Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sheilak

#101 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by sheilak »

na post anaksunamun nedzmun je baš fino odgovorila/odgovorio :thumbup:

ali evo ovo, recimo:
leo karan wrote:Ako muskarac zeli da se ispostuje nasa tradicija, zasto bi zena zbog nekih apsurdnih i sebicnih razloga zeljela da kontrira?

Koji to može biti apsurdniji i sebičniji razlog od inzistiranja na nečemu i argumentirajući to poštivanjem tradicije (a zna se šta su pravi razlozi), koja je u medjuvremenu postala besmislena? Zar nije upravo ovo tjeranje nekog muškog inata? I lijep je primjer ironije da upravo (neki) muškarci spočitavaju ženama nefleksibilnost (i još ponešto) dok se upravo oni tako ponašaju: rigidno, sujetno i malo djetinjasto.
ultima_palabra

#102 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by ultima_palabra »

Sinalco_1 wrote:Pitanje za sve forumase, kako se Vase mame prezivaju, jesu li zadrzale svoje prezime ili uzele od Vaseg oca.
Mislim da su u 98% slucajeva uzele prezime od Vaseg oca, al eto mozda i grijesim.
Koji od Vas ima dva prezimena a ne samo ocevo - ovdje mislim da u 100% svi imaju ocevo, al eto opet kazem mozda grijesim.
Kakva dva prezimena za dijete, mislim da to kod nas ne postoji? To je tradicija u zemljama španskog govornog područja, ali kod nas to nisam nikad vidio... par puta sam čuo da je neko promijenio prezime iz očevog u majčino zbog nasljedstva, ali to su izuzeci.
Baby Jane

#103 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Baby Jane »

JOINT_1921 wrote:??? Pa ja nisam ni blizu zenidbe, nemam jos ni 25 punih.... :D Samo znam kakav imam stav prema tome, naravno da mi vrijedja to ego, to je valjda normalno, zato jer se kosi sa tradicijom i uspostavljenim normama koje su vezane za to ovdje kod nas, tako da je u pitanju i jedno i drugo...
Ih, mlad si, imas ti jos vremena da razmislis :D

Ono sto ti hocu reci jeste da odrzavanje tradicije i tvoj ego nije isto. Tvoj ego se uglavnom tice te neke balkanske muskosti, sovinizma gdje je musko glavno, i pokusaja da zeni nametnes osjecaj da je ona tvoje vlasnistvo - sto je upravo ono negativno u citavoj ovoj prici.

Tradicija je nesto drugo. Tradicija je nesto sto je bilo prije, i lijepo je da se odrzava ili da se spominje.

Povrijedjeni ego nema niti bi trebao da ima bilo kakve veze sa odrzavanjem tradicije. Dakle, ovdje je rijec o muskoj sujeti i nesigurnosti. Zamisli se malo, da li je fer da se neko povinuje tvojim kompleksima? Brak nije ropstvo niti robo-vlasnicki odnos niti kupoprodajni ugovor.
pearlica

#104 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by pearlica »

JOINT_1921 wrote:??? Pa ja nisam ni blizu zenidbe, nemam jos ni 25 punih.... :D Samo znam kakav imam stav prema tome, naravno da mi vrijedja to ego, to je valjda normalno, zato jer se kosi sa tradicijom i uspostavljenim normama koje su vezane za to ovdje kod nas, tako da je u pitanju i jedno i drugo...
Ti nemas jos ni 25 godina, sackaj malo sa svojim misljenjem i ni trci pred rudu.

Spominjes nekakve tradicije. Znas li ti uopste sta je tradicija? I kada vec posminjes tradicije da te pitam jeli ti mislis zadrzati sve stare bosanske tradicije ili samo one koje tebi licno pasu?

