Dan kada sam postao Amerikanac

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SF-Mujo

Post by SF-Mujo »

Necu na bosanskim, nisam nikad, ali hocu na americkim protiv Busha.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

citat: SF mujo:

Uzeo bi USA pasos i ti jarane samo kad bi dobio priliku. A ovako, idi stani u red pred slovenacku ambasadu i cekaj tri dana pa moli da ti daju da ides dalje od Mostara i Zenice.
A sto se nicka tice, niti je SF to sto ti mislis niti je Mujo moje ime. Uzeo sam ga da provocira smart asses just like you i da vidim sta imaju reci o njemu. I uvijek pravo dobro radi....

LudoALudjiJA:

Mujo, nisam ni mislio da ti je to ime, vec sam u vidu upravo imao znacenje koje si ti pridao kad si uzimao taj nick. Nick i povrsnom psiholoskom analizom otkriva aspiracije onog ko ga uzme (ko uzme nick, ne vrijedjam te:). Ali, kao sto rekoh, to su samo aspiracije. Mozes ti uzeti za nick i ime Breda Pita, ali ces opet biti ista...osoba:), tj. ono sto jesi. Sto zvucniji nick uzimas, to je sigurniji indikator jaza izmedju tebe stvarnog i znacenja nicka. Sto se tice americkog pasosa, lijepo bi ga bilo imati, ali ne po cijenu da tamo provedem pet godina. '96 sam odbio da tamo odem i nije mi zao. Nisu ljudima iste stvari vazne, neko gleda i zivi plitko, neko opet smisao trazi u dubinama. Smisao vjerovatno i jeste u njima, a povrsina je samo dobar ili manje vjeran odraz ili manifestacija onog sto je ispod. Kod tebe ja u dubini vidim plitkocu. Paradoks, ali pun ih je zivot ionako. I frustraciju, manjak samopouzdanja...Ocito je to iz tog sto kazes da si nick uzeo da bi nekog provocirao. Svojim, kao uspjehom sto si tamo. Nejse, nisu ljudi isti i iskreno mi je drago ako ti se zivot vrti oko toga da nekog "isprovociras" svojim "uspjehom", jer po tvojim rijecima, to je svrha tvog posta. Uzivaj.
LudoALudjiJA wrote:nineac, naravno da je argumentovano to sto ti kazes i vrlo je ogranicen onaj ko ne shvata ljude koji iz Bosne odu u potrazi za boljim zivotom, sebi ili svojoj djeci...nista ne prigovaram takvim...ali smatram da je kljucno to da su oni to sto jesu-Bosanci sa americkom pasosem, a ne, nekom nakaradnom carolijom preko noci postali-Amerikanci...samo to, taj stav mi je zasmetao kod muje...
Ti ocigledano pojma nemas ko su Amerikanci. Oni su i bijeli i crni i zuti a boga mi i crveni. Ovdje se govori na desetine jezika i niko nikom ne smeta i svi se osjecaju Amerikanci. Samo ovdje Kinezi, Talijani, Nijemci, Meksikanci, Arapi i svi ostali, mogu imati svoje gradske cetvrti sa znakovima na svom jeziku, svojim skolama, slobodno govoriti jezik drzave iz koje su dosli i moliti se kojem god Bogu hoce. Ah ja, i jos uvijek biti najuspjesnija nacija u ljudskoj istoriji.[/quote]

Da, mujice, svi se mi ustvari radjamo kao Amerikanci, jer to je ideal covjeka kao takvog. To sto toga nismo svjesni i sto nas sitne administrativno-birokratske zackoljice ometaju u toj velicanstvenoj misiji, stvar je sudbe klete :) Kao i u svim mitovima, spasenje postoji, ali rijetki i odabrani ga dostignu. Blago tebi, ti si od njih. "Najuspjesnija nacija u istoriji". Da nisi mozda zut i zoves se Hans? Podsjecas me na jedan vic, isto se Mujo u njemu spominje, ali ti kazes da nisi Mujo, pa si garant Hans, jer on je preostao. Zivio ti meni sto godina, ili ako nista dok ne umres, i ne zaprljao puno tu svoju rasu balkanskim genima.
buick

