Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sanjarko

#126 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

desni wrote:
    Živiš u državi uništenoj ratom.Kad bi se kao socijalna davanja računala sva primanja ratnih stradalnika i boračkih kategorija ova država bi bila na vrhu liste socijalnih država bruda.Ti se moraš sam za sebe izboriti inače te nema niđe.Nisi učestvovao u ratu,nisi sin šehida,nisi RVI ili član porodice učesnika u ratu od države ćeš dobiti da ne pišem šta.To što nisi zdrav u ovoj državi ti nije opravdanje.
    Ma znam. Sve stoji. I to je sve tacno i sve stoji. Ali cisto sumnjam da se za ista mogu izborit. Ni poso ne mogu dobit. Prvo nemam dovoljno pbrazovanja zato sto nikad nisam mozda ni bio zdrav. Uvijek bio bolesljiv itd. Puklo mi F i zbog toga isto poso ne mogu dobit. Cisto sumnjam da bi i zdrastveno uvjerenje mogo dobit itd.

Da mi barem socijalnu pomoc dadnu ili puknu pecat da sam barem invalid da nakon smrti oca i majke barem od oca nslijedim penziju. Ima nasu i trebao je vec i dobiti i Slovensku ali ne daju pukli mu Slovenci da je invalid 2 kategorije iako je 1 kategorije.
    Nece ni oni da mu daju njegovo pravo.

Znaci krse mi prava, i ocu mom, i meni, i sestri i majci. Nas 4 na samo 326 km primanja legalnih. Da majka se ne snalazi ko zna sta bi bilo sa nama. I ovako smo bijeda teza. I sa tim svim primanjima. Ne mozemo ni osnovne stvari skoro da kupimo i imamo dugova samo tako itd.

Svi bolesni, svi se razbolili radi svega.

Krse nam prava koja su nam garantirali zakonom i donijeli zakonom da ih imamo. Racuno da nam za sve i za jos neke stvari sto smo u ratovima osteceni dodzu oko 2 sto hiljada maraka.

Ima para za njihove mobitele, k_rve, kola itd. a nema za nas. I dok ne pukne neko pa nekoga od njih ne r_kne.
    Ja sam puko jednom i sebe skoro rokno iako nisam htjeo da se roknem.

I sta ako drugi put ponovo puknem radi svega ovog, mozda tada r_knem nekoga od njih.

Ima za plata im po 2, 3, 4, 5 i vise hiljada po administraciji i jos dodatno mito uzimaju. Malo im 2, 3, 4, 5, i vise hiljada maraka mjesecno pa jos i mito dodatno traze pored tih plata.

Evo jedan doktor kojeg bi ja r_kno, licemjer jedan glumi finjaka ima platu garant oko 3 hiljade i jos pored toga po operaciji trazi od svakog pacijenta 5 stoja.

Ubise nas sve. Prokleto im bilo svima ako to zasluzuju. Ne zelim im ja to, ne zelim im Zlo ali oni meni zele i rade mi Zlo i ne samo meni nego i drugima. Bog ih kaznio za ono sto cine, ako to zasluzuju.

Prokleti, ako su to, i ne zelim im ja da budu to, ne zelim im zlo. I malo im ono sto imaju. Nego daj samo jos vise i vise. Samo daj, daj, daj, sve vise, vise, vise.

I svi ko neki Srbi, Hrvati, Bosanci, Boshnjaci itd. i ko neki vjernici.

Hipokriti, licemjeri.
    Sanjarko

#127 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Pokrali od stare preduzece i duguje joj ta sto je pokrala i njen muz velike pare. Ima i sudska presuda, ali lopovi jedni prebacili imovinu sa njega kao vlasnika na nju koja je sefica bila.

Pokrali nam stan od rahmetli dede i majke. I to su velike pare.

Gdje imovina sto je mojoj porodici u 2 svjetskom ratu i nakon njega pokradena, i sto mi je pola porodice pobijeno u tom ratu. Gdje je jos imovine sto je od clanova porodice oduzeto nakon 2 svejtskog rata. Ne znam je li odsteta za tu oduzetu imovinu bila isplacena, mozda jest ali ne mogu tvrdit.