Evo recimo ako ce mo o tradiciji. Tradicija je bila prije 2 svjetskog rata da zene ne rade. Moja nana (mi je pricala) kada se udala (u familiju sa imanjima i koja je dobro stajala) nije radila bila je domacica (i gospoda). Kaze did dode kuci sa platom njoj da sve i ona ekonomise jer je to tako tada bila tradicija. Ona se brinula o kuci, i djeci, da su svi siti, zdravi i da imaju obuci, za skolu, a on je pare donosio tj njegovo je bilo da zaradi. Ona je prezime promijenila.

Jeli ti sada mislis da jedna zena koja radi (isto ili vise od njenog muza) i zaraduje (isto ili vise od njenog muza) ne treba da promijeni prezime. Ja mislim da je svijet otisao malo dalje od 1920-tih godina i tog stila zivota kakvog su zivjele nase nane i pra nane. I ne mozes ti birati da tradicije koje tebi licno pasu zadrzis a one koje tebi ne pasu ne zadrzis. Jer ako tu budes radio i zeni davao cijelu platu da ona ekonomise onda mozda i razumijem zasto ti je bitno da nosi tvoje prezime. Ali ako ocekujes da i zena radi i da placate sve zajedno onda zao mi je ali ti i tvoji istomisljenici nemozete to da trazite. Zene su danas slobodne da donose licne izbore. Gotovo!!!! Kome se ne svida neka se seli, ima jos uvijek zemalja gdje muskarac vlada cula sam da su bas dobro napredne (ironija).
sheilak

#105 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by sheilak »

Sinalco_1 wrote:
Koji od Vas ima dva prezimena a ne samo ocevo - ovdje mislim da u 100% svi imaju ocevo, al eto opet kazem mozda grijesim.
Je li kod nas uopšte moguce da dijete ima dva prezimena?
OT, pošto je tema da li žene u svijetu... evo, mogu reci kako je u Belgiji, primjerice. Kod njih žena zadržava svoje prezime, dok dijete dobija očevo. Prijateljica, Belgijanka, rekla mi je, što me je iznenadilo, da je tamo neobično ako majka i dijete imaju isto prezime, dakle ako dijete nosi majčino jer to navodno ukazuje na njegovo vanbračno porijeklo. :?
JOINT_1921
Vozim: odlično

#106 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

pearlica wrote:
Ti nemas jos ni 25 godina, sackaj malo sa svojim misljenjem i ni trci pred rudu.

Spominjes nekakve tradicije. Znas li ti uopste sta je tradicija? I kada vec posminjes tradicije da te pitam jeli ti mislis zadrzati sve stare bosanske tradicije ili samo one koje tebi licno pasu?

Evo recimo ako ce mo o tradiciji. Tradicija je bila prije 2 svjetskog rata da zene ne rade. Moja nana (mi je pricala) kada se udala (u familiju sa imanjima i koja je dobro stajala) nije radila bila je domacica (i gospoda). Kaze did dode kuci sa platom njoj da sve i ona ekonomise jer je to tako tada bila tradicija. Ona se brinula o kuci, i djeci, da su svi siti, zdravi i da imaju obuci, za skolu, a on je pare donosio tj njegovo je bilo da zaradi. Ona je prezime promijenila.

