Looool pretjerujes, ali hajd nea veze pa koliko se ti to znojis bogteKastanienallee wrote:Ja se uglavnom tusiram dva puta dnevno. Ujutro prije odlaska na posao i minimalno navece kad se vratim s posla sto se najcesce poklapa s povratkom iz teretane. Valjda bi bilo cool onako se opustati u vonju vlastitog znoja ali nisam jos otkrila tajne uzitke u tome.korisnik101 wrote:KO se ba kupa 2 put dnevno ?>?>
Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
- mO k3
#201 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
-
korisnik101
#202 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Ides u teretanu svaki dan ?
Ocigledno nemas djece, jer bracni parovi sa dvoje djece to ne rade.
Cuj, tusiranje ujutro i navece ? Malo realnosti molim lijepo. Stvarno idete iz jedne krajnosti u drugu.
I gdje ces potrositi 10BAM mjesecno za pastu za zube ? Kupis od 2.50 BAM pastu za citav mjesec; i djeci 2 BAM.
MIslim, mozes potrositi i 50 BAM ako hoces. Ali spustite se na zemlju molim lijepo.
Cuj, tusiranje ujutro i navece ? Malo realnosti molim lijepo. Stvarno idete iz jedne krajnosti u drugu.
I gdje ces potrositi 10BAM mjesecno za pastu za zube ? Kupis od 2.50 BAM pastu za citav mjesec; i djeci 2 BAM.
MIslim, mozes potrositi i 50 BAM ako hoces. Ali spustite se na zemlju molim lijepo.
- CaneBos
#203 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
E sreco moja onda definiraj okolnosti dnevnog kupanja..otkud mi znamo da ti teratanas svako vece pa se moras kupati zbog togaKastanienallee wrote:Ja se uglavnom tusiram dva puta dnevno. Ujutro prije odlaska na posao i minimalno navece kad se vratim s posla sto se najcesce poklapa s povratkom iz teretane. Valjda bi bilo cool onako se opustati u vonju vlastitog znoja ali nisam jos otkrila tajne uzitke u tome.korisnik101 wrote:KO se ba kupa 2 put dnevno ?>?>
Ovako mi u nasim okolnostima se kupamo dva put ja jedanput hefticno oprave, a plakamo se poslije se*a
- mO k3
#204 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
korisnik101 wrote:Ides u teretanu svaki dan ?
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#205 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Ma cijeli post je nigdje veze... pasta za zube, 2KM, treba ti jedna, eventualno 2, deterdzent, taman da svaki dan peres neces potrositi toliko... Kao tusiranje i ujutro i navece, ja imam osjecaj da ti ovdje dobro dobro zajebavas raju, em stizes pisati, em raditi, em se tusirati po 2 puta svaki dan, em prati ves svaki dan, sudje svakih sat vremena, peglati svakih sat, teretana, izlasci, itd... Toalet papir cener, ne jedes ga, imaju oni ogromni 24 rolne, svaki dan po jedna 3,4 KM, guzicu peri vodom... Sve poslije sto nabroja kosta 30 KM, pjene za brijanje (3), britvice (3), losioni (5), deterdzent za pranje sudja (2), domestosi i ostala sredstva za ciscenje kupatila i kuhinja (5), sapun za pranje ruku (2), maramice za obrisati nos (1), dezodoransi ili stikovi (10) i neka najobicnija kremica za lice, tijelo, ruke (2)... A to sve prije sto si nabrojala ne kosta ni 50...
Zivotne potrebe su jedno, preseravanje su drugo...
-
korisnik101
#206 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Trebao/la si tu statiKastanienallee wrote: Napisah da ne znam i .
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#207 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Konkretno sa tih 300 KM vise bi u Sarajevu zivila gore i imala bi puno manje jer bi trosila vise...Lounge Act wrote: Kad vidim visinu plata u Sarajevu osjecam se kao da zivimo u razlicitim drzavama. Konkretno za moje radno mjesto u KS plata je veca za vise od 300 KM.
- Warashii
#208 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Pa sta mislis za sto je onolika cifra za toaletni papir?JOINT_1921 wrote:
- CaneBos
#209 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
korisnik101 wrote:Trebao/la si tu statiKastanienallee wrote: Napisah da ne znam i .
