Satori wrote: ↑29/07/2024 22:41
Kod nas u Zenici pri sklapanju opcinskog braka obavezno citiraju Radovica: "Brak se uređuje zakonom samo onda kada ne može drugačije. Zbog toga ne dozvolite da Vam zakon uređuje brak. Uredite ga sami, lepše i humanije nego što to može bilo koji zakon da predvidi..." pa do kraja. Fakat su rijetki oni koji se slazu i dogovaraju nakon razvoda, i rijetke situacije da je za njih oboje interes djeteta vazniji od njihovih kompleksa i ega.
Imam u porodici svega i svakakvih situacija, od svakodnevnih dogovaranja s kim bi dijete da bude taj dan, pa do situacija da otac nevoljko preuzima dijete i provodi vrijeme s njim, odnosno da nije komunicirao cca 25 godina sa djetetom. Mozda i jeste problem sto je kakavdanakneiskustvu izuzetak, potrebna je kriticna masa (koje nema) da se stvari pomjere s mrtve tacke.
nije @danak izuzetak, nego je od samog početka ocu djece dato na znanje kako će mu biti. pisao sam pa da ne ponavljam.
jedan moj drug je nazvao borbu da bude više vremena sa djetetom , borbu sa sistemom ,nešto kao , pakao je ništa u odnosu na borbu tate sa sistemom kada traži više vremena sa svojim djetetom i nakon dosta godina , uvjeriš se da to jeste baš tako.
primjer, njega je od strane uposlenih u Czsr upitano, imate li curu, dijete viđate, hoće reći valjda da im je dosadan.
očevi koji u presudi nemaju definisan boravak djeteta kod tate tokom raspusta, nikada nisu proveli sa djetetom više od 48 sati ,nedjeljom mora gledati na sat da ne bi okasnio. znam 3 oca koji u presudi imaju 4 sata sa djetetom srijedom, u Sarajevu su, jedan sa Koševa dođe po dijete na Stup,i sa djetetom sjedi u kafiću ili hodaju po ulici,šta ima od odlaska do Koševa kada odmah čim bi došao treba nazad
ja ne znam kako je najbolji interes djeteta da sa tatom boravi samo svaki drugi vikend, kako predlažu Czsr a sudovi prihvataju,a takvih je 95 posto presuda. to je kazna za dijete a i za tatu. kada to čuje tata koji krene u razvod braka, šta da očekuje nego da prihvati to ,i da s godinama se eventualno oženi, i dijete čija mama se takođe u u međuvremenu udala a kod mame je 5 puta više vremena, to dijete razapeto iozmeđu ljubavi prema oba roditelja, počne nevoljko boraviti kod oca, slušajući godinama loše priče o tati od strane mame.
već sam napisao, ali da ponovim, znam slučajeve kada mame ovisnice postaju zak. staratelji djeci a očevi tražili da to budu, zdrav, situiran, zaposlen,i nista od toga