Dajte mi savjet!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

King_of_jungle20

#1 Dajte mi savjet!!!

Post by King_of_jungle20 »

E, ljudi moji trebam jedan savjet...

Koliko sati mi treba od Sarajeva do Minhena kada bih isao automobilom, i da li je to suvise rizicno zato jer nisam ranije putovao nigdje tako daleko.. Za sebe mogu reci da sam dobar vozac, a sto je najbitnije oprezan i stalozen, vozim vec 2 godine, nikada do sada nisam imao udes, a nadam se da necu nikada... :D...

Zanima me kada bih se odlucio da odem automobilom do Minhena koliko bi mi trebalo vremena i da li je isplativije ici automobilom u odnosu na autobus? (finansijski)

Koliko para moram odvojiti za gorivo, kojim pravcem ici, na koji granicni prelaz otici? Da li je tacno da je kada udjem u Sloveniju da sam gazim po autoputu i da relativno brzo mogu doci do Austrije i dalje do Njemacke.... Da li treba uzeti putnicko zdravstveno osiguranje??

Sve sto bi mi pomoglo, ovdje je i vise nego dobrodoslo...
Last edited by King_of_jungle20 on 21/01/2011 16:58, edited 2 times in total.
TaKuViTo

#2 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by TaKuViTo »

ukucaj destinaciju na michelin route i onda ti izbaci otprilike cijenu putarine i vrijeme puta i ostalo , mozda ti pomogne nesto...
eluna

#3 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by eluna »

putničko zdravstveno osiguranje obavezno uzmi, košta cca 20 KM, a ne dao bog da ti zatreba, ako ga nemaš, sve sam plaćaš tamo, ovako, sve pokriveno osiguranjem

i obavezno u BIHAMK-u uzmi karton za slučaj međunerodne nezgode ... to ti je obrazac kojim prijavljuješ nezgodu koja ti se desi u inostranstvu .... osiguranje ti bez njega ništa neće isplatiti .... ako je auto kasko osiguran OBAVEZNO pročitaj ugovor o kasko osiguranju, sve pa ianjsitnija slova u fusnotama ....... u slučaju kasko osiguranja najbolje je jezgodu odmah telefonski prijaviti na dati broj, a zatim traži advokata koji će kontaktirati tvoje osiguranje - da te ne bi zavlačili bezveze
Jarilo

#4 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by Jarilo »

Treba ti nekih 12-ak sati pod uslovom da ga ne deres po autoputu, ne pravis previse pauza, da granicarima nije dosadno, i da usput nebude zastoja, snjega, jake kise, kolona ili napada marsovaca :-D
Nebi trebalo biti rizicno, sigurnije ti je voziti po autoputu u austriji nego po magistrali u bosni. Tu je jedino pitanje koliko imas iskustva sa voznjom po autoputu, jel ima par caka koje treba znati.
Nemam pojma koliko kosta autobus, ali sam skoro 100% siguran da ti je jeftinije autobusom nego kad si sam u kolima.
Najbrzi pravac ti je: zagreb-ljubljana-jesenice-villach-salzburg-minhen. Sto se tice gazenja, mozes ga ti gaziti cim se ukljucis na autoput, ali racunaj da su kazne u sloveniji i austriji ... :-)
Koliko ce sve to kostati zavisi puno od toga koliko ti kola trose, ali racunaj da u svakom slucaju moras platiti putarinu i u hrvatskoj(zavisi gdje se ukljucis na autoput) i u sloveniji(15€) i u austiji(8€), plus sto moras platiti i tunel kroz karavanke, i mozda jos jedan ili dva tunela kasnije(nemogu se sjetiti sad).

