Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
-
shandrprcSA
-
jefferson
#252 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
U ovom slucaju mislim da je sve dozvoljeno!shandrprcSA wrote:
-
AdnanSA
#253 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Pa kako god da žene odluče neće pogriješiti, uzeti, dodati i zadržati prezime. Ništa čudno ni neobično ali postala je praksa da muškarci uzimaju ženino prezime. Dvojica prijatelja iz Švedske su to uradili. Jedan je pravi Švedjanin a drugi je Bosanac porijeklom iz Višegrada. Oba su uzeli prezimena svojih žena. Šved zato što je njegovo bilo "obično" a ženino "begovsko" a šta je sa ovim našim bilo pojma nemam. Nisam ga htjeo pitati preko FB kako se to desilo.
Prema nekim neprovjerenim pričama u Goraždu također ima slučajeva u jačim familijama da zetovi uzimaju ta prezimena.
To je nešto novo ili ipak nije?
Prema nekim neprovjerenim pričama u Goraždu također ima slučajeva u jačim familijama da zetovi uzimaju ta prezimena.
Last edited by AdnanSA on 17/09/2013 14:30, edited 1 time in total.
-
mujke82
#254 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Pa sto nece kada su bosnje prodale sve svoje za dunjaluk i gori su od hravata i srba ovdje u swe.
Hvala Allahu ima ih i ma sha Allah, ali mali je to broj.
Hvala Allahu ima ih i ma sha Allah, ali mali je to broj.
- Šveđanin
#255 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Da ali uspoređuješ Švedsku koja je na jednom skroz drugom stepenu društvenog razvoja, ne samo za Bosnu, već bukvalno za više od pola Evrope.AdnanSA wrote:Pa kako god da žene odluče neće pogriješiti, uzeti, dodati i zadržati prezime. Ništa čudno ni neobično ali postala je praksa da muškarci uzimaju ženino prezime. Dvojica prijatelja iz Švedske su to uradili. Jedan je pravi Švedjanin a drugi je Bosanac porijeklom iz Višegrada. Oba su uzeli prezimena svojih žena. Šved zato što je njegovo bilo "obično" a ženino "begovsko" a šta je sa ovim našim bilo pojma nemam. Nisam ga htjeo pitati preko FB kako se to desilo.
Drugačiji je to mentalitet, u ostalom predloži prosječnom Bosancu da uzme ženino prezime pa ćeš vidjeti reakciju.
- BadCopy
#256 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
A nista drugo nego moderno kurcenje.Ko da ti neko bubreg vadi ako se uzme muzevo prezime.
Radi ovakvih zenskih gluposti brakovi i pucaju ko pi... na Zrcu
Radi ovakvih zenskih gluposti brakovi i pucaju ko pi... na Zrcu
-
ZeMska
#257 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Ostaviti svoje prezime (sto je valjda normalno i sto bi trebalo biti pravilo) i dodati muzevo - najbolja i meni jedina prihvatljiva varijanta.
Ne znam ko bi se normalan tome protivio?
Ne znam ko bi se normalan tome protivio?
- 4zr4
#258 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Nije istina da ne postoji:elma89_ wrote:Neko spomenu islam,nije tacno da je zabranjeno u islamu uzeti muzevo prezime,mozes ako hoces.Ne postoji pravilo
Ja necu uzeti njegovo prezime
...Kako da preko noći žena postane drugog porijekla – a prezime je to koje ukazuje na čovjekovo porijeklo, čijem očuvanju islam pridaje mnogo pažnje. Na to nam ukazuju riječi Uzvišenog Allaha: “Zovite ih po očevima njihovim, to je kod Allaha ispravnije”. Allahov Poslanik je u više hadisa zabranio da se čovjek pripisuje plemenu kojem ne pripada, a uzimanje muževog prezimena nije ništa drugo do pripisivanje lozi iz koje čovjek ne potječe. Kazao je Allahov Poslanik: “Ko bude pripisivao svoje porijeklo plemenu koje nije njegovo, neka pripremi sebi mjesto u Vatri.” (Buharija i Muslim)
-
tagomago
#259 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
ja sam svom rekla - samo moje prezime dolazi u obzir, hoćeš ga i ti
- BadCopy
#260 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
ima li i jedna tema da nema bogomilja ovih
- Dr.medicine
#261 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
free_spirit wrote:Ono sto sam ja primijetila jeste da u zadnje vrijeme dosta zena dodaje muževo prezime uz svoje. Razlog tome je, barem kod ovih mojih poznanika, sto po islamu zenu udaje porijeklo izmedju ostalog, i ona zato ostavlja svoje i dodaje muzevo. S druge strane, jest malo zahmetli imati dva prezimena, pogotovo kad su duga, valja se potpisivatiali nekako ja ne bih ostavila samo svoje, ili cu oba ili samo njegovo, nisam se jos odlucila.