Post by buick »

Ne uspjeh procitati sta je sve nas Mujo prozivljavao otkada je postao Amerikanac, ali i ono malo sta procitah mi kazuje da je Mujo bas Mujo, aferim ti bilo Mujaga, sretna je Amarika s tobom, vala da hoce svi takvi postati Amerikanci.
SF-Mujo

Post by SF-Mujo »

LudoALudjiJA wrote:Mujo, nisam ni mislio da ti je to ime, vec sam u vidu upravo imao znacenje koje si ti pridao kad si uzimao taj nick. Nick i povrsnom psiholoskom analizom otkriva aspiracije onog ko ga uzme (ko uzme nick, ne vrijedjam te:). Ali, kao sto rekoh, to su samo aspiracije. Mozes ti uzeti za nick i ime Breda Pita, ali ces opet biti ista...osoba:), tj. ono sto jesi. Sto zvucniji nick uzimas, to je sigurniji indikator jaza izmedju tebe stvarnog i znacenja nicka. Sto se tice americkog pasosa, lijepo bi ga bilo imati, ali ne po cijenu da tamo provedem pet godina. '96 sam odbio da tamo odem i nije mi zao. Nisu ljudima iste stvari vazne, neko gleda i zivi plitko, neko opet smisao trazi u dubinama. Smisao vjerovatno i jeste u njima, a povrsina je samo dobar ili manje vjeran odraz ili manifestacija onog sto je ispod. Kod tebe ja u dubini vidim plitkocu. Paradoks, ali pun ih je zivot ionako. I frustraciju, manjak samopouzdanja...Ocito je to iz tog sto kazes da si nick uzeo da bi nekog provocirao. Svojim, kao uspjehom sto si tamo. Nejse, nisu ljudi isti i iskreno mi je drago ako ti se zivot vrti oko toga da nekog "isprovociras" svojim "uspjehom", jer po tvojim rijecima, to je svrha tvog posta. Uzivaj.
Vidis, ti bi mogao brdo para zaraditi ovdje gledajuci ljudima u fildzane.
LudoALudjiJA wrote:Da, mujice, svi se mi ustvari radjamo kao Amerikanci, jer to je ideal covjeka kao takvog. To sto toga nismo svjesni i sto nas sitne administrativno-birokratske zackoljice ometaju u toj velicanstvenoj misiji, stvar je sudbe klete Kao i u svim mitovima, spasenje postoji, ali rijetki i odabrani ga dostignu. Blago tebi, ti si od njih. "Najuspjesnija nacija u istoriji". Da nisi mozda zut i zoves se Hans? Podsjecas me na jedan vic, isto se Mujo u njemu spominje, ali ti kazes da nisi Mujo, pa si garant Hans, jer on je preostao. Zivio ti meni sto godina, ili ako nista dok ne umres, i ne zaprljao puno tu svoju rasu balkanskim genima.
Fildzan, nabrojacu ti samo nekoliko stvari sto ih imamo zahvaljujuci Americi: struju, telefon, radio, auto, auto pa avion. Pa onda zahvaljujuci Americkim naucnicima i parama, naucili smo i jos uvijek ucimo, toliko toga o nasoj i drugim planetama i svemiru u cjelini. Pa samo zamisli koliko je lijekova ovdje izmisljeno i napravljenu zahvaljujuci cemu su spaseni milioni ljudskih zivota u cijelom svijetu. Cak su ti izmislili i taj kompjuter na kojem pises svoje trzavice, zajedno sa Internetom.

