Dimnjak-rušenje i gradnja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
francophil

#1 Dimnjak-rušenje i gradnja

Post by francophil »

Trebam pomoć majstora!!!

1)Zanima me kolko košta rušenje i zidanje novog dimnjaka na kući - ruke
Zatim cijena betonskog elementa po m2

Dimnjak-dimenzija 25m2

2) Za krov na četiri vode -kuća površine 12x10m2 = Kolko treba crijepova?

Hvala.
Danguba

#2 Re: Dimnjak-rušenje i gradnja

Post by Danguba »

francophil wrote:Trebam pomoć majstora!!!

Dimnjak-dimenzija 25m2

Hvala.
haj ponovo sve ispocetka :roll:
francophil

#3 Re: Dimnjak-rušenje i gradnja

Post by francophil »

hahaha

Znam da mi je pitanje konfuzno i laičko, al tako je kad nisi imao dodir sa tim stvarima.

Ovako, odlučio sam da rušim 2 dimnjaka i zidam nove, kao i da mjenjam crijep na krovu i trebam kalkulaciju:

- Dnevnice: 2 radnika 10 dana + 2 majstora 20 dana = 2500€
- Prevoz materijala i otpada: 2 tamića odvod otpada za odzak, 2 dovod materijala za odzak, 2 odvod otpada za crijep i 2 dovod crijepa = 120€
- Crijep: 2500kom x 0,40€ (dimenzije krova: 12x10 - na četiri vode) = blizu 1000€
- Letve: 750metara = blizu 260€
- Samari: 70 komada = blizu 170€
- Dimnjak 2 po 13 m: betonski elementi = NE ZNAM KOLKO BI OVAJ DIO MOGAO KOŠTATI????

STRUČNJAK TREBA DA MI VERIFIKUJE KALKULACIJU I DODA IZNOS ZA MATERIJAL POTREBAN DA SE DIMNJACI IZGRADE :)
Danguba

#4 Re: Dimnjak-rušenje i gradnja

Post by Danguba »

francophil wrote:hahaha

Znam da mi je pitanje konfuzno i laičko, al tako je kad nisi imao dodir sa tim stvarima.

Ovako, odlučio sam da rušim 2 dimnjaka i zidam nove, kao i da mjenjam crijep na krovu i trebam kalkulaciju:

- Dnevnice: 2 radnika 10 dana + 2 majstora 20 dana = 2500€
- Prevoz materijala i otpada: 2 tamića odvod otpada za odzak, 2 dovod materijala za odzak, 2 odvod otpada za crijep i 2 dovod crijepa = 120€
- Crijep: 2500kom x 0,40€ (dimenzije krova: 12x10 - na četiri vode) = blizu 1000€
- Letve: 750metara = blizu 260€
- Samari: 70 komada = blizu 170€
- Dimnjak 2 po 13 m: betonski elementi = NE ZNAM KOLKO BI OVAJ DIO MOGAO KOŠTATI????

STRUČNJAK TREBA DA MI VERIFIKUJE KALKULACIJU I DODA IZNOS ZA MATERIJAL POTREBAN DA SE DIMNJACI IZGRADE :)
Malo bolje.
U dnevnice radnika i tamice ne bih ulazio. :D Crijep ti je je jeftin jer sam ja placao 1,10 KM/kom Tondah ali ne znam sa kojim ti kalkulises.
Shidelovi elementi za dimnjak mozes ovdje pogledati http://www.olx.ba/artikal/3083919/schie ... ijena-585/

http://www.olx.ba/artikal/1375971/schie ... 620-00-km/ zavisno od promjera a to zavisi od nacina grijanja i kolicine prikljucaka.

Ja sam cini mi se placao 80 KM/m'
francophil

#5 Re: Dimnjak-rušenje i gradnja

Post by francophil »

Hvala na info.

Nije mala cijena 80km/m
Optimist

#6 Re: Dimnjak-rušenje i gradnja

Post by Optimist »

francophil wrote:Trebam pomoć majstora!!!

Dimnjak-dimenzija 25m2

Hvala.
1. Cijena rusenja zavisi od velicine dimnjaka kao i od materijala od kojeg je sazidan (da li su to gotovi tipski elementi ili puna cigla, pristup itd.)
Cijena Schiedel dimnjaka se krece oko 90 KM/m1 sa svim priključcima i betonskom kapom na vrhu. Naravno ima i jeftinijih varijanti koje ja sebi ne bi uzimao.

2. Za povrsinu potrebnog crijepa moras nam reci koji ti je nagib krova jer nije ista povrsina na horizontalnoj i kosoj projekciji plus kolika je streha.
Cijena crijepa se krece 1-3 KM/kom. U prosjeku ide nekih 12-14 kom/m2, pa sam sracunaj.
Prilikom promjene crijepa moras racunati na jos neke troskove tipa letva, kontraletva, izolacija, limar, oluci, snjegobrani.
francophil

#7 Re: Dimnjak-rušenje i gradnja

Post by francophil »

Kao što sam već naveo u kalkulaciji, izračunao sam količinu crijepa i letvi.

Kako ću da izračunam potrebne kontraletve, snjegobrane i izolaciju?

Jel izolacija ide ispod letvi ili?

krov je 12X10 m
Optimist

#8 Re: Dimnjak-rušenje i gradnja

Post by Optimist »

Tek sad procitah tvoju kalkulaciju. Mislim da ti je dovoljno letve. Snjegobrana ti je dovoljno 100-150 kom, u zavisnosti koliko gusto hoces da ih rasporedis.
Sto se tice izolacije ona ti zavisi od toga da li stanujes pod krovom (potkrovlje) ili se prostor koristi kao tavan. Zbog toga imas dvije varijante postavljanja izolacije, po tavanskoj ploci ili gredama te na sam krov.

Zasto ne angazujes neku firmu da ti da ponudu za te radove? Time ces imati tacne kolicine potrebnih materijala kao i cijene.
Post Reply