Da se ne lažemo, recite mi iskreno....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

fletcher

#26 Re: Da se ne lažemo, recite mi iskreno....

Post by fletcher »

@samo malo

upravo tako, i onda se takvi dotični javljaju kao predstavnici "svojih" naroda. niđže veze :shock:
svatko ima svoju osobnu priču, sudbinu, i nije pošteno kad netko govori u tvoje ime.
Alhemicarkaa

#27 Re: Da se ne lažemo, recite mi iskreno....

Post by Alhemicarkaa »

Kako ide na onom vicu o ispitu na pravu, imena kolega, imena...
Evo jedan primjer: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, sjedište u Sarajevu. Svi zaposleni su "Franje". U svom dosadašnjem kontaktu (a kontaktirala sam većinu) ne naiđoh ni na jednog "Muhameda". Lako se može provjeriti na http://www.fmoit.gov.ba
Cholina_Lokica

#28 Re: Da se ne lažemo, recite mi iskreno....

Post by Cholina_Lokica »

para i stela busi dje burgija nece... :oops:

ovu pricu da nema posla zbog imena u sarajevu svi mogu macku o rep okaciti...
bingov buraz

#29 Re: Da se ne lažemo, recite mi iskreno....

Post by bingov buraz »

jedna tamo wrote:Znam da je bilo sličnih tema, ali meni je ova goruća u mom životu...
Recite mi iskreno forumaši ima li mjesta tj posla za fakultetski obrazovane katolike i pravoslavce u Sarajevu?
Ali pazite pitam za one ljude koji su rođeni u Sarajevu!
Evo neki već znaju da sam ja po drugi put morala iz Sarajeva trbuhom za kruhom.....
Uclani se u kakvu stranku.
samo malo

#30 Re: Da se ne lažemo, recite mi iskreno....

Post by samo malo »

Sasvim sam siguran da i u nekom ministarstu RS-a u Banjaluci sjedi veliki broj Muhameda i Franja, jednostavno jer tako mora biti zbog nacionalne izbalansiranosti u javnim institucijama, i sta to govori? da je RS entitet jednakih prava za sve?

De ba ne pravite se blesavi.

Znamo dobro kako su zapisane teritorije u BiH.
phillie

#31 Re: Da se ne lažemo, recite mi iskreno....

Post by phillie »

bingov buraz wrote:
jedna tamo wrote:Znam da je bilo sličnih tema, ali meni je ova goruća u mom životu...
Recite mi iskreno forumaši ima li mjesta tj posla za fakultetski obrazovane katolike i pravoslavce u Sarajevu?
Ali pazite pitam za one ljude koji su rođeni u Sarajevu!
Evo neki već znaju da sam ja po drugi put morala iz Sarajeva trbuhom za kruhom.....
Uclani se u kakvu stranku.
Il' uleti nekom kovertu...debelu u zavisnosti na koju firmu "pucas"
Jbg, rodjenoj Sarajki, roditelji valjda imaju poznastava u svom gradu, pa valjda neko od tih poznanika moze pomoci da se uposli fakultetski obrazovana djevojka. Ako oni ne mogu pomoci, valjda znaju kojim osobama se mozes obratiti sa kovertom...

U svakom slucaju sretno!
Alhemicarkaa

#32 Re: Da se ne lažemo, recite mi iskreno....

Post by Alhemicarkaa »

samo malo wrote:Sasvim sam siguran da i u nekom ministarstu RS-a u Banjaluci sjedi veliki broj Muhameda i Franja, jednostavno jer tako mora biti zbog nacionalne izbalansiranosti u javnim institucijama, i sta to govori? da je RS entitet jednakih prava za sve?

Ahah, i to je normalno? Ali nije normalno što se u Sarajevu ne mogu zaposliti "Franje".
Imam ja još primjera: Raspisan konkurs za radno mjesto u državnoj instituciji u Sarajevu. Prijavimo se kolega i ja, prime njega, i na razgovoru mu kažu, primili smo vas jer ste Hrvat, fali nam Hrvata. Ja izvisim. Ja nisam išla okolo i pričala kako za Hrvate ima mjesta na uštrb nas "merhametli" Bošnjaka, i to u Sarajevu, već sam kopala dalje. I iskopala. Ježim se od ljudi koji će naći hiljadu i jedno opravdanje zašto nisu uspjeli u nečemu.
KENJAC

#33 Re: Da se ne lažemo, recite mi iskreno....

Post by KENJAC »

Jaranice... Promjeni naslov u "Recite mi iskreno ima'l posla u Sarajevu bez stele" Vidi, da se ne lazemo Bosnjaci su vecina i u ogromnoj vecini oni odlucuju! Logicno ! Dakle na mjesta sto nesto odlucuju postavljaju Bosnjake! Logicno! Kad trazis poso obracas se nekome ko ti moze pomoci. Logicno! To je dakle Bosnjak! Logicno! Dakle situacija je , pojavi se jedno mjesto slobodno (Kad se pojavi i ako se pojavi) i ti normalno se obratis nekome koga znas ali istoj toj osobi se obrati i neki sto odlucuje neke stvari u nekoj drugoj firmi ili gluho bilo ministarstvu (dakle Bosnjak) za "malog od daidze" I.. logicno.. ko dobija poso! Ne zato sto je Bosnjak... nego sto ima stelu! Da kojim slucajem Biljana Plavsic aplicira a da je Omer Behmen "pogura" dobila bi poso! Ali stela nije izum od 96' nego mnoooogoooo prije! Mozda ne ovako, ali...
black

#34 Re: Da se ne lažemo, recite mi iskreno....

Post by black »

bash onako krasan uvod za vjechite priche o (ne)toleranciji u sarajevu i multivitaminskom drushtvu :oops: :mrgreen:
evo ja znam masu raje koji nece da upisu fax u npr sarajevu vec idu u mostar, iskljucivo traze posao u mostaru itd.
samo malo

#35 Re: Da se ne lažemo, recite mi iskreno....

Post by samo malo »

Alhemicarkaa wrote:
samo malo wrote:Sasvim sam siguran da i u nekom ministarstu RS-a u Banjaluci sjedi veliki broj Muhameda i Franja, jednostavno jer tako mora biti zbog nacionalne izbalansiranosti u javnim institucijama, i sta to govori? da je RS entitet jednakih prava za sve?

Ahah, i to je normalno? Ali nije normalno što se u Sarajevu ne mogu zaposliti "Franje".
Imam ja još primjera: Raspisan konkurs za radno mjesto u državnoj instituciji u Sarajevu. Prijavimo se kolega i ja, prime njega, i na razgovoru mu kažu, primili smo vas jer ste Hrvat, fali nam Hrvata. Ja izvisim. Ja nisam išla okolo i pričala kako za Hrvate ima mjesta na uštrb nas "merhametli" Bošnjaka, i to u Sarajevu, već sam kopala dalje. I iskopala. Ježim se od ljudi koji će naći hiljadu i jedno opravdanje zašto nisu uspjeli u nečemu.
Jedino sto u cijeloj prici nije normalno je to sto pojedinci vide samo kako je kod "anamo onih" diskriminacija i fasizam, a u "nasem dvoristu" je med i mlijeko jer eno ga Franjo radi u ministarstvu.

Moja komsinica, Srpkinja, do rata radila u penzionerskom domu u Nedzaricima, znamo da u ratu dole niko nije radio jer je bila prva linija fronta, nakon rata se javila na radno mjesto i rekli joj regularno "za vas vise ovdje nema posla". Valjda sto je smedjokosa, ko ce ga znati :-)

Ja ti rekoh da ne uzimas drzavne institucije kao primjer, tamo se mora postovati nacionalna kvota, tako je i u Mostaru i u Sarajevu i u Banjaluci. Ali odes lijepo do nekog doma zdravlja ili bolnice, pa pogledas ko radi, od 100 nakon rata zaposlenih sestara mozda dvije nisu Bosnjakinje. A evo nekima smeta i sto je Srbin na celu domova zdravlja Sarajevo.

Jednako je i u Mostaru i Banjaluci, tu nema razlike nikakve. I ne pale ove price kako je samo kod "anamo onih" diskriminacija a kod nas nije, jer to nije istina.
elSaik

#36 Re: Da se ne lažemo, recite mi iskreno....

Post by elSaik »

Ima.
Alhemicarkaa

#37 Re: Da se ne lažemo, recite mi iskreno....

Post by Alhemicarkaa »

samo malo wrote: Jedino sto u cijeloj prici nije normalno je to sto pojedinci vide samo kako je kod "anamo onih" diskriminacija i fasizam, a u "nasem dvoristu" je med i mlijeko jer eno ga Franjo radi u ministarstvu.

Moja komsinica, Srpkinja, do rata radila u penzionerskom domu u Nedzaricima, znamo da u ratu dole niko nije radio jer je bila prva linija fronta, nakon rata se javila na radno mjesto i rekli joj regularno "za vas vise ovdje nema posla". Valjda sto je smedjokosa, ko ce ga znati :-)

Ja ti rekoh da ne uzimas drzavne institucije kao primjer, tamo se mora postovati nacionalna kvota, tako je i u Mostaru i u Sarajevu i u Banjaluci. Ali odes lijepo do nekog doma zdravlja ili bolnice, pa pogledas ko radi, od 100 nakon rata zaposlenih sestara mozda dvije nisu Bosnjakinje. A evo nekima smeta i sto je Srbin na celu domova zdravlja Sarajevo.

Jednako je i u Mostaru i Banjaluci, tu nema razlike nikakve. I ne pale ove price kako je samo kod "anamo onih" diskriminacija a kod nas nije, jer to nije istina.
Čekaj, otkad to domovi zdravlja i bolnice nisu državne institucije? Ja sam već rekla, ne tvrdim da je med i mlijeko, ali odvratno mi je glumljenje paćenika zato što si ugrožen po nekoj osnovi. Svako na ovom forumu je bio ugrožen po nekoj osnovi. Jedni će kukati i krivicu svaljivati na druge, dok će drugi naći način izboriti se za svoja prava. Sebe svrstavam u drugu kategoriju i nikad sebe ne bih dovela u situaciju da optužujem drugog za vlastiti neuspjeh! Ja sam se izborila za svoje radno mjesto gdje me niko nikad ni po kojoj osnovi nije diskriminirao, niti bilo kog drugog uposlenika. I ponosna sam na to, i na svoju firmu i kolektiv (koji je, kako sam već rekla, izrazito nacionalno izmješan, i gle čuda, smješten u Sarajevu)!
I za razliku od tebe, ja ne pravim diskriminacije tog tipa, jer za mene nema anam onih, niti mog, njegovog i ineg dvorišta. Svi udišemo isti zrak i živimo u istoj zemlji, i ja da sam poslodavac, ljudi bi se na konkurse prijavljivali po šiframa tako da nemam pojma je li muško ili žensko, a da ne govorimo o tome je li crn, žut, crven, zove se Franjo ili Muhamed.
A vi samo naprijed, upirite prstom da vas je neko diskriminirao, a u isto vrijeme pognite glavu kad na vašem radnom mjestu ismijavaju druge samo zato što se drugačije zovu (da citiram autorku ove teme: "tako da sam ja trenutno u mjestu gdje nema muslimana i sve mi smeta od toga kako se rugaju muslimanima, ali šutim jer moram da radim") :skoljka:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#38 Re: Da se ne lažemo, recite mi iskreno....

Post by ladyblue18 »

Ima.
Ali nema stele. Jer nazalost tesko se zaposliti bez stele.
I to nema veze sa cinjenicom da li je neko musliman, katolik, pravoslavac.
Dzabe se price plasiraju ovakve, i od Sa se stvara nesto jako ruzno.

Kljuc. Dok zoom ne dodje pa nek odluci.
Locked