Al dobro hajde ne treba sad curu lincovati zbog toga, na iskustvu se uci.
- CaneBos
#210 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Warashii wrote:Pa sta mislis za sto je onolika cifra za toaletni papir?JOINT_1921 wrote:
- mO k3
#211 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Treba je lincovatiCaneBos wrote:korisnik101 wrote:Trebao/la si tu statiKastanienallee wrote: Napisah da ne znam i .![]()
Al dobro hajde ne treba sad curu lincovati zbog toga, na iskustvu se uci.
- mO k3
#212 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Da , da mi neznamo sta znaci tusirati i kupati
sad smo mi jos budale
hem sto se ne kupam ,hem sto neznam razliku
hem sto se ne kupam ,hem sto neznam razliku
-
korisnik101
#213 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Ja se tusiram jednom dnevno i ne vjerujem da smrdim. Nadam se da ne ...
Jos mi niko nije rekao/. .... smrc.. smrc... Ne znam. POgodi me.
Jos mi niko nije rekao/. .... smrc.. smrc... Ne znam. POgodi me.
Last edited by korisnik101 on 08/10/2013 09:40, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#214 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
a zato je mene ova moja gledala cudno kad sam joj reko da je kupanje nedeljom???
- Krizzia
#215 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Meni je npr ovaj post cista budalastina.JOINT_1921 wrote:Ma cijeli post je nigdje veze... pasta za zube, 2KM, treba ti jedna, eventualno 2, deterdzent, taman da svaki dan peres neces potrositi toliko... Kao tusiranje i ujutro i navece, ja imam osjecaj da ti ovdje dobro dobro zajebavas raju, em stizes pisati, em raditi, em se tusirati po 2 puta svaki dan, em prati ves svaki dan, sudje svakih sat vremena, peglati svakih sat, teretana, izlasci, itd... Toalet papir cener, ne jedes ga, imaju oni ogromni 24 rolne, svaki dan po jedna 3,4 KM, guzicu peri vodom... Sve poslije sto nabroja kosta 30 KM, pjene za brijanje (3), britvice (3), losioni (5), deterdzent za pranje sudja (2), domestosi i ostala sredstva za ciscenje kupatila i kuhinja (5), sapun za pranje ruku (2), maramice za obrisati nos (1), dezodoransi ili stikovi (10) i neka najobicnija kremica za lice, tijelo, ruke (2)... A to sve prije sto si nabrojala ne kosta ni 50...
Sent from my HTC Desire HD A9191
- Warashii
#216 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Ma ima ovdje brdo budalastina, kad citam neke postove se zapitam zasto raja uopste bjezi iz BiH a onda se pitam jel ovi sto pisu i ja zivimo u istoj drzaviKrizzia wrote: Meni je npr ovaj post cista budalastina.
Sent from my HTC Desire HD A9191
-
registrovana onako
#217 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
u sustini, mnogo kvalitetniji zivot mozemo priustiti dok nema djece
a za mnogo manje novca
i kvalitetnu pastu za zube
i tusiranje kad nam se cefne i sport i vitamine
i svu mogucu zdravu ishranu, ako nista lakse je planirati, jer imas vremena da razmislis
a nakon godina i godina obezbjedjivanja sebi normalnog zivota, jer to jeste normalan zivot, tesko ga se odreci, i to se obicno desi u neznanju
tako da je glupo porediti samce i porodice sa djecom, djeca kostaju, minimum kao jedan veliki kredit na 20ak godina
i kvalitetnu pastu za zube
a nakon godina i godina obezbjedjivanja sebi normalnog zivota, jer to jeste normalan zivot, tesko ga se odreci, i to se obicno desi u neznanju
tako da je glupo porediti samce i porodice sa djecom, djeca kostaju, minimum kao jedan veliki kredit na 20ak godina
-
sumirprimus
#218 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
nije to glupost to ti je realnost zivota u bosni za ogromnu vecinu stanovnistva...
zivot od danas do sutra,od 1-og do 1-og...
zivot od danas do sutra,od 1-og do 1-og...
- fatality
#219 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
haj sve ovo kad spiskas sav novac u toku mjeseca.
Nego sta cemo mi kojima ostane brdo love na kraju istog ?
Nego sta cemo mi kojima ostane brdo love na kraju istog ?
