Osvrt samo na naslov bez ičeg drugog pročitanog:Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Ako nije volja, onda sigurno jeste produkt pameti naroda.
Osvrt samo na naslov bez ičeg drugog pročitanog:Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Pa ti pises kao da je BiH samostalna drzava. Mi smo odavno pod patronatom i ja tvrdim da je upravo taj patronat odgovoran za ovakvo kolektivno stanje. (Naravno da se slazem sa tobom, @cyprusom i ostalima koji tvrde da je i do nas samih, politicara koje biramo, itd. itd.) Ali ako postoje krivicni zakoni i ako se oni ne postuju onda je normalno da dodje do razocarenja kod biraca. Eto npr. kojima od ucesnika Prudskih dogovora je mjesto u zatvoru umjesto da putuje u Pariz? Ko blokira rad sudova i ko nadzire provodjenje Dejtonskog sporazuma? Ako je Ante Jelavic pobjegao u Hrvatsku, zasto PIC ne izvrsi pritisak na njih da ga isporuce jer je i Hrvatska potpisnik Dejtona? Jer ako smo mi pogresni zasto su onda to i stranci u koje mi i dan danas gledamo kao da su idealni? Zar je toliko tesko zakljuciti da njihova pristranost ne vodi nicemu dobrom?!zrikavac48 wrote:Abacija wrote:Ovakav kruzni model bi se mogao primijeniti u nekoj drugoj drzavi a kod nas je situacija malo drugacija zato sto je tu i OHR. OHR je taj koji sa carobnom palicom sjedi na vrhu hijerarhije a biraci nemaju absolutno nikakvu kontrolu nad njim. Zato bi ja predlozio i jedan priblizno linearni i vertikalni model gdje je biracko tijelo bolesno i zato sto dozivljava nepravdu sa najviseg nivoa, tj. od OHR-a! Ja se slazem sa tobom u vezi uzroka iscrpljenosti birackog tijela ali mislim da to nije zadovoljavajuce objasnjenje. Biracko tijelo se osjeca bespomocno i mislim da je upravo taj osjecaj bespomocnosti odlucujuci faktor koji utice na povecanje broja glasackih apstinenata. E sad, pitanje je sta moze izazvati tu bespomocnost. Ja mislim da je upravo OHR sa svojom "soft" (meHkom) politikom i raznim sarenim lazama (tipa mitovima o Evropi - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 2#p2370002) prouzrokovao osjecaje nepravde kod velikog broja glasaca, a nepravda stvara osjecaj nemoci tj. povucenost (apstinenciju).zrikavac48 wrote:Vrzino kolo. Da bi imali dobru i zdravu ekonomiju treba imati zdravo drustvo, da bi imali zdravo drustvo treba imati dobre i zdrave politicare i dobru i zdravu politiku. E da bi imali dobre i zdrave politicare treba imati zdravo biracko tijelo, a biracko tijelo nam je bolesno. Biracko tijelo je iscrpljeno, ratom, siromastvom, gladju i bijedom, a tako iscrpljeno tijelo najlakse strada od napada nacoinalista i vijerskih misionara koji namecu svoje iskljucivosti i mrznju prema svemu drugacijem sto nije prema njihovim mijerilima.
Bilo bi jako interesantno kad bi neko izvrsio kakvo istrazivanje po ovom pitanju i da se vidi kako se na poslijeratnim izborima kretao broj biraca i apstinenata u odnosu na potencijalno biracko tijelo, ali i u odnosu na nacion(alisticke) naspram gradjanskih stranaka. Ja sam citavo vrijeme pretpostavljao da apstinenti napustaju nacion(alisticke) stranke ali vrlo je moguce da se to upravo desava i gradjanskim strankama.
Rekoh da bi imali zdravo drustvo treba imati zdrave i pametne politicare. Mi ih uglavnom nemamo a i vecina politicara na poziciji se potrudila da unisti i ono malo neoboljele(ne kazem zdrave) ekonomije i da svoje birace dovedu u krajnje podanicki polozaj, a sebe, svoje potomke i usput i one sa istim krvnim zrncima po mogucnosti "pedigreiranim" obezbijedili novcano (akcije, dividende) i sa nekretninama za sva vremena. Patronat u bilo kom obliku u ovoj situaciji tesko da moze uciniti nesto za ljude ovakvog mentalnog sklopa kakav je u vecine stanovnika BiH danas.