Jeli ti sada mislis da jedna zena koja radi (isto ili vise od njenog muza) i zaraduje (isto ili vise od njenog muza) ne treba da promijeni prezime. Ja mislim da je svijet otisao malo dalje od 1920-tih godina i tog stila zivota kakvog su zivjele nase nane i pra nane. I ne mozes ti birati da tradicije koje tebi licno pasu zadrzis a one koje tebi ne pasu ne zadrzis. Jer ako tu budes radio i zeni davao cijelu platu da ona ekonomise onda mozda i razumijem zasto ti je bitno da nosi tvoje prezime. Ali ako ocekujes da i zena radi i da placate sve zajedno onda zao mi je ali ti i tvoji istomisljenici nemozete to da trazite. Zene su danas slobodne da donose licne izbore. Gotovo!!!! Kome se ne svida neka se seli, ima jos uvijek zemalja gdje muskarac vlada cula sam da su bas dobro napredne (ironija).
A ja tebe, mislim da sam sa svojih 25 vec izgradjena licnost makar sto se tih pogleda tice... Moja zena NECE smjeti ostaviti SAMO svoje prezime... ne znam sta je tu cudno... To sto si ti na zapadu, pa primas njihove nove obicaje, ne znaci da i u BiH to mora biti slucaj... Ja cu birati ono sto meni odgovara, ono sto mi nema logike, odnosno cega nema ni danas, naravno da necu uzeti... Zena ce da radi, kao i ja, bicemo sretna porodica Prezimenjakovica, a ne porodica Prezimenjakovica i Tvrdoglavovica... Zene su vec dugo slobodne ako nisi znala, i one danas uzimaju muzevo prezime, to sto si ti i slicne tebi, pune sebe, to je vas problem, imate koliko hocete nehljeba kojima mozete "prosipati" silu kuci i pricati i ja zaradjujem, i ja sam ovo, i ja sam ono... Kojoj se ne svidja, nek ide u Evropu kod njih je to sasvim normalno, u BiH nije i nikada nece biti...
Warashii

#107 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Warashii »

pearlica wrote: Ti nemas jos ni 25 godina, sackaj malo sa svojim misljenjem i ni trci pred rudu.

Brdo stvari ovdje stoji i brdo tog je tacno ali imas i mnogo situacija u kojima zene uopste ne planiraju ikakav zivot u braku, usput ce negdje "pokupiti" neku trudnocu a muskarac joj ne treba jer ona je sama sebi dovoljna .
Dakle stvari su se promjenile za ihaahaaa stepeni u musko zenskim odnosima, nije valjalo ono nekad kad se smatralo da zena treba da samo sjedi u kuci ali ovo danas u nekim situacijama nije bas najbolje.
Ali ovdje se nekakad radi, vezano za prezime, da bi se neko **bao a da mu ne udje.
Nije to vise sad stvar samo prezimena jer se i na kompletan brak gleda drugacije, valjda druga vremena donose i drugacija razmisljanja, ne znam, ali mislim da je ono nekad bilo pogresno ali opet danas kad pogledamo i vidimo broj rastava, broj djece u porodicama, vrijeme koje supruznici provode skupa prosto ne znam sta ce biti u neko buducem vremenu.
Ne znam da li je to stvar u nasem podneblju pa ne prihvatamo olako promjene trendova, ja licno novitete ne volim, ali je cinjenica da smo spremni, i muskarci i zene, uvijek iz nekih promjena uzeti samo one koje nama izgledaju dobro dok one druge jednostavno zanemariti.
pearlica

#108 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by pearlica »

Warashii wrote:
pearlica wrote: Ti nemas jos ni 25 godina, sackaj malo sa svojim misljenjem i ni trci pred rudu.

Brdo stvari ovdje stoji i brdo tog je tacno ali imas i mnogo situacija u kojima zene uopste ne planiraju ikakav zivot u braku, usput ce negdje "pokupiti" neku trudnocu a muskarac joj ne treba jer ona je sama sebi dovoljna .
Dakle stvari su se promjenile za ihaahaaa stepeni u musko zenskim odnosima, nije valjalo ono nekad kad se smatralo da zena treba da samo sjedi u kuci ali ovo danas u nekim situacijama nije bas najbolje.
Ali ovdje se nekakad radi, vezano za prezime, da bi se neko **bao a da mu ne udje.
Nije to vise sad stvar samo prezimena jer se i na kompletan brak gleda drugacije, valjda druga vremena donose i drugacija razmisljanja, ne znam, ali mislim da je ono nekad bilo pogresno ali opet danas kad pogledamo i vidimo broj rastava, broj djece u porodicama, vrijeme koje supruznici provode skupa prosto ne znam sta ce biti u neko buducem vremenu.
Ne znam da li je to stvar u nasem podneblju pa ne prihvatamo olako promjene trendova, ja licno novitete ne volim, ali je cinjenica da smo spremni, i muskarci i zene, uvijek iz nekih promjena uzeti samo one koje nama izgledaju dobro dok one druge jednostavno zanemariti.
Evo ja ti mogu reci otvoreno zivim vani u liberalnoj drzavi. Znam mnogo zena i ovdje i kod nas i strankinja u drugim zemljama i nasih zena po dijaspori i iskreno nisam nikada upoznala ni jednu koja se odlucila da negdje usput "pokupi" trudnocu jer zeli da bude sama. Cula sam i ja za takve u novinama i na tv ali ih nikada nisam upoznala a vjeruj mi poznajem mnogo ljudi i zena. To je nesto o ceu se prica. Vecina i muskaraca i zena ipak sanja o nekom sretnom braku. To nam je u genima i sada i prije 100 godina.

