Da, dragi moj, to mi fali, taj lijepi spoj svega onoga sto smo imali i sto jos uvijek imamo ali u puno manjem broju
Danas kad postajem...
-
madona
Ja sam se osjecala jako vaznom, isli smo sa skolom na slapove Plive kod Jajca, doslo je nekoliko skola, pa smo se svi sa kapicama, maramama, plavim suknjama i pantolama i bijelim kosuljama poredali oko slapova i pjevali Druze Tito....to mi je tako lijepa uspomena, nikad vise takvog osjecaja...
-
zili
I ja sam se osjećala kao strašno nešto važna. kao da sam sad velika. Tad sam prvi put (i to pod punom spremom: plava kapica, crvena marama, bijela bluza, teget plisirana suknja i crne lakane cipelice, plus pionirska knjižica u ruci) sama prešla "veliku razdaljinu" od Doma izviđača na Mejtašu gdje se održavala svečanost do Džidžikovca gdje sam se uputila tetki da se pohvalim. Još jedan ključni modni detalj je bio da sam upravo bila izgubila dva presudna mliječna zuba - dvice
i sad nešto gledam tu zakletvu...
Danas, kada postajem pionir dajem časnu pionirsku riječ:
-da ću marljivo učiti i raditi i biti dobar drug;
-da ću voljeti našu samoupravnu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
-da ću razvijati bratstvo i jedinstvo i ideje za koje se borio Tito
-da ću cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir
bar ću se ovog posljednjeg pridržavati do kraja života, u ostalom sam spriječena, a toliko sam željela biti dobar drug...
i sad nešto gledam tu zakletvu...
-da ću marljivo učiti i raditi i biti dobar drug;
-da ću voljeti našu samoupravnu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
-da ću razvijati bratstvo i jedinstvo i ideje za koje se borio Tito
-da ću cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir
bar ću se ovog posljednjeg pridržavati do kraja života, u ostalom sam spriječena, a toliko sam željela biti dobar drug...
-
hananah
Joj Zili, plisirana suknjica, kako si se toga sjetila, pa neko se sjetio abc strampli, pa neko se sjetio onih suknjica sa tregerima, haha, joj kako je to slatko bilo.
Kad se samo sjetim kako smo u to doba imali jako malo igracaka u odnosu na danasnju djecu, pa negdje u parkicu ili u kakvoj basti prostremo dekicu i svako svoju lutkicu previja dekicama koje su nam ostale kad smo same bile bebe, pa onda onih sudica totalno improvizovanih, pa "ispijanja" kafe napravljenje od zemlje i vode, joj kako su to lijepa vremena bila
Kad se samo sjetim kako smo u to doba imali jako malo igracaka u odnosu na danasnju djecu, pa negdje u parkicu ili u kakvoj basti prostremo dekicu i svako svoju lutkicu previja dekicama koje su nam ostale kad smo same bile bebe, pa onda onih sudica totalno improvizovanih, pa "ispijanja" kafe napravljenje od zemlje i vode, joj kako su to lijepa vremena bila
-
mya
@hannah
kao da smo zajedno rasle. i ispred iste zgrade se igrale.
abc stramplice, plisirana teget suknjica i bijela kosuljica... sjetih se priredbi u obdanistu.
naravno, sjecam se i dana kada sam postala pionir.
eto sam nostalgicna, ali izgleda da nisam sama.
kao da smo zajedno rasle. i ispred iste zgrade se igrale.
abc stramplice, plisirana teget suknjica i bijela kosuljica... sjetih se priredbi u obdanistu.
naravno, sjecam se i dana kada sam postala pionir.
eto sam nostalgicna, ali izgleda da nisam sama.
-
thiny
joj, abc strample, bijele kosuljice, pa bijele vezene kragnice na djacke kecelje...
kako je to bilo lijepo vrijeme.
i kad sam postala pionir, sjecam se da su svi morali doci da me gledaju i tata i mama i brat (koji je imao dvije godine i nista mu nije bilo jasno) ali su svi morali biti tu jer ja sam postajala pionir i dal casnu pionirsku rijec... eh, dobra stara vremena
kako je to bilo lijepo vrijeme.
i kad sam postala pionir, sjecam se da su svi morali doci da me gledaju i tata i mama i brat (koji je imao dvije godine i nista mu nije bilo jasno) ali su svi morali biti tu jer ja sam postajala pionir i dal casnu pionirsku rijec... eh, dobra stara vremena
-
gorbacovka
a bile su bijele i plave kape....
moj brat je imao bijelu, koja je bila
nekako ljepša od moje plave....i neki su čak imali prsten za maramu, a ja nisam...
ali sam zato imala Titovu sliku na marami
..... pjesma mog djetinjstva bila je druže Tito mi ti se kunemo, koju je iz duše pjevao Zdravko Čolić....