- Zatamnjena stakla
#220 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Ma đe neš moć' sa dvi i po milje živjet, eee svašta.
-
zippoo87
#221 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
kod mene je troclana porodica (bez djece),znaci mati,brat i ja i ukupni prihodi si nam negdje oko 1700-1800 KM,svi smo zaposleni,plate su male,ima i minimalne penzije
niko nema kredita,nikome nismo duzni,imamo kucu (doduse imamo vise kuca ali ne kapaju pare od njih ,nema kirije) i opet se zivi od 1. do 1. ,jbga sve je skupo
nismo u sarajevu ,ali svugdje je skupo a ubjedljivo najvise para potrosimo na hranu,iako se kuci kuha barem jedan obrok,rucak,kada dodjemo svi sa posla...
pare trosim vecinom na izlaske i hranu ,odjecu kupujem po potrebi,ne uzimam svake sedmice nesto a i ovako se nakupi puno odjece,nema se gdje ostaviti
a da se sada ozenim,sa ovom platom ne bi mogao nista,kao samac se nekako i koprcam ...zato su i meni ove vase plate od 1500-2000 KM kao da ste iz danske ili australije a ne iz bih,pojam pojmova...realno ne znam ni koji se to poslovi tako placaju,ako izbacimo budzetlije iz jednacine ,ne vjerujem da su budzetlije sve ovdje ,jos i supruga zaradjuje 1500 KM,ludilo
niko nema kredita,nikome nismo duzni,imamo kucu (doduse imamo vise kuca ali ne kapaju pare od njih ,nema kirije) i opet se zivi od 1. do 1. ,jbga sve je skupo
nismo u sarajevu ,ali svugdje je skupo a ubjedljivo najvise para potrosimo na hranu,iako se kuci kuha barem jedan obrok,rucak,kada dodjemo svi sa posla...
pare trosim vecinom na izlaske i hranu ,odjecu kupujem po potrebi,ne uzimam svake sedmice nesto a i ovako se nakupi puno odjece,nema se gdje ostaviti
a da se sada ozenim,sa ovom platom ne bi mogao nista,kao samac se nekako i koprcam ...zato su i meni ove vase plate od 1500-2000 KM kao da ste iz danske ili australije a ne iz bih,pojam pojmova...realno ne znam ni koji se to poslovi tako placaju,ako izbacimo budzetlije iz jednacine ,ne vjerujem da su budzetlije sve ovdje ,jos i supruga zaradjuje 1500 KM,ludilo
- Baby Jane
#222 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Ne znam kako je za ljude sa porodicama, pretpostavljam da nije lako, ali mislim da je to sve do mentaliteta covjeka. Ako hoce da se prostre duze od kreveta, tesko da ce moci. Znam ljude koji imaju platu po 1500 KM, i imaju dvoje djece koji ne znaju da babo ne moze platiti sve sto oni namisle i onda tako namisljaju, hoce u Tursku, hoce u Italiju, a babo suti, i kredit dize. To je meni van pameti. A, da ne spominjem da su odrasla djeca, i sasvim dovoljno zreli i sposobni da rade bilo sta.
Ja sam prije 3 god imala platu 750 KM, danas imam 5x vecu (hvala Bogu) i jednako zivim kao i prije tri godine. Apsolutno se ne razbacujem, ne namisljam, samo vise stedim, jer mislim da ce mi taj novac dobro doci za 10 godina. Bitno je rasporediti i odvagati. Ali ne, prosjecni Bosnjo ce uzeti kredit za cipele, pa za auto, pa za telefon, pa ves masinu, sve na rate.
Licno znam covjeka koji je od vlastite stednje kupio stan i auto. Dakle, bez kredita. I on ima zenu i dijete, i plata nije bila 10 000 KM, vec max 2000.
Ja sam prije 3 god imala platu 750 KM, danas imam 5x vecu (hvala Bogu) i jednako zivim kao i prije tri godine. Apsolutno se ne razbacujem, ne namisljam, samo vise stedim, jer mislim da ce mi taj novac dobro doci za 10 godina. Bitno je rasporediti i odvagati. Ali ne, prosjecni Bosnjo ce uzeti kredit za cipele, pa za auto, pa za telefon, pa ves masinu, sve na rate.
