i pored najbolje volje, ne bih ti savjetovao da se sam uputis na takav put, osim ako nisi avanturisticki nastrojen.
ne zbog mogucih problema, ali cisto zato jer nemas iskustva.
da podjemo redom,
polazak , recimo iz sarajeva, u 6 ujutru,opremljen svom papirologijom i obaveznim vezivanjem pojasa do granice sa HR stizes za cca 3 sata, i naletit ces na najmanje dvije patrole, ako ne i vise, ako te masi radarska kazna, dobro si prosao,
u hrvatskoj ulazis na auto put, i prva stvar sa kojom se sreces su drugaciji saobracajni znakovi, njihovupoliciju tesko da ces vidjeti osim ako budes "letio", ogranicenje u hrvatskoj je 130 na Ap i tolerisu 10%,
do 200 na sat i nisu nesto drasticne kazne, ali preko 200 deru guzove
uglavnom ako vozis oko 140 neces imati problema.
hrvatsku prolazis za max 3 sata
slovenci su vec druga prica,
i opet ces se iznenaditi drugacijom bojom znakova,
ali ako se pridrzavas ogranicenja i imas "zeca" kojeg ces pratiti, ne bi trebalo da s njima imas problema.
i slo prolazis za neka 3 sata
ulaz u austriju opet sega sa drugacijim znakovima na cesti,
i znas da su austrijanci jbni po pitanju saobracajne kulture,
rijetko ces ih vidjeti, ali kad te zaustave, zaustave te da naplate kaznu
ulaz u njemacku opet druga boja znakova, i jedan od najljepsih saobracajnih znakova "preporucena brzina na Ap 130"
u prevodu, ako vidis znak prestanak svih ogranicenja, to znaci bukvalno to, ako mozes voziti 300, vozi, nema kazne
e sad, dalje, ceste su dionice na kojima se izvode radovi, pa dolazi do suzavanja trraka, vodi racuna da su svi osjetljivi na prekoracenje brzine na tim dijelovima, jer su to potencijalno najopasnija mjesta,
i na tim dionicama preticanje nije bas preporucljivo.
ono sto moras znati, kad izadjes iz bosne, to je da se saobracaj vani odvija prema saobracajnim znacima.
i moraju se postovati.
ako je ogranicenje u gradu 50, ne isplati ti se da vozis 56, skoro 100% ce te slikati neka kamera i doci ce ti kazna na adresu.
ogranicenja na dionicama na kojima se izvode radovi su obicno 40-50, ali uvijek se potrudi da ulovis nekog "zeca", nastoj da ti ne budes "zec"

bez vezanog pojasa i ne pokusavaj da vozis, neces preci ni 10 metara, izronice iz asfalta drotovi da te kazne.
u njemackoj , oko minhena je jaka kontrola, i najcesce su u civilnim odijelima i autima, tipa bmw5 ili audi a6, a8,
najcesce kontrolisu na benzinskim pumpama, ili te jednostavno prate odredjen dio na AP i ako im se ucinis sumnjivim, preteknu te i na zadnjoj sajbi se pojavi poruka "bitte folgen", te skrenete na neki parking.
jako bitno je da sacekas s rukama na volanu da oni pridju do tvog auta i da ti zatraze dokumenta
osjetljivi su na izlazak iz auta ili na neke sumnjive pokrete, a sta njima moze biti sumnjivo, jbg, bolje ne razmisljati o tome
s njima nema suvisne price, obicno pregledaju dokumenta, odu do svog auta s tvojim papirima, i vrate ti dokumenta.
meni nikad nisu zatrazili da otvorim gepek ili nesto slicno, sto ne znaci da tebi nece.
sto se policije tice, hrvatska policija je dosta slicna nasoj, po svemu, pa od tebe ponajvise zavisi kako ces proci u eventualnom saobracajnom prekrsaju.
slovenci su prica za sebe, nisu me nikada zaustavili unutar slovenije, ali sam svaki put, ali bas svaki put imao kojekakvu zafrkanciju na granicnim prelazima
austrijanci su slicni slovencima, s tom razlikom sto te ne mrze po defoultu.
nijemci su regulara, mozda bi se moglo desiti i da ti progledaju kroz prste, ako nisi bas pravio kakvo vece sranje, uglavnom kod njih se mozes pokusati vaditi, mada ne racunaj na to
dalje