I sad, Hans, reci ti meni jednu jedinu stvar po kojoj je Bosna poznata u svijetu osim onih slika raskomadanih ljudskih tijela na Markalama.
Carl_Cox

Post by Carl_Cox »

uzeo sam USA pasosh samo radi licnih potreba, a da se osjecam amerikancem nepada mi na pamet, 100 godina ovdje da zivim, i da imam 100 pasosha i dalje sam BOSANAC, dakle samo radi licnih interesa, sutra bi ga poderao i uzeo pasosh npr. angole...
Bubamaja

Post by Bubamaja »

Budala zivi gdje je rodjen, a pametan gdje mu je bolje!!!!

Bez vrijedjanja molim!!!! Nisam s ovim htjela reci da svi ljudi koji zive u mjestu gdje su se i rodili da su budale..ne nego...mozda im je tu bolje!!!!
Ali isto tako hocu reci da ja nista manje ne volim svoju zemlju iako ne zivim vise u njoj...samo mi je ovdje trenutno bolje..... :-)
Sretan je onaj koji ima izbora ........
Inace imam duplo drzavljanstvo.....mogla sam i da izvadim i treci ali stvarno mi je glupo i trosenje para, ne osjecam da time omalovazavam ijednu zemlju.... :-D
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

-Guzica gleda gdje joj je bolje (tj. mekse), mozak trazi izazov.
-Nije uvijek sretan onaj koji ima izbora, najsretniji je onaj koji napravi pravi.
-Ne omalovazavas ti time ni jednu zemlju, osim mozda malo sebe, ali onom koji gleda samo gdje mu je bolje (tj. mekse), je ionako svejedno...U ova moderna vremena se barem plastelina ima jeftino kupit, a od njega mozes pravit sta god zelis..."ja konja ja tamburu", sta te volja...
Boske

Post by Boske »

Prvo, CESTITKE MUJO. I neka je sretno.

Mada ti imas neki stil koji je malo arogantan ipak imas pravo u dosta toga (80%). Problem ljudi ovdje je da citaju tvoj stil, a ne gledaju sustinu i onda se na to pomame.

Nikad se svoga ne odricem u smislu nikad ne krijem ko sam, sta sam i nemam potrebu da se bilo cega stidim.

Za mene je cijela planeta domovina, a podjele na drzave smatram obicnim politickim cirkusom i nacinom da se pare skidaju.

Zato aplaudiram svakom ko ima vise od jednog pasosa.

Svaka zemlja ima svoje dobre i lose stvari, pa tako i Bosna a i Amerika.

Nazalost, mnogi ne shvataju te stvari, i priprostavaju razumijevanje svijeta preko gledanja TV, dzamijskih prica ili "jaranskih lovackih".

Svaka cast na glasu za John Kerry. I obavezno na izbore.

Zamjeram ti sto ne glasas na izborima u Bosni. Nosis odgovornost pa ma kako htio bjezati od nje.

Sretno jos jednom.
Nehru

#34 svaka cast Mujo

Post by Nehru »

Mujo, cestitam na drzavljanstvu - vecinu stvari sto govoris si u pravu. I ja sa nestrpljenjem cekam svoje.

I ne dozvoli da te komentari raznih zajedljivaca tipa LudoALudjiJA uopste tangiraju. Neki se ocigledno ovdje za svoje zivotne promasaje "istresaju", prebacujuci drugima psiholoske probleme.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

sorry ako ko zna o cemu pricam :)
muhaz

Post by muhaz »

...Mujo dobio pasos...I doso mujo na sarajevo-x da se hvali...tipicno bosanski...mujo mozes ti mijenjat pasos i sve al ne mozes krv izlit i nalit drugu...tvojim zilama i tvojim mozgom tece krv bosanskog oca i bosanske majke i to ce tako bit makar se to tebi ne svidjalo...to je prvo...

drugo, dobro eto dobio si pasos...koji ces klinac ovdje...zar to amerikanci nemaju dovoljno foruma...pricaj bolan engleski, pisi samo engleski, hodaj po americkim forumima...sta uopce radis ovdje na sarajevo-x koji je kao sto vidis bosanski forum...da ti se mozda ne svidja?...mujo > http://www.usa.com...
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