imat ces ti samo moje, amin, aBd
-
free_spirit
#262 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
hahahahahahDr.medicine wrote:free_spirit wrote:Ono sto sam ja primijetila jeste da u zadnje vrijeme dosta zena dodaje muževo prezime uz svoje. Razlog tome je, barem kod ovih mojih poznanika, sto po islamu zenu udaje porijeklo izmedju ostalog, i ona zato ostavlja svoje i dodaje muzevo. S druge strane, jest malo zahmetli imati dva prezimena, pogotovo kad su duga, valja se potpisivatiali nekako ja ne bih ostavila samo svoje, ili cu oba ili samo njegovo, nisam se jos odlucila.
imat ces ti samo moje, amin, aBd
koji si ti spijun....
-
biznismen
-
Googlerica
#264 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Zasto je muskrcima vazno da njihove supruge uzmu njihovo prezime ?
- insomnia78
#265 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Zato sto to "tako" hoda od kad je svijeta i vijeka
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
-
Googlerica
#266 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
to nije odgovor na moje pitanjeinsomnia78 wrote:Zato sto to "tako" hoda od kad je svijeta i vijeka
-
arslanbey
#267 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Ko kaze da nam je vazno? mozda nekima jeste ali daleko od svi tako misleGooglerica wrote:Zasto je muskrcima vazno da njihove supruge uzmu njihovo prezime ?
-
Googlerica
#268 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
razumljivo,zato pitam muskarce kojim jeste vaznoarslanbey wrote:Ko kaze da nam je vazno? mozda nekima jeste ali daleko od svi tako misleGooglerica wrote:Zasto je muskrcima vazno da njihove supruge uzmu njihovo prezime ?
- spreca
#269 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
to nije vazno ali ipak je vaznoGooglerica wrote:razumljivo,zato pitam muskarce kojim jeste vaznoarslanbey wrote:Ko kaze da nam je vazno? mozda nekima jeste ali daleko od svi tako misleGooglerica wrote:Zasto je muskrcima vazno da njihove supruge uzmu njihovo prezime ?
-
arslanbey
#270 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
eto meni licno NIJE vazno,i vecina muskaraca koje poznajem kazu da im NIJE vazno,jedino im je vazno da dijete nosi njihovo prezime(a to je i meni bitno)Dakle ona ako hoce ako nece,ali dijete mora nositi moje prezime
- irac300
#271 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Da se prezivam Guzina, Čmar, Picek...(nijedno nije izmišljeno)
uzeo bih definitivno ženino prezime. Ovako, moje mi se sviđa, a hanuma neka sama odluči hoće li ili neće moje prezime, ha ya.
-
sandra94
#272 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
da se prezivas govno bi li ostao govno do kraja zivota
- Seoskivaralica
#273 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Nije vala Mujova nego Mujina ....mali_balon wrote:Mujova cccccccsheilak wrote:@dresdener
Molnar je dakle madjarsko prezime?da znam.
znači, kod nas bi bilo nešto u stilu neka tamo...muje begovića?pa, jeste malo čudno.
To je obicaj kod starijih zena bio svakako u mojoj nahiji....zvale su se Zaimovica , Mehinica , Sherifovica ,Husinica isl. Osim ako nije bilo prezime iz mladosti upecatljivije....
Neise musko ime se prenosi dok je fer uzeti zenino ako se njezino prezime mozda izbrise,tj nema ga ko vise nositi......
Za moje se krv lila da bi ono bilo , tako da stoji Dje je da je...
Pa generalno zene imaju prevo da izaberu sebi muza kao i oni sebi zenu , pa bujrum....kako se dvoje nagode....
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#274 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Nije to nikakvo "mjenjanje" prezimena, to je "preuzimanje" muzevog prezimena.
I gotovo svaka zena uzima muzevo prezime (hocu reci uzme sve
)

I gotovo svaka zena uzima muzevo prezime (hocu reci uzme sve
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#275 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
žene uzimaju prezime jer se zna da je dijete njihovo 100%