Razlog zasto se danas zene malo vise razvode je jer imaju mogucnost za to. I prije je bilo zena koje su sanjale da ostave muza (jer pije, kocka se, tuce je, kurva se, dode pijan kuci i izbaci je u spavacici iz kuce na -10 itd) ali nisu mogle jer nisu imale gdje da idu. Danas takve zene imaju svoj dinar i mogu da odu. Ali eto opet ne odu sve ipak jos uvijek vecina zivi u sretnim brakovima i mislim da se previse prica o tim razvodima. Ja ne znam nikoga ko se razveo iz dosade. Vecina ima debele razloge za to. Popricajte malo sa njima pa ce te vidjeti kroz sta su te zene prosle.
Obuca9

#109 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Obuca9 »

Kad čitaš postove ovih forumašica, stekneš dojam da je 90% žena u gradu zadržalo svoje prezime ili samo dodalo muževo. Kakva fantazija, u kojem li one svijetu žive, samo da mi je znati.

Bio sam u zadnjih pet godina na isto toliko svadbi (uključujući i svoju nedavno :D), znam također u tih pet godina najmanje dvadesetero raje iz škole/fakulteta/porodice/firme/komšiluka koji su se uzeli i od tih silnih svadbi, znam samo za jedan slučaj ostavljanja prezimena, tačnije mlada je dodala muževo prezime.

Tako da fakat ne znam kome se bacaju šuplje o nekih 90% koji ostavljaju prezime. How yes no, što bi rekle kolege s bi-bi-si-ja :-)
JOINT_1921
Vozim: odlično

#110 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

:lol: A gde je to bako? U Diznilendu ??? :D

http://www.youtube.com/watch?v=5xSdydGOxB8
leo karan

#111 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by leo karan »

pearlica wrote:

Evo Bosna napredna, jase na talasima progresa. Ravnopravne i emancipovane zene motorna snaga...

Zene rade, normalno da rade, bilo bi nam svima bolje danas da su radile i u vrijeme nasih nana.

Ti kazes da ja nemam pravo da zelim da zena nosi moje prezime, jer ona radi i doprinosi???
Kakva je to logika, molim te?
Ima ovdje jos puno zena koje bez problema odabiru muzevo prezime. Makar iz mog bliskog okruzenja, a to su zene ciji se rad prati po svejtskim publikacijama, i zene koje su obnasaju fukncije pri drzavnim sluzbama.
Moji prijatelji se takodjer svi pozenise, pa ne znam da je i jedna njihova supruga zadrazala svoje prezime.

A ove koje se ne mogu dokazati profesionalno koliko bi zeljele, to nadoknadjuju time sto zadrzavaju svoje prezime pa misle da ih se tako percipira kao superzene.

Ovo moje msiljenje je zasnovano na uzorku situacija Sarajlija u godinama 30 do 35
U provinciji ne znam kakva je situacija, pa ne bih da sudim.
leo karan

#112 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by leo karan »

Obuca9 wrote:Kad čitaš postove ovih forumašica, stekneš dojam da je 90% žena u gradu zadržalo svoje prezime ili samo dodalo muževo. Kakva fantazija, u kojem li one svijetu žive, samo da mi je znati.

