John Cleese wrote: ↑04/08/2024 11:44
konoplja wrote: ↑04/08/2024 11:26
Ne znam na šta se tačno referiraš. Na to što je iz Alžira, ili pak na izgled što Velkoski nekoliko puta ponavlja. Ne mislim da je ni prvo, ni drugo glavna motivacija. Naravno, izgled budi sumnju i sigurno igra ulogu, ali ipak mislim da je glavna motivacija činjenica da je prije godinu dana IBA donijela odluku da se zabrani daljnje natjecanje. To je se tada trebalo transparentno riješiti.
I tada je bio posljednji voz da IOC donese jasna pravila za sudjelovanje koja bi zadovoljila i štitila pravednosti i integritet sporta i natjecanja.
Stoga se nadam da ce ubuduće raditi potpune kromosomske i hormonalne testove i napraviti jasnu demarkaciju. Ako ih mogu u pola noći buditi na pišanje i vađenje krvi zbog doping kontrole onda mogu i ovo jednom odraditi. Ne vidim nikakav problem u tome. Čak štoviše mislim da je poželjno i zagovaram to.
Pa i ja se nadam da hoce raditi te testove i sto je jednako bitno, ako ne i bitnije, da ce ih raditi vec na najnizim instancama, a ne pred sportska takmicenja od svjetskog ili regionalnog znacaja, dakle prije nego iko ko stvarno ne spada u bilo koju takmicarsku grupu uopce i dodje u priliku da se tim sportom u toj konkurenciji u bilo kojoj mjeri bavi, te ce tako preduprijediti ovakav grozomoran publicitet i medijski linc koji uistinu lako moze nekome unistiti zivot.
Kako sam vec rekao - moj dojam nije nikakav argument, ali prica o konkretnom slucaju mi sad izgleda krajnje mutno.
Slazem se i nadam se da hoce. Ma neka ih rade odmah po rodenju pa da se izbjegnu slucajevi odrastanja u pogresnom spolu.
Tebi mutno na jednu stranu, meni na drugu. Zasto je povucena tuzba koja je ulozena na CAS-u? Rezultate bi trebalo da su dobile i stranke koje su testirane. Zasto ih ne objave i tako prekinu sve traceve?
Onda imamo i recentan primjer na slucaju Caster Semenya. Koji bi nam trebao biti pouka za trenutnu situaciju i iz kojeg su se lekcije trebale izvuci da se ovo izbjegne. Osoba je rodena s nedovoljno definisanim genitalijama koje su eto vise bacale na zenske pa se to upisalo i tako je odrasla. Da bi otkrili da je osoba zapravo musko sa poremecajem u seksualnom razvoju. Zasto to ne bi mogao biti slucaj i ovdje? Nije to nesto van granica moguceg.
Ipak u slucaju Caster sve se prekasno otkrilo jer je vec dvije zlatne Olimpijske medalje osvojio i kamaru ostalih takmicenja.
Evo link za utrku 800 metara zene sa Olimpijade u Riju.
https://olympics.com/en/video/women-s-8 ... 16-replays
Ono sto je zanimljivo je da nije samo Caster u ovoj utrci muskarac sa nepravednom prednoscu, vec citav podijum, i srebro i bronca su otisle oko vrata muskarcima.
Na sljecem linku mozes pogledati video intervju, direktno nakon utrke, od Lynsey Sharp iz Velike Britanije koja je zavrsila na sestom mjestu tj. trebala je biti treca.
https://www.independent.co.uk/sport/oly ... 02251.html
Nisam uspio pronaci video intervju Melisse Bishop iz Kanade koja je zavrsila na cetvrtom mjestu, ali i ona je bila shrvana i zalila kao i gore pomenuta Sharp.
https://www.cbc.ca/sports/olympics/2.71 ... -1.3729674
Uglavnom, poenta je da se cak tada nedugo poslje Rija sve ovo trebalo rijesiti, a nije. Pitanje je zasto je to tako i zasto je jedini uslov za natjecati se u zenskom boksu u Parizu da ti u pasosu pise da si zensko. Kada je ocigledno da to nije dovoljno i da se desavaju slucajevi Semenya i ostali.