Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Obuca9

#151 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Obuca9 »

Ako se ne varam, ti si ta koja je ovdje došla i pisala nama kako će se tvoje diejte prezivati, čak nam i objašnjavala razloge, prema tome ne vidim u čemu je problem.
Dioda

#152 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Dioda »

Meni nije bas najjasnija svrha dodavanja muzevog prezimena na sopstveno. Po meni je to cisto pomodarstvo i glupost. Valjda je poenta da se kao sacuva sopstveni identitet i da se zna porijeklo :-) I da to po mogucnosti zvuci onako zajebano, kao furanje da si neka poznata licnost i eto kao niko te nece prepoznati ako slucajno uzmes neko drugo prezime :D
Ali ni slucajno ni jedna ne bi zadrzala samo svoje. Jer zaboga, zivi u Bosni, mi smo primitivni, da ko ne pomisli da je slucajno neudata i da ima dijete :mrgreen:
Ako se ikad udam, svoje ne bih zadrzala. Ne kontam koja je poenta toga, nisam musko.
Ali ja sam primitivna :D
kakavdanakneiskustvu

#153 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by kakavdanakneiskustvu »

u italiji moja svastika nije mijenjala prezime,ni njena tetka,valjda ni ne moraju mijenjati
kakavdanakneiskustvu

#154 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by kakavdanakneiskustvu »

ja svojoj ženi reko prije vjenčanja,ili ostavi svoje ili uzmi moje prezime,ali oba nipošto,to mi ide na živce nenormalno
relevantan

#155 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by relevantan »

Ovo sada, poslije rata, najviše tih ''dodatih'' prezimena primjetih kod onih što opančice zamijeniše za štiklice sa platformom :-? :oops: .....prije rata to su obično radile osobe sa nekim ''zvučnim'' zanimanjima...npr., doktorice, vršiteljice nekih visokih funkcija, estradne umjetnice...u biti žene koje su javnosti bile poznate prije udaje :) tako da dodavanjem suprugovo prezimene izbjegavala se konfuzna situacije.
Ovo danas je niđe veze, čast svakom poštenom zanimanju al' kad vidim kasirku sa dodatim prezimenom :roll: tačno mi hoće nešto bit' :oops: :mrgreen:

A sada ta feministička šuplja, da treba zadržati svoje jer smo ravnopravne.....bla bla bla :lala: :lala: :lala:
andalib

#156 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by andalib »

u kur'anu se kaze, djecu zovite po njihovim ocevima, tako je izvorna islamska tradicija sasvim oprecna uzimanju muzevog prezimena (imena tudjeg oca) po udaji. isto tako, muslimani (kao i jevreji) do skoro nisu ni poznavali koncept prezimena vec su bivali bas tako zvani po svojim ocevima, tipa esma becirova kcerka, alija abdullahov sin, etc. zato danas u muslimanskim drzavama, u kojima su muslimani manje izlozeni hriscanskom i zapadnom uticaju, promjena prezimena pri sklapanju braka je skroz pomodarski (!) i nerasiren obicaj, iako su vec uveli prezimena. dakle, sve pakistanke s kojima se ja druzim su zadrzale svoja prezimena, kao i njihove majke, etc., to je zapravo nesto o cemu se ni ne raspravlja. muzevo prezime na svoje su dodale one pakistanke koje su se zajedno sa svojim muzevima jos malo pa asimilirale u zapadno drustvo. dakle, bas one koje nose muzevo prezime su moNderne, do juce nisu imale tecne vode iz slavina, a sad su napredne zapadnjakinje sa zapadnim, tj anglosaksonskim obicajima. :P konzervativne pakistanke su zadrzale svoje prezime. :D

nisam srela jos nijednu arapkinju koja je promijenila prezime, mada ne iskljucujem da ih ima. kod njih dijete jos dobije i srednje ime, naime ocevo, pa makar bila rijec o curici. tako su mi objasnili jordanci da oni rade, dakle bude primjerice fatima abdurahman alsharkavi.

davno nekad sam na predavanjima iz istorije prava okrznula okom da je uzimanje muzevog prezimena poteklo iz engleske da bi se time zena uvela u muzevu porodicu i stekla pravo na naslijedje?! mislim da je pretezno rijec o anglo-saksonskom obicaju, jer i mnoge druge nacije koje nemaju neke veze s islamom, ne poznaju ideju promjene prezimena, npr. kineskinje, kao i mnoge drzave na jugu, iako su hriscanske. jedino se pitam sta je tradicija kod slavena?

tesko je reci da li je uzimanje muzevog prezimena po islamu zapravo zabranjeno. u najmanju ruku je u sivoj/sumnjivoj zoni, kao i sasvim strano islamskoj kulturi i tradiciji. nema nade da ce se ikakvi serijatski pravnici pozabaviti tom temom na nepristrasan nacin, jer je vec i pticama na grani jasno da se islam tumaci onako kako odgovara muskom egu.