Bio sam u zadnjih pet godina na isto toliko svadbi (uključujući i svoju nedavno :D), znam također u tih pet godina najmanje dvadesetero raje iz škole/fakulteta/porodice/firme/komšiluka koji su se uzeli i od tih silnih svadbi, znam samo za jedan slučaj ostavljanja prezimena, tačnije mlada je dodala muževo prezime.

Tako da fakat ne znam kome se bacaju šuplje o nekih 90% koji ostavljaju prezime. How yes no, što bi rekle kolege s bi-bi-si-ja :-)
isti slucaj, fakat ne znam dva slucaja da je zena dodala prezime...
Jedino na fejsbuku zadrzavaju svoje prezime :D
Kriva slika moje dame forumske, vjerujte mi...
jucer-danas-sutra

#113 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by jucer-danas-sutra »

Kome ba mi da se prilagođavamo, nek se sad oni nama malo prilagođavaju!

Planiram ostaviti prezime , u najgorem slučaju dodati njegovo. Samo zato da se on ne nađe uvrijeđen, njegova porodica ili da bi on pokazao da je muško, JA moram mjenjati sva dokumenta za novo prezime, JA moram se naviknuti i ostaviti svoj identitet, mislim da neće baš ići tako. Dokaz pripadnosti nekoj porodici je mnogo više nego puka promjena prezimena.

Ali ko voli neka izvoli, sve odluke i mišljenja poštujem.
say_cheese

#114 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by say_cheese »

sheilak wrote:I lijep je primjer ironije da upravo (neki) muškarci spočitavaju ženama nefleksibilnost (i još ponešto) dok se upravo oni tako ponašaju: rigidno, sujetno i malo djetinjasto.
:thumbup:

Preduvjet za uspjesan brak je obostrano prihvacanje. Prezime je zadnja rupa na sviralu, kad su u pitanju faktori koji utjecu na brak. Ne cesto, ali se desi, da muza nazovem imenom i prezimenom. To je situacija, kad se kod njega automatski pale alarmne lampice :D
pearlica

#115 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by pearlica »

leo karan wrote:
pearlica wrote:

Evo Bosna napredna, jase na talasima progresa. Ravnopravne i emancipovane zene motorna snaga...

Zene rade, normalno da rade, bilo bi nam svima bolje danas da su radile i u vrijeme nasih nana.

Ti kazes da ja nemam pravo da zelim da zena nosi moje prezime, jer ona radi i doprinosi???
Kakva je to logika, molim te?
Ima ovdje jos puno zena koje bez problema odabiru muzevo prezime. Makar iz mog bliskog okruzenja, a to su zene ciji se rad prati po svejtskim publikacijama, i zene koje su obnasaju fukncije pri drzavnim sluzbama.
Moji prijatelji se takodjer svi pozenise, pa ne znam da je i jedna njihova supruga zadrazala svoje prezime.

A ove koje se ne mogu dokazati profesionalno koliko bi zeljele, to nadoknadjuju time sto zadrzavaju svoje prezime pa misle da ih se tako percipira kao superzene.

Ovo moje msiljenje je zasnovano na uzorku situacija Sarajlija u godinama 30 do 35
U provinciji ne znam kakva je situacija, pa ne bih da sudim.
Ma nisam nigdje rekla da zene trebaju da ostave svoje prezime. Ovdje, u ovoj diskusiji non stop ponavljam da se radi o licnom izboru svake zene a ne o nametanju necega. I opet ponvljam ja sam uzela muzevo prezime ALI nije me niko natjerao na to. Imala sam profesiju i prije braka ali me to toliko ne tangira. Bilo mi je bitno da ja on i nasa djeca imamo isto prezime. I danas kada cujem fam. NasePrezime srce mi puno. Ali opet naglasavam nisam za to da muskarci postavljaju uslove. Moj meni nije postavljao uslove sama sam to odlucila kao sto i svaka zena treba. Sloboda! I da moje djevojacko prezime je "poznatije" ali ni to me bas ne tangira. :bih: Na kraju krajeva kada uzmem u obzir jedan zivot i sta ovjek sve prozivi od djetinjstva do smrti i svega izmedu mijenjanje prezimena je najmanja stvar
Last edited by pearlica on 06/09/2013 10:40, edited 1 time in total.
Warashii