Licno znam covjeka koji je od vlastite stednje kupio stan i auto. Dakle, bez kredita. I on ima zenu i dijete, i plata nije bila 10 000 KM, vec max 2000.
-
mali_balon
#223 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Super su mi ovi sto kazu mogu ovako jos dok nemam djece li dok sam samac mogu ovako. A pomisli li iko od vas malo prioritete drugacije posloziti kada dodje djete ili kada stupite u brak.
Stupis u brak ne izlazis vise svaku noc nego jednom ili dva sputa u 10 dana, rodi se dijete onda ces, lupetam, paziti da tvoja odjeca ili neki jebiguzluk bude jeftiniji, na neke stvari i cejfove ces morati zaboraviti, osim ako ti primanja to mogu sve pokriti.
ZNaci najbitinije je sam sa sobom rascistiti u glavi sta i kako, opet kazem pruzi se koliki je jorgan. Znaci ne treba ni srljati dobro se skontati cega se moze odrecu u korist braka ili djeteta, ako ne moze oda ne treba srljati u brak a ni dijete radjati.
Ja dobio dijtete a nakon 5 dana otkaz
.
Stupis u brak ne izlazis vise svaku noc nego jednom ili dva sputa u 10 dana, rodi se dijete onda ces, lupetam, paziti da tvoja odjeca ili neki jebiguzluk bude jeftiniji, na neke stvari i cejfove ces morati zaboraviti, osim ako ti primanja to mogu sve pokriti.
ZNaci najbitinije je sam sa sobom rascistiti u glavi sta i kako, opet kazem pruzi se koliki je jorgan. Znaci ne treba ni srljati dobro se skontati cega se moze odrecu u korist braka ili djeteta, ako ne moze oda ne treba srljati u brak a ni dijete radjati.
Ja dobio dijtete a nakon 5 dana otkaz
Last edited by mali_balon on 08/10/2013 10:50, edited 1 time in total.
- drug_profi
#224 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Mogu ti reci za svoj slucaj. Radim kod privatnika. Imam SSS. Gazda i direktor cijene svoje radnike i placaju dobro, ali traze odanost i posvecenost. Placa ono sto znas i koliko mu vrijedis, a ne koga znas i sta imas napapiru. 950 plata plus 150 staz, plus topli 330 i prevoz 56.zippoo87 wrote:
...zato su i meni ove vase plate od 1500-2000 KM kao da ste iz danske ili australije a ne iz bih,pojam pojmova...realno ne znam ni koji se to poslovi tako placaju,ako izbacimo budzetlije iz jednacine ,ne vjerujem da su budzetlije sve ovdje ,jos i supruga zaradjuje 1500 KM,ludilo
Supruga je u pola privatnoj pola drzavnoj firmi. Ima malo manje od mene, ali opet je iznad prosjeka. I kod njih je politika plata takva da se placa ono sto znas, a ne koga znas i sta imas na papiru.
Ima priliku da predje u budzetsku firmu, ali ne zeli.
Eh sad, svjestan sam da pored licnih kvaliteta (i toga sto sam "odavlen" pa moram nekog znat da me preporuci da hebe raka raka) oboje imamo mnogo srece da je neko to prepoznao i dao nam priliku.
Medjutim, djeca mi odrastaju, i uskoro ce jedno zavrsiti fakultet i valja i njoj posla naci, a ubrzo zatim i druga. Tuzno je sto ja ne vidim perspektivu ni za koga u ovoj jadnoj zemlji. Nade su umrle.
- Kosato
#225 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Baby Jane wrote:Ne znam kako je za ljude sa porodicama, pretpostavljam da nije lako, ali mislim da je to sve do mentaliteta covjeka. Ako hoce da se prostre duze od kreveta, tesko da ce moci. Znam ljude koji imaju platu po 1500 KM, i imaju dvoje djece koji ne znaju da babo ne moze platiti sve sto oni namisle i onda tako namisljaju, hoce u Tursku, hoce u Italiju, a babo suti, i kredit dize. To je meni van pameti. A, da ne spominjem da su odrasla djeca, i sasvim dovoljno zreli i sposobni da rade bilo sta.
ima istine u tome vecini sto je napisano......mene samo zanima ti sad imas platu "3750 KM" to jedino ako se bavis politikom ili neko bolje mjesto cim mozes pisati forumom