U svakom slucaju sretno :thumbup:
Jarilo

#5 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by Jarilo »

E da, treba ti i zeleni karton za kola - da te nebi vratili sa granice :D
A i ja bi ti definitivno preporucio zdravstveno osiguranje (u stvari neznam da li u opste mozes uci u EU bez zdravstvenog).
vox-populi

#6 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by vox-populi »

Ja ti mogu reci da se autom apsolutno ne isplati, posebno ako namjeravas ostati samo u Minhenu. Ako ti je Minhen samo jedna od destinacija, onda se mozda i isplati, cisto zbog fleksibilnosti. Racunaj da imas oko 1000 km u jednom pravcu. Ne znam koliko ti auto trosi, ali lako ti je izracunati koliko ce te doci na 2000 km. Plus, trebas racunati i parking u Minhenu, onda autoput u HR, SLO i AT te eventualno plaketu za Minhen. Kada se sve to sabere, izace poprilicno para.

Autobus ti je 80€ povratna karta, doveze te u centar grada, odmah ti je tu S-Bahn i tramvaj a jednu stanicu dalje i glavna stanica.

Autom ti treba oko 12 sati, ako je sve ok, autobus zna stici za 14, najvise sto sam se ja vozio je 16 sati.

A glavno pitanje, koliko vas ide? Ako su u pitanju 4 osobe, onda bi se mozda autom i isplatilo. Mozda cak i za tri osobe. Vec za dvije osobe je isplatnije autobusom.
KENJAC

#7 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by KENJAC »

Ne idi sam da jadan nisi! Nemas pojma sta znaci sam putovat toliki put! Zaspat ces, ja se toga najvise bojim, a vjeruj mi putujem ko rijetko ko! U svakom slucaju, sretan ti put!
topcam
Vozim: uzbrdo

#8 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by topcam »

@vox-populi ti je lijepo napisao koliko te kosta,
prednosti i mane.

Koliko goriva ces potrositi zavisi od automobila kojeg vozis.
Vinjete, tuneli, autoput, zavisi od duzine boravka.

Ovo sto ti @KENJAC kaze da ces zaspati, kad osjetis umor svrati na parking i odmori,
10 - 15 minuta znace mnogo. Nije neka destinacija da ti savjetujem da prespavas u
nekom smjestaju.

-
@KENJAC nemoj vise zapeceno pile nositi na put, od piletine se spava.
illuminated

#9 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by illuminated »

dosta je napisano ...ali moj savjet ti je ako ne moras, nemoj autom, idi Busom.

za vinjete, tunele i cestarine ces dati nekih 60ak EUR + gorivo ..oko 50-70 eur u jednom pravcu...

bus je mnogo isplativiji....

ono sto mnogi zaborave, je da su i kazne sastavni dio putovanja...jer nasi cigani postave znak ogranicenje 40 negdje na ravnici i sjednu u zbunje...
Monsignor

#10 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by Monsignor »

pozdrav,
imas oko 1000 kilometara i ja obicno vozim do Munchena ispod 11 sati bez neke velike zurbe ali ako nisi u treningu onda ces morati cesce stajati, e da i desna peta ce jako da te boli :)

Ides preko Zagreba pa prema LJubljani preko Bregane, kupi vinjetu u Sloveniji na ljubljanskoj zaobilaznici se odvajas za Kranj i Jesenice kad prodjes Jesenice prolazis korz Karawanke (tu placas tunelarinu). Kupi vinjetu u Austriji ( cim izadjes iz tunela imas pristojnu pumpu nakon 15-tak kilometara i imas jos na dva mjesta platiti tunele.
U Njemacku ulazis nakon Salzburga u mjestu Bad Reichenhal i tu si vec na autobahnu A8 i nigdje ne skreci samo idi pravo, taj autobahn ulazi dritto u Munchen.
Za gorivo ce ti trebati u jednom pravcu (zavisi sta vozis) oko 70 litara dizela.
Nemoj brzo voziti u Sloveniji i Austriji jer su kazne velike.

Ako nisi shtela po autoputu i ako nisi vozio dalje ture onda ces se napatiti, jos ako bude losije vrijeme onda ces se jos vise napatiti. Elem ako ti nije auto prijeko potreban idi nekim drugim prevozom.