#116 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Warashii »

pearlica wrote: Evo ja ti mogu reci otvoreno zivim vani u liberalnoj drzavi. Znam mnogo zena i ovdje i kod nas i strankinja u drugim zemljama i nasih zena po dijaspori i iskreno nisam nikada upoznala ni jednu koja se odlucila da negdje usput "pokupi" trudnocu jer zeli da bude sama. Cula sam i ja za takve u novinama i na tv ali ih nikada nisam upoznala a vjeruj mi poznajem mnogo ljudi i zena. To je nesto o ceu se prica. Vecina i muskaraca i zena ipak sanja o nekom sretnom braku. To nam je u genima i sada i prije 100 godina.

Razlog zasto se danas zene malo vise razvode je jer imaju mogucnost za to. I prije je bilo zena koje su sanjale da ostave muza (jer pije, kocka se, tuce je, kurva se, dode pijan kuci i izbaci je u spavacici iz kuce na -10 itd) ali nisu mogle jer nisu imale gdje da idu. Danas takve zene imaju svoj dinar i mogu da odu. Ali eto opet ne odu sve ipak jos uvijek vecina zivi u sretnim brakovima i mislim da se previse prica o tim razvodima. Ja ne znam nikoga ko se razveo iz dosade. Vecina ima debele razloge za to. Popricajte malo sa njima pa ce te vidjeti kroz sta su te zene prosle.
A ja znam par sa upravo takvim razmisljanjem i to ovdje u BiH, sto ne mora da znaci da se nece promjeniti.
Izvini ali razvodi su i prije postojali i imale su gdje otici, bilo je nasilja i zena koje su ostajale u takvim brakovima ali nije svaki brak bio nasilan a i danas imas nasilne brakove u kojima zene ostaju u braku i zene koje se vracaju svojim muzevima pa mogu reci da je to u pet deka ali opet imas vise rastava . Imas danas, vjerovala ili ne, i rastava iz skoro pa dosade, neki ljudi jednostavno nikada nebi trebali stupiti u bracnu zajednicu.
Zena nije rob i ne treba je se tako gledati, ima pravo na zivot prije kao i poslije braka, to ne pripada samo muskarcu kako neki muskarci vide, brak je popustanje sa obe strane.
Ne znam, stvari oko prezimena treba rjesavati nekim dogovorom, zene valjda pokusavaju da naprave neku kompenzaciju pa zele da ostave prezime a opet muskarcima, vecini jest, to suludo.
MedenoSrce

#117 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by MedenoSrce »

pearlica wrote:
Ma nisam nigdje rekla da zene trebaju da ostave svoje prezime. Ovdje, u ovoj diskusiji non stop ponavljam da se radi o licnom izboru svake zene a ne o nametanju necega. I opet ponvljam ja sam uzela muzevo prezime ALI nije me niko natjerao na to. Imala sam profesiju i prije braka ali me to toliko ne tangira. Bilo mi je bitno da ja on i nasa djeca imamo isto prezime. I danas kada cujem fam. NasePrezime srce mi puno. Ali opet naglasavam nisam za to da muskarci postavljaju uslove. Moj meni nije postavljao uslove sama sam to odlucila kao sto i svaka zena treba. Sloboda!
:thumbup: nek svako odluci za sebe upravo je to i poenta ali kada procitam "ne smije" i "ne dam joj ja" kao da je maloumna (doduse ima raznih fetisa :mrgreen: )

samo sam rekla da je meni licno kalemiti prezime na prezime bezveze i imam dojam da je pomodarstvo u pitanju jer mi nije jasna funkcija istog. Ako vec hoce da sacuva svoje prezime kakva je poenta u dodavanju, neka onda ostavi svoje bez ikakvog dodavanja ako ima damu :evil:
sanjam-te

