Dijete iz mješovitog braka

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dioda

#51 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by Dioda »

sitno wrote:
mIRCerka wrote:JA vam fino rekoh
Bolje biti frustrirani mucak nego cistokrvni idiot.
Ovime sam nekoliko puta debilima zatvorila usta :lol: - da si samo vidjela sokiranih izraza lica :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: Otkako vidjeh,i ja cesto ovu recenicu upotrebljavam :D Mnogo mi se svidja :D
Ne kontam ovaj nas pogani mentalitet,zbog cega uvijek dijete iz mjesovitog braka ispada frustrirano i pati od krize identiteta :roll: Strasno sam frustrirana :D
Ono sto me veseli je to sto znam dosta mladih parova koji su skoro stupili u cistokrvni,mjesoviti brak :D Znaci,jos uvijek ima normalne raje koja se ne opterecuju glupostima :D
munevera44

#52 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by munevera44 »

Mari wrote:Hehe ma ima nas mjesanaca izgleda i vise nego sto se misli :wink:
Evo sad malo razmišljam bilo bi veoma interesantno prisjetiti se ko su nam recimo mama, tata, djed i baka. I naravno ko smo mi mješanci, šta smo radili i šta radimo u životu, s kim se družimo, ko su nam prijatelji, kakav nam je način života, da li smo ovakvi ili onakvi, drugi sude o nama, a mi smo jako tihi.
hocunecu

#53 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by hocunecu »

tema me podstakla da razmislim o mjesancima :)
pa jedno 70% meni bliski ljudi su ili djeca iz mjesanih brakova ili su u mjesanim brakovima

dakle,mjesajmo se :-) :dance: :mrgreen:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#54 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by mIRCerka »

vesna55 wrote:
Mari wrote:Hehe ma ima nas mjesanaca izgleda i vise nego sto se misli :wink:
Evo sad malo razmišljam bilo bi veoma interesantno prisjetiti se ko su nam recimo mama, tata, djed i baka. I naravno ko smo mi mješanci, šta smo radili i šta radimo u životu, s kim se družimo, ko su nam prijatelji, kakav nam je način života, da li smo ovakvi ili onakvi, drugi sude o nama, a mi smo jako tihi.
Ja to ne zelim. Ne zelim tu podjelu. licno pikam podjelu na Ljude i neljude (sto bi moja nana znala reci: Sortu i nesortu) kao i na Plave i Bordo. Sve druge podjele me bole.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#55 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by -LIBERO- »

Tuspas jos jednog mjesanca :D

I apsolutna je cinjenica ,koju je neko vec prije napisao,da djeca iz mjesanih brakova imaju sire vidike na relaciji odnosa medju vjerama,imaju tolerantniji pristup prema svakome.
Nikada ne bih mjenjao moja iskustva ,i cijeli taj dozivljaj,sa nanom i dedom i bajramima,nosanju kurbana po mahali,i recimo sa bakom i dedom i farbanje jaja,bozice itd itd.
Ponosan sam sto sam iz mjesanog braka,ponosan sto sam rasterecen u svim mogucim odnosima i relacijama sa nekim ko nije identican samnom :thumbup: :thumbup:
Cholina_Lokica

#56 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by Cholina_Lokica »

da se i ja tuspasim :D

ovo dodje kao, mjesanci svijeta ujedinite se :D
hocunecu

#57 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by hocunecu »

upravo sam to htjela reci,ni slucajno ne dijelim ljude na taj nacin

nedavno na TV-u neka emisija i ide titlovano pitanje"hocemo li hrvata za gradonacelnika u SA"(vako nekako :D )
po hiljaditi,milijarditi put me jeza uhvati od takve podjele
niko ne prica o kompetenciji,odgovornosti.....helem odoh od teme
prijatelje ne biram po imenu,to je sigurno ;-)
munevera44

#58 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by munevera44 »

A ko si, i sta si? :) Nekad sam toliko pretrpana informacijama kako su djeca iz mjesovitih brakova zbunjena i ne znaju sta su, bilo duhovno, nacionalno... Pa me cisto zanima tvoje iskustvo...[/quote]

1.Nisam niti sam ikad bila zbunjena.
2.Jako dobro znam ko sam i šta sam.
3.Moje duhovno bogatstvo je neprocjenjivo.
4.Ja nemam nacionalno bogatstvo ja imam NACIONALNA BOGASTVA.
5. Takva sam i nisam po bilo kom osnovu novokomponovana.........
A ko si i šta si ti eto samo onako pa da uporedimo.
munevera44