Kako god odlucis , sretno !
B@snj@

#11 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by B@snj@ »

Moj savjet ti je da ne putujes autom pogotovu sad kad je zima putovao jednom zimi doduse iz Svedske i to bas u decembru i nikad vise zimi autom, kad zaveje a ti umoran prst pred okom nevidis uzas, vjeruj zanimljivo je voziti par sati uzivanje a posle je patnja. Mislim da ti auto uopste nije potrebno u tako velikom gradu naplacaces se parkinga a mozda i kazni. Zato fino kupi kartu buss, avion sta god samo ne auto.
bosan

#12 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by bosan »

Jarane dok poplacas putarine ,Vignette,prolaze kroz tunele,skuplja pita nek tepsija.
Jos ti moze ko auto maznut u Minkenu :D :D
KENJAC

#13 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by KENJAC »

topcam wrote:@vox-populi ti je lijepo napisao koliko te kosta,
prednosti i mane.

Koliko goriva ces potrositi zavisi od automobila kojeg vozis.
Vinjete, tuneli, autoput, zavisi od duzine boravka.

Ovo sto ti @KENJAC kaze da ces zaspati, kad osjetis umor svrati na parking i odmori,
10 - 15 minuta znace mnogo. Nije neka destinacija da ti savjetujem da prespavas u
nekom smjestaju.

-
@KENJAC nemoj vise zapeceno pile nositi na put, od piletine se spava.
Aaaa, nisam znao da se i bez piletine u novini moze putovat! Morat cu probat! Sala na stanu, meni zena jednom spremila graha prebranca... nije ga bilo problem pojest, al posljeeeee......
shibonja

#14 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by shibonja »

King_of_jungle20 wrote:E, ljudi moji trebam jedan savjet...

Koliko sati mi treba od Sarajeva do Minhena kada bih isao automobilom, i da li je to suvise rizicno zato jer nisam ranije putovao nigdje tako daleko.. Za sebe mogu reci da sam dobar vozac, a sto je najbitnije oprezan i stalozen, vozim vec 2 godine, nikada do sada nisam imao udes, a nadam se da necu nikada... :D...

Zanima me kada bih se odlucio da odem automobilom do Minhena koliko bi mi trebalo vremena i da li je isplativije ici automobilom u odnosu na autobus? (finansijski)

Koliko para moram odvojiti za gorivo, kojim pravcem ici, na koji granicni prelaz otici? Da li je tacno da je kada udjem u Sloveniju da sam gazim po autoputu i da relativno brzo mogu doci do Austrije i dalje do Njemacke.... Da li treba uzeti putnicko zdravstveno osiguranje??

Sve sto bi mi pomoglo, ovdje je i vise nego dobrodoslo...

Molim, samo ozbiljne savjete...

Pusti ove sto bi te strpali u bus ,pa kad te potjera nuzda ,,pa kad onaj dedo izvadi bataka pa ga pocne glabat onako bez zuba ,a onaj se svalio pa hrci ,djeca sitna nervozna drece ,gora je to mora nego sam vozit u minhen..ma da ne duljim ,idi autom ipak je to jedno veliko iskustvo ,a jednom mora biti prvi put ! :-)
Blobi

#15 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by Blobi »

Ja cesto putujem u Njemacku. Obavezno ponesi zeleni karton za auto, polisu obaveznog osiguranja i ako imas kasko, kasko polisu, zdravstveno za putnike, sve papire i potvrdu o vlasnistvu za svaki slucaj. Kroz sloveniju se striktno drzi ogranicenja na njihovim autocestama, hrvatska policija je malo fleksibilnija. Ako nemas navigaciju, pobrini se da nabavis nesto sa kvalitetno ucrtanim mapama puta, jer ce ti to biti najbolji prijatelj ako si sam i ne znas gdje ides. U njemackoj kad dodjes na autobahn cuvaj se policije u civilu. Teget plavi BMW petice. Smatraj se uhvacenim u krsenju saobracajnih propisa ako se nekih 2-3 kilometra iza tebe bude vozio BMW 5 sa naizgled nasmijanim licima porodicnih ljudi :D... I na kraju krajeva, skuplje ce te kostat putarina nego gorivo za putovanje. Gorivo ce biti najjeftinije. Za putarinu ce ti trebat nekih 100 KM u jednom pravcu. I najvaznije, pamet u glavu i budi gladan pred mrak da ne bi zaspao ako budes sam vozio :D
Last edited by Blobi on 08/12/2010 16:52, edited 1 time in total.
vukojebina

