Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#24676 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

konoplja wrote: 08/06/2022 00:07 da vecinom muskarci idu u rat nema nikakve veze sa kapitalizmom, religijama, agrarnim ili lovacko skupljackim drustvom, pa ni sa patrijahatom.
Zasto je to onda tako? Zasto su kroz historiju vecinom muskarci isli u rat i borili se?
Zašto? Drug Ajnštajn, koji nije bio neki feminista, al' je bio veliki pacifista, je rekao da će ratovi prestati kad muškarci odluče da prestanu ići u rat, jer nihova urodjena agresivnost završava konfliktom - po izboru. Na tu temu mu se pridružio drug Frojd i napisao čuvenu knjigu "Civlizacija i njena nazadovoljstva", rekavši otprilike da je obuzdavanje nagona osnovni civilizacijski princip i uslov za napredak. Tome se vratio drug Ajnštajn, koji reče nešto u smislu da se ne možeš stalno pripremati za rat i u isto vrijeme tvrditi da se pripremaš za mir. :D

Evo dva čuvena pisma, jedno Ajnštajnovo Frojdu, i drugo Frojdovo Ajnštajnu na dotičnu temu.

Dear Professor Freud...

https://en.unesco.org/courier/may-1985/ ... mund-freud

Lieber Herr Einstein...

https://en.unesco.org/courier/marzo-199 ... d-einstein
piupiu

#24677 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

konoplja wrote: 07/06/2022 21:44 Zanimljivo: sta ako rod nije binaran? Koliko onda ima rodova i kako ih kategorizirati i raspoznavati? Mozemo li to uopce? Koja je onda svrha roda ako je rod sve i ono sto ta osoba tvrdi da je rod?
Pa pogledaj tajlandsko društvo u kontekstu budizma, pa reci da je rod binaran. Tamo je rod poprilično fluidna stvar i čini se opšteprihvaćena.
piupiu

#24678 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Bloo wrote: 07/06/2022 22:31 Hoće li neko kakav novi argument ponuditi. :| dojadilo više oivo macho testohormonsko Java iz Martin Misterije...Ja snažan ja lovim ja se bijem ja bolji...hrok hrok.
:lol: :lol: :lol:

Može jedna prigodna muzička numera ex-domaće proizvodnje:

piupiu

#24679 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

konoplja wrote: 07/06/2022 20:45 Ok hvala. Nisam bas upoznat sa navedenim autorima, ali antikolonijalnog razmisljanja i nauke nisam fan.
Vidi se da nisi odrastao u duhu Nesvrstanih :D Misliš da zapadni feminizam treba voditi glavnu riječ o pravima žena u svim kulturama svijeta? Ono, dodje Klementina u Bangladeš i kaže, 'E, da ti ispričam za šta se ti ovdje trebaš zalagati'...
Snake Eyes

#24680 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Snake Eyes »

Sto ove odredjene forumasice koje varaju majstori ne unajmljuju zene da im urade posao? Da nije u pitanju neki svjesni mazohizam u kojem uzivas biti potcjenjen i prevaren, ili mozda revans ili je pak nesto trece? Sta li moze biti razlog?
crveni_makovi

#24681 Re: Danasnji "feminizam"

Post by crveni_makovi »

@piupiu i @hadzinicasa hvala vam puno :)
saint_mirad

#24682 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Snake Eyes wrote: 08/06/2022 06:53 Sto ove odredjene forumasice koje varaju majstori ne unajmljuju zene da im urade posao? Da nije u pitanju neki svjesni mazohizam u kojem uzivas biti potcjenjen i prevaren, ili mozda revans ili je pak nesto trece? Sta li moze biti razlog?
jes, pa da na pitanje zene musterije zenskom majstoru (majstorici?) sta nije u redu sa autom, majstorica odgovori znas ti dobro sta nije u redu. :run:
broj dva

#24683 Re: Danasnji "feminizam"

Post by broj dva »

omar little wrote: 07/06/2022 13:18 bukvalno psihopata.

New York (CNN Business)The Washington Post has suspended reporter David Weigel for one month without pay for retweeting a sexist joke, two people familiar with the matter told CNN on Monday.