Zasto je (makar to vodilo boljitku) tako tesko biti samokritican?„Čovjek uvijek može navući masku na lice, a u sebi ostati onaj koji je bio. Ali što ako maska sraste s licem? S vremenom ti postane sve teže igrati dvostruku igru, pa počneš sam sebe uvjeravati da doista i misliš to što govoriš, kako bi u vlastitim očima ostao čist. Ukratko, mozak ti se okameni.“ (Ivo Brešan, Gorgone)
.
.
.
„Da ja vas, kolega, nešto pitam. Šta vama govori činjenica da stotine hiljada ljudi na izborima glasa za one o kojima sve znaju, a onda dan kasnije u navijačkoj euforiji gledaju televizijsku emisiju ili čitaju novine u kojima se pokazuje kako su oni koje su izabrali najobičnija bagra? Ili, nećemo dugo, brzo će vizita, zašto je u ovoj zemlji svaki pokušaj da se organiziraju masovne radničke demonstracije osuđen na propast?”
„Možda zato”, specijalizantu se počela vraćati krv u lice, „što su ljudi svjesni kako nemaju nikakvu stvarnu moć i uticaj...?”
„Ili možda zato što im podsvijest govori kako je sve posljedica njihovog demokratskog izbora?”
„Čekajte profesore, hoćete mi reći kako su građani izabrali da budu siromašni?”
„Gdje je uzrok bijede?”
„Pa ima više faktora... Ali da ne dužim, u vlasti”.
„A ko je izabrao vlast?”
http://www.e-novine.com/sr/region/clanak.php?id=25752
Ja sam iskreno napisao prethodni post. A posto sam i zapoceo ovu temu stalo mi je da se diskusija razvije i da dodjemo do neke spoznaje.Leonid Breznjev wrote:nemoj zezat covjeka, vidis da se tek priprema...![]()
Inertnost
Hrvatsko društvo živi u strahu i ponaša se kao stado
http://www.e-novine.com/drustvo/28000-H ... stado.html
Recesija potresa zemlju, vodeći čovjek, za kojeg je na posljednjim parlamentarnim izborima glasala većina birača u Hrvatskoj povukao se s mjesta premijera, a u prvim danima nove vlade obavlja se drugi rebalans proračuna u četiri mjeseca. Plaće su niske, poduzeća propadaju, zaposlenje je nesigurno, a cijene rastu. Zašto je hrvatsko društvo pojedinačno i kao društvo inertno čak i kada je riječ o egzistenciji, odgovaraju sociolog, filozof, psiholog i psihijatar
Zašto je uz sve to društvo, pojedinačno, u organizacijama te kao narod, letargično i rezignirano te se ne bore za opstanak, upitali smo Slavena Leticu, Žarka Puhovskog, Mirjanu Krizmanić te Vladimira Grudena.
„Postoji obrnuti razmjer s obzirom na materijalno stanje i socijalnu svijest. Što su ljudi siromašniji, to više vremena posvećuju razmišljanju kako preživjeti i prehraniti obitelj. Ekonomski optimizam dakle vodi do socijalnog optimizma, a strah paralizira ljude”, rekao nam je sociolog Slaven Letica.
Potkrijepio je tvrdnju i svojim viđenjem ekonomske podjele društva u zemlji: 95 posto građana jedva spaja kraj s krajem, jedan posto čini takozvanu tajkunsku klasu, dok je ostatak dobrostojećih ljudi. Također, problem za Leticu leži i u polumrtvoj etici rada.