#118 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by sanjam-te »

Ma ja ne znam zašto je pretenciozno imati dva prezimena..ne uzimam prezime i od oca i od mame pa sad nešto izigravam kao evo ja sva važna..nego jednostavno jedan dio života živiš/postojiš pod jednim prezimenom i meni je bilo jako jako teško i još uvijek se nisam 100% navikla na drugo prezime. I meni to nema veze ni sa tjeranjem inata, niti s tim eh moje prezime je ljepše ama baš ni s čim drugim osim što se ja ne mogu poistovijetiti s tim novim prezimenom..bar ne još, vjerujem kad prođu godine i godine da ću drugačije razmišljati, a sad jednostavno ne mogu...pa čak i ovi što smatraju da ako supruga uzme muževo prezime time kao ona potpuno njegova, svi znaju da se ona udala za njega bla bla...ali zar nije očiglednije da je žena s dva prezimena ona koja je udata, dakle u navedenom kontekstu ona koja više nije single/dostupna od one žene samo s jednim prezimenom, pa ko će znati jel to njeno ili muževo...ako već tako gledamo.

Što se tiče djece tu nema dvojbe, neka nose očevo, i ja nosim(nosila) sam prezime svog oca i to tako treba biti.
MedenoSrce wrote:
samo sam rekla da je meni licno kalemiti prezime na prezime bezveze i imam dojam da je pomodarstvo u pitanju jer mi nije jasna funkcija istog.
Moj stav: s dva prezimena formalno pripadam i staroj i novoj porodici, s novim prezimenom ne osjećam se višak u grupi s mužem i djecom, a sa starim prezimenom ne osjećam se višak u grupi sa roditeljima, braćom i sestrama. Ali to je samo moje mišljenje i moje shvatanje i jaaako mi je žao što nisam ostavila i svoje prezime uz novo.
kadinica

#119 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by kadinica »

Je li kod nas uopšte moguce da dijete ima dva prezimena?
Bojan Zec Filipović :D
leo karan

#120 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by leo karan »

sanjam-te wrote:Ali to je samo moje mišljenje i moje shvatanje i jaaako mi je žao što nisam ostavila i svoje prezime uz novo.
Pa vi ovdje sve promijenile prezimena, a propagirate suprotno :D
Grehota vam je ba lozit ove neudate jos uvijek, jer kad dodje stani-pani i one ce promijenit.

Statistika je neumoljiva, samo 1 od 10 zena kod nas ne mijenja prezime.
Obuca9

#121 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Obuca9 »

I kakav je fazon imati po dva prezimena, pa onda još i djetetu dati dva prezimena?

I šta treba sutra da svi hodaju sa dva prezimena i šta onda kad se neki Armin Babić-Imamović odluči vjenčati s nekom Lejlom Hadžić-Hodžić, kako će se onda njihovo dijete, neki potencijalni Kemal, prezivati? Kemal Babić-Imamović-Hadžić-Hodžić?
leo karan

#122 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by leo karan »