Weigel did not respond to a request for comment, but an out-of-office reply from his Post email address said that he would return to work on July 5. Weigel apologized publicly last week for the retweet, saying he "did not mean to cause any harm."
A spokesperson for The Post declined to comment, citing a need for privacy regarding personnel matters.
Weigel's retweet was spotlighted publicly by his colleague, Felicia Sonmez, who recently had a discrimination lawsuit against the paper dismissed, a decision her attorney has said she plans to appeal.
Sonmez sarcastically wrote on Twitter on Friday that it is "fantastic to work at a news outlet where retweets like this are allowed." She attached a screen grab showing Weigel's retweet, which was of a tweet from YouTuber Cam Harless, who joked, "Every girl is bi. You just have to figure out if it's polar or sexual."
Sonmez, according to messages obtained by CNN, also confronted Weigel in an internal company Slack channel. She tagged him and wrote, "I'm sorry but what is this?"
Sonmez added in the Slack channel that the retweet sent "a confusing message about what the Post's values are."
Others on Friday joined the discussion in the Slack channel, prompting national editor Matea Gold to write, "I just want to assure all of you that The Post is committed to maintaining a respectful workplace for everyone. We do not tolerate demeaning language or actions."
The Post's chief spokesperson, Kris Coratti, also issued a statement to the press that said, "Editors have made clear to the staff that the tweet was reprehensible and demeaning language or actions like that will not be tolerated."
But the public and private admonishment of Weigel's retweet has failed to quell tension inside The Post.
Jose A. Del Real, a reporter at The Post, responded on Twitter Saturday to Sonmez's initial tweet. Del Real said Weigel's tweet was "terrible and unacceptable."
"But," he added, "rallying the internet to attack him for a mistake he made doesn't actually solve anything. We all mess up in some way or another. There is such a thing as challenging with compassion."
Sonmez responded, saying that "calling out sexism isn't 'cruelty,'" but something that is "absolutely necessary."
Sonmez and Del Real then proceeded to engage in a back and forth over Twitter on Saturday, with Del Real ultimately moving to temporarily deactivate his account.
Sally Buzbee, the executive editor of The Post, tried on Sunday morning to rein in the newsroom by sending a memo that reminded staffers "to treat each other with respect and kindness both in the newsroom and online."
"The Washington Post is committed to an inclusive and respectful environment free of harassment, discrimination or bias of any sort," Buzbee added. "When issues arise, please raise them with leadership or human resources and we will address them promptly and firmly."
However, the attempt by leadership to squash the controversy failed again.
Sonmez on Sunday afternoon said on Twitter that Buzbee's note had provided "fodder for *more* harassment" against her.
Del Real reactivated his account and posted a statement on Sunday afternoon, saying he had faced "an unrelenting series of attacks intended to tarnish my professional and personal reputation" after tweeting at Sonmez.
Sonmez proceeded to call Del Real out for blocking her, and said that instead of apologizing he had instead made a series of "false accusations and mischaracterizations" in his statement. Sonmez said, for instance, that she saw "no comments" intending to harm Del Real's reputation.
Sonmez on Sunday evening then tagged Buzbee and Gold on Twitter and said she had reached out to them to discuss the matter, but that she hadn't heard back.
"Retaliation against a colleague for speaking out against sexism is never okay," Sonmez wrote. "I hope Washington Post leaders treat this as the serious issue that it is."
By Monday morning, tension at The Post was still high.
Video technician Breanna Muir responded to Buzbee's all-staff email, applauding Sonmez for "speaking out against harassment, discrimination and sexism."
Muir attached a tweet showing that Micah Gelman, the head of The Post's video team, had once misidentified her as "Breanna Taylor."
"If the Washington Post is committed to an inclusive and respectful environment free of harassment, discrimination or bias of any sort, then can someone please help me understand Micah Gelman and David Weigel's tweets/rts?" Muir asked.
"These tweets/rts not only hurt women in our newsroom but make it extremely difficult to do our best work," Muir added. "Ultimately, it creates a toxic work environment."
Gelman previously did apologize to Muir for misidentifying her. When the incident happened in February, he wrote on Twitter, "In a long thread last night thanking my staff for working exhaustive hours, I inadvertently misidentified Breanna Muir. I reached out to her to apologize and do so here now. We are all working extremely long hours and while this was not intentional, it should not have happened."
Coratti also released a statement at the time noting Gelman "apologized both publicly and privately for his mistake."
"However, we do not take the impact of that error lightly and regret the emotional toll it has had on Breanna," Coratti added. "We have also reached out to her and are committed to fostering an inclusive environment throughout the newsroom."

https://edition.cnn.com/2022/06/06/medi ... index.html

Najostrije osudjujem sve sale koje mogu uvrijediti nekoga a kako nikada ne znamo sta ce uvrjediti neku osobu vrjeme je da zabranimo sale.
Nierika

#24684 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nierika »

Možda da modifikujemo šale, zabrana mi je baš radikalna. Osim ako i ta izjava nije šala..:D
broj dva

#24685 Re: Danasnji "feminizam"

Post by broj dva »