[quote="SF-Mujo

Fildzan, nabrojacu ti samo nekoliko stvari sto ih imamo zahvaljujuci Americi: struju, telefon, radio, auto, auto pa avion. Pa onda zahvaljujuci Americkim naucnicima i parama, naucili smo i jos uvijek ucimo, toliko toga o nasoj i drugim planetama i svemiru u cjelini. Pa samo zamisli koliko je lijekova ovdje izmisljeno i napravljenu zahvaljujuci cemu su spaseni milioni ljudskih zivota u cijelom svijetu. Cak su ti izmislili i taj kompjuter na kojem pises svoje trzavice, zajedno sa Internetom.

I sad, Hans, reci ti meni jednu jedinu stvar po kojoj je Bosna poznata u svijetu osim onih slika raskomadanih ljudskih tijela na Markalama.[/quote]

Oj, moj Hans, novocertifikovani super-covjece...toliko si ponosan da si otvorio kokosinjac samo da bi svako jutro pjevac kukurikao da si arijevac...nejse...uglavnom ti nemam nista vise sustinski reci, niti ti meni...shvatio sam tebe, i ti mene...radi se samo o tome da imamo razlicite sisteme vrijednosti...ja cijenim svoj, a ti si opet ponosan na svoj...na kraju krajeva, kao sto rekoh, svako za se travu pase i bira dio livade i vrste bilja koje mu odgovaraju...ali eto, ti si zelio, bez da te ko pitao, da svima razglasis koju vrstu bilja ti pases i kako je ono, a time i ti, bolji od onog koje mi pasemo...sam taj povod tvog javljanja bi mi bio mrzak u startu i antipatican, da nije patetican, jer puno govori o tebi i tvojim kompleksima koje hoces tu lijeciti, a tones jos dublje...a za ta "cuda od dostignuca" na koje si ponosan kao da tamo zivis hiljadu godina (sto bi znacilo da je ti je praprapradjed imao perje u kosi i hajvansko ime), mogu ti samo reci da su civilizacije postojale cak 10000 godina unazad, kao i nauka, kultura, filozofija...a Amerika je otkrivena prije 500 godina, a tek prije stotinjak godina postala neki faktor. Ocekujem, ako se prognoze ostvare i za 20 godina Kina bude velesila br. 1, da ces se ponosno hvaliti KOnfucijevom filozofijom (ovo barem s razlogom), pravnim sistemom...a americke dolare nesebicno potrositi na plasticnu hirurgiju i zatezanje koze oko ociju kako bi imao i kose oci, sto na kraju i prilici nekom ko ima nakosen pogled na svijet. Bices svoj na svom. Od onih si kod kojih kicma gubi funkciju i postaje samo prepreka savijanju pod naletima sad ovog, sad onog vjetra, a dovoljan je i povjetarac. Zivio.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Mujo, dobro dosao u nas klub Bosanaca-Amerikanaca. Eto sada mozes i glasati i radati za vladu. Cestitam. Jeli bogati, jeli ti bilo tesko nauciti onih 100 pitanja? I jos nesto, je si li odma dobio drzavljanstvo poslije testa ili su ti rekli da moras pricekati mjesec dana ili vise?
Znas kako kazu, ne pitaj sta tvoja zemlja moze uraditi za tebe nego sta ti mozes uraditi za svoju zemlju
Seha, Uncle Sam zove i one koju nemaju drzavljanstvo. Dovoljno je da imas zelenu kartu i da si u godinama 18-26. Ako si potreban Uncle Sam-u, pozvace te. Netreba ti drzavljanstvo da bi branio najvecu, najstariju demokratiju na svijetu . Uff jebote, posto sam pravi Amerikanac.