#59 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by munevera44 »

trenutno na ovom forumu 6 korisnika i oko 45 gostiju.
Izgleda da je tema zainteresirala dosta forumaša.
PalaSa Marsa

#60 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by PalaSa Marsa »

maybelline wrote:Mislite li da ljudi koji stupaju u tzv. "mjesovite brakove" i njihova djeca danas sutra imaju neku buducnost u ovoj drzavi?
A zasto nebi imali? :?
lopta

#61 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by lopta »

JThomas wrote:znam, udobnije je zatvarati oči, znam...

ali crnci i mulati do prije koliko 50 godina nisu mogli ni glasati za predsjednika, a ne postati predsjednik. čuj kakve manjine...e što bi ja volio da se mogu u toj mjeri praviti blesav.

ti porediš situacije i sisteme koji su toliko različiti da različitiji ne mogu biti. u americi su svi amerikanci, neovisno o vjeri i porijeklu i zdravo. nema torova, nema ovaca sa zelenim, crvenim i plavim ogrlicama, nema doma naroda, nema da ako je ministar bijelac zamjenik mora biti crnac...kad bi amerika imala tri predsjednika, jednog crnca, jednog bijelca i jednog hispanoamerikanca...e to bi već bilo sličnije. U BOSNI I HERCEGOVINI NIJE KAO U SVIM DRŽAVAMA NA SVIJETU, KOLIKO GOD TE LAGALI. OVAKVE KOLEKTIVNE LUDOSTI NEMA NIGDJE...A NE SVUGDJE.

kad bi u americi svakoga tjerali da se izjasni ili kao bijelac ili kao crnac ili kao latino, a da ne može biti mulat ili amerikanac, da te kategorije ne postoje u javnom životu...e to bi bilo to kao u bosni. ovako je, da izvineš, različito da ne može biti različitije.
Sta si se bolan uhvatio samo rase. Prvo crnci nisu tolika manjina kao sto govoris, a to da nisu imali pravo glasa prije 50 godina ok, nisu, danas imaju.
I niko ne govori o boji koze, nego o nacionalnosti, o tome je bila rasprava. Dakle Obama nije manjina, Obama se izjasnjava kao Amerikanac, dakle izabrao je ime(nac.) jednog od roditelja i rijeseno. Takodje i vjeru. Mogu ti i ja sad reci da se izjasnjavao kao musliman da nikad ne bi pobijedio ili neko iz ''zute rase''.
Eto zasto onda imaju ljudi pogresna misljenja, pa dok ti vrijedjas druge, bez da je tebe iko, kakvu suprotnu reakciju onda da ocekujes.

Opet ponavljam tako je u svim zemljama svijeta bilo i ostalo. Nije problem mijesani brak, niti djeca iz istog, problem je sto ta djeca izmisljaju neke nove nacije, vjere, problem je sto vrijedjaju sve ostale, itd. A ta prica kako imaju sire poglede na zivot, toleranciju, bla bla :lol: su samo lijecenje kompleksa i isfrustriranosti. Opet ponavljam i Obama je IZABRAO jednu od nacionalnosti njegovog roditelja i postao predsjednik ili isti primjer koji sam vec rekao, primjer dijete Sveda i Norvezanke, se MORA izjasnjavati kao Svedjanin ako zeli u Svedskoj biti predsjednik, itd. Tako je i kod nas, samo sto ljudi ne zele da priznaju, jer je svakome odgovor, da ako kaze jedno ili drugo misli da ce se zamjeriti jednom od roditelja, e pa ako nisu oni mislili na to, zasto da mislite vi, tako je kako je. Istina je da je cisti supljak da je ovako samo u BiH.
Last edited by lopta on 13/11/2008 13:53, edited 1 time in total.
PalaSa Marsa

#62 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by PalaSa Marsa »

ljubav_aha wrote:
Gaia wrote:prednosti su mnoge. za pocetak imaju uvid u razlicite kulture i tradicije sto im znatno prosirava horizonte u odnosu na one koje se odgaja uskljucivo u jednom te istom duhu. :wink:
NEtacno :!:
Slazem se da je netacno, jer..mislim da je svakom pruzena barem ta mogucnost da uci ono sto mu volja, ili prosto, ako te nesto zanima iz neke kulture odnosno nekog ko ne pripada istoj vjeri kao tvojoj, svakako ima pristupa da se, da kazem obrazuje u razlicitim kontekstima..No medjutim, nisam protiv mijesanih brakova, osim u slucaju da je proistekao iz interesa bilo koje vrste ili ko zna cega, nego naprotiv, ako se ljudi vole i misle da mogu zajedno kroz zivot, zasto ne.. Nisam iz mijesanog braka, ali nemam nita protiv osoba iz mijesanog braka, hm..prosto o tome nisam nikad razmisljala,( da ljude gledam kroz to iz koje su vjere ili braka) dok ne upadoh na ovu temu, ali eto kad se vec prica o tome, u zivotu nikad, ama bas nikad nisam gledala ljude po pripadnoti odredjenoj vjeri, nego po milion drugi stvari koje cine COVJEKA COVJEKOM..
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#63 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by mIRCerka »