#16 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by vukojebina »

shibonja wrote:

Pusti ove sto bi te strpali u bus ,pa kad te potjera nuzda ,,pa kad onaj dedo izvadi bataka pa ga pocne glabat onako bez zuba ,a onaj se svalio pa hrci ,djeca sitna nervozna drece ,gora je to mora nego sam vozit u minhen..ma da ne duljim ,idi autom ipak je to jedno veliko iskustvo ,a jednom mora biti prvi put ! :-)

Potpuno se slazem...krenes polako sa autom, na autoputu, posto ti je prvi put, svakih sat vremena pravi barem petominutnu pauzu, cisto malo zraka da uzmes i noge da protegnes...
ja sam jednom sa busom putovo iz austrije, i nadam se nikad vise..bas zbog tih bataka, sendvica, suhog mesa, bijelog luka, i kad se to sve pomijesa, neopisiv smrad dobijes..taman odlucis malo da zaspis, iza tebe cica pocne pricu kolko je litara rakije izvuko iz 4 kazana :)

sto se tice para, evo ti odprilike kolko ce te to kostat u jednom pravcu..kad se budes vraco, kostace te malo manje, jer ces vec imat austrisku i slovensku vinjetu:

Sve ukupno:
142.77 EUR

Autoput 27.64 EUR | Benzin 92.23 EUR | Vignette 22.90 EUR

Zeit
10h39

Distance
1017 km
topcam
Vozim: uzbrdo

#17 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by topcam »

KENJAC wrote: Aaaa, nisam znao da se i bez piletine u novini moze putovat! Morat cu probat! Sala na stanu, meni zena jednom spremila graha prebranca... nije ga bilo problem pojest, al posljeeeee......
Meni moja sve nesto lagano spremi malo ribe malo povrca, nemam stomacnih problema, kad pauziram odem na
kafu, u lijepom se drustvu i pice popije :D . A ti jarane kad stanes samo hale ganjas,
tebe tvoja sigurno s razlogom napuca grahom, pa ti osim mirnog mjesta za sevdisanje nista na pameti nije.

Svo vrijeme kontam odkud ti taj nik, ma znam sad :lol: , cijeli ti put prode u skladu sa nikom.
kojeime

#18 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 12/03/2011 22:14, edited 1 time in total.
King_of_jungle20

#19 Re: Dajte mi savjet!!!

kojeime wrote:Moj ozbiljan savjet je: Idi avionom.

Autobus je patnja, autom ici sam je kocka.
Koliko bi kostao put avionom, koliko eurica moram izdvojiti za to zadovoljstvo?? :D :D :D
vox-populi

#20 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by vox-populi »

King_of_jungle20 wrote: Koliko bi kostao put avionom, koliko eurica moram izdvojiti za to zadovoljstvo?? :D :D :D
Nije bas jeftina opcija jer jedina budget kompanija koja leti iz Sarajeva ima direktnu liniju samo za Köln. Tu bi morao prjesjedati za Minhen. I takodjer zavisi kada bi isao. Ako mislis ici tek za par mjeseci, onda mozes relativno jeftino proci. Ako mislim ici sada za Bozicne/Novogodisnje praznike, onda ce ti avion biti jako skupa opcija.

Recimo povratna karta Sarajevo-Minhen-Sarajevo za datume 28.12.2010-08.01.2011 kosta trenutno 326€.
(autom bi te doslo oko 150€ u jednom pravcu).

Ako bi recimo letio 01.03.2011 i vratio se 08.03.2011, ista relacija bi te kostala 177€.
Edin H.