„Cijeli koncept ekonomske politike posljednjih 15 godina usmjeren je protiv etike rada. Čak i skupine koje su se mogle organizirati i potaknuti narod na akciju to nisu učinile. Hrvatsko društvo živi u nekoj vrsti općeg PTSP-a. Postoji 300 tisuća ljudi koji su izgubili posao. Mnogima su smanjene mirovine”, rekao je Letica. Za opći PTSP on prvenstveno krivi vodstvo, koje nije ponudilo radne ciljeve i mobiliziralo ljude kako bi se ti ciljevi postigli, već svaki dan zaplašuje ljude.Tu je i hrvatski nacionalni karakter, ističe Letica, koji je na neki način shizofren, te u sebi ima niz elemenata, od sjeverno-europskih do jugoistočnih.
„Nažalost, sve se usmjerava obnovi balkanskog fatalističkog mentaliteta, a potiskuju se zapadni, razvijeni elementi", zaključuje Letica.
RAD JE ZA SLABIĆE?: Da radnom etikom dominira „tradicija hajdučkog otimanja” također smatra profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Žarko Puhovski.
„Tko nije dovoljno jak da za borbu mora radom doći do svega, dakle rad ostaje samo kao rezerva za one koji su preslabi za otimačinu”, misli Puhovski. Za njega je izgubljeno povjerenje u sustav u vrhu piramide problema.
„Nitko ne vjeruje da sustav funkcionira, a to je osnova. Mi smo na žalost na raskrižju postmodernih i predmodernih tendencija, a kod nas je jači i kod nas ostaje negativni dio tih tendencija”, kazao je Puhovski. Povijesni faktori su za njega također odigrali ulogu u ovakvom ’stanju nacije’ jer se u Hrvatskoj očituje „kombinacija ruralne patrijarhalne svijesti i katoličkog svjetonazora, te totalitarnih političkih sustava”.
Treba riješiti i probleme u tri sektora, nastavlja Puhovski. Prvi je primarna socijalizacija u obitelji, drugi sekundarna socijalizacija, koju čini školski sustav koji „odgaja podanike, a ne građane”, a treći javni sektor - donošenje odluka i politika. Promjene su nužne u sva tri ključna sektora za oporavak društva, smatra Puhovski, te zaključuje: „U ovoj se situaciji narod u većini ponaša poput stada, koje dozvoljava pa čak i traži da ih netko vodi”.
TREBA OTPUSTITI NERADNIKE I LIJENČINE: Psihologinja Mirjana Krizmanić ponudila je slično mišljenje: „Hrvati su zapušteni, ne reagiraju na ništa, pasivni su i obezglavljeni, što je potencirano ostavkom Sanadera. Narod će sad stegnuti remen, što drugo može? Mi možemo lajati, ali nećemo u prosvjed, izaći će se samo ako se ima nešto za postići", tvrdi Krizmanić.
U zemlji se događaju apsurdne stvari, nastavlja Krizmanić, rekavši kako „premijer ima najveću plaću, a odmara se" te kako „postoje agencije koje kontroliraju agencije”. „Treba početi od vrha, smanjiti plaće te otpustiti neradnike i lijenčine”, zaključila je Krizmanić.
PANIKA JE UVEDENA CILJANO, DRUŠTVOM SE MANIPULIRA: No psihijatar Vladimir Gruden zagovara stajalište da svatko u Hrvatskoj mora početi sam od sebe i sam odlučivati o svojoj sudbini. „Svaki pojedinac ne mora stezati remen kad mu se naredi, nego sam od sebe. Problem je to što se nitko ne želi odricati jer mu se čini da se odriče u korist nekog drugog", ponudio je Gruden svoje mišljenje.Svi bi se trebali, nastavio je, zapitati što nas čini sretnima, te spoznati da se sreća svodi na duševne vrijednosti, a ne materijalne. Aktualna ravnodušnost u Hrvatskoj za Grudena je psihološki inicirana, i ne leži u materijalnom.
„Ljudi su se odjednom uplašili. Počela je panika i lančana reakcija, a najgore je to što su ljudi u strahu, a strah je najveći čovjekov neprijatelj. To se radilo ciljano jer onda se može manipulirati ljudima”,matra Gruden.