lopta wrote:
Eto zasto onda imaju ljudi pogresna misljenja, pa dok ti vrijedjas druge, bez da je tebe iko, kakvu suprotnu reakciju onda da ocekujes.
Loptice, da li uopste znas na sta se odnosi FRUSTRIRANI MUCAK ?

Provjeri, pa se javi.
PalaSa Marsa

#64 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by PalaSa Marsa »

NEgdje sam vec napomenula da nisam rasista i takodje da protiv ljudi koji su mijesanci, (melezi, mulati) ili jednostavno crni, nemam ama bas nista protiv njih..Ljudi ko ljudi, uostalom, niko ne bira kako i gdje ce se rodit' i ko ce im bit' roditelj... I samim tim, ljudi kao jedinke, i uopste kao cjelina, nebi se trebali mijesat gdje nam nije mjesto..Da je Bog dao da se ove "sile" bave siromastvom kao ovim nekim licnostima, nebi evo upravo sad umiralo ko zna koliko djece od samo od gladi, a za bolesti da i ne pricamo.... Nego opet se bave stvarima koje donose njima, ali samo njima neki interes..
Dioda

#65 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by Dioda »

Nije problem mijesani brak, niti djeca iz istog, problem je sto ta djeca izmisljaju neke nove nacije, vjere, problem je sto vrijedjaju sve ostale, itd. A ta prica kako imaju sire poglede na zivot, toleranciju, bla bla :lol: su samo lijecenje kompleksa i isfrustriranosti.

@lopta,jel ti to sad tvrdis da se ja,ili bilo ko drugi ko je dijete iz mjesovitog braka mora "opredijeliti" ? Ko izmislja nove vjere? Znas li ti uopste kakva je razlika izmedju nacije i vjere? Ko koga vrijedja? :shock:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#66 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by -LIBERO- »

lopta wrote:Opet ponavljam tako je u svim zemljama svijeta bilo i ostalo. Nije problem mijesani brak, niti djeca iz istog, problem je sto ta djeca izmisljaju neke nove nacije, vjere, problem je sto vrijedjaju sve ostale, itd. A ta prica kako imaju sire poglede na zivot, toleranciju, bla bla :lol: su samo lijecenje kompleksa i isfrustriranosti. Opet ponavljam i Obama je IZABRAO jednu od nacionalnosti njegovog roditelja i postao predsjednik ili isti primjer koji sam vec rekao, primjer dijete Sveda i Norvezanke, se MORA izjasnjavati kao Svedjanin ako zeli u Svedskoj biti predsjednik, itd. Tako je i kod nas, samo sto ljudi ne zele da priznaju, jer je svakome odgovor, da ako kaze jedno ili drugo misli da ce se zamjeriti jednom od roditelja, e pa ako nisu oni mislili na to, zasto da mislite vi, tako je kako je. Istina je da je cisti supljak da je ovako samo u BiH.

Obama jeste se deklarisao kao Amerikanac,ali u Americi nije uslov da se kandidujes za predsjednika da moras biti katolik,protestant,musliman,i da se tako moras izjasniti..u americi se moras izjasniti kao Amerikanac. A recimo neko ko se izjasni u Bosni kao Bosanac ne moze biti izabran za predsjednika,ti tu ne vidis nikakav problem,tu ne vidis diskriminaciju??
Isti slucaj i sa ovim sto spomninjes da se sved mora izjasniti Svedom da bi mogao biti izabran za predsjednika,to ej normalno.

kOD NAS JE ZAKON DA SAMO KAO hRVAT,sRBIN i BOSNJAK MOZES BITI PREDSJEDNIK DRZAVE.,A NE KAO NEKO KO SE OSJECA BOSANCEM,NE VIDIS RAZLIKU???