ja sam zadrzala svoje prezime. nisam ni dodala muzevo. zasto bih to? dijete nosi muzevo prezime. moj muz je rekao da uradim kako ja zelim, samo da je u skladu sa islamom. 8) ocekivala sam negativne reakcije od strane muskaraca iz moje porodice, ali niko nije ni okom trepnuo. sveki je iskazala negodovanje nakon obavljenog cina, ali moj muz se na to samo smijao. nemam problema sa papirologijom ili uredima ili sa prelascima preko granice.

poznajem vise bosanki koje su uzele samo muzevo prezime, ali i pofin broj onih koje su ostavile samo svoje i nekolicinu sa dva. ali da napomenem, ove koje su na neki nacin zadrzale svoje prezime su iskljucivo u islamskom drustvu/kontekstu. nisam srela nijednu pomodarku koja se fura na zapad :-) da je zadrzala svoje prezime, dapace, dapace... :run:
andalib

#157 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by andalib »

kakavdanakneiskustvu wrote:u italiji moja svastika nije mijenjala prezime,ni njena tetka,valjda ni ne moraju mijenjati

danas slabo gdje zena MORA mijenjati prezime pri udaji. do unazad par decenija jeste bilo tako, ali vise nije. obicno su sad moguce sve varijacije, tipa da i on uzme njeno ili da oboje nose dva prezimena, ali recimo u austriji dijete ne moze dobiti dva prezimena, samo jedno, koje se roditelji dogovore. to je fer prema djetetu i daje mu vise fleksibilnosti za buducnost.
andalib

#158 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by andalib »

ovo ti je super opaska, I love it. :D
Ali ni slucajno ni jedna ne bi zadrzala samo svoje. Jer zaboga, zivi u Bosni, mi smo primitivni, da ko ne pomisli da je slucajno neudata i da ima dijete :mrgreen:
al ovo je tako naivno-slatko da me stomak zabolio od smijeha:
Ako se ikad udam, svoje ne bih zadrzala. Ne kontam koja je poenta toga, nisam musko.
:evil:
andalib

#159 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by andalib »

u americi sam primijetila da se ne znam ti koliko napredne i emancipovane djeve furaju na to da koooonacno promijene prezime i da ih se zove cak i po muzevom imenu! kazu da su ljubavni romani najprodavanije knjige u usa, pa valjda zato. malo trashy romantike o muskoj posesivnosti i gacice padaju. al imaju i visoku stopu razvoda, brate, i kaze mi ova jedna, nakon sto sam se toliko napatila da vratim svoje prezime nakon razvoda, drugi put ga vala necu mijenjati, i tako bi...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#160 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Velkoski »

Il' moje il' mrš. :mrgreen:

Ako je problem promijeniti prezime onda vjerovatno i ne trebamo biti zajedno, a i čim kaki oko takvih banalnih stvari onda i nije žena za duge staze. :mrgreen:
TheMule

#161 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by TheMule »

Meni je to malo nako, nepostovanje prema muskarcu.
andalib

#162 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by andalib »

leet wrote:Il' moje il' mrš. :mrgreen:

Ako je problem promijeniti prezime onda vjerovatno i ne trebamo biti zajedno, a i čim kaki oko takvih banalnih stvari onda i nije žena za duge staze. :mrgreen:
primjenjivo i u suprotnom slucaju.

il moje il mrs.

ako je problem sto zadrzavam svoje prezime i ne trebamo biti zajedno, i cim se kaci za takve trivijalnosti kao sto su nazivi onda nije muskarac na duge staze.

i duboko vjerujem da je ovo primjenjivije na muskarce nego zene. te muske sitne posesivnosti i ljubomore u pocetku bude leptirice u stomaku kod doticne, a kasnije joj zagorcavaju zivot. svaka hanuma neka otvori cetvere oci (ev' ovako :shock: ) prije nego takvom liku kaze, da. iskreno. al neka svako radi kako hoce, jer meni opet ni iz dzepa ni u dzep.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#163 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Velkoski »

Ma treba još i da te moli da on uzme tvoje prezime, ipak si ti snažna i sposobna žena.

'bem ti 21. vijek. :oops:
andalib

#164 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by andalib »

leet wrote:Ma treba još i da te moli da on uzme tvoje prezime, ipak si ti snažna i sposobna žena.