Nierika wrote: 08/06/2022 10:38 Možda da modifikujemo šale, zabrana mi je baš radikalna. Osim ako i ta izjava nije šala..:D
Modifikacije nisu dovoljne, i dalje ostaje mogucnost da se neko uvrijedi, naljuti ili digne obrve.
Jebem ti sedamdesete u kojima sam se rodio, svjet je bio jednostavan.
Kao jebeni tinejdzer sam odlucio da sam feminista. Naravno nisam nista radio po tom pitanju ali mi je bilo ocigledno da zene zasluzuju istu platu za isti posao, iste mogucnosti na trzistu rada i pravo da pojebu sve muskarce koje zele bez da im iko sere oko toga. Za mene je to bio feminizam, ako ne sveukupan feminizam onda makar onaj dio sto sam ga mogao shvatiti i prihvatiti.
A sada, sa LGBTQ (da se izjasnim i tu, apsoluto sam za gay brak i za parade i za usvajanje i za potpuno ista prava gay populacije) problematikom i sa ovim "identity issues" nista mi nije jasno i postaju mi iratantni. Smatraj se cim hoces ali ja znam sta su i ko su zene/muskarci i ko nisu i ne trazi da prihvatim tvoje zablude, da prihvatim tvoj rjecnik i da me boli neka stvar za tvoje veoma specificne probleme.
Srednjovjecni mrgud out.
Last edited by broj dva on 08/06/2022 10:49, edited 1 time in total.
broj dva

#24686 Re: Danasnji "feminizam"

Post by broj dva »

dupli
Nierika

#24687 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nierika »

broj dva wrote: 08/06/2022 10:47
Nierika wrote: 08/06/2022 10:38 Možda da modifikujemo šale, zabrana mi je baš radikalna. Osim ako i ta izjava nije šala..:D
Modifikacije nisu dovoljne, i dalje ostaje mogucnost da se neko uvrijedi, naljuti ili digne obrve.
Kao jebeni tinejdzer sam odlucio da sam feminista. Naravno nisam nista radio po tom pitanju ali mi je bilo ocigledno da zene zasluzuju istu platu za isti posao, iste mogucnosti na trzistu rada i pravo da pojebu sve muskarce koje zele bez da im iko sere oko toga. Za mene je to bio feminizam, ako ne sveukupan feminizam onda makar onaj dio sto sam ga mogao shvatiti i prihvatiti.
A sada, sa LGBTQ (da se izjasnim i tu, apsoluto sam za gay brak i za parade i za usvajanje i za potpuno ista prava gay populacije) problematikom i sa ovim "identity issues" nista mi nije jasno i postaju mi iratantni. Smatraj se cim hoces ali ja znam sta su i ko su zene/muskarci i ko nisu i ne trazi da prihvatim tvoje zablude, da prihvatim tvoj rjecnik i da me boli neka stvar za tvoje veoma specificne probleme.
Srednjovjecni mrgud out.
Ja nisam načisto ni sa pojmom feminizam, ne znam recimo je li svaka žena feministica samim tim što je žena ili ne funkcioniše tako. Za ovo oko LGBTQitd, koliko sam slušala Petersona i on ima sličan stav. Ne zalaže se za uskraćivanje ikakvih prava ali ima problem s npr. jezičkim izmjenama i tim da bude zakonski primoran da ih koristi (ne znam da li i u svakodnevnom govoru ili npr. u knjigama, radovima itd). Ne znam je li to jer se teže navikava na promjene u svijetu ili koji je razlog, ali mislim da je dobro što ga zanima ta tematika. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#24688 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

Nierika wrote: 08/06/2022 11:19

Srednjovjecni mrgud out.
Ja nisam načisto ni sa pojmom feminizam, ne znam recimo je li svaka žena feministica samim tim što je žena ili ne funkcioniše tako. Za ovo oko LGBTQitd, koliko sam slušala Petersona i on ima sličan stav. Ne zalaže se za uskraćivanje ikakvih prava ali ima problem s npr. jezičkim izmjenama i tim da bude zakonski primoran da ih koristi (ne znam da li i u svakodnevnom govoru ili npr. u knjigama, radovima itd). Ne znam je li to jer se teže navikava na promjene u svijetu ili koji je razlog, ali mislim da je dobro što ga zanima ta tematika. :D
da, i ja se vrlo često uhvatim kako dijelim mišljenje sa njim. ne znam da li ima on neke radikalnije stavove, ali ono što sam do sada čuo mi je poprilično ok.
piupiu

#24689 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

broj dva wrote: 08/06/2022 10:47 Srednjovjecni mrgud out.
:lol: :thumbup:

Politike identiteta su sad glavne gdje god se okreneš (mislim, ko smo mi da pričamo, glodjemo se 30 godina oko identiteta, samo kod nas kolektivno, kod zapadnjaka malo manje). Mene zanima otkud ovolika agresivnost, hiljade ljudi digitalnim vilama nasrću gdje stignu, više ništa ne možeš reći da te neko ne ubode, bukvalno bi trebalo napraviti neku infografiku za ove digitalne razmjene gdje se za svako agresivno šukanje i ponižavanje pojavi onaj Psiho momenat s nožem, da lipti krv po ekranu, da vidimo kako zapravo izgledamo. Mislim da goru stvar za podrivanje progresivnih pokreta i ideja od ovog interneta nisu mogli izmisliti. Da sam iz ove konspirativne klike, rekla bih da su nas pustili na Internet kad je djavo odnio šalu da ne rušimo poredak, već jedni druge.

