nigdje.nikog wrote:
Ovo sa "posebnim" pozdravima je sasvim jasno - njimja je mjesto na "posebnim" mjestima.
Ja licno sve te pozdrave ne dozivljam uvredljivim ili stetnim, ali su mi zaista neshvatljivi.
Kad ti neko ovdje kaze "good morning" mi logicno zakljucujemo dvije stvari:
- da je on stranac, ili
- da se radi o "dobrom domacinu" koji misli da se obraca strancu koji govori engleski.
Tako isto kad neko udje u javni prostor gdje se nalaze nepoznata lica i sve ih redom poselami.
To je svakako bolje nego da psuje, ali je istovremeno i smijesno jer, ako vec zna da se ne obraca samo muslimamina, onda to ima jedno od ova dva tumacenja:
A) Selam = zdravo, ja sam musliman!
ili
B) Selam = zdravo muslimani!
I jedno i drugo je neprikladno na javnom mjestu.
Izvini, a koji su to posebni pozdravi? I gdje je molit cu to "posebno mjesto" gdje se ti sa posebnim pozdravima trebaju smjestiti. I ko ce odrediti o kojem se posebnom pozdravu radi ? Je li to Selam, Hvaljen Isus, Cao, Dobar dan, Vozdra, Haug, S'ima? BoK, Salom itd itd?
Ne sumnjam da bi se iz navedenih pozdrava, nasao neko da kaze, kako mu ovaj ili onaj neodgovara. Ako ovo nije ludost, izvini ne znam sto jeste. I jos gore, u kojoj to zemlji, zeli zivjeti neko, gdje je i pozdrav cak uniformisan?
I ocigledno je da se svi vodite misljenjem kako valjda Selam moze imati dvije poruke, prvu kako ti rece "ja sam musliman" a drugu namijenjenu samo muslimanima. Ne moze vam pasti na pamet, da eto, neko sasvim iz drugog ugla, naziva Selam - iz onog, njemu intimnog, vjerskog za koji je vezan.
Stoga, tvoja logika, apsolutno nije moja i ocigledno da je i logika nesto sto svi mislimo da posjedujemo - a sto moze da bude - u narodu receno : nidje veze.