A to sto si se indirektno osvrnuo na moj post i moju tvrdnju da su djeca iz mjesanog braka tolerantnija i sa sirim pogledima na medjureligijske odnose,kao i sve druge medjuljudske odnose..da,ja to tvrdim i stojim iza toga,a ti sto ne mislis tako,to je tvoja stvar,ja ne zelim da ti promjenim tvoje misljenje i stavove,misli sta hoces,cisto me ne interesuje..tvoje stvar. :mrgreen:
munevera44

#67 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by munevera44 »

Dioda wrote:Nije problem mijesani brak, niti djeca iz istog, problem je sto ta djeca izmisljaju neke nove nacije, vjere, problem je sto vrijedjaju sve ostale, itd. A ta prica kako imaju sire poglede na zivot, toleranciju, bla bla :lol: su samo lijecenje kompleksa i isfrustriranosti.

@lopta,jel ti to sad tvrdis da se ja,ili bilo ko drugi ko je dijete iz mjesovitog braka mora "opredijeliti" ? Ko izmislja nove vjere? Znas li ti uopste kakva je razlika izmedju nacije i vjere? Ko koga vrijedja? :shock:
???????????????????????????????????
Hajde odgovori baš me interesira odgovor na pitanje
Kakva je razlika izmedju nacije i vjere.
maybelline

#68 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by maybelline »

PalaSa Marsa wrote:
maybelline wrote:Mislite li da ljudi koji stupaju u tzv. "mjesovite brakove" i njihova djeca danas sutra imaju neku buducnost u ovoj drzavi?
A zasto nebi imali? :?

Pa samo pitam, posto vidim da se sada, a vjerovatno i jos dalje u buducnosti svi moramo svrstavati u jedan od ova tri tora...Sta sa onima koji to ne zele, koji se zele deklarisati (ili se uopce ne zele nikako etiketirati) kao Bosanci i Hercegovci? Sta sa onima koji zele govoriti maternjim/xy jezikom, ne bosanskim, hrvatskim ili srpskim? Kakva je buducnost za takve ljude?
uvjek dobar gost

#69 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by uvjek dobar gost »

U ovoj konstalaciji snaga nikakva.... u situaciji kada narodi vuku samo na svoju stranu i pri tome bacaju državnost i samu državu pod noge... šta očekivati u situaciji kada su takvi ljudi neustavni il u najboljem slučaju ostali... šta očekivati..?

Sve u svemu vrijeme je da počnemo stvari zvati pravim imenima.... ili još i nije......
munevera44

#70 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by munevera44 »

Kada sam jednom davno pitala moje roditelje o naciji i vjeri, evo šta su mi rekli
NACIJA I VJERA nisu jedno te isto
Ako učiš o vjeri nacija te ne treba ograničavati-
Ljudi nisu i ne trebaju biti iste nacije.................
Mene su moji tako učili.
lopta

#71 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by lopta »

mIRCerka wrote:
lopta wrote:
Loptice, da li uopste znas na sta se odnosi FRUSTRIRANI MUCAK ?

Provjeri, pa se javi.
Frustriranost i idiotizam nije nikako isto. ;)
Dioda wrote:Nije problem mijesani brak, niti djeca iz istog, problem je sto ta djeca izmisljaju neke nove nacije, vjere, problem je sto vrijedjaju sve ostale, itd. A ta prica kako imaju sire poglede na zivot, toleranciju, bla bla :lol: su samo lijecenje kompleksa i isfrustriranosti.

Gledaj, ne moras se opredijeliti nizasta ako ti ne zelis, niko ti to ne brani, ali ne mozes ni izmisljati nove nacije kao sto se radi(ne kazem licno tebi, ali pojedinci). Sa druge strane rasprava se vodila o tome da moras biti iz konstitutivnih naroda da bi mogao raditi na pojedinim drz. mjestima u BiH i ja sam samo rekao da je tako svugdje u svijetu. I Obama se MORAO opredijeliti za jednu od nacija njegovih roditelja da bi mogao postati predsjednika US.
maybelline

#72 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by maybelline »

vesna55 wrote:A ko si, i sta si? :) Nekad sam toliko pretrpana informacijama kako su djeca iz mjesovitih brakova zbunjena i ne znaju sta su, bilo duhovno, nacionalno... Pa me cisto zanima tvoje iskustvo...
1.Nisam niti sam ikad bila zbunjena.
2.Jako dobro znam ko sam i šta sam.
3.Moje duhovno bogatstvo je neprocjenjivo.
4.Ja nemam nacionalno bogatstvo ja imam NACIONALNA BOGASTVA.
5. Takva sam i nisam po bilo kom osnovu novokomponovana.........
A ko si i šta si ti eto samo onako pa da uporedimo.[/quote]