Mujo jos nesto glasaj za Bush-a. U sljedece 4 godine bice jebeno, najvjerovatnije bilo ko da bude predsjednik sjebace nesto. Prema tome pustimo Bush-a da sjebe i onda za dugo vremena necemo vidjeti Republikanskog Predsjednika.
Upish

Post by Upish »

Cestitam Mujo. I ja sam sam prosao kroz isti proces prije par godina i mogu ti reci da Bosanceros ostaje Bosanceros. Naravno da mi svi uzimamo pasose da bi sebi olaksali zivote a ne zbog neke lojalnosti Americi.
Po meni jedina pozitivna stvar koja je izasla iz nase nevolje je da mi po prvi put imamo dijasporu. Kao rezultat sada imamo hiljade fakultetski obrazovanih ljudi sirom svijeta i koji bi htjeli pomoci Bosni. Mislim da su ovi ljudi, naravno zajedno sa jos brojnijom masom sposobnih ljudi iz Bosne, jedina nada za buducnost.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Drug_Tito wrote:Mujo, dobro dosao u nas klub Bosanaca-Amerikanaca. Eto sada mozes i glasati i radati za vladu. Cestitam.
Druze Tito, pogresno mu se obracas. Citavo vrijeme diskusija i jeste oko toga sto sto ne priznaje da je Bosanac-Amerikanac (koje postujem i shvatam, zajedno sa njihovim razlozima odlaska). On tvrdi da je samo Amerikanac, dici se americkom kulturom, kao da su njegovi tamo starosjedioci, u najmanju ruku Indijanci, a veza sa Bosnom se stidi i ona je nesto cega se on ne osjeca dio i sto zeli da sto prije zaboravi. Jadno. I od geparda je na otvorenom lakse pobjeci nego od samog sebe. A mujo bi da pobjegne od sebe, od onog sto je.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Ma on je Bosanac-Amerikanac a sada se on moze osjecati kao Argetinac. Vazno je sta je na papiru, a u srcu to je druga stvar. Ne ulazim u tudja srca.
SF-Mujo

Post by SF-Mujo »

