Da li znate gdje su vam djeca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#76 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by stakasa »

Pa i nije bas tako. Vrati se stranicu unazad i ponovo procitaj.
Srednjoskolci su po meni dovoljno odrasli da bi im se trebala dati elementarna sloboda u koju ulazi da se ne moraju javljat kada im se skola zavrsi nego da raspolazu sa svojim vremenom onako kako misle da je najbolje. Obavezno javljanje je - obaveza. Big brother. A lako je naci studiju stetnosti takvog mindseta.
Ljudi, narocito djeca, rastu, razvijaju se sa osjecajem odgovornosti. I davanje odgovornosti djetetu je nesto cemu treba teziti, ne obratno. Ali eto, to sam ja, ja tako mislim i ne tvrdim da tako treba. Cak i ne ZNAM :D
superiska

#77 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by superiska »

lijepa u dusi wrote:
Btw nezamislivo mi je da roditeljima svaki dan prepricavam svoj dan, bilo i prije braka, a i danas je. Radije da mi stave lanac ko pascetu nego da im moram svaki dan podnijet isvjestaj. Perete djecu bezveze.
To je zato što ste od starta izgradili takav odnos, nije to pranje - to je posvećivanje vremena djeci. Imam jednu koja jedva čeka da mi prepriča svoj dan. Znam gdje je, vjerujem joj, ne pušem za vratom - niti bih, sama se javlja. Puštam da ima i to neko svoje vrijeme. Nema tu forsiranja jer se niti jedan odnos ne može isforsirati pa ni taj sa djecom, odnosno nije poželjno jer kad tad dođe do kontra efekata. Idemo na povjerenje, na prijateljski odnos i sve tako dok se ne prekrši dogovor.
Opet, svako dijete je drugačije i nekad nije moguće istu odgojnu metodu primjeniti na više djece. Zato smo tu da slušamo i da čujemo svoju djecu. I vjerujem da svaki roditelj radi samo najbolje i ono što misli da je najbolje za njegovo dijete.
wewa

#78 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by wewa »

stakasa wrote:Pa i nije bas tako. Vrati se stranicu unazad i ponovo procitaj.
Srednjoskolci su po meni dovoljno odrasli da bi im se trebala dati elementarna sloboda u koju ulazi da se ne moraju javljat kada im se skola zavrsi nego da raspolazu sa svojim vremenom onako kako misle da je najbolje. Obavezno javljanje je - obaveza. Big brother. A lako je naci studiju stetnosti takvog mindseta.
Ljudi, narocito djeca, rastu, razvijaju se sa osjecajem odgovornosti. I davanje odgovornosti djetetu je nesto cemu treba teziti, ne obratno. Ali eto, to sam ja, ja tako mislim i ne tvrdim da tako treba. Cak i ne ZNAM :D
nacelno se ja slazem s tobom, samo sto je povjerenje proces a ne nesto a priori dato.

ja sam svoje dvoje starije djece dobila napola formirano, nisam ih rodila i treba vremena da se postigne toliki stepen odgovornosti i samostalnosti pa javljanje postane stvar inspiracije a ne obaveze. drugacije je kad dijete odgajas od njegovog prvog daha, a i tada povjerenje zavisi od postupaka, lako se gubi a tesko stice. i opet, nisu sva djeca ista.

roditeljski posao nije lak - moras im dati slobodu da rastu i razvijaju se, a nekad vidis da cine stvari koje ce ih kasnije skupo kostati i ne mozes sutjeti. tipa, moja najstarija nije pogibala od ljubavi za knjigom u osnovnoj skoli, to je kostalo pri izboru srednje skole, a sad bi bubreg dala da se moze vratiti i ispraviti greske. jer je u medjuvremenu sazrila, bar u tome :) da smo je onda pustili, ne bi ni onoliko izbora imala...

jedno je sigurno - da ishod nasih nastojanja da odgojimo djecu ne mozemo znati. mozemo samo postupati kako nam savjest nalaze i nadati se najboljem. i probati ponekad odspavati. :)
HAVANA

#79 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by HAVANA »