:) Ja sam iz "cistokrvnog" muslimanskog braka. Teoretski sam muslimanka, no mislim da ipak ne postoji samo i iskljucivo jedno opredjeljenje; vjerujem u Boga, u neku visu silu, ali mislim da nije bitno kako Ga zovemo. Etiketiranje u svim podrucjima me jako nervira. Bosanka sam i Hercegovka, mada ne znam da li se pravno tako mozemo deklarisati danas...? :? Govorim neku mjesavinu tzv. bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, pa sad, kako god se on zvao... Eto, dosta za pocetak :)
lopta

#73 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by lopta »

-LIBERO- wrote:Obama jeste se deklarisao kao Amerikanac,ali u Americi nije uslov da se kandidujes za predsjednika da moras biti katolik,protestant,musliman,i da se tako moras izjasniti..u americi se moras izjasniti kao Amerikanac. A recimo neko ko se izjasni u Bosni kao Bosanac ne moze biti izabran za predsjednika,ti tu ne vidis nikakav problem,tu ne vidis diskriminaciju??
kOD NAS JE ZAKON DA SAMO KAO hRVAT,sRBIN i BOSNJAK MOZES BITI PREDSJEDNIK DRZAVE.,A NE KAO NEKO KO SE OSJECA BOSANCEM,NE VIDIS RAZLIKU???

A to sto si se indirektno osvrnuo na moj post i moju tvrdnju da su djeca iz mjesanog braka tolerantnija i sa sirim pogledima na medjureligijske odnose,kao i sve druge medjuljudske odnose..da,ja to tvrdim i stojim iza toga,a ti sto ne mislis tako,to je tvoja stvar,ja ne zelim da ti promjenim tvoje misljenje i stavove,misli sta hoces,cisto me ne interesuje..tvoje stvar. :mrgreen:
Nije ni kod nas uslov da moras biti musliman, katolik ili nesto trece. Vjera je licna stvar pojedinca hoce li vjerovati ili ne i tu sva prica zavrsava. Za Obamu sam ti govorio zbog mogucnosti pobjede na izborima, mislim da bi teze to ostvario da je rekao da je musliman, a nisam rekao da je morao reci hriscanin zbog zakona.

Razlike nema, u Americi moras biti Amerikanac dakle jedina priznata nacija, u BiH moras biti jedan od 3 naroda, jedine konst. narodi, u Svedskoj moras biti Svedjanin, itd. dakle sta je problem? Izmisljate ga, vec sam naveo primjer djeteta iz mijesanog braka sved-norv. i niko ne odgovora, pa vidis jeste tako.

Jel to bilo neko naucno ispitivanje da su tolerantnija sa sirim pogledima, pametnija, bolja, ljepsa? Daj molim te ne izmisljaj, ne vrijedjam nikoga, ali nemoj suplje. To je samo tvoje subjektivno misljenje, ne i cinjenica.
uvjek dobar gost

#74 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by uvjek dobar gost »

Ma ljudi mi trenutno imamo ustav koji u startu ne omogućava ista prava svim građanima BiH, ja recimo nikad znači nikad se ne bih izjasnio kao pripadnik jednog od tri naroda, ja sam Bosanac tako prosto, ali ne daju mi da to budem i još me proglašavaju neustavnim.,.. jedina zemlja na svijetu smo takva.... koja ima ustav koji vrši segregaciju po nacionalnoj osnovi...
lopta

#75 Re: Dijete iz mješovitog braka

Post by lopta »

maybelline wrote: :) Ja sam iz "cistokrvnog" muslimanskog braka. Teoretski sam muslimanka, no mislim da ipak ne postoji samo i iskljucivo jedno opredjeljenje; vjerujem u Boga, u neku visu silu, ali mislim da nije bitno kako Ga zovemo. Etiketiranje u svim podrucjima me jako nervira. Bosanka sam i Hercegovka, mada ne znam da li se pravno tako mozemo deklarisati danas...? :? Govorim neku mjesavinu tzv. bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, pa sad, kako god se on zvao... Eto, dosta za pocetak :)
Jos da znas historiju svoh naroda bilo bi odlicno.
Muslimanka nije nacionalnost nego vjerska odrednica, ne mozes biti muslimanka, a ne vjerovati u Boga, cista logika.
Bosnjakinja si(a ne muslimanka, komunizam te pogresno ucio) rodjenjem, a ako se tako ne zelis izjasnjavati tvoje pravo.
Mozes se deklarisati kao Bosanka, ali ne mozes raditi na mjestima na kojima zakonom traze konst. naroda, kao sto nije mogao i Obama :D dok se nije izjasnio za jednu od nacion. njegovih roditelja.
Last edited by lopta on 13/11/2008 14:45, edited 1 time in total.
Post Reply