Najvrijednija zemlja u mom gradu bila mozda ta sto je oduzeta od predaka mi.

Sad sirotinja zesca i bolesni svi radi svega.
    Sanjarko

#128 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Mene ni ne interesuje lova, pare. Ali se ne moze zivjeti bez njih. Da nam barem dadnu za osnovno da mozemo prezivit. Ali ni to nece da dadnu.

Kazem prokleto im bilo ako to zasluzuju i ako to Bog odluci. I ako odluci da ih kazni. Nadam se da moja samo porodica nije prokleta i ni za sta kriva, da nije nikoga drugog ojadila itd.

Ja jesam kriv za sto sta. Ali mislim da zla nisam nikome ucinio i nadam se da nisam. Sam sebi sa nekih stvari uradio.
    I mozda sam kriv sto prije 9 godina nisam uradio sta sam tada htjeo uradit. Ali sta cu. Ne mogu proslost promjenit.

Istina krivo mi je sto ne mogu i sto to nisam uradio, jer ne znam sta bi bilo da jesam. Mozda bi svijet bio bolje mjesto i bolji.
    Istina je da zalim za prolivenim mlijekom ali zbog toga sto znam da sam mozda mogao nesto promjeniti itd.

A opet mozda i nisam.
    Sociolog

#129 Re: Demografija

Post by Sociolog »

Pozz, izvini na offtopicu, i ja sam dozivio tesku tragediju, dijete sehida, a bliza rodbina iskoristila moju majku, uzeli grant, ogroman novac, preveslali moju majku, kad im je trebalo za neke svoje potrebe, kad sam zavrsio skolu, fakultet, da mi pomognu da se zaposlim samo izbjegavaju, eskiviraju i ignorisu..
    Sanjarko

#130 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Sociolog wrote:Pozz, izvini na offtopicu, i ja sam dozivio tesku tragediju, dijete sehida, a bliza rodbina iskoristila moju majku, uzeli grant, ogroman novac, preveslali moju majku, kad im je trebalo za neke svoje potrebe, kad sam zavrsio skolu, fakultet, da mi pomognu da se zaposlim samo izbjegavaju, eskiviraju i ignorisu..
    Ma obojica smo van teme, jbg uhvati me tako ponekad. Zao mi sta nam se svima ovdje radi, i tebi, i meni i drugima i ne samo ovdje nego i po svijetu. :kiss:

Sad malo da se vratimo na temu. :shock: Vidio maloprije 20-tak djece napolju i igraju se. Ovo odavno nisam vidio, ni volko djece ni da se djeca volko igraju napolju. Jbg takav vakat. Zatvorili se po kucama kako mi se cini. Ja jesam, ne znam za druge bas, nisam siguran.
    mehoxy

#131 Re: Demografija

Post by mehoxy »

Istrazivao sam nesto o prirodnom prirastaju i dosao na zakljucak da ga bosnjaci jedva drze na nekoj nuli ili su u vrlo blagom minusu, hrvati su u minusu a srbi u velikom minusu. Interesantno da zavod za statistiku RS procjenjuje gubitak oko 5.000 gradjana tog entiteta godisnje iako skoro toliko gube samo na negativnom prirastaju, u stvarnosti je brojka vjerovatno 15 - 20 hiljada zbog iseljavanja. Federacija gubi nekih 2000 - 2500 vec godinama, uz napomenu da vecinski bosnjacke opcine i mjesta uglavnom bolje prolaze. Dakle procjene slicne @Vizionarovim.
    Sad me zanima koliko ljudi otprilike ode iz zemlje godisnje jer se cuju svakakve brojke od 30 - 40 pa do 100 (!) hiljada...
    Sanjarko