LudoALudjiJA wrote: Oj, moj Hans, novocertifikovani super-covjece...toliko si ponosan da si otvorio kokosinjac samo da bi svako jutro pjevac kukurikao da si arijevac...nejse...uglavnom ti nemam nista vise sustinski reci, niti ti meni...shvatio sam tebe, i ti mene...radi se samo o tome da imamo razlicite sisteme vrijednosti...ja cijenim svoj, a ti si opet ponosan na svoj...na kraju krajeva, kao sto rekoh, svako za se travu pase i bira dio livade i vrste bilja koje mu odgovaraju...ali eto, ti si zelio, bez da te ko pitao, da svima razglasis koju vrstu bilja ti pases i kako je ono, a time i ti, bolji od onog koje mi pasemo...sam taj povod tvog javljanja bi mi bio mrzak u startu i antipatican, da nije patetican, jer puno govori o tebi i tvojim kompleksima koje hoces tu lijeciti, a tones jos dublje...a za ta "cuda od dostignuca" na koje si ponosan kao da tamo zivis hiljadu godina (sto bi znacilo da je ti je praprapradjed imao perje u kosi i hajvansko ime), mogu ti samo reci da su civilizacije postojale cak 10000 godina unazad, kao i nauka, kultura, filozofija...a Amerika je otkrivena prije 500 godina, a tek prije stotinjak godina postala neki faktor. Ocekujem, ako se prognoze ostvare i za 20 godina Kina bude velesila br. 1, da ces se ponosno hvaliti KOnfucijevom filozofijom (ovo barem s razlogom), pravnim sistemom...a americke dolare nesebicno potrositi na plasticnu hirurgiju i zatezanje koze oko ociju kako bi imao i kose oci, sto na kraju i prilici nekom ko ima nakosen pogled na svijet. Bices svoj na svom. Od onih si kod kojih kicma gubi funkciju i postaje samo prepreka savijanju pod naletima sad ovog, sad onog vjetra, a dovoljan je i povjetarac. Zivio.
Opet ti poceo u fildzane gledati. Kako li si samo nasao Kinu u onom silnom tozu.
Drug_Tito wrote:Mujo, dobro dosao u nas klub Bosanaca-Amerikanaca. Eto sada mozes i glasati i radati za vladu. Cestitam. Jeli bogati, jeli ti bilo tesko nauciti onih 100 pitanja? I jos nesto, je si li odma dobio drzavljanstvo poslije testa ili su ti rekli da moras pricekati mjesec dana ili vise?
Dragi Tito, hvala najljepsa na dobrodoslici. Da ti posteno kazem, nisam uopste ucio pitanja posto sam ih vec znao zahvaljujuci nasem dragom bosanskom sistemu skolovanja u kojem vise naucis o Americi nego o svojoj drzavi. :D
Drug_Tito wrote:Seha, Uncle Sam zove i one koju nemaju drzavljanstvo. Dovoljno je da imas zelenu kartu i da si u godinama 18-26. Ako si potreban Uncle Sam-u, pozvace te. Netreba ti drzavljanstvo da bi branio najvecu, najstariju demokratiju na svijetu . Uff jebote, posto sam pravi Amerikanac.
Mislim da si se malo zezno ovdje. Jebiga, previse si konzumiro komunizma. Ako nisi drzavljanin, nisi ni obavezan prema vojsci. Sa zelenom kartom mozes u US Army ali samo ako hoces. I da malo dodam, a sta to ima lose u branjenju drzave u kojoj zivis? I ako bude stani-pani, barem ce ti njhova vojska biti u stanju da obezbjedi cigare. A i nije ti bas smetalo to sto su Americki vojnici morali ici da tuku cetnike na Palama.
LudoALudjiJA wrote:Druze Tito, pogresno mu se obracas. Citavo vrijeme diskusija i jeste oko toga sto sto ne priznaje da je Bosanac-Amerikanac (koje postujem i shvatam, zajedno sa njihovim razlozima odlaska). On tvrdi da je samo Amerikanac, dici se americkom kulturom, kao da su njegovi tamo starosjedioci, u najmanju ruku Indijanci, a veza sa Bosnom se stidi i ona je nesto cega se on ne osjeca dio i sto zeli da sto prije zaboravi. Jadno. I od geparda je na otvorenom lakse pobjeci nego od samog sebe. A mujo bi da pobjegne od sebe, od onog sto je.
E vala ti je ovaj put fildzan slagao. Nikad ja nisam ovdje rekao da nisam i Bosanac. Sreca moja pa nisi ti taj koji olucuje o tome. Osim toga, mislim da sam dosta vise ulozio i para i truda u Bosnu nego ti. A i ne krivim te, nisi bas ni imao vremena od silnog gledanja u fildzane i drkanja svaki put kad se vratis kuci iz skole. Ali nema veze, aferim. Doce valjda jednom i lijeva ruka na red :D. Ti i Prag mora da ste nesto u rodu.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

SF-Mujo wrote: Fildzan, nabrojacu ti samo nekoliko stvari sto ih imamo zahvaljujuci Americi: struju, telefon, radio, auto, auto pa avion. Pa onda zahvaljujuci Americkim naucnicima i parama, naucili smo i jos uvijek ucimo, toliko toga o nasoj i drugim planetama i svemiru u cjelini. Pa samo zamisli koliko je lijekova ovdje izmisljeno i napravljenu zahvaljujuci cemu su spaseni milioni ljudskih zivota u cijelom svijetu. Cak su ti izmislili i taj kompjuter na kojem pises svoje trzavice, zajedno sa Internetom.