#21 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by Edin H. »

Ma za sekundu si tamo :oops:
King_of_jungle20

#22 Re: Dajte mi savjet!!!

Edin H. wrote:Ma za sekundu si tamo :oops:
Last edited by King_of_jungle20 on 21/01/2011 16:57, edited 2 times in total.
eluna

#23 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by eluna »

King_of_jungle20 wrote:
Edin H. wrote:Ma za sekundu si tamo :oops:
Rekoh ja vama, nemojte nas smarati bezveznim komentarima.. sto se uposte javljas ako ces pisati gluposti...

Ne razumijem... :oops:

lol ...avionon si tamo za sekundu, tj, 2 sata
slobodni armirach

#24 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by slobodni armirach »

1000 marki pripremi, raznih ima troskova na cesti
Saputnika jednog da ti pravi drustvo, nije da ne vjerujemo da ces da stignes na odrediste, ali ce ti biti dosta lakse sa saputnikom.
Navigacija, nije neophodna ali je puno korisna, posto ces svrljat po stranim zemljama.
Hrana, lagana, znaci paket Red Bula ce ti biti dovoljan sto se tice pica
Polazak iz Sarajeva, 20:00, da izbjegnes guzve poso-kuca-poso,
Dan nek ti je radni, obavezno izbjegaji Praznike.
Metereologija za ovu rutu vrlo vazna stavka, ako je u pitanju zima prati vrijeme
Deku sebi u auto ubaci, zbog morebitnih zastoja

Bez zamjere, tvoj ce put trajati vjerovatno 15 sati, uzimajuci u obzir zimsko vrijeme, vozacki staz na duge staze, imat ces mozda 5 stajanja, ali ti sada ides u izvidnicu i upoznavanje rutu, tako da te vrijeme ne treba da brine. Kad budes sabrao iskustva imat ce do Minhena samo jedno stajenje i put u trajanju 11 sati.

Idi autom, uzivaj u novim dozivljajima i SRETNO !
esoes

#25 Re: Dajte mi savjet!!!

Post by esoes »

i pored najbolje volje, ne bih ti savjetovao da se sam uputis na takav put, osim ako nisi avanturisticki nastrojen.
ne zbog mogucih problema, ali cisto zato jer nemas iskustva.

da podjemo redom,
polazak , recimo iz sarajeva, u 6 ujutru,opremljen svom papirologijom i obaveznim vezivanjem pojasa do granice sa HR stizes za cca 3 sata, i naletit ces na najmanje dvije patrole, ako ne i vise, ako te masi radarska kazna, dobro si prosao,
u hrvatskoj ulazis na auto put, i prva stvar sa kojom se sreces su drugaciji saobracajni znakovi, njihovupoliciju tesko da ces vidjeti osim ako budes "letio", ogranicenje u hrvatskoj je 130 na Ap i tolerisu 10%,
do 200 na sat i nisu nesto drasticne kazne, ali preko 200 deru guzove

uglavnom ako vozis oko 140 neces imati problema.
hrvatsku prolazis za max 3 sata

slovenci su vec druga prica,
i opet ces se iznenaditi drugacijom bojom znakova,
ali ako se pridrzavas ogranicenja i imas "zeca" kojeg ces pratiti, ne bi trebalo da s njima imas problema.
i slo prolazis za neka 3 sata

ulaz u austriju opet sega sa drugacijim znakovima na cesti,
i znas da su austrijanci jbni po pitanju saobracajne kulture,
rijetko ces ih vidjeti, ali kad te zaustave, zaustave te da naplate kaznu :)

ulaz u njemacku opet druga boja znakova, i jedan od najljepsih saobracajnih znakova "preporucena brzina na Ap 130"
u prevodu, ako vidis znak prestanak svih ogranicenja, to znaci bukvalno to, ako mozes voziti 300, vozi, nema kazne :)

e sad, dalje, ceste su dionice na kojima se izvode radovi, pa dolazi do suzavanja trraka, vodi racuna da su svi osjetljivi na prekoracenje brzine na tim dijelovima, jer su to potencijalno najopasnija mjesta,
i na tim dionicama preticanje nije bas preporucljivo.