#132 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

mehoxy wrote:Istrazivao sam nesto o prirodnom prirastaju i dosao na zakljucak da ga bosnjaci jedva drze na nekoj nuli ili su u vrlo blagom minusu, hrvati su u minusu a srbi u velikom minusu. Interesantno da zavod za statistiku RS procjenjuje gubitak oko 5.000 gradjana tog entiteta godisnje iako skoro toliko gube samo na negativnom prirastaju, u stvarnosti je brojka vjerovatno 15 - 20 hiljada zbog iseljavanja. Federacija gubi nekih 2000 - 2500 vec godinama, uz napomenu da vecinski bosnjacke opcine i mjesta uglavnom bolje prolaze. Dakle procjene slicne @Vizionarovim.
    Sad me zanima koliko ljudi otprilike ode iz zemlje godisnje jer se cuju svakakve brojke od 30 - 40 pa do 100 (!) hiljada...
    Pa rekli su. Oko 90 hiljada. Ali nisu sve rekli. Nije godisnje nego za ako se ne varam za 3-4 godine. Nisam siguran. Neko samo ko papagaj ponovio informaciju i senzacionalisticki plasirao. A ima statistika koliko se ko oseli ali meni mrsko caprkat, rovit u statistici.

https://stats.oecd.org/

Evo ali nisu izgleda azurirali podatke odavno. Mrsko meni ganjat podatke. Imam drugog posla itd. i to jedva stizem s obzirom na moje stanje, zdravlje itd.

Ima jos gdje se moze trazit podataka po skolama, itd. Skolarci su dobar pokazatelj svega. Bolji od popisa, glasaca itd.

Uglavnom katastrofalno. Hr, Ba, Srb, Cg se jos drzi nekako. Vjerovatno zbog onih naknada majkama ali i zbog doseljavanja.
    Sanjarko

#133 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Neko je mislim spominjao da se za 4 godine iselilo 160.000 ako se ne varam. Ja stvarno nemam pojma, totalni sam laik sto se ovog tice. Nego otvorio temu sto se tice onih sto trkeljaju da bi Bosnu poklapali a katastrofa i u Bosni, i u Hrvatskoj, i u Srbiji. Rat nas sjb pravo. Ko Njemce. Ima jos tih institucija Ined itd., projekcije Un-a i slicno.
    Sanjarko

#134 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Cak u zadnje vrijeme razmisljam da su mrtvi dobar pokazatelj svega. To mozda nikako ni ne laziraju.
    muhafuca

#135 Re: Demografija

Post by muhafuca »

Vizionar 1985 wrote:Neko je mislim spominjao da se za 4 godine iselilo 160.000 ako se ne varam. Ja stvarno nemam pojma, totalni sam laik sto se ovog tice. Nego otvorio temu sto se tice onih sto trkeljaju da bi Bosnu poklapali a katastrofa i u Bosni, i u Hrvatskoj, i u Srbiji. Rat nas sjb pravo. Ko Njemce. Ima jos tih institucija Ined itd., projekcije Un-a i slicno.
    160 000 za 4 god nije ni puno s obzirom na situaciju. Ja sam kontao da je bar duplo toliko, ako ne i vise u zadnjih 5 godina. Bar pola od mojih prijatelja i poznanika je otislo gore u zadnjih 5 god. Kome god je iskocila sansa nije se dvaput razmisljao. cak i ljudi sa (iz moje perspektive) relativno stabilnim poslovima i platama.

eh sad tu i jest kvaka zasto je cifra i od 160.000 za 4 godine katastrofalna. Sve su to uglavnom osobe od recimo 20 pa najdalje do 40 god. Bar iz mog iskustva. Nek je trecina od njih radila i placala doprinose u budzet - vise tih para nema - a ovi ostali sto su u najboljim godinama trebali uci u sistem (budzet) uci ce u Njemackoj i drugim zemljama.

Penzioneri i drugi koji primaju iz budjeta - ne idu nigdje :mrgreen:

Naravno nesto para ce se vratit u Bosnu (kad dodju na ljetovanje u Bosnu i posalju stosta familiji) ali to je sitno u odnosu da su ostali i radili ovdje.

tako da nije dobro uopste.