.........ah ta divna vremena
moj brat je imao bijelu, koja je bila
ali sam zato imala Titovu sliku na marami
..... pjesma mog djetinjstva bila je druže Tito mi ti se kunemo, koju je iz duše pjevao Zdravko Čolić....
.........ah ta divna vremena
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
iako je moje mišljenje o pionirstvu 100% pozitivno
sjećam se da su postojali dvostruki aršini
ja kao lošiji učenik sam uvijek bio u onoj drugoj grupi MANJE DOBRIH PIONIRA na ekskurziji u 3. razredu osnovne koja je trajala 10 dana nikada nisam mogao podizati i spuštati zastavu (10 x 2 = 20 puta.. mene nijednom nije dok je odlikaše i više puta zapalo)
a sve je to opisao George Orwel
Sve su životinje jednake ali su neke jednakije od drugih
ja kao lošiji učenik sam uvijek bio u onoj drugoj grupi MANJE DOBRIH PIONIRA na ekskurziji u 3. razredu osnovne koja je trajala 10 dana nikada nisam mogao podizati i spuštati zastavu (10 x 2 = 20 puta.. mene nijednom nije dok je odlikaše i više puta zapalo)
-
violentjack
Jeste samo pogazio sam vecinu zakletvi..ali i ja sam bio pionirhananah wrote:ja sam imala bijele carapice, lakovane crne cipelice, bijelu kosuljicu, i crveni tregerslus, da se slaze sa maramom![]()
i osjecala sam se sva vazna i velika
-
violentjack
manje dobrih pionira..dvostruki arsinikomi wrote:iako je moje mišljenje o pionirstvu 100% pozitivno
- Kurt_Kombajn
...nosio sam samo kapu, jer sam bio primoran (to je bio minimum ispod kojeg se nije moglo)...uglavnom, prvi i poslednji dan da sam nosio bilo ciju uniformu i da sam strpavan pod bilo kakvu ideologiju koja je spala na to da malu djecicu trpa u uniforme i tjera da uce pjesme cija znacenja i ne kontaju, bas kao religiozne litanije koje ce ponavljati do dana kad ih vise ne bude...
...to ne znaci da nisam volio svoju zemlju, ili da sam bio manji patriota...jednostavno stvar principa...ako me razumijete...
...to ne znaci da nisam volio svoju zemlju, ili da sam bio manji patriota...jednostavno stvar principa...ako me razumijete...
-
imigrant
Svečano pionirsko obećanje
- da ću marljivo učiti i raditi i biti dobar drug;
- da ću voljeti našu samoupravnu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
- da ću razvijati bratstvo i jedinstvo i ideje za koje se borio Tito
- da ću cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir
Pravila i programske osnove Saveza pionira Jugoslavije
Savez pionira je osnovan u Narodnooslobodilačkoj borbi naših naroda i narodnosti 27.12.1942.g.
Savez pionira čine učenici prvih sedam razreda osnovnih škola udruženih u pionirske odrede.
Ime pionir podsjeća na prve pionire, najmlađe borce naše socijalističke revolucije, izražava težnju za postizanjem najplemenitijih osobina čovjeka u samoupravnom društvu, i potiče na stalno istraživanje, otkrivanje i usavršavanje svijeta oko sebe.
Crvenu maramu nosicu ja
I bijelu kapicu, tra-la-la-la.
Crvena zvjezdica na kapi sja
O vratu marama, tra-la-la-la.
Srca nam kucaju zivo i nemirno
zakletvu dasmo svecanu sad:
marljivo uciti, istinu zboriti,
starije slusati, cijeniti rad,
zanosmo volimo svoju domovinu
slobodna djeca njena smo mi
nju cemo junacki uvijek mi braniti
titova vojska sad smo svi!
Tako je to nekad bilo, časna pionirska riječ!
- da ću marljivo učiti i raditi i biti dobar drug;
- da ću voljeti našu samoupravnu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
- da ću razvijati bratstvo i jedinstvo i ideje za koje se borio Tito
- da ću cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir
Pravila i programske osnove Saveza pionira Jugoslavije
Savez pionira je osnovan u Narodnooslobodilačkoj borbi naših naroda i narodnosti 27.12.1942.g.
Savez pionira čine učenici prvih sedam razreda osnovnih škola udruženih u pionirske odrede.
Ime pionir podsjeća na prve pionire, najmlađe borce naše socijalističke revolucije, izražava težnju za postizanjem najplemenitijih osobina čovjeka u samoupravnom društvu, i potiče na stalno istraživanje, otkrivanje i usavršavanje svijeta oko sebe.
Crvenu maramu nosicu ja
I bijelu kapicu, tra-la-la-la.
Crvena zvjezdica na kapi sja
O vratu marama, tra-la-la-la.