* Tekst je preuzet sa prijateljskog internet portala ZaMirZine. net
![]()
Nemoj samo to! Meni NVO tako depresivno zvuce, a o politickim partijama da i ne govorim.El_comadante wrote:da vjerovatno smo depresivan narod međutim pravo pitanje je kako izaći iz depresije? ovde se samo konstatuje da smo u depresiji ali slabo iko da ponudi riješenje. evo ja ču probati. ja mislim da je izlazak iz depresije u udrživanje jer teško čovjek sam može išta napraviti, međutim problem je u ovoj državi što tepko iko i sa kim može. ono što svi možemo uraditi je da krenemo svoj život uređivati i sređivati i naravno da če stvari krenuti nabolje. ono što bi mi na ovom forumu mogli pokrenuti je da se recimo nađemo nas 20ak negdje i da se dogovorimo da osnujemo ili nevladinu orginuzaciju ili političku partiju, dakle da sjednemo da se dogovorimo i regristrujemo i onda objaviomo na forumu i bujrum za sve ostale ljude. to je prvi korak onda možemo mjenjati situaciju prvo u našim životima, pa onda gradu pa na kraju državu. e sad bujrum ko je zainteresovan za ovaj moj prijedlog pa da se dogovorimo.
de onda ti reci kako da se organizujemo pa da nešto konkretno poduzumemo a ne da pričamo šuplju. znaći u ovoj situaciji smo isti kao političari jer samo šušljiramo. dakle jedino se trebamo aktivnije uključiti ako hočemo išta pozitvnog napraviti. da čujem tvoj prijedlog šta da uradimo da krenemo naprijed.Abacija wrote:Nemoj samo to! Meni NVO tako depresivno zvuce, a o politickim partijama da i ne govorim.El_comadante wrote:da vjerovatno smo depresivan narod međutim pravo pitanje je kako izaći iz depresije? ovde se samo konstatuje da smo u depresiji ali slabo iko da ponudi riješenje. evo ja ču probati. ja mislim da je izlazak iz depresije u udrživanje jer teško čovjek sam može išta napraviti, međutim problem je u ovoj državi što tepko iko i sa kim može. ono što svi možemo uraditi je da krenemo svoj život uređivati i sređivati i naravno da če stvari krenuti nabolje. ono što bi mi na ovom forumu mogli pokrenuti je da se recimo nađemo nas 20ak negdje i da se dogovorimo da osnujemo ili nevladinu orginuzaciju ili političku partiju, dakle da sjednemo da se dogovorimo i regristrujemo i onda objaviomo na forumu i bujrum za sve ostale ljude. to je prvi korak onda možemo mjenjati situaciju prvo u našim životima, pa onda gradu pa na kraju državu. e sad bujrum ko je zainteresovan za ovaj moj prijedlog pa da se dogovorimo.![]()
Mozemo mi sve isto raditi samo da se NEregistrujemo kao NVO ili stranka. Ja necu da ljudi poslije kazu kako samo uzimamo pare a prosipamo suplju. Ako cu vec "prosipati suplju" ja to hocu da radim besplatno tako da mi niko ne moze zamjeriti.El_comadante wrote:
de onda ti reci kako da se organizujemo pa da nešto konkretno poduzumemo a ne da pričamo šuplju. znaći u ovoj situaciji smo isti kao političari jer samo šušljiramo. dakle jedino se trebamo aktivnije uključiti ako hočemo išta pozitvnog napraviti. da čujem tvoj prijedlog šta da uradimo da krenemo naprijed.
Ima li ko ostatak intervjua?Srđan Puhalo, psiholog: Situacija u BiH je šizoidna
Piše: Gordana Katana
29/11/09 08:27
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=4048
Postali smo žrtve kontinuirane doktrinacije i planskog djelovanja političara u njihovoj namjeri da nas udalje • Dobar dio ispitanika ne bi pristao da primi krv od etnički drugog davaoca. Meni to liči na rasizam i tu je najslikovitije prikazano ludilo koje nam se dešava
• Povod za ovaj razgovor u prvom redu je Vaša knjiga ''Etničke distance i (auto)stereotipi građana BiH''. Istraživanje objavljeno u toj knjizi ukazuje da je i četrnaest godina nakon rata stepen nepovjerenja među narodima BiH veoma visok. Jeste li se nadali tako poraznim rezultatima?