Zamisli da je Milić Vuakšinović nosio i prezime majke...
Milić Vukašinović Bogičević
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#123 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Truba »

ima nekih prezimena koja ne bi trebala biti izgubljena pa bi se mogao neki kompromis napraviti da muško dijete naslijedi i majčino prezime

npr. prezimena iz slavne prošlosti :D

međutim kako postoje muškarci koji se ne žele ženiti nego samo zajednički život... treba ih povezati s ovima koje ne žele mijenjati prezime... :D pa tako da bude sve fino moderno nakon 3 godine ionako su nevjenčane supruge

na kraju će biti brak ako ne zastari ranije i ukine se ili postane nezanimljiv ono potpišemo u općini i svak svojim poslom ne moramo ni zajedno živjeti :D ne moramo ni zajedno imati djecu ti napravi nekoj drugoj a meni će ovaj moj jedan :D
sve može samo goni :lol: :lol: :lol: :lol:
sanjam-te

#124 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by sanjam-te »

leo karan wrote:
sanjam-te wrote:Ali to je samo moje mišljenje i moje shvatanje i jaaako mi je žao što nisam ostavila i svoje prezime uz novo.
Pa vi ovdje sve promijenile prezimena, a propagirate suprotno :D
Grehota vam je ba lozit ove neudate jos uvijek, jer kad dodje stani-pani i one ce promijenit.

Statistika je neumoljiva, samo 1 od 10 zena kod nas ne mijenja prezime.

hehehe, ma nije to nikakvo nagovaranje bilo koga, ionako te koje može neko nagovoriti na bilo šta na kraju će biti nagovorene da promjene prezime tako da nema brige za statistiku :) A ja sam iznijela svoje mišljenje i žaljenje što nisam bolje razmislila ranije.
nedzmun

#125 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by nedzmun »

leo karan wrote:Neka radi ko sta hoce naravno,
samo je lose tjerat inat, a sve pod izgovorom identiteta, porodicnog naslijeda, karijere...
Mislim da je upravo to ono sto ljudi pokusavaju i reci na ovoj temi. S tim da je lose tjerati inat s bilo koje strane. Tj. zasto se na zenu koja zeli zadrzati svoje prezime gleda kao na nekoga ko tjera inat i prkosi, a na muskarca koji insistira da preuzme njeogovo prezime ne gleda na isti nacin? Zasto je ona sebicna, a on nije? To su dvostruki standardi.

Vas stav malo nize u postu mi je jedan sasvim normalan razvoj dogadjaja i odnosa:
leo karan wrote:Kad sam bio pitan da se izjsanim po tom osnovu, rekao sam fino da bih normalno volio da uzme moje prezime, a ona je to i ucinila.
Iako joj njeno prezime zvucno i fino, nije htjela da stikla prezime na prezime.
Oboje su izrazili svoje zelje i stavove i dosli do odluke. Sto je i bit citave price.
leo karan wrote:Ima ovdje jos puno zena koje bez problema odabiru muzevo prezime. Makar iz mog bliskog okruzenja, a to su zene ciji se rad prati po svejtskim publikacijama, i zene koje su obnasaju fukncije pri drzavnim sluzbama.
Sasvim legalno i legitimno pravo. I niko nijednu od tih zena ne gleda kao zatucano, konzervativnu, "slabiju" u odnosu na muskarca i sl. Zasto onda ici u drugu krajnost, i one koje imaju drugaciji stav i misljenje odmah karakterisati na sve nacine na koje je u prethodnim postovima izrazeno. Pa sve i da statistika pokazuje da ne 1% nego 0.1% takvih, to je njihovo pravo.
Obuca9 wrote: I kakav je fazon imati po dva prezimena, pa onda još i djetetu dati dva prezimena?
II šta treba sutra da svi hodaju sa dva prezimena i šta onda kad se neki Armin Babić-Imamović odluči vjenčati s nekom Lejlom Hadžić-Hodžić, kako će se onda njihovo dijete, neki potencijalni Kemal, prezivati? Kemal Babić-Imamović-Hadžić-Hodžić?
Pa sta? Ako hoce nek nosi kombinaciju 15 imena i prezimena, ako njemu/njoj to ne predstavlja problem ni bilo kakve poteskoce. Nije da cu ja nekom na ledjima nositi ta njegova/njene prezimena pa da mi je tesko.
Post Reply