Rjesenje : ko god ima bilo kakav posao - oduzeti pasos i zabraniti izlazak iz zemlje. Starije zaposlene poslati u penziju odmah da se oslobode radna mjesta. Mlade nezaposlene slati na radne akcije gdje ce dobijati dva obroka dnevno od drzave. Legalizovati eutanaziju i promovisat je po penzionim domovima, bolnicama, apotekama, sahovskim klubovima, mjesnim zajednicama i slicnim mjestima.

Povremeno ilegalno prebacivati manje grupe penzionera u strane zemlje.Kad stigne zahtjev za deportaciju, tvrditi da nisu iz Bosne (nema podataka o njima) i da vjerovatno imaju Alzheimera pa da su umislili da su iz Bosne. Uglavnom ne primati nazad.

Eto to bi nas jedino spasilo.
    mehoxy

#136 Re: Demografija

Post by mehoxy »

E tek ce nas sjebat potencijalni ulazak u EU. Hrvati masovno odlaze iako realno imaju perspektivniju drzavu od nase, i jos ih donekle odrzava imigracija iz BIH, u suprotnom bi mozda bili u jos goroj situaciji.
    @Vizionar e ti brojevi vec zvuce realnije. Odlazak 100.000 ljudi godisnje bi u prilicno kratkom roku depopulisalo citavu zemlju, mada je i ovako situacija katastrofalna.
    Dejtonski sporazum i ustav je ludjacka kosulja za ovu zemlju, i ne vidim buducnost ukoliko se on ne promijeni ili bolje ukine.
    muhafuca

#137 Re: Demografija

Post by muhafuca »

mehoxy wrote:E tek ce nas sjebat potencijalni ulazak u EU.
    :D :D :D :D

Super je kad ima ljudi koji jos uvijek vjeruju da neko od politicara u BiH radi na ulasku BiH u EU.

Oni bolje i od mene i od tebe znaju da bi to znacilo trenutni kolaps budzeta koji se vec godinama krpi kako se zna i umije.

Mi u EU mozemo samo ako se u regionu desi neka medjunarodna kriza - pa nas EU bez ikakvih ispunjenih uslova jednostavno na silu usisa u EU.

Ja potencijal za takvu krizu ne vidim.

Na taj nacin su jedino profitirale Rumunija i Bugarska kad su expresnom procedurom primljeni u EU da bi se napravila EU granica Rusiji u sferi uticaja prema Balkanu. To se zavrsilo davno i nema vise takvih poteza.
    Alfons Kauders

#138 Re: Demografija

Post by Alfons Kauders »

http://www.dw.com/hr/iseljavanje-iz-bih ... a-39909072
    Iselilo čak 95.000 obitelji

Ali budućnost u BiH mnogi ne vide, a iseljavanje je, kako to tvrdi za DW Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH, poprimilo alarmantne dimenzije.

"U proteklih mjesec dana naših 150 volontera je u 36 općina razgovaralo s mladima i pokušalo im objasniti da nije tek tako jednostavno otići na osnovu nekih lijepih priča. I dalje vlada metež po tom pitanju, tempo odlazaka je za nijansu smanjen, ali to ne znači da je to zasluga naših institucija", kaže Zukić. Ona je za DW iznijela najnovije i poražavajuće podatke o iseljavanju te kaže da je od sredine 2013., zaključno sa 2017. godinom, iz BiH iselilo čak 95.000 obitelji. Brojka je višestruko uvećana jer se radi i o obiteljima s dvoje ili troje, pa i četvoro djece."Ovo iseljavanje može se podijeliti u nekoliko faza. Na one koji su iselili i rade, one koji se nisu mogli snaći, ali i one koji se pripremaju otići bez obzira što imaju zaposlenje i, na kraju, one koji su na odlazak primorani zbog financijske potrebe", zaključuje ona.
    Alfons Kauders

#139 Re: Demografija

Post by Alfons Kauders »

Dakle, jedan mandat koalicije za akcize i reformsku agendu ce nas kostati jos 100,000 mladih porodica.