- Prva stvar u odnosu na istraživanje iz 2002. jeste da nisam očekivao ništa spektakularno, zato što se u međuvremenu nije ništa desilo što bi vodilo smanjenju te distance, odnosno vraćanju države na nivo pristojnosti, tolerancije i normalnog suživota. S druge strane, pitanje je bilo može li se to dodatno pogoršati, jer su i tada dobijeni porazni rezultati, pošto su ljudi u BiH stalno na toj klackalici između podsjećanja na ono što im se dešavalo devedesetih godina, dakle na rat i sve što on nosi, a s druge strane, izloženi bjesomučnim napadima političara što sve dovodi do radikalizacije političke situacije i etničke distance. Uz to, dolaze i mlade generacije koje stasaju u jednom sterilnom etničkom okruženju, bez šanse za dodirom s drugim etničkim grupama kako to treba biti u normalnoj državi. Otuda se i javlja jedan mnogo radikalniji nacionalizam koji ima i izraženije zahtjeve za odvajanjem, gajen na iluziji etničke ugroženosti. Postali smo žrtve kontinuirane doktrinacije i planskog djelovanja političara u njihovoj namjeri da nas udalje.
• U anketnom listu, koji je korišten kao dio istraživanja za Vašu knjigu, duga je lista odnosa na osnovu kojih se određuje nivo etničke distance, od života u zajedničkoj državi do primanja krvi od pripadnika druge nacije. Gdje su te distance najočitije?
- To je jednostavno. Što su odnosi intimniji to i distanca raste, ali to je i očekivano u ovom društvu. Tu imate dva problema. Jedan je da još uvijek građani BiH nemaju povjerenja, ili ne smiju da se nađu u podređenom položaju od pripadnika druge etničke grupe, što je prilično alarmantno ako se u vidu ima uređenje države u kojem neko mora da bude na čelu nečega a da dobar dio ljudi ne vjeruje u njegove dobre namjere. Meni je interesantno da građani BiH najveću distancu iskazuju prema Romima, dakle jednoj grupi koja se ničim nije zamjerila nijednoj etničkoj skupini. Interesantno je i da u slučaju da je nekome potrebna krv, dakle pripadniku nekog naroda ili njegovim srodnicima, dobar dio ispitanika ne bi pristao da je primi pod uslovom da zna etničku pripadnost davaoca. Meni to liči na rasizam i tu je najslikovitije prikazano ludilo koje nam se dešava.
Opširnije u Oslobođenju...
Intervju: Vladimir Perišić, reditelj filma „Ordinary People”
Identitet je površno rešenje
Mislim da opsesija identitetima čiji smo svedoci na ovim prostorima od devedesetih dolazi iz toga da živiš u jednom socijalnom haosu i da imaš potrebu da daš smisao nečemu što nema smisao. Ali to je jedno veoma površno rešenje, i krajnje privremeno i stvara jednu vrstu zatvaranja, a problem je mnogo kompleksniji. Mislim da je mnogo interesantnije i teže živeti otvoren, u tome da nema više identiteta kao što ih je bilo, nego tražiti neke odgovore za koje svi osećamo da su vrlo krhki i površni, kaže u intervjuu za e-novine Vladimir Perišić
http://www.e-novine.com/intervju/interv ... eenje.html
Depresija NIJE volja naroda. Ovo stanje depresije kod običnog građanina je VJEŠTAČKI i namjerno izazvano putem medija, uslijed raznih utjecaja sa istoka i zapada kao i iznutra od strane čopora egoističnih zlih ''ljudi vukova'' koji lični interes stavljaju kao prioritet na opću štetu društva. Čitav njihov sistem negativnog djelovanja u ovom društvu se zasniva na NETRANSPARENOSTI to jeste, stvaranju ambijenta BARE u kojem se trenutno nalazi BiH društvo. Nakon što u jednoj životnoj sredini stvore takav ambijent 'ljudi vukovi' kao ptice lete iznad BARE štiteći NEPOTIZMOM svoje žabe koje se uživaju sve blagodati takvog stanja, polako jedući komarce (obične građane) koji zuje iznad ometajući ih u ''njihovom blagostanju''.Abacija wrote:Cilj ove teme je da prodiskutujemo i zajednickim snagama nadjemo metode kojima cemo izvuci bosanskohercegovacko drustvo iz ponora u koji tonemo.