I sad, Hans, reci ti meni jednu jedinu stvar po kojoj je Bosna poznata u svijetu osim onih slika raskomadanih ljudskih tijela na Markalama.
Ma vidi ti tog patriotskog zanosa. I kazes najednom da se osjecas kao Bosanac. Ma hajde.
SF-Mujo wrote: Opet ti poceo u fildzane gledati. Kako li si samo nasao Kinu u onom silnom tozu. .
Pa vidi, ti ne mozes znati gledam li ja u fildzane posto me ne znas. Dvije su alternative. Prva je da ti gledas u fildzan i da ti on kaze da ja gledam u fildzan. Druga je mnogo izvjesnija i ona kaze da pricas gluposti, sto je vjerovatnije i u cemu si zaista dosljedan.
SF-Mujo wrote: A i ne krivim te, nisi bas ni imao vremena od silnog gledanja u fildzane i drkanja svaki put kad se vratis kuci iz skole. Ali nema veze, aferim. Doce valjda jednom i lijeva ruka na red . Ti i Prag mora da ste nesto u rodu.
Mujice, za fildzane ti vec rekoh. Cudno je da se sjecas te rijeci, jos cudnije da je spominjes. Valjda te prenijelo, sta ces, i pas je vuk, samo je to zaboravio. :) A za drkanje, mogu ti reci kad neko diskusiju spusti na takav vokabular, to znaci da je ostao bez argumenata i da je zajedno sa njima nestala i maska odgoja. Ipak cu ti odgovoriti istom mjerom kad si vec ti taj koji je izabrao oruzje. Posto ti mene ne znas, sto znaci da nemas osnove da pricas o tom sta ja radim, jedino polaziste koje si mogao imati (ako vec ne priznas da gledas u fildzan) je tvoj sopstevni zivot i mizerni lik. Mislis ako ti to radis, da svako mora. Nije tako. A ako podjemo od tog da utemeljeno govoris i da me odnekud znas, onda ce biti da si bio taj koji se nasao u blizini kad sam hito masturbirati, a ruke me boljele. A ti tu, dusevan, usluzan, pravi jaran....Nemam pojma ko je Prag. Zivio ti meni. long live America i ti skupa s njom. :)
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Ako nisi drzavljanin, nisi ni obavezan prema vojsci. Sa zelenom kartom mozes u US Army ali samo ako hoces. I da malo dodam, a sta to ima lose u branjenju drzave u kojoj zivis
Nije niko obavezan. Samo kazem ako dodje mobilizacija i ako imas zelenu kartu mogu te zovniti u vojsku. Moj prijatelj iz Meksika je morao potpisati ugovoro sa vladom da ce ici u vojsku ako zeli da dobije zelenu kartu, ali sam cuo i drugih slucajeva takvih. Sto se tice branjena svoje drzave, nista nemam protiv toga, samo nemoj mene tjerati da ja pucam. Nisam ja za takve stvari.
Znaci niko ne mora u vojsku ako nece a u slucaju opste mobilizacije idu oni koji su potpisali "selective service"
U slucaju opste mobilizacije ide svaku ko ima 18-26 godina. Naravno moraju biti fizicki/psihicki sposobni.
Boske

Post by Boske »

Druze Tito, upravo je tako kako si opisao. Niko se ne zove u vojsku, ona je dobrovoljna u Americi. U slucaju mobilizacije (samo dva puta u istoriji amerike - II svjetski rat i Vijetnam) zovu se i drzavljani i zeleni kartoni od 18-26 godina, po takozvanom slucajnom sistemu ili "loto za rat".

Usput, ne moze se dobiti zeleni karton a da ne popunis obrazac direktno za prijavu u selektivnu vojnu sluzbu. Bilo u INS-u, bilo u ambasadi.

Malo me sada Mujo zabrinuo, kako je polozio onih 100 pitanja, kad ne zna da je OBAVEZAN da se prijavi za selective service, ako je 18-26 godina, pa imao bilo drzavljanstvo bilo zeleni karton. :)

Salim se malo Mujo, u svakom slucaju sretno!
Carl_Cox

Post by Carl_Cox »

u slucaju mobilizacije jedina opcija "Kanada" :)
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Ja mislim da vise to nije obavezno da se prijavis. Sam te kompjuter prijavi. Ja kada sam navrsio 18 godina, nazvao sam da se prijavim i reklami vojska ti si u nasem kompjeteru vec prijavljen. To valjda sada atomatski ide.
Post Reply