JThomas wrote:znam, udobnije je zatvarati oči, znam...
ali crnci i mulati do prije koliko 50 godina nisu mogli ni glasati za predsjednika, a ne postati predsjednik. čuj kakve manjine...e što bi ja volio da se mogu u toj mjeri praviti blesav.
ti porediš situacije i sisteme koji su toliko različiti da različitiji ne mogu biti. u americi su svi amerikanci, neovisno o vjeri i porijeklu i zdravo. nema torova, nema ovaca sa zelenim, crvenim i plavim ogrlicama, nema doma naroda, nema da ako je ministar bijelac zamjenik mora biti crnac...kad bi amerika imala tri predsjednika, jednog crnca, jednog bijelca i jednog hispanoamerikanca...e to bi već bilo sličnije. U BOSNI I HERCEGOVINI NIJE KAO U SVIM DRŽAVAMA NA SVIJETU, KOLIKO GOD TE LAGALI. OVAKVE KOLEKTIVNE LUDOSTI NEMA NIGDJE...A NE SVUGDJE.
kad bi u americi svakoga tjerali da se izjasni ili kao bijelac ili kao crnac ili kao latino, a da ne može biti mulat ili amerikanac, da te kategorije ne postoje u javnom životu...e to bi bilo to kao u bosni. ovako je, da izvineš, različito da ne može biti različitije.
Sta si se bolan uhvatio samo rase. Prvo crnci nisu tolika manjina kao sto govoris, a to da nisu imali pravo glasa prije 50 godina ok, nisu, danas imaju.
I niko ne govori o boji koze, nego o nacionalnosti, o tome je bila rasprava. Dakle Obama nije manjina, Obama se izjasnjava kao Amerikanac, dakle izabrao je ime(nac.) jednog od roditelja i rijeseno. Takodje i vjeru. Mogu ti i ja sad reci da se izjasnjavao kao musliman da nikad ne bi pobijedio ili neko iz ''zute rase''.
mIRCerka wrote:JA vam fino rekoh
Bolje biti frustrirani mucak nego cistokrvni idiot.
Eto zasto onda imaju ljudi pogresna misljenja, pa dok ti vrijedjas druge, bez da je tebe iko, kakvu suprotnu reakciju onda da ocekujes.
Opet ponavljam tako je u svim zemljama svijeta bilo i ostalo. Nije problem mijesani brak, niti djeca iz istog, problem je sto ta djeca izmisljaju neke nove nacije, vjere, problem je sto vrijedjaju sve ostale, itd. A ta prica kako imaju sire poglede na zivot, toleranciju, bla bla

su samo lijecenje kompleksa i isfrustriranosti. Opet ponavljam i Obama je IZABRAO jednu od nacionalnosti njegovog roditelja i postao predsjednik ili isti primjer koji sam vec rekao, primjer dijete Sveda i Norvezanke, se MORA izjasnjavati kao Svedjanin ako zeli u Svedskoj biti predsjednik, itd. Tako je i kod nas, samo sto ljudi ne zele da priznaju, jer je svakome odgovor, da ako kaze jedno ili drugo misli da ce se zamjeriti jednom od roditelja, e pa ako nisu oni mislili na to, zasto da mislite vi, tako je kako je. Istina je da je cisti supljak da je ovako samo u BiH.