Vec otislo 100,000... neka u prosjeku imaju 0.5 djece, i to ce biti 500,000 vec do 2022.

Mada... Imaju pravo kad kazu da nezaposlenost nece biti problem. :izet:
    mehoxy

#140 Re: Demografija

Post by mehoxy »

muhafuca wrote:
    mehoxy wrote:E tek ce nas sjebat potencijalni ulazak u EU.

Super je kad ima ljudi koji jos uvijek vjeruju da neko od politicara u BiH radi na ulasku BiH u EU.

Oni bolje i od mene i od tebe znaju da bi to znacilo trenutni kolaps budzeta koji se vec godinama krpi kako se zna i umije.

Mi u EU mozemo samo ako se u regionu desi neka medjunarodna kriza - pa nas EU bez ikakvih ispunjenih uslova jednostavno na silu usisa u EU.

Na taj nacin su jedino profitirale Rumunija i Bugarska kad su expresnom procedurom primljeni u EU da bi se napravila EU granica Rusiji u sferi uticaja prema Balkanu. To se zavrsilo davno i nema vise takvih poteza.
    Ne vjerujem, zato sam i napisao "potencijalni". Mislim, da nas zele u EU i NATO natjerali bi oni domace politicare da saradjuju, sitniji su oni od sitnih riba. No, nikad ne reci nikad.
    Sanjarko

#141 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

mehoxy wrote:E tek ce nas sjebat potencijalni ulazak u EU. Hrvati masovno odlaze iako realno imaju perspektivniju drzavu od nase, i jos ih donekle odrzava imigracija iz BIH, u suprotnom bi mozda bili u jos goroj situaciji.
    @Vizionar e ti brojevi vec zvuce realnije. Odlazak 100.000 ljudi godisnje bi u prilicno kratkom roku depopulisalo citavu zemlju, mada je i ovako situacija katastrofalna.
    Dejtonski sporazum i ustav je ludjacka kosulja za ovu zemlju, i ne vidim buducnost ukoliko se on ne promijeni ili bolje ukine.
    Ma Mektic je mislim spominjao 160.000 za 4 godine. Ima -0,4 na 1.000 od Cije ali ne kontam to nikako. Koliko ode. Kontam ako je na hiljadu -0,4 izadze kako god racunam 1.500, ili ja pravim zjb ili neko drugi ili ne znam ovo od Cije citat, racunat itd., jbg nije mi matematika u svemu uvijek od ruke isla iako sam vecinom 5 imo iz nje. Mozda je 15.000 na godinu po Ciji. Ali stvarno odavno kontam na mrtvima da se moze racunat populacija. Da nam je sad ostalo izgleda da samo mrtve brojimo, a i to je mislim neprecizno jer se dosta ljudi ukopa po inostranstvu a ima nase licne itd. ali je opet preciznije od popisa. Cija kaze da nas ima od 0-14 godina oko 516.000, to bi znacilo za 60 godina da ce nas bit 2,5 miliona bez migracija, ali ja sam po ovom Kopu sto sam smislio racunao da bi nas tamo oko 2091 trebalo bit 1,8 miliona. Jbg laik sam a odavno se sa matematikom nemogu sastavit, skoro sve iz nje zaboravio. A demografija je skoro cista matematika ako se ne varam, iako ima i statistike itd. u njoj, ali uglavnom je kalkulacija, matematika. Uglavnom katastrofa ba i Ba, Srb, Hr i jos bi ovi neki, ma nisu oni ni ludi ne znam kako da ih nazovem, ja sam lud a ne oni njih ne znam kako da zovem, bi ratovali, poklapali tudze, otimali tudze itd. i da opet ima oko 300.000 zrtava. Pisao sam im o tome na onom forumu Hr. Ima i tamo demografija tema. Samo trkeljaju jedno te isto. Opet bi da Srbi u Bosni imaju oko 60.000 zrtava. Do tih brojki sam logicki dosao, kolko poginulih, duplo i vise ranjenih. Znaci 25.000 poginulih Srba jos 25.000-50.000 ranjenih su imali, pogotovo kod vojnika. Jer kako znam u ratu duplo i vise ima izbacenih iz stroja, tj. ranjenih. Dze tu ostalo sto ne zelim ni spominjat a ima moj rad o tome. Nismo ni svjesni mi ljudi sta rat tacno radi. Ja nedavno toga posto svjestan. Ne mislim samo na zrtve svih vrsta nego na jos nesto sto je samo tako ko i ovo zlo, mozda po narod i gore. Ako sam upravu u vezi ovog, mi ljudi, ljudska vrsta smo njb li. Soko onda mozda grijesi nije nam 1.000 godina ostalo nego smo onda mozda odavno u Eli. Idemo stopama dinosaursa itd. Pa ni ne cudi ova robotizacija itd. svega od strane Elita.
    mehoxy