Ja vazda kontam,ne do mi bog da sam sebe rodio.Ima tu dosta i do naravi,svako dijete druga prica.Mozes se ti i slomit od paznje i odgoja a da naopako krene.Posmatraj,pricaj,smisljaj...Nesta,dever je kako god.A moraju se pustiti da odrastu,i pogrijese,i odluce pogresno,ispravno,svakako...Iz greske se najbolje uci.Necu 200 godina zivit,ako ih ja naviknem na sve,najebali su kad me ne bude.
stakasa

#80 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by stakasa »

wewa wrote:
stakasa wrote:Pa i nije bas tako. Vrati se stranicu unazad i ponovo procitaj.
nacelno se ja slazem s tobom, samo sto je povjerenje proces a ne nesto a priori dato.

ja sam svoje dvoje starije djece dobila napola formirano, nisam ih rodila i treba vremena da se postigne toliki stepen odgovornosti i samostalnosti pa javljanje postane stvar inspiracije a ne obaveze. drugacije je kad dijete odgajas od njegovog prvog daha, a i tada povjerenje zavisi od postupaka, lako se gubi a tesko stice. i opet, nisu sva djeca ista.

roditeljski posao nije lak - moras im dati slobodu da rastu i razvijaju se, a nekad vidis da cine stvari koje ce ih kasnije skupo kostati i ne mozes sutjeti. tipa, moja najstarija nije pogibala od ljubavi za knjigom u osnovnoj skoli, to je kostalo pri izboru srednje skole, a sad bi bubreg dala da se moze vratiti i ispraviti greske. jer je u medjuvremenu sazrila, bar u tome :) da smo je onda pustili, ne bi ni onoliko izbora imala...

jedno je sigurno - da ishod nasih nastojanja da odgojimo djecu ne mozemo znati. mozemo samo postupati kako nam savjest nalaze i nadati se najboljem. i probati ponekad odspavati. :)
:thumbup:
Sad mi je malo jasnije, situacija je specificna, osjetljivije je. Tako da povlacim dio onoga sto sam napisao. Da nista pisao bih drugim tonom. Ja sam bio posao od sebe
superiska

#81 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by superiska »

HAVANA wrote:Ja vazda kontam,ne do mi bog da sam sebe rodio.Ima tu dosta i do naravi,svako dijete druga prica.Mozes se ti i slomit od paznje i odgoja a da naopako krene.Posmatraj,pricaj,smisljaj...Nesta,dever je kako god.A moraju se pustiti da odrastu,i pogrijese,i odluce pogresno,ispravno,svakako...Iz greske se najbolje uci.Necu 200 godina zivit,ako ih ja naviknem na sve,najebali su kad me ne bude.
"Prije sam imao šest teorija o odgoju djece. Sada imam šestero djece i nijednu teoriju."
safran

#82 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by safran »

stakasa wrote:
wewa wrote:imam dvoje srednjoskolaca i imamo jasno utvrdjene norme ponasanja - javlja se kad nastava zavrsi, ako se ima vremena/zelje/mogucnosti ostati negdje poslije skole to se kaze/pita i utvrdi se vrijeme dolaska kuci.

kasnjenje se ne tolerise, a zna se koliko (maksimalno) treba vremena za dolazak kuci.

svako odstupanje u raspolozenju i ponasanju je nekakav signal, a svaki dan nastojimo pricati o svacijem danu, pa smo u toku koliko je to ljudski moguce.

sto ce reci, dogovor kucu gradi, uz jasne granice dozvoljenog.
Gdje ces bona od srednjoskolaca trazit da se javljaju na telefon kad im se skola zavrsi... Pa to su vise ljudi
Pa šta treba, mečku da rađa(m) dok se ono zeza sa rajom u skolskom dvorištu ili u parku ? I ja sam znala nakon škole ostati sa rajom - proćumurati nešto mimo nastave, šmeknuti trenutno omiljeno muško čeljade, šutati koše itd. I nisam se mogla mami javiti ali smo živjeli u vrijeme sigurnosti i stabilnosti. Policija imala ovlasti (a nerjetko i komšiluk) da interveniše ako te uhvate u zijanu. Sad živimo u doba opšte nesigurnosti i makar postoje ti mobiteli da se može reći "mama, ja sam sa T, S i A, malo ćemo se zadržati u parku".
wewa