'bem ti 21. vijek. :oops:
ma da, ona treba da bude sretna sto mora uzeti njegovo prezime, jer on je prava muskarcina, toliko jak i muzevan da samo gleda da ne ispadne slabic pred rajom i majkom, i svoj strah kamuflira sakom od sto i tako tim fazonima, od cega se mladoj vlaze gacice, jos kad joj ne da da obuce tu i tu haljinu, pa ga ona mora danima zivkati i moliti da joj oprosti, hjoooooj, romantike... 10 godina kasnije, uz 2 djece pride, ta njegova slabost-muskost te ljubomora bude neke sasvim drugacije osjecaje kad moras umorna peglati, kuhati, pitati, vozikati, namirivati, ...

treba znati probrati, jbg.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#165 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

Ovi sto su im zene duplog prezimena ili cak zadrzale samo svoje, nek im je Bog na pomoci takvim slabicima, feminiziranim muskarcicima (da ne kazem goru rijec), ljudima koji cijeli zivot klimaju glavom, a te zene su se uspjele izboriti za vlast u porodici, tj. vise ce se u zivotu sigurno pitati od tih slabica...
lys

#166 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by lys »

U Francuskoj se moze uzeti muzevljevo, zenino ili oba. Takodje se djeci po skorijem zakonu mogu dati jedno, drugo ili oba. Jedini uslov je da sva djeca imaju isto prezime, ne mozes dati jednom majcino, drugom ocevo, a trecem oba.

Na licnim dokumentima uvjek prvo pise rodjeno prezime, bez obzira da si uzeo suprugovo, pa tek onda udato.

Po tradiciji, udatoj zeni se moze obratiti (u pismima, pozivnicama itd...) kao gospodja " muzevo ime i prezime" , cak dakle bez i njenog imena. Na smrtovicama u Le Monde se cesto moze vidjeti Madame Jacques Dupont, rodjena Marie Martin. Na pozivnicama na svadbu, uvjek stoji da te pozivaju Madame & Monsieur Jacques Dupont, zeninog imena nema ni na mapi, cak ako je I zadzala slizbeno svoje prezime.

Poslije razvoda zena koja je uzela muzevo prezime ima pravo da ga zadrzi.

U Vijetnamu zene ne uzimaju muzevo prezime. Svi imaju 2 prezimena i 2 imena, s tim da drugo prezime moze biti bilo koje, bez obzira na porodicne veze. Biraju neko koje ima lijepo znacenje.
safran

#167 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by safran »

sheilak wrote:
JOINT_1921 wrote:
Naravno da mora biti postovanje, razumijevanje, drugarstvo, sala, seksualna privlacnost, ali mora jedna individua biti jaca koja ce da presudi a druga da se slozi vjerujuci u ispravnost... Obicno je to otac kod svakog od nas bio, a mama je ta koja "stoji po strani", ne petlja se previse, ne donosi rigorozne kazne i odluke, itd.
:D ti kao da bosanske žene ne znaš.
A tek Hercegovke! :lol: :lol: :lol: :lol:
una_bo

#168 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by una_bo »

ostavljam svoje i ništa ne dodajem.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#169 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

Ne planiras se udavati znaci ? :lol:
safran

#170 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by safran »

leo karan wrote: Ako muskarac zeli da se ispostuje nasa tradicija, zasto bi zena zbog nekih apsurdnih i sebicnih razloga zeljela da kontrira?
Logično, muškarac se poziva na "tradiciju" a žena je apsurdna i sebična. :-?
Ma ja ba

#171 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Ma ja ba »

Ja sam zadrzala svoje.
Alhemicarkaa

#172 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Alhemicarkaa »

A kolika rasprava oko par slova. :-)
Ja sam uzela muževo i to samo zbog jednog iskustva jedne žene u ratu, kad je izašla iz opkoljenog Sarajeva htjeli su je razdvojiti od djece jer nije imala dokaz da su njena, s obzirom da je zadržala svoje.
Meni je svejedno kako ću se prezivati, nedajem tome nikakvu važnost, bilo i mi praktičnije da nisam morala mjenjati dokumenta i dokazivati da sam ja ta i ta u nekim situacijama, ali dobro.
I mom mužu je bilo apsolutno svejedno.
Butmiran

#173 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Butmiran »

safran wrote:
leo karan wrote: Ako muskarac zeli da se ispostuje nasa tradicija, zasto bi zena zbog nekih apsurdnih i sebicnih razloga zeljela da kontrira?
Isto tako kada žena hoće da zadrži svoje prezime muškarac je zatucana seljačina što mu smeta.
MedenoSrce

#174 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by MedenoSrce »

Butmiran wrote:
Isto tako kada žena hoće da zadrži svoje prezime muškarac je zatucana seljačina što mu smeta.

A sto mu smeta? Jedino je Joint rekao da mu smeta jer ce ga u mahali smatrati sonjom a on hoce da se zna ko kosi i ko vodu nosi
Juni

#175 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Juni »

Butmiran wrote:
safran wrote:
To nije isto, isto bi bilo da žena traži od muža da on uzme njeno prezime.
Post Reply