ako u minhenu pada kisa, u austriji pada snijeg, i kroz austriju skoro pa 90% se vozi tunelima, i ogranicenja su najcesce 90 ili 100
ne racunaj da to sto nema policije u tunelu, da te nece kazniti ako vozis 130
austrijanci to nikome ne oprastaju.
preporuka je da se sam ne upustas na tu dionicu, posebno jer nikada nisi isao njom, i ne znas kakve sve opasnosti nosi s sobom.
sama voznja autoputem, laicki gledano nije opasna, imas 2-3 trake u jednom pravcu, sta tu moze biti opasno,
ali moras znati jedno, da barem 40% pogleda na autoputu otpada na pogled u retrovizore, gotovo da je vaznije sta se dogadja iza tebe, nego ispred tebe.
zasto je to tako.
recimo, priblizavas se sleperu, vozis desnom trakom, ogranicenje na AP je 130, ti vozis recimo 140, sleper 90, moras ga preteci, ali, iza tebe uvijek ima budala, (taj sam) koji ce voziti 180-190 jer zna da na toj dionici nema kontrole, nema kamera,
ili ce naici neka jos veca budala s boljim autom i voziti i 250
nije mi se jednom desilo da me na 220-230 pretekne neko kao da stojim
losa procjena brzina i udaljenosti moze biti prilicno neugodna
posebno ako imas ispred sebe 2 slepera i odjednom se pocnu preticati, a oni ne smiju da voze brze od 90

pa zamisli koliko traje njihovo preticanje , nekad i po kilometar i vise
ili recimo priblizavas se raskrsnici, i kontas "gdje li sad ja trebam" i eventualni zajeb, moze da te "kosta" i stotinjak kilometara ukrug voznje dok se vratis na pravi put
citanje saobracajnih znakova je jako bitno, svaki, ali bas svaki moras vidjeti, procitati i razumjeti, inace upadas u nevolje, ne oslanjaj se na to da "znas sve"
2 godine vozackog iskustva, jako je malo
pored stajanja na granicnim prelazima, smatraj pod obaveznim da stanes i na odredjenim odmoristima, obicno su to benzinske pumpe,
na svakom odmoristu, nastoj da ti je auto u vidokrugu, i nastoj da ga ne ostavljas dugo bez nadzora, jer su sva odmaralista stjeciste raznoraznih likova.
ne padaj na fore da je nekome zafalilo para da naspe goriva, i da mora da proda sav "zlatni" nakit koji ima
u njemackoj na benzinskim pumpama, kao i u sloveniji, sam sebi sipas gorivo
dakle, stanes na benzinsku pumpu, otvoris rezervoar, naspes gorivo, odes unutra i platis to gorivo, vracas se u auto i oslobadjas mjesto,
pomjeranje vozila prije placanja od pumpe na kojoj si sipao, tretira se kao da bjezis
austrijanci, i hrvati ne dozvoljavaju da sam sebi sipas.
za sloveniju i hrvatsku su ti obavezne vinjete, njih moras imati i kazne ako te ulove sa neispravnom vinjetom su visoke, vinjete uzimas na ulazu u slo i A.
sad nemoj misliti da te ja prepadam, ali ako se ipak odlucis na put autom, naoruzaj se zivcima i strpljenjem,
parkiranje u njemackoj,
nemoj ni pomisliti da uradis kao u sarajevu, moje prvo parkiranje u njemackoj je bilo "mahalsko" 2 tocka na trotoar, i pjesacima malo mjesta da mogu proci

parkirao se u 23,30 do auta dosao oko 00,15 zatekao "cestitku"
u njemackoj trotoar je pjesacka zona, i to je "njegovo",
pjesacki prelaz "njegov", obavezan si da propustis pjesaka ako vidis da ce da predje, iliti pjesak ne smije zbog tebe da uspori svoje kretanje, inace moze da nazove policiju i da te prijavi,
upali se zuto na semaforu, koci, boli te dupe ocel te udariti neko, a budi siguran da nece, jer svi koce na zuto, za razliku od nas u sarajevu, gdje dodajemo gas
pravilo "desne strane" drama, nebitno da li ides pravo ili je tvoja ulica sira od bocne desne, ako nema drugog znaka, onaj s desne strane ce uci nesmanjenom brzinom u raskrsnicu, a ti ga MORAS propustiti.
svabo, vozac, vozi po propisima, i njegov prvi komentar je "ja nisam kriv" hahahaha
u dvosmjernim ulicama, ako imas parkirano vozilo na svojoj strani ceste, ne upustaj se u avanturu da "ima mjesta" da se bez problema mimoidjes sa vozilom iz suprotnog pravca, ako malo predjes u njegovu traku.
on se uopste nece potruditi da ti ustupi dio svoje trake. "on nije kriv".
bez obzira kolika ce steta biti na njegovom autu, njegova je deviza "on nije kriv" i on ce naplatiti i najmanju ogrebotinu.
na parkingu, bez obzira koliko ti bio bitan prostor, nastoj da nikad otvaranjem svojih vrata ne dodirnes auto pored sebe, ma kako taj dodir bio malen, u stanju su da naprave toliku dreku, da od osiguranja, dobiju potpuno nova vrata, sa sve odstetom.
itd, itd
sve ovo je skupljano godinama, a da li ces ti ista vidjeti na svom prvom putesestviju, hehehe, nadam se da neces,
iskreno se nadam, da ces ovaj moj post proglasiti glupim i seratorskim.
poz i sretno
ako mi sta jos padne napamet, dopisem