliciju. Jadna je majka bila svakom koga se je ona docepala
Da ne pricam o ponasanju za vrijeme rata i odrijesenim rukama.
Ipak, da se vratim na temu, svaki pocinjitelj zla treba biti kaznjen. Ali na zalost ce se oni koji su naredili ta zlodjela, ili u najmanju ruku zatvorili oci pred njima, izvuci bez posljedica (direktnih) iz afere. Kako to inace uvijek biva.
Ipak, da se vratim na temu, svaki pocinjitelj zla treba biti kaznjen. Ali na zalost ce se oni koji su naredili ta zlodjela, ili u najmanju ruku zatvorili oci pred njima, izvuci bez posljedica (direktnih) iz afere. Kako to inace uvijek biva.