Nego...

:D
hadzinicasa

#24690 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Bloo wrote: 07/06/2022 23:48
Chmoljo wrote: 07/06/2022 23:46 niko nije tjerao u kuhinju
Jest mene Tomo jednom na FK Zeljo :cry:
Al boli me briga, svejedno sam sezonu vec bila poderala iz protesta. :oops:
a gdje je @tomahavk stvarno!? u zemlju prop'o! :cry:
hadzinicasa

#24691 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Srednjovjecni mrgud out.
:srce:
hadzinicasa

#24692 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote: 08/06/2022 11:22
broj dva wrote: 08/06/2022 10:47 Srednjovjecni mrgud out.
:lol: :thumbup:

Politike identiteta su sad glavne gdje god se okreneš (mislim, ko smo mi da pričamo, glodjemo se 30 godina oko identiteta, samo kod nas kolektivno, kod zapadnjaka malo manje). Mene zanima otkud ovolika agresivnost, hiljade ljudi digitalnim vilama nasrću gdje stignu, više ništa ne možeš reći da te neko ne ubode, bukvalno bi trebalo napraviti neku infografiku za ove digitalne razmjene gdje se za svako agresivno šukanje i ponižavanje pojavi onaj Psiho momenat s nožem, da lipti krv po ekranu, da vidimo kako zapravo izgledamo. Mislim da goru stvar za podrivanje progresivnih pokreta i ideja od ovog interneta nisu mogli izmisliti. Da sam iz ove konspirativne klike, rekla bih da su nas pustili na Internet kad je djavo odnio šalu da ne rušimo poredak, već jedni druge.

Nego...

:D
sve se slazem. k'o Lego kockica! :)

nego mi je on nesto bio mlak u komentaru onoga oko Will Smitha... :saveta:
dale cooper

#24693 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Srednjovjecni mrgud out.
Nije, i imaš čak i ovdje na forumu i na temi primjere ovih koje nisu. Mislim i to je ok, svako zna svoje.
no_sikiriki

#24694 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

piupiu wrote: 08/06/2022 11:22 Mene zanima otkud ovolika agresivnost, hiljade ljudi digitalnim vilama nasrću gdje stignu, više ništa ne možeš reći da te neko ne ubode, bukvalno bi trebalo napraviti neku infografiku za ove digitalne razmjene gdje se za svako agresivno šukanje i ponižavanje pojavi onaj Psiho momenat s nožem, da lipti krv po ekranu, da vidimo kako zapravo izgledamo.
:lol:
Podsjeti me na:

Nierika

#24695 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nierika »

Chmoljo wrote: 08/06/2022 11:20

da, i ja se vrlo često uhvatim kako dijelim mišljenje sa njim. ne znam da li ima on neke radikalnije stavove, ali ono što sam do sada čuo mi je poprilično ok.
Mislim da ima s vremena na vrijeme, ali da su više izuzetak. Meni je zanimljivije kad priča o psihologiji i generalno je dobar motivator.
Snake Eyes

#24696 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Snake Eyes »

Pa vecina zena nisu feministice, tko bi izdrazao pritisak u suprotnom. Neki dan upoznah jednu, otrovna zena sa kojom se ne moze komunicirati.
piupiu

#24697 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

hadzinicasa wrote: 08/06/2022 11:25
Ko, Ricky? Šta je rek'o? Nisam upratila. Možda je ustao na desnu nogu kad se Willu smračilo. :mrgreen:
piupiu

#24698 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

no_sikiriki wrote: 08/06/2022 11:29 :lol:
Podsjeti me na:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Qd7m3jF8NC8[youtube]
A kako Goran Bogdan to meko i nježno :lol:
Nierika

#24699 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nierika »

dale cooper wrote: 08/06/2022 11:26

Nije, i imaš čak i ovdje na forumu i na temi primjere ovih koje nisu. Mislim i to je ok, svako zna svoje.
Ne znam koliko je moguće da ih se bar dio feminističkih tema ne tiče, ako ne zbog njih onda možda zbog žena koje poznaju i sl.
hadzinicasa

#24700 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote: 08/06/2022 11:32
hadzinicasa wrote: 08/06/2022 11:25
Ko, Ricky? Šta je rek'o? Nisam upratila. Možda je ustao na desnu nogu kad se Willu smračilo. :mrgreen:
ma nije haman nista vrijedno pomena rek'o...u tom' i jest' stvar.... a ja se nameracila :lol:
Post Reply