ono sto moras znati, kad izadjes iz bosne, to je da se saobracaj vani odvija prema saobracajnim znacima.
i moraju se postovati.
ako je ogranicenje u gradu 50, ne isplati ti se da vozis 56, skoro 100% ce te slikati neka kamera i doci ce ti kazna na adresu.
ogranicenja na dionicama na kojima se izvode radovi su obicno 40-50, ali uvijek se potrudi da ulovis nekog "zeca", nastoj da ti ne budes "zec" :)
bez vezanog pojasa i ne pokusavaj da vozis, neces preci ni 10 metara, izronice iz asfalta drotovi da te kazne.

u njemackoj , oko minhena je jaka kontrola, i najcesce su u civilnim odijelima i autima, tipa bmw5 ili audi a6, a8,
najcesce kontrolisu na benzinskim pumpama, ili te jednostavno prate odredjen dio na AP i ako im se ucinis sumnjivim, preteknu te i na zadnjoj sajbi se pojavi poruka "bitte folgen", te skrenete na neki parking.
jako bitno je da sacekas s rukama na volanu da oni pridju do tvog auta i da ti zatraze dokumenta
osjetljivi su na izlazak iz auta ili na neke sumnjive pokrete, a sta njima moze biti sumnjivo, jbg, bolje ne razmisljati o tome
s njima nema suvisne price, obicno pregledaju dokumenta, odu do svog auta s tvojim papirima, i vrate ti dokumenta.
meni nikad nisu zatrazili da otvorim gepek ili nesto slicno, sto ne znaci da tebi nece.

sto se policije tice, hrvatska policija je dosta slicna nasoj, po svemu, pa od tebe ponajvise zavisi kako ces proci u eventualnom saobracajnom prekrsaju.
slovenci su prica za sebe, nisu me nikada zaustavili unutar slovenije, ali sam svaki put, ali bas svaki put imao kojekakvu zafrkanciju na granicnim prelazima
austrijanci su slicni slovencima, s tom razlikom sto te ne mrze po defoultu.
nijemci su regulara, mozda bi se moglo desiti i da ti progledaju kroz prste, ako nisi bas pravio kakvo vece sranje, uglavnom kod njih se mozes pokusati vaditi, mada ne racunaj na to :)

dalje :)
ako u minhenu pada kisa, u austriji pada snijeg, i kroz austriju skoro pa 90% se vozi tunelima, i ogranicenja su najcesce 90 ili 100
ne racunaj da to sto nema policije u tunelu, da te nece kazniti ako vozis 130
austrijanci to nikome ne oprastaju.

preporuka je da se sam ne upustas na tu dionicu, posebno jer nikada nisi isao njom, i ne znas kakve sve opasnosti nosi s sobom.

sama voznja autoputem, laicki gledano nije opasna, imas 2-3 trake u jednom pravcu, sta tu moze biti opasno,
ali moras znati jedno, da barem 40% pogleda na autoputu otpada na pogled u retrovizore, gotovo da je vaznije sta se dogadja iza tebe, nego ispred tebe.
zasto je to tako.
recimo, priblizavas se sleperu, vozis desnom trakom, ogranicenje na AP je 130, ti vozis recimo 140, sleper 90, moras ga preteci, ali, iza tebe uvijek ima budala, (taj sam) koji ce voziti 180-190 jer zna da na toj dionici nema kontrole, nema kamera,
ili ce naici neka jos veca budala s boljim autom i voziti i 250
nije mi se jednom desilo da me na 220-230 pretekne neko kao da stojim
losa procjena brzina i udaljenosti moze biti prilicno neugodna
posebno ako imas ispred sebe 2 slepera i odjednom se pocnu preticati, a oni ne smiju da voze brze od 90 :)
pa zamisli koliko traje njihovo preticanje , nekad i po kilometar i vise