Abacija wrote:Inertnost
PANIKA JE UVEDENA CILJANO, DRUŠTVOM SE MANIPULIRA: No psihijatar Vladimir Gruden zagovara stajalište da svatko u Hrvatskoj mora početi sam od sebe i sam odlučivati o svojoj sudbini. „Svaki pojedinac ne mora stezati remen kad mu se naredi, nego sam od sebe. Problem je to što se nitko ne želi odricati jer mu se čini da se odriče u korist nekog drugog", ponudio je Gruden svoje mišljenje. Svi bi se trebali, nastavio je, zapitati što nas čini sretnima, te spoznati da se sreća svodi na duševne vrijednosti, a ne materijalne. Aktualna ravnodušnost u Hrvatskoj za Grudena je psihološki inicirana, i ne leži u materijalnom.
„Ljudi su se odjednom uplašili. Počela je panika i lančana reakcija, a najgore je to što su ljudi u strahu, a strah je najveći čovjekov neprijatelj. To se radilo ciljano jer onda se može manipulirati ljudima”,smatra Gruden.
![]()
antimobbing wrote:Depresija NIJE volja naroda. Ovo stanje depresije kod običnog građanina je VJEŠTAČKI i namjerno izazvano putem medija, uslijed raznih utjecaja sa istoka i zapada kao i iznutra od strane čopora egoističnih zlih ''ljudi vukova'' koji lični interes stavljaju kao prioritet na opću štetu društva. Čitav njihov sistem negativnog djelovanja u ovom društvu se zasniva na NETRANSPARENOSTI to jeste, stvaranju ambijenta BARE u kojem se trenutno nalazi BiH društvo. Nakon što u jednoj životnoj sredini stvore takav ambijent 'ljudi vukovi' kao ptice lete iznad BARE štiteći NEPOTIZMOM svoje žabe koje se uživaju sve blagodati takvog stanja, polako jedući komarce (obične građane) koji zuje iznad ometajući ih u ''njihovom blagostanju''.Abacija wrote:Cilj ove teme je da prodiskutujemo i zajednickim snagama nadjemo metode kojima cemo izvuci bosanskohercegovacko drustvo iz ponora u koji tonemo.
Opća TRANSPARENTNOST je izlaz iz krize i uspostava vladavine prava …
OBRATITE PAŽNJU ŠTA KAŽE OVAJ PSIHOLOG jer ovo je isti sistem djelovanja čopora ''ljudi vukova'' u BiH.
Abacija wrote:Inertnost
PANIKA JE UVEDENA CILJANO, DRUŠTVOM SE MANIPULIRA: No psihijatar Vladimir Gruden zagovara stajalište da svatko u Hrvatskoj mora početi sam od sebe i sam odlučivati o svojoj sudbini. „Svaki pojedinac ne mora stezati remen kad mu se naredi, nego sam od sebe. Problem je to što se nitko ne želi odricati jer mu se čini da se odriče u korist nekog drugog", ponudio je Gruden svoje mišljenje. Svi bi se trebali, nastavio je, zapitati što nas čini sretnima, te spoznati da se sreća svodi na duševne vrijednosti, a ne materijalne. Aktualna ravnodušnost u Hrvatskoj za Grudena je psihološki inicirana, i ne leži u materijalnom.
„Ljudi su se odjednom uplašili. Počela je panika i lančana reakcija, a najgore je to što su ljudi u strahu, a strah je najveći čovjekov neprijatelj. To se radilo ciljano jer onda se može manipulirati ljudima”,smatra Gruden.
![]()
Detaljno o ovome sam pisao na temi: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=69907
PANIKA JE UVEDENA CILJANO, DRUŠTVOM SE MANIPULIRA: No psihijatar Vladimir Gruden zagovara stajalište da svatko u Hrvatskoj mora početi sam od sebe i sam odlučivati o svojoj sudbini.
Aktualna ravnodušnost u Hrvatskoj za Grudena je psihološki inicirana, i ne leži u materijalnom.