Srca nam kucaju zivo i nemirno
zakletvu dasmo svecanu sad:
marljivo uciti, istinu zboriti,
starije slusati, cijeniti rad,
zanosmo volimo svoju domovinu
slobodna djeca njena smo mi
nju cemo junacki uvijek mi braniti
titova vojska sad smo svi!
Tako je to nekad bilo, časna pionirska riječ!
-
BigusDickus
-
violentjack
Zaboravili su oni..i obecavam da necu poklati svoje komsije i protjerati Bosnjake i popaliti im dzamije

- kekec
Imao si samo 7 godina i znao si da si bio primoran i imao si principe.Kurt_Kombajn wrote:...nosio sam samo kapu, jer sam bio primoran (to je bio minimum ispod kojeg se nije moglo)...uglavnom, prvi i poslednji dan da sam nosio bilo ciju uniformu i da sam strpavan pod bilo kakvu ideologiju koja je spala na to da malu djecicu trpa u uniforme i tjera da uce pjesme cija znacenja i ne kontaju, bas kao religiozne litanije koje ce ponavljati do dana kad ih vise ne bude...
Bio si stvarno napredno dijete.
-
hananah
eto ti violenjack nasao da mijesas dzamije i u ovu temu
pa dokle vise, u Titino doba nije bilo toliko dzamija ali je bilo Tvornica i radnih mjesta, gradilo se i fino zivjelo, moglo se otici na more svake godine, mogao se dobiti stan preko firme, moglo se na kredit kupiti a da se ne strahuje da ce se ostati bez posla
a eto sve se to porusi u prethodnom ratu i na mjesto svega toga niknuse crkve i dzamije, koja j.... patetika, i ti se javljas da nesto kazes
pa dokle vise, u Titino doba nije bilo toliko dzamija ali je bilo Tvornica i radnih mjesta, gradilo se i fino zivjelo, moglo se otici na more svake godine, mogao se dobiti stan preko firme, moglo se na kredit kupiti a da se ne strahuje da ce se ostati bez posla
a eto sve se to porusi u prethodnom ratu i na mjesto svega toga niknuse crkve i dzamije, koja j.... patetika, i ti se javljas da nesto kazes
-
Engram::X
kekec & hankice
nisu se pioniri samoinicijativno sa 7 godina okupljali vec pod krinkom ideologije bratstva i jedinstva koje je ostalo na papiru a u zivotu nas je snasao...
rat `nd agresija
...sa dvije strane
stoga, iskreno vas molim da se manete patetike i ispraznih prica
nisu se pioniri samoinicijativno sa 7 godina okupljali vec pod krinkom ideologije bratstva i jedinstva koje je ostalo na papiru a u zivotu nas je snasao...
rat `nd agresija
...sa dvije strane
stoga, iskreno vas molim da se manete patetike i ispraznih prica
-
hananah
Oprosti Engram, ali tad mi nije trebao pasos za granice koje su 3 sata od Sarajeva, nisu se moji roditelji bojali gdje ce im se kola pokvariti jer gdje god bi se to desilo uvijek bi se neko nasao da pomogne. Nismo se bojali da ce nas neko na ljetovanju omalozavati. Nismo se bojali koliki ce racuni stizati. Meni je bilo lijepo i u to doba i sve do nesretne '92. godine, jer do tad sam sa rajom u subotu mogla skontati da je lijep dan i da se moze na more, i samo na Stupsku petlju, prstic u zrak i sticalo se do mora bez bojazni da cemo biti opljackani, silovani, upucani
Ako hoces nazovi ovo Jugonostalgijom, ali za takvom Jugoslavijom jesam nostalgicna. Ako nista mogla sam svu noc setati od diska do diska u svom Sarajevu, jer tad je bilo diskaca i tad nije bilo budala koji su ti silom prodavali drogu i koji su nosili pistolje za pojasom.
I reci ti meni. Da li si ti zaista sad sretan i zadovoljan, mozda si premlad da pamtis ta vremena, ali ta vremena su bila predivna i neponovljiva.
I nemoj molim te mijesati politiku ni religiju na ovu temu, jer je tema na diskusijama i neka i ostane na tom nivou.
I reci ti meni. Da li si ti zaista sad sretan i zadovoljan, mozda si premlad da pamtis ta vremena, ali ta vremena su bila predivna i neponovljiva.
I nemoj molim te mijesati politiku ni religiju na ovu temu, jer je tema na diskusijama i neka i ostane na tom nivou.
- kekec
E, danas ti je sve prema znanju, kvalitetu, sposobnostima....Engram::X wrote:jesam li zadovoljan?
jesam, mada imam manje nego moji roditelji ali imam slobodu, volju i ideje koje u principu realizujem do kraja
bez pomoci rodaka, babe i sistema
da ne nabrajam dalje...
Da ne nabrajam dalje.
Ma, pojma ti nemas, blago receno.