#142 Re: Demografija

Post by mehoxy »

Vidi, do sljedeceg stoljeca ce sigurno citav svijet biti u qurcu. Ignorirajuci potencijalne buduce (velike) ratove, opet ostaju klimatske promjene koje vec sad prave ozbiljne probleme. Ne vjerujem da cemo izumrijeti na ovim prostorima ako nas ne pokose ratom kao muslimane u Srbiji, samo cemo biti svedeni na neki jadan broj.
    Sanjarko

#143 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

muhafuca wrote:

Ma pisao sam ja nesto negdje. Kontam da se ne desi okupacija od strane Nato saveza, ako ne citave Bosne barem Federacije. A Hrvatsku i Srbiju mozda u Buducnosti poklope Italija i Rumunija. Imali su ovi narodi i drzave uvijek pik na Hrvatsku i Srbiju, i o ovome sam pisao, ne znam sta i gdje sve. Bit ce populacija Hrvatske 2 miliona, Srbije oko 3 miliona a Italije 50-tak miliona a Rumunije od 15 do 17 miliona. Ovo je po nekim Un projekcijama. Hoce bit tesko im poklopit Hrvatsku i Srbiju ili barem dijelove tih drzava. Handre se i jedni i drugi sa nama u Bosni, sa bijedom Bosanskom da ne vide sta im se desava ili sta im se moze desit. Tupani ba. Koji k-rac imaju od Bosne sta. Sama bijeda, krs, brda itd. Samo dobra im ko trziste, i jos rade na tome da uniste to svoje trziste. Hej ba imaju razmjenu, Hrvatska od 1.400 miliona km sa nama i suficit od 700 miliona i rade na tome da uniste to svoje trziste. Zlatnu Koku su skrsili svoju. A bili smo im Zlatna Koka i trzisno i kao demografski bazen. Ne zelim ih vrijedzat itd. ali sta je ovo ako ne djelo Tupana. Samo istinu kazem, i opet ba trkeljaju jednu te istu mantru. Pisao sam i na drugim temama ima u mojim postovima. Jbt ja sam LUD ali ovo je. :-) GENIJALNO. :lol:
    Last edited by Sanjarko on 01/08/2017 18:28, edited 1 time in total.
    Sanjarko

#144 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Upravu je Ajnstajn bio. BESKRAJNA. :lol:
    mehoxy

#145 Re: Demografija

Post by mehoxy »

Nije Bosna kao teritorij uopste bijedna. Naprotiv, ima prirodne resurse, obradivo zemljiste i turisticki potencijal. To sto oni koji zive u njoj, uprkos tome, ne znaju/nece da od nje naprave pristojnu drzavu je vec nesto drugo. Nisu doduse nista bolji ni ovi sto bi ocepljivali dijelove zemlje, vise je to njima u cilju zbog njihovih suludih mitomanija i nacionalizma.
    Sanjarko

