Dalmatincu Smeta CEVAP
- Saian
Ja mislim da je u ovom slucaju cevap samo simbolika, a Splicane izgleda pocinje da cese cinjenica da im se pola Hercegovine i Dalmatinske zagore sjatilo u grad, koji malo toga zajednickog sa mediteranskim kulturnim podnebljem i mentalitetom imaju, klasicna kolizija kultura,
kako Thompson u svojim "pjesmama" porucuje (hrvatski folk pjevac i mitingas) sve je to jedna drzava
, a sugradjanima triba nesta i skuzat
, a je li
kako Thompson u svojim "pjesmama" porucuje (hrvatski folk pjevac i mitingas) sve je to jedna drzava
-
winetou
Mislim da je mediteranska kultura sa hrvatske strane Jadrana nestala progonom Italijana iz Zadra, Šibenika i Istre nakon drugog svjetskog rata a ranije iz Splita i Dalmacije. Najbolji dokaz je hrana. Mediteran (Italija, Grčka,Španija) je poznat po dobroj hrani i vinu. Dalmacija međutim hm 
- Fair Life
Na samom pocetku je pisalo:Pooll wrote:A i popima da dogodine dovedu kardinala iz Afganistana pa neka drži misu na Arapskom.
Item, quod dies festuitatis sancti Domnij debeat per unumquemque uenerabiliter obseruari et custodiri.
(određujemo i naređujemo da svatko mora blagdan svetog Dujma časno poštovati i slaviti) Statut splitske komune iz 1312. godine.
Sto znaci da bi se ispostovala odluka Statuta splitske komune iz 1312. god. potrebno je drzati se tradicije, sto zasigurno nisu cevapi na splitskoj rivi.
I kad bi to (mislim tekst o cevapu) zaista znacilo nesto Bosanci bi se kupali na Jablanickom jezeru, a ne na Makarskoj Rivijeri i ne bi Vodice bile zamalo pa bosanska kasaba.
-
St.Germain
Fair Life, ne radi se uopste o sadrzaju poruke o tome ne zelim raspravljati, nego o nacinu kako je ona prenesena, pa zar posljednja poruka i slika nije cisti sovinizam?
-
St.Germain
A i popima da dogodine dovedu kardinala iz Afganistana pa neka drži misu na Arapskom.

procesija dogodine?
na ovo sam mislio. zna se ko zivi u Afganistanu i zna se ko drzi "mise" na arapskom, a odakle cevap dolazi zna se i to. a vidi slike. ovo mi zazvucalo pomalo neukusno.

procesija dogodine?
na ovo sam mislio. zna se ko zivi u Afganistanu i zna se ko drzi "mise" na arapskom, a odakle cevap dolazi zna se i to. a vidi slike. ovo mi zazvucalo pomalo neukusno.
- Fair Life
St. Germain, ako svoju identifikaciju vidimo kroz porciju cevapa onda smo zaista nisko pali.
I sam kad dodjem na Jadran potrazim dobar brujet, ribu sa gradela (brancina, oradu, zubatca, grdobinu, list, skrpinu, lignje), dalmatinski prsut, paski sir ili barem blitvu spremljenu na dalmatinski nacin, a ne porciju cevapa. Ne ide nekako miris mora, pjesma dalmatinske klape, cevap i flasa vina.
Sta mislis o "mirisu" kuhanog bakalara na Bascarsiji ? Ne ide nekako, ne uklapa se u tradiciju niti u ambijent gdje se ocekuje tradicionalna bosanska ponuda - cevap.
Najbolji cevapi koje sam ikad pojeo su bili cevapi u Varazdinu. Nije bas tako crno kako izgleda.
Mozda su i oni (Dalmatinci) u toku akcije "Kupujmo domace".
__
Ali zato ima ih u EU od jucer 01/05/1992. Mislim cevapa.