ili recimo priblizavas se raskrsnici, i kontas "gdje li sad ja trebam" i eventualni zajeb, moze da te "kosta" i stotinjak kilometara ukrug voznje dok se vratis na pravi put

citanje saobracajnih znakova je jako bitno, svaki, ali bas svaki moras vidjeti, procitati i razumjeti, inace upadas u nevolje, ne oslanjaj se na to da "znas sve"
2 godine vozackog iskustva, jako je malo

pored stajanja na granicnim prelazima, smatraj pod obaveznim da stanes i na odredjenim odmoristima, obicno su to benzinske pumpe,
na svakom odmoristu, nastoj da ti je auto u vidokrugu, i nastoj da ga ne ostavljas dugo bez nadzora, jer su sva odmaralista stjeciste raznoraznih likova.
ne padaj na fore da je nekome zafalilo para da naspe goriva, i da mora da proda sav "zlatni" nakit koji ima

u njemackoj na benzinskim pumpama, kao i u sloveniji, sam sebi sipas gorivo
dakle, stanes na benzinsku pumpu, otvoris rezervoar, naspes gorivo, odes unutra i platis to gorivo, vracas se u auto i oslobadjas mjesto,
pomjeranje vozila prije placanja od pumpe na kojoj si sipao, tretira se kao da bjezis :)

austrijanci, i hrvati ne dozvoljavaju da sam sebi sipas.

za sloveniju i hrvatsku su ti obavezne vinjete, njih moras imati i kazne ako te ulove sa neispravnom vinjetom su visoke, vinjete uzimas na ulazu u slo i A.

sad nemoj misliti da te ja prepadam, ali ako se ipak odlucis na put autom, naoruzaj se zivcima i strpljenjem,

parkiranje u njemackoj,
nemoj ni pomisliti da uradis kao u sarajevu, moje prvo parkiranje u njemackoj je bilo "mahalsko" 2 tocka na trotoar, i pjesacima malo mjesta da mogu proci :)
parkirao se u 23,30 do auta dosao oko 00,15 zatekao "cestitku"
u njemackoj trotoar je pjesacka zona, i to je "njegovo",
pjesacki prelaz "njegov", obavezan si da propustis pjesaka ako vidis da ce da predje, iliti pjesak ne smije zbog tebe da uspori svoje kretanje, inace moze da nazove policiju i da te prijavi,

upali se zuto na semaforu, koci, boli te dupe ocel te udariti neko, a budi siguran da nece, jer svi koce na zuto, za razliku od nas u sarajevu, gdje dodajemo gas

pravilo "desne strane" drama, nebitno da li ides pravo ili je tvoja ulica sira od bocne desne, ako nema drugog znaka, onaj s desne strane ce uci nesmanjenom brzinom u raskrsnicu, a ti ga MORAS propustiti.

svabo, vozac, vozi po propisima, i njegov prvi komentar je "ja nisam kriv" hahahaha

u dvosmjernim ulicama, ako imas parkirano vozilo na svojoj strani ceste, ne upustaj se u avanturu da "ima mjesta" da se bez problema mimoidjes sa vozilom iz suprotnog pravca, ako malo predjes u njegovu traku.
on se uopste nece potruditi da ti ustupi dio svoje trake. "on nije kriv".
bez obzira kolika ce steta biti na njegovom autu, njegova je deviza "on nije kriv" i on ce naplatiti i najmanju ogrebotinu.

na parkingu, bez obzira koliko ti bio bitan prostor, nastoj da nikad otvaranjem svojih vrata ne dodirnes auto pored sebe, ma kako taj dodir bio malen, u stanju su da naprave toliku dreku, da od osiguranja, dobiju potpuno nova vrata, sa sve odstetom.

itd, itd

sve ovo je skupljano godinama, a da li ces ti ista vidjeti na svom prvom putesestviju, hehehe, nadam se da neces,
iskreno se nadam, da ces ovaj moj post proglasiti glupim i seratorskim.

poz i sretno
ako mi sta jos padne napamet, dopisem :)
Post Reply