#83 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by wewa »

stakasa wrote:
Sad mi je malo jasnije, situacija je specificna, osjetljivije je. Tako da povlacim dio onoga sto sam napisao. Da nista pisao bih drugim tonom. Ja sam bio posao od sebe
sve ok, znam da ne mozes znati, nije bas da puno pisem na forumu :) ali morala sam objasniti, jer nismo toliko razlicitih shvatanja kao sto ti se cinilo na pocetku.

i opet, svi mi polazimo od sebe, sto je nezgodno. ja sam recimo bila uzasno poslusno dijete, sama sebi najveci kriticar, preodgovorna. i onda dobijem dvoje hahara, od kojih je jedno susta mi suprotnost :)

a ovo sto kaze Havana - ne daj mi Boze malu ja. e ja dobila najveci zadatak s najmladjom. neunistiva skorpijetina :) s njom ce tek da bude borba, nista su ovo dvoje velikih :lol:

a sve troje razliciti. i moras ih takve postovati i biti jednako dostupan svima, a da opet budu ista pravila za sve, jer je samo tako fer. zeznut posao, ovo roditeljstvo :)
HAVANA

#84 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by HAVANA »

superiska wrote:
HAVANA wrote:Ja vazda kontam,ne do mi bog da sam sebe rodio.Ima tu dosta i do naravi,svako dijete druga prica.Mozes se ti i slomit od paznje i odgoja a da naopako krene.Posmatraj,pricaj,smisljaj...Nesta,dever je kako god.A moraju se pustiti da odrastu,i pogrijese,i odluce pogresno,ispravno,svakako...Iz greske se najbolje uci.Necu 200 godina zivit,ako ih ja naviknem na sve,najebali su kad me ne bude.
"Prije sam imao šest teorija o odgoju djece. Sada imam šestero djece i nijednu teoriju."
Ja znam jedno pravilo,da pravila nema. :D Nego prati,pricaj,djeluj...Jedno je kad su mali,drugo malo veci,pubertet devetnesto :roll: ,kad odrastu slijedeci dever...Elem vazda dever.
lijepa u dusi

#85 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by lijepa u dusi »

superiska wrote:
:D
Nisam sigurna jesam li ja ispala cotija zato sto su oni takvi ili su oni bili takvi zato sto sam ja oduvijek cotija... Ali definitivno sad, u ovakvoj situaciji u kojoj jesam, ne mogu zamisliti da sam se javljala za svaki korak, dok npr. Imam prijateljicu koja se javlja kad idemo na pauzu na faxu, kad se vracamo na predavanje, sta je jela i pila... Ne kazem da je moje ili njeno ispravno, samo je meni tako neato nezamislivo.
A sad, mozda je to i ona druga strana price, sto sam od starta znala da ima bitnijih stvari i problema od onih koje ja kao imam, kad kroz svoje namrsteno celo ne mogu vidjeti moje, kad od briga na svojim plecima ne vide brige na mojim, naucis da je to tako, prihvatis kao standard i picis sam. Prosla sam pakao u odredjenom periodu srednje skole, da se nije odrazilo na zdravlje, ne bi ni tad, nakon gotovo godinu dana, saznali za problem.
A mislili su da imaju apsolutnu kontrolu, da znaju i gdje sam i sta sam i sta mislim i kako disem i iskreno tuzno je, evo i sad nakon poprilicno godina cuti da te saopstveni roditelji ne poznaju gotovo pa nimalo. Kao odlican ucenik, imala sam potpuno povjerenje od strane vecine profesora, zadnje dvije godine srednje skole sam kad se sve sabere, jedva 6 mjeseci provela u klupi, a moji ne znaju ni za jedan cas, a kamoli za dane, mjesece...

Ma sad kad skontam, sreca i njima i meni pa sam se udala :D
djana h

#86 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by djana h »