Mirne gaje in potočke so okupirali rumenosrajčniki, ki so na dan privlekli na kupe smeti in mesa.
I sam kad dodjem na Jadran potrazim dobar brujet, ribu sa gradela (brancina, oradu, zubatca, grdobinu, list, skrpinu, lignje), dalmatinski prsut, paski sir ili barem blitvu spremljenu na dalmatinski nacin, a ne porciju cevapa. Ne ide nekako miris mora, pjesma dalmatinske klape, cevap i flasa vina.
Sta mislis o "mirisu" kuhanog bakalara na Bascarsiji ? Ne ide nekako, ne uklapa se u tradiciju niti u ambijent gdje se ocekuje tradicionalna bosanska ponuda - cevap.
Najbolji cevapi koje sam ikad pojeo su bili cevapi u Varazdinu. Nije bas tako crno kako izgleda.
Mozda su i oni (Dalmatinci) u toku akcije "Kupujmo domace".
__
Ali zato ima ih u EU od jucer 01/05/1992. Mislim cevapa.

Mirne gaje in potočke so okupirali rumenosrajčniki, ki so na dan privlekli na kupe smeti in mesa.
Last edited by Fair Life on 02/05/2004 16:26, edited 2 times in total.
-
winetou
A kako dalmatinci gledaju na nas? Zna li iko? Ja na njih gledam kao uzgajivače koza i ovaca na onim kemenitim ostrvima. Oni koji nisu pobjegli od gladi i emgrirali u Argentinu naselili su se u Split, Zadar,Šibenik itd izgradili nešto kuće i na njoj stavili natpis ZIMMER
kako oni dakle gledaju na nas?
kako oni dakle gledaju na nas?
- Fair Life
Ne zaboravi da su oni potrebniji nama, nego mi njima. Oni ne navaljuju u BiH ni ljeti ni zimi, ali mi dolazimo kucati na njihova vrata svake ljetne sezone trazeci pansionski smjestaj ako ne zelimo spavati u parku.winetou wrote:A kako dalmatinci gledaju na nas? Zna li iko? Ja na njih gledam kao uzgajivače koza i ovaca na onim kemenitim ostrvima... kako oni dakle gledaju na nas?
I jos nesto: Dalmacija je imala svoju renesansu "na vrijeme" za razliku od nas koji je jos iscekujemo.
-
winetou
Može bit Fair Life, može biti da je tako, ali i to se mijenje. Za par godina Dalmatinci će se najmanje pitati ko će kod njih tražiti smještaj. Čuo sam da su hrpu nekih hotela prodali ni više ni manje nego Turcima
, Mađarima čak i nekom Bugarinu kojeg je koknula mafija u Sofiji skoro.
O kojoj renesansi govoriš.
O kojoj renesansi govoriš.
- Fair Life
Pravoj renesansi ili preporodu koji se stovremeno odvijao u Dalmaciji i na primjer u Italiji. Samo da spomenem jedan segment dalmatinske renesanse - dalmatinske renesansne pjesnike: Marko Marulic, Petar Hektorovic, Vetranovic, Naljeskovic, Vidalija, Marin Drzic ... tako i slikari i arhitekte i ... Renesansa Splita, Hvara, Korcule i Dubrovnika.winetou wrote:O kojoj renesansi govoriš.
Gdje smo mi tada bili?
-
winetou
Oni bili pod Venecijom mi pod Turcima. Ljepša je Venecija od Istambula bez ikakve dvojbe. A što se tiče pjesnika imali smo i mi u tom dobu dobrih pjesnika. Renesansa je nas tako zabišla kao i arhitektura i ostala umjetnost iz tog doba, ali to u biti ne mijenja činjenicu da su Dalmatinci u duši kozari i ovčari sa Hvara, Brača, Biokova... Vlasnici svih tih građevina su ionako do prije 100 godina bili uglavnom Italijani, a marco polo nije Hrvat 
-
MRAVOJED
winetou wrote:Mislim da je mediteranska kultura sa hrvatske strane Jadrana nestala progonom Italijana iz Zadra, Šibenika i Istre nakon drugog svjetskog rata a ranije iz Splita i Dalmacije. Najbolji dokaz je hrana. Mediteran (Italija, Grčka,Španija) je poznat po dobroj hrani i vinu. Dalmacija međutim hm
ti očigledno ne poznaješ ni jednog domoroca...čisti mediteran!
-
winetou
A vi onda na http://www.dalmazia.it pa vidite čija je ta mediteranska kultura u Dalmaciji
Prijatno ćete se iznenaditi
Prijatno ćete se iznenaditi