#146 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

mehoxy wrote:Nije Bosna kao teritorij uopste bijedna. Naprotiv, ima prirodne resurse, obradivo zemljiste i turisticki potencijal. To sto oni koji zive u njoj, uprkos tome, ne znaju/nece da od nje naprave pristojnu drzavu je vec nesto drugo. Nisu doduse nista bolji ni ovi sto bi ocepljivali dijelove zemlje, vise je to njima u cilju zbog njihovih suludih mitomanija i nacionalizma.
    Ma nije bas bijeda znam. Ali ako niko nece i ne moze da ulozi zbog ovih koji stalno hoce neke ratove, neka otimanja, poklapanja itd. uvijek ce bit bijedna i ne iskoristena itd. Ko ce ulozit ista kad to mu sutra neko sve moze spalit, unistit, opljackat itd. u ratu i nakon rata. Ko je tolko lud da ulozi. Evo da sad neko hoce da nam da 100 milijardi kredita, mislis da je tolko lud da to uradi upravo zbog ovog sto sam naveo. Jos da na tih 100 milijardi kredita ulozi jos tolko. Evo ja bi i u Hr, Ba, Srb, Cg ali ni ja tolko nisam lud da to uradim dok su ovaki tupani i na vlasti i u narodu prisutni. Prije bi u Ruandu ulozio nego ovdje. Ruanda nije kako znam ni izbliza zapaljiva kao Balkan i ova nas podrucja. :( = Zalosno, Nazalost.
    Sanjarko

#147 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Alfons Kauders wrote:Dakle, jedan mandat koalicije za akcize i reformsku agendu ce nas kostati jos 100,000 mladih porodica.

Vec otislo 100,000... neka u prosjeku imaju 0.5 djece, i to ce biti 500,000 vec do 2022.

Grijesis kolega filozofe forumski. Kako pada populacija tako ce grohnut i sve ostalo, pa ce doc i do rasta nezaposlenih vjerovatno, mislim ostat ce isti odnos zaposleni vs nezaposleni. Bas me zanima kojim to magicnim stapicem mogu sve zadrzat uposlenima u administraciji, privatnom sektoru itd. kako bude populacija padala u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj. Hajde CG je i mala moze i opstat mozda ima more itd. Dalmacija isto tako mozda, mozda i Hrvatska citava moze opstat zbog mora itd., samo sumnjam. Ali bas me zanima kako ce u Bosni i Srbiji opstat ista, pogotovo trziste kako pocne da pada populacija. Tupani ba, kazem. Nismo ni svjesni kolko nas je rat sjb. Kazem i Njemce je onaj II sjb samo tako pa mozda i dan danas trpe posljedice istog, i Europa citava mozda dze se masovno razaralo itd.
    pelcer224

#148 Re: Demografija

Post by pelcer224 »

Mnogo je ljudi koji ne shvataju da iseljavanje nece rasteretiti radna mjesta kod nas. Recimo, drugar mi kaze "samo neka ide narod to je super za nas koji ostajemo jer gazde nece imati izbora pa ce radnike dobro placati da ih zadrze". Ja mu kazem a odakle ce ti taj gazda dati dobru platu jer ako se narod iseli taj gazda nece imati trziste?!
    Ljudi ocigledno ne kapiraju da se iseljavanjem sve urusava (ekonomija, zdravstvo, skolstvo, putevi...). Tesko nama bez stanovnistva. Sve sto umre i iseli se vlast samo prebaci njihove namete na preostale koji ovde zive. Nema nama spasa.
    Sanjarko

#149 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

pelcer224 wrote:Mnogo je ljudi koji ne shvataju da iseljavanje nece rasteretiti radna mjesta kod nas. Recimo, drugar mi kaze "samo neka ide narod to je super za nas koji ostajemo jer gazde nece imati izbora pa ce radnike dobro placati da ih zadrze". Ja mu kazem a odakle ce ti taj gazda dati dobru platu jer ako se narod iseli taj gazda nece imati trziste?!
    Ljudi ocigledno ne kapiraju da se iseljavanjem sve urusava (ekonomija, zdravstvo, skolstvo, putevi...). Tesko nama bez stanovnistva. Sve sto umre i iseli se vlast samo prebaci njihove namete na preostale koji ovde zive. Nema nama spasa.
    Ma ja sam to indirektno govorio svima, ali niko nije skapirao. Ima u mojim postovima. Ne krijem identitet svoj uopste, svi mi profili isti na svim forumima, samo ovdje je razlicit jer ne moze se promjenit profilno ime itd. Ne trolam, iako i ja znam planut nekad itd. kad pretjera neko sa sovinizmom itd. i znao sam i ban popit, opomenu dobit, cak sam na jednom stranom forumu i trajni ban dobio zbog sovinista itd. Isti i imejl, mislim pravi je sa pravim imemom itd. prave zive osobe a ne oni jednokratni. Nemam razloga da trolam, da se svadzam itd. po forumima i na netu, pa imam jbnjih problema od toga i svadza itd. i u zivotu da jos po forumina i netu to imam. Znaci ima ko je pratio sve. Indirektno govorio, nisam htjeo direktno preko telefona. A sad i direktno govorim jer mi orilo gorilo sad, boli me k-rac sad za svim. Negdje se zaj-bajem i znam da su za zaj-ebancije forumi, net itd., negdje ozbiljno, kako kad, nekad me i ludilo uhvati, jer sam lud, ali se nadam da nisam zao, nisam dobar znam to, ali se nadam da nisam ni ovo navedeno. Ponekad me zanese kao evo sad. Pa se istresem malo.

Uglavnom sam govorio, ne samo ja nego i drugi i ne samo u vezi ovog. Za sve malo logiku upalit treba. A ja ko onaj Spok skoro.

Sad da se na temu vratim malo. Pisao na drugoj onoj temi u vezi Kradezea itd.
    Iako je za one teme demografija, evo upisat cu ovdje. Neko racuno kolki je trosak podizanja dijeteta u Hrvatskoj i izracuno do punoljetstva oko 1,2 milijuna kuna. Da se razumijemo i ja sam racuno da sam svoje kosto do sad izmedzu 100-200 hiljada maraka. Ja imam kao sto se vidi 32 godine. Nisam racuno inflaciju itd. nego u sadasnjoj cijeni sve. Eto nek sam 200 hiljada kosto to je 800 hiljada kuna. Znaci razlika izmedzu Hrvatske i Bosne 50%, 50% veci trosak. Sad kolko su vece plate ne znam.
    Alfons Kauders

#150 Re: Demografija

Post by Alfons Kauders »

Vizionar 1985 wrote:
    Alfons Kauders wrote:Dakle, jedan mandat koalicije za akcize i reformsku agendu ce nas kostati jos 100,000 mladih porodica.

Grijesis kolega filozofe forumski. Kako pada populacija tako ce grohnut i sve ostalo, pa ce doc i do rasta nezaposlenih vjerovatno, mislim ostat ce isti odnos zaposleni vs nezaposleni. Bas me zanima kojim to magicnim stapicem mogu sve zadrzat uposlenima u administraciji, privatnom sektoru itd. kako bude populacija padala u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj. Hajde CG je i mala moze i opstat mozda ima more itd. Dalmacija isto tako mozda, mozda i Hrvatska citava moze opstat zbog mora itd., samo sumnjam. Ali bas me zanima kako ce u Bosni i Srbiji opstat ista, pogotovo trziste kako pocne da pada populacija. Tupani ba, kazem. Nismo ni svjesni kolko nas je rat sjb. Kazem i Njemce je onaj II sjb samo tako pa mozda i dan danas trpe posljedice istog, i Europa citava mozda dze se masovno razaralo itd.
    Dugorocno hoce, ali ne vjerujem da ce biti nekog primjetnog rasta nezaposlenosti. To smo rijesili tako sto smo odmah iza rata prestali praviti djecu, pa za desetak godina necemo imati dovoljno radne snage, kao Hrvatska.

Ali nije bitno. Bitno je da zlocesti Slovenci, Crnogorci, Bosnjaci i Makedonci slucajno ne diraju ugrozene Srbe, Hrvate i Albance. :lol:
    Post Reply