Zoya wrote:Pitanje za sve vas koji imate djecu preko 13 godina :D
Koliko im vjerujete kada vam kažu da su u kinu, kod prijatelja/prijateljice i slične izgovore? Upalite li auto da sami provjerite gdje su? Provjeravate li im mobitele, tašne, ruksake? Pratite li ih po društvenim mrežama?
Imam dvije djevojčice preko 13 godina.
Mnogo pričam sa njima,navikle smo da mi ispričaju šta su radile u školi,na odmorima.Ako su izašle ranije gdje su provele taj slobodan čas.Znam im sve prijateljice i prijatelje,a mobitel im povremeno provjerim.Čisto reda radi.
Otkrijem ponekad kroz priču,neki screenshot ili slično :lol: da su me nekad slagale neku sitnicu,tipa da su nastavile pratiti na Instagramu neku kolegicu kod koje se meni nije svidjelo njeno ponašanje ili oblačenje i tako.Pređem preko takvih sitnica,ponekad im prigovorim,ponekad ne.
Po meni,najvažnije je povjerenje i trudim se, kad ih povremeno kroz priču provjeravam, da one to ne osjete kao znak mog nepovjerenja već samo kao znak brige.Kao majka imam na to potpuno i neprikosnoveno pravo.
lijepa u dusi

#87 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by lijepa u dusi »

:shock: u jbt, moji su zlatni :lol:
triconja

#88 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by triconja »

spreca wrote:
Koliko im vjerujete kada vam kažu da su u kinu, kod prijatelja/prijateljice i slične izgovore? Upalite li auto da sami provjerite gdje su? Provjeravate li im mobitele, tašne, ruksake? Pratite li ih po društvenim mrežama?
Pa sjeti se koliko si ti bila iskrena kad si imala 13-14godina...i dali si lagala po potrebi ili ne
Ih ja u zadnje vrijeme naucio lagat ono pravo, vjezbo zadnje dvije godine, lazem i kad treba i kad ne treba :lol: :thumbup:
spreca

#89 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by spreca »

triconja wrote: Ih ja u zadnje vrijeme naucio lagat ono pravo, vjezbo zadnje dvije godine, lazem i kad treba i kad ne treba :lol: :thumbup:
Nebih morao da lazem ali ipak slazem :oops: ...da ne gubim na kondiciji..svaki dan se treba usavrsavati :lol: :lol: :lol:
triconja

#90 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by triconja »

spreca wrote:
triconja wrote: Ih ja u zadnje vrijeme naucio lagat ono pravo, vjezbo zadnje dvije godine, lazem i kad treba i kad ne treba :lol: :thumbup:
Nebih morao da lazem ali ipak slazem :oops: ...da ne gubim na kondiciji..svaki dan se treba usavrsavati :lol: :lol: :lol:
Jebo ti covjeka koji ne zna lagat :lol: :thumbup:
stakasa

#91 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by stakasa »

wewa wrote:
stakasa wrote:
sve ok, znam da ne mozes znati, nije bas da puno pisem na forumu :) ali morala sam objasniti, jer nismo toliko razlicitih shvatanja kao sto ti se cinilo na pocetku.

i opet, svi mi polazimo od sebe, sto je nezgodno. ja sam recimo bila uzasno poslusno dijete, sama sebi najveci kriticar, preodgovorna. i onda dobijem dvoje hahara, od kojih je jedno susta mi suprotnost :)

a ovo sto kaze Havana - ne daj mi Boze malu ja. e ja dobila najveci zadatak s najmladjom. neunistiva skorpijetina :) s njom ce tek da bude borba, nista su ovo dvoje velikih :lol:

a sve troje razliciti. i moras ih takve postovati i biti jednako dostupan svima, a da opet budu ista pravila za sve, jer je samo tako fer. zeznut posao, ovo roditeljstvo :)
Jesi li naknadno zazalila zbog toga, npr sto nisi istutnjala taj bunt
wewa

#92 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by wewa »

stakasa wrote:
wewa wrote:
stakasa wrote:

Jesi li naknadno zazalila zbog toga, npr sto nisi istutnjala taj bunt
nisam brate :) cak ni tog poriva nemam, nidje bunta osim socijalnog :lol:

ali odem povremeno blizu kopa na utakmicu, isla i s trbuhom do zuba - pika li se to? :D
Izlija

#93 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by Izlija »

Pošto moja djeca tek treba da uđu u te godine zabilježiću temu obavezno.
Mutivoda

#94 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by Mutivoda »

wewa wrote:

ali odem povremeno blizu kopa na utakmicu, isla i s trbuhom do zuba - pika li se to? :D
:lol: <3 <3 <3
stakasa

#95 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by stakasa »

wewa wrote:
stakasa wrote:
wewa wrote:
nisam brate :) cak ni tog poriva nemam, nidje bunta osim socijalnog :lol:

Ok nisi ta. Ali u pravilu to treba izbacit iz sebe. To bih recimo dopustio djeci, kad namjerno meni idu uz nosu u pubertetu i prkose. Otpor autoritetu...
P.S.
Kad zapalis bengalku javi se
supercali

#96 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by supercali »

djana77 wrote:
Imam dvije djevojčice preko 13 godina.
Mnogo pričam sa njima,navikle smo da mi ispričaju šta su radile u školi,na odmorima.Ako su izašle ranije gdje su provele taj slobodan čas.Znam im sve prijateljice i prijatelje,a mobitel im povremeno provjerim.Čisto reda radi.
Otkrijem ponekad kroz priču,neki screenshot ili slično :lol: da su me nekad slagale neku sitnicu,tipa da su nastavile pratiti na Instagramu neku kolegicu kod koje se meni nije svidjelo njeno ponašanje ili oblačenje i tako.Pređem preko takvih sitnica,ponekad im prigovorim,ponekad ne.
Po meni,najvažnije je povjerenje i trudim se, kad ih povremeno kroz priču provjeravam, da one to ne osjete kao znak mog nepovjerenja već samo kao znak brige.Kao majka imam na to potpuno i neprikosnoveno pravo.
Baz uvrede al post me podsjeti na nesto sto sam ne mogu sebi da rasudim
Izadjem u grad dal kafic dal klub i ono djevojke fazoni i pitam je za godine kaze 15-16-17
Jbt kontam pa velike su sanse da sam balio i ganjao vase majke
Ajd 18 to je vec punoljetno pa skroz druga prica bar sa zakonske strane
djana h

#97 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by djana h »

Ne znam šta da kažem ni na tvoje ponašanje,a ni na ponašanje tih djevojčica o kojima pišeš.
insomnia78

#98 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by insomnia78 »

Na engleskom
spreca

#99 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by spreca »

zippoo87

#100 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by zippoo87 »

da uletim kao padobranac...iscitao sam svaki post,na pocetku zanimljivo a onda zakuhaste...a logicno je da je sto ljudi,sto cudi i nacina
ali vidim generalno da su svi nesto previse zastitnicki nastrojeni prema djeci i da djecu dozivljavate kao predmete...da striktno izrsavaju vase naredbe a ne da sami sebe grade,da razmisljaju i da prave i greske,sto je najnormalnija stvar

vi kao roditelji mozda i niste svjesni koliko to pretjerano kontroliranje od djece pravi jedno veliko nista,jer nemaju priliku da bilo sta dozive,da im se desi nesto i da iz toga nesto nauce
jbte neki pisu,cim napusti cas,mora zvati na telefon...oni prate preko gpsa,treci ovo ono...kontam da je mene tako neko pokusavao zadrzati,ubio bi nekoga...energija koju djeca imaju je nevjerovatna i ta se energija mora izbaciti negdje a vi drzite djecu kao pokusne kunice u kuci,blizu vas "da im se sta ne desi"
evo ovaj zadnji post spomenu izlaske...pa vi niste svjesni da djeca sada izadju i to je to,nikakve interakcije,nikakvog plesa,nikakve zabave,nikakvog upoznavanja...sao tih par sati dok izadju bleje u telefone i cekaju vrijeme povratka kuci...taj famozni "izlaz"...
ja bi sudski gonio roditelje koji djeci od 20+ godina stavljaju te neke izlaske ...nije ni cudo sto osobe sada samo izgledaju,nemaju nikavu drugu bitnu osobinu,niti su komunikativne,niti su zabavne,niti pametne...nista...jednostavno instagram lutke

evo sada postavljam pitanje roditeljima...sta vi ocekujete da ce donijeti te silne zabrane,to neko vase nametanje...kada ste vi zadnji puta pitali svoje dijete sta ONO zeli a ne sta vi zelite...da li oni treniraju ono sto oni vole ili ono sto vi volite
nemojte misliti da ste vlasnici svoje djece...to je pogresno iz mog ugla

ja u svom okruzenju imam par primjera gdje su roditelji djecu drzali na lancu i to se nije bas najbolje zavrsilo...cim su pusteni sa lanca,otisli